Rundveehouderij

Foto & video

Van een natuur- naar een LOG-gebied (3)

Maatschap Warmelink wordt verplaatst en bouwt de komende maanden een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 3: de W5-vloer wordt gelegd en intussen wordt het gras ingekuild.

Foto

 • Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Ov.) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.<br /><em>Foto's: Ruud Ploeg </em>

  Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Ov.) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.
  Foto's: Ruud Ploeg

 • Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

  Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

 • De nieuwe locatie in Rheezerveen. De werkzaamheden zijn na de bouwvak weer hervat. Het duurt nu niet lang meer voordat de serrestal ook de lucht ingaat. Dan worden de eerste spanten gezet. Links zijn de loods en het mestbassin al wel goed te zien.

  De nieuwe locatie in Rheezerveen. De werkzaamheden zijn na de bouwvak weer hervat. Het duurt nu niet lang meer voordat de serrestal ook de lucht ingaat. Dan worden de eerste spanten gezet. Links zijn de loods en het mestbassin al wel goed te zien.

 • Dit is de plek waar de serrestal - met capaciteit voor 190 melkkoeien - straks komt te staan. Dit was vlak voordat begonnen werd met het leggen van de emissiearme W5-vloer. Die heeft een berekende uitstoot van 9,9 kg per dier per jaar (opstallen).

  Dit is de plek waar de serrestal - met capaciteit voor 190 melkkoeien - straks komt te staan. Dit was vlak voordat begonnen werd met het leggen van de emissiearme W5-vloer. Die heeft een berekende uitstoot van 9,9 kg per dier per jaar (opstallen).

 • Hier is dat te zien. De W5-vloerdelen liggen bovenop het fundament. Omdat het een dichte vloer is, zijn kelders niet nodig. Goedkoper, maar ook veiliger, stelt Warmelink. De vloer loopt overigens 1% naar het midden af.

  Hier is dat te zien. De W5-vloerdelen liggen bovenop het fundament. Omdat het een dichte vloer is, zijn kelders niet nodig. Goedkoper, maar ook veiliger, stelt Warmelink. De vloer loopt overigens 1% naar het midden af.

 • Iets verder naar rechts moet dat werk nog gebeuren; een stadium eerder. Hier slaat een medewerker van het bouwbedrijf de piketpaaltjes voor de bekisting rond het fundament. Hier bovenop moet nog de W5-vloer geplaatst worden.

  Iets verder naar rechts moet dat werk nog gebeuren; een stadium eerder. Hier slaat een medewerker van het bouwbedrijf de piketpaaltjes voor de bekisting rond het fundament. Hier bovenop moet nog de W5-vloer geplaatst worden.

 • De achterzijde van de stal. Dit is het gedeelte waar de koeien straks van links naar rechts in de stal kunnen lopen, de tussenloopgang. Hier wordt de hoogte van de vloer uitgemeten.

  De achterzijde van de stal. Dit is het gedeelte waar de koeien straks van links naar rechts in de stal kunnen lopen, de tussenloopgang. Hier wordt de hoogte van de vloer uitgemeten.

 • Dit is de laatste sleuf in de stal waar straks het laatste fundament gestort en de laatste W5-vloerdelen geplaatst worden.

  Dit is de laatste sleuf in de stal waar straks het laatste fundament gestort en de laatste W5-vloerdelen geplaatst worden.

 • Her en der rond de stal liggen deze 'betonstapels' klaar. Dit zijn 'schone' betonplaten die in de tussenstukken geplaatst worden. In de doorsteken of bij het strohok of de separatieruimte.

  Her en der rond de stal liggen deze 'betonstapels' klaar. Dit zijn 'schone' betonplaten die in de tussenstukken geplaatst worden. In de doorsteken of bij het strohok of de separatieruimte.

 • Dit zijn de eerste contouren van de melkstal (3 melkrobots). Het is het eerste van 3 putjes dat aan de schone kant van de robots komt te staan. De putjes zijn 60 centimeter diep. Zo kan Warmelink koeien - indien nodig - optimaal behandelen.

