Rundveehouderij

Foto & video 11752 x bekeken 1 reactie

Prima stal, wel zorgen over fosfaatrechten

Maatschap Kraaijenbrink zette in 2014 een stal neer voor 400 melkkoeien in het Gelderse Heerde. Die staat nu bijna vol. De melkcarrousel en Groene Vlag-vloer bevallen zeer goed.

Bekijk ook de fotoreportage van dit bedrijf in Heerde die Boerderij 2 jaar geleden heeft gemaakt

Foto

 • Maarten (23), Albert (55) en Arend Jan (30) Kraaijenbrink zitten samen met Gerrit (63, de vader van Arend Jan) in maatschap. De maatschap heeft een veebedrijf met 350 melkkoeien, 220 stuks jongvee en 140 hectare land in het Gelderse Heerde.

  Maarten (23), Albert (55) en Arend Jan (30) Kraaijenbrink zitten samen met Gerrit (63, de vader van Arend Jan) in maatschap. De maatschap heeft een veebedrijf met 350 melkkoeien, 220 stuks jongvee en 140 hectare land in het Gelderse Heerde.

 • De gezinnen binnen de maatschap bouwden in 2014 op de toekomst en kozen voor een ligboxenstal met capaciteit voor 400 melkkoeien. Die stal bevalt erg goed. Het arbeidsgemak is groot en de dieren doen het prima. Het celgetal daalde van 220 naar 140.

  De gezinnen binnen de maatschap bouwden in 2014 op de toekomst en kozen voor een ligboxenstal met capaciteit voor 400 melkkoeien. Die stal bevalt erg goed. Het arbeidsgemak is groot en de dieren doen het prima. Het celgetal daalde van 220 naar 140.

 • De grootte van de veestapel is wel een zorgenkindje. Kraaijenbrink groeide in de afgelopen 2 jaar van 200 tot 350 melkkoeien en had op de peildatum van 2 juli 2015 nog maar 260 dieren. De veehouder moet dus krimpen of <a href="http://www.boerderij.nl/fosfaatrechten?cmpid=ILC|Dossier|C3_contentmarketing|in-article|in-article|fosfaatrechten" target="_self">fosfaatrechten</a> kopen.

  De grootte van de veestapel is wel een zorgenkindje. Kraaijenbrink groeide in de afgelopen 2 jaar van 200 tot 350 melkkoeien en had op de peildatum van 2 juli 2015 nog maar 260 dieren. De veehouder moet dus krimpen of fosfaatrechten kopen.

 • Kraaijenbrink vindt het achteraf makkelijk om te zeggen dat groei verkeerd was. Er was veel onzekerheid, iedereen (LTO, bank, accountant) was verrast. De huidige veestapel en melkprijs nekken hem niet. Met 4 boeren kost het niet veel extra arbeid.

  Kraaijenbrink vindt het achteraf makkelijk om te zeggen dat groei verkeerd was. Er was veel onzekerheid, iedereen (LTO, bank, accountant) was verrast. De huidige veestapel en melkprijs nekken hem niet. Met 4 boeren kost het niet veel extra arbeid.

 • Een overzicht in de stal met capaciteit voor 400 melkkoeien waar nu 350 dieren gehuisvest zijn. Qua arbeidsgemak en dierwelzijn - in die volgorde - pakt de stal precies zo uit als Kraaijenbrink voor ogen had. Let ook op het vele licht in de stal.

  Een overzicht in de stal met capaciteit voor 400 melkkoeien waar nu 350 dieren gehuisvest zijn. Qua arbeidsgemak en dierwelzijn - in die volgorde - pakt de stal precies zo uit als Kraaijenbrink voor ogen had. Let ook op het vele licht in de stal.

 • De 50-stands melkcarrousel is het grootste pluspunt. Het melkt vlot en de melkstal is bijna onderhoudsvrij. Ook kost een melkbeurt door één persoon nauwelijks meer tijd dan met twee. Inclusief schoonmaken is de melktijd dan 320 dieren per 2 uur.

  De 50-stands melkcarrousel is het grootste pluspunt. Het melkt vlot en de melkstal is bijna onderhoudsvrij. Ook kost een melkbeurt door één persoon nauwelijks meer tijd dan met twee. Inclusief schoonmaken is de melktijd dan 320 dieren per 2 uur.

 • De wachtruimte met op de achtergrond de melkcarrousel. Kraaijenbrink deed één aanpassing. Hij maakte 2 separatiegroepen - een opstart- en een biestgroep - die hij later melkt. Voorheen molk hij deze dieren in de groep mee.

  De wachtruimte met op de achtergrond de melkcarrousel. Kraaijenbrink deed één aanpassing. Hij maakte 2 separatiegroepen - een opstart- en een biestgroep - die hij later melkt. Voorheen molk hij deze dieren in de groep mee.

 • De terugloopgang van de melkcarrousel met de 3-wegslectiepoort. Die stuurt de koeien naar de groep met hoogproductieve -of laagproductieve dieren of dirigeert ze naar het hok waar inseminatie of klauwbekapping plaatsvindt.

  De terugloopgang van de melkcarrousel met de 3-wegslectiepoort. Die stuurt de koeien naar de groep met hoogproductieve -of laagproductieve dieren of dirigeert ze naar het hok waar inseminatie of klauwbekapping plaatsvindt.