  Dit zijn de eerste contouren van de melkstal (3 melkrobots). Het is het eerste van 3 putjes dat aan de schone kant van de robots komt te staan. De putjes zijn 60 centimeter diep. Zo kan Warmelink koeien - indien nodig - optimaal behandelen.

 • Een fraai overzicht in de open, 50 bij 21 meter grote werktuigenloods die bestraat wordt. Naast trekkers en machines worden hier ook 30 jonge kalveren gehuisvest. Daarnaast komt er een stroberging.

  Een fraai overzicht in de open, 50 bij 21 meter grote werktuigenloods die bestraat wordt. Naast trekkers en machines worden hier ook 30 jonge kalveren gehuisvest. Daarnaast komt er een stroberging.

 • Nieuwe stenen worden aangevoerd.

  Nieuwe stenen worden aangevoerd.

 • Dit is de technische ruimte. Het bijgebouw dat dichtbij en parallel aan de serrestal wordt gebouwd. In dit stadium waren de medewerkers nog druk bezig met de fundering en het metselwerk.

  Dit is de technische ruimte. Het bijgebouw dat dichtbij en parallel aan de serrestal wordt gebouwd. In dit stadium waren de medewerkers nog druk bezig met de fundering en het metselwerk.

 • In de technische ruimte staan onder meer een vacuümpomp, een compressor, een waterinstallatie en een warmteterugwinningssysteem. Ook is er plek gereserveerd voor een kantoor, een ontvangstruimte en een toilet.

  In de technische ruimte staan onder meer een vacuümpomp, een compressor, een waterinstallatie en een warmteterugwinningssysteem. Ook is er plek gereserveerd voor een kantoor, een ontvangstruimte en een toilet.

 • Een overzicht van het bijgebouw met op de achtergrond de 'platte' serrestal. Hier lijkt de afstand tussen beide gebouwen groot, maar dat komt doordat de zandvlakte ertussen straks nog een fundament voor de W5-vloer en een voergang krijgt.

  Een overzicht van het bijgebouw met op de achtergrond de 'platte' serrestal. Hier lijkt de afstand tussen beide gebouwen groot, maar dat komt doordat de zandvlakte ertussen straks nog een fundament voor de W5-vloer en een voergang krijgt.

 • Tijdens de bouw gaat het andere werk ook gewoon door. Op een vrijdagmiddag in september werd al het gras binnen gehaald. In totaal ging het om 32 hectare.

  Tijdens de bouw gaat het andere werk ook gewoon door. Op een vrijdagmiddag in september werd al het gras binnen gehaald. In totaal ging het om 32 hectare.

 • In 6 tijd uur lag al het gras in de kuil. De kwaliteit van het gras is gemiddeld gezien prima. "We hebben een goede graszomer gehad", stelt Warmelink.

  In 6 tijd uur lag al het gras in de kuil. De kwaliteit van het gras is gemiddeld gezien prima. "We hebben een goede graszomer gehad", stelt Warmelink.

 • De kuilplaat van 50 bij 10 meter was 1 van de eerste dingen die klaar was op de nieuwe bedrijfslocatie.<br /><a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2016/7/Van-een-natuur--naar-een-LOG-gebied-1-2829496W/">Bekijk de eerste fotoreportage over de verplaatsing van het bedrijf van maatschap Warmelink.</a><br /><a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2016/8/Van-een-natuur--naar-een-LOG-gebied-2-2846499W/">Klik hier voor deel 2.</a>

  De kuilplaat van 50 bij 10 meter was 1 van de eerste dingen die klaar was op de nieuwe bedrijfslocatie.
  Bekijk de eerste fotoreportage over de verplaatsing van het bedrijf van maatschap Warmelink.
  Klik hier voor deel 2.

Of registreer je om te kunnen reageren.