 • In de boxen liggen de koeien in diepstrooisel, tot tevredenheid van Kraaijenbrink. De dieren liggen beter en staan makkelijk op. Kale hakken zijn er nauwelijks. Diepstrooisel is alleen arbeidsintensiever, maar dat is met 4 boeren geen probleem.

  In de boxen liggen de koeien in diepstrooisel, tot tevredenheid van Kraaijenbrink. De dieren liggen beter en staan makkelijk op. Kale hakken zijn er nauwelijks. Diepstrooisel is alleen arbeidsintensiever, maar dat is met 4 boeren geen probleem.

 • De mestscheider bevindt zich achter de ligboxenstal en wordt veel gebruikt. Kraaijenbrink zit op 4.000 draaiuren in 2 jaar tijd. Het onderhoud tot nu toe is €4.000 en daarmee ligt de veehouder op schema van wat de fabrikant heeft voorgespiegeld.

  De mestscheider bevindt zich achter de ligboxenstal en wordt veel gebruikt. Kraaijenbrink zit op 4.000 draaiuren in 2 jaar tijd. Het onderhoud tot nu toe is €4.000 en daarmee ligt de veehouder op schema van wat de fabrikant heeft voorgespiegeld.

 • Kraaijenbrink paste de schoftbomen in de boxen aan. Die zijn 15 centimeter teruggezet. De koeien hadden in de praktijk te veel ruimte. Nu is er minder bevuiling, terwijl de dieren nog steeds genoeg vrijheid hebben en prima liggen of opstaan.

  Kraaijenbrink paste de schoftbomen in de boxen aan. Die zijn 15 centimeter teruggezet. De koeien hadden in de praktijk te veel ruimte. Nu is er minder bevuiling, terwijl de dieren nog steeds genoeg vrijheid hebben en prima liggen of opstaan.

 • De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-vloer. De dieren hebben altijd veel grip en rennen soms door de stal. Het enige nadeel: als het erg warm is, zijn er soms enkele damslapers. Die denken dan dat de roosters koeler zijn.

  De koeien lopen op een emissiearme Groene Vlag-vloer. De dieren hebben altijd veel grip en rennen soms door de stal. Het enige nadeel: als het erg warm is, zijn er soms enkele damslapers. Die denken dan dat de roosters koeler zijn.

 • Kraaijenbrink merkt ook dat de koeien tochtigheid goed laten zien en dat er weinig klauwproblemen zijn.

  Kraaijenbrink merkt ook dat de koeien tochtigheid goed laten zien en dat er weinig klauwproblemen zijn.

 • De Groene Vlag-vloer wordt schoongehouden door mestschuiven. Dat bevalt in principe goed, maar Kraaijenbrink had achteraf liever duurzamere schuiven gehad, zwaarder en robuuster uitgevoerd.

  De Groene Vlag-vloer wordt schoongehouden door mestschuiven. Dat bevalt in principe goed, maar Kraaijenbrink had achteraf liever duurzamere schuiven gehad, zwaarder en robuuster uitgevoerd.

 • Toen Kraaijenbrink de stal liet bouwen, koos hij voor een stierenhok in het midden van de stal. Dat hok staat nog altijd leeg. Achteraf had de veehouder het niet gedaan. Er is geen noodzaak meer voor. De vruchtbaarheid is beter dan in de oude stal.

  Toen Kraaijenbrink de stal liet bouwen, koos hij voor een stierenhok in het midden van de stal. Dat hok staat nog altijd leeg. Achteraf had de veehouder het niet gedaan. Er is geen noodzaak meer voor. De vruchtbaarheid is beter dan in de oude stal.

 • De zijkanten van de stal zijn voorzien van Airkoe-ventilatiegordijnen. Een goed, degelijk en storingsvrij systeem, stelt Kraaijenbrink.

  De zijkanten van de stal zijn voorzien van Airkoe-ventilatiegordijnen. Een goed, degelijk en storingsvrij systeem, stelt Kraaijenbrink.

 • De zonneboiler op het dak was een investering van €7.000. De boiler moet zich in 3 jaar terugverdienen. Het eerste volledige jaar was een goed 'zonjaar', maar dit jaar viel het wat tegen. Al maken de laatste weken het nodige goed.

  De zonneboiler op het dak was een investering van €7.000. De boiler moet zich in 3 jaar terugverdienen. Het eerste volledige jaar was een goed 'zonjaar', maar dit jaar viel het wat tegen. Al maken de laatste weken het nodige goed.

 • De warmterugwinning. Hier wordt de warmte uit de melk gebruikt voor het spoelen van de melkstal. Het water wordt eerst tot 60 graden opgewarmd. De gewenste 80 graden wordt vervolgens bereikt met behulp van de zonneboiler en anders gas.

  De warmterugwinning. Hier wordt de warmte uit de melk gebruikt voor het spoelen van de melkstal. Het water wordt eerst tot 60 graden opgewarmd. De gewenste 80 graden wordt vervolgens bereikt met behulp van de zonneboiler en anders gas.

 • Maarten Kraaijenbrink vult de nieuwe mengwagen. Die vervangt de oude voerdoseerwagen. Nu kan de maatschap preciezer voeren.

  Maarten Kraaijenbrink vult de nieuwe mengwagen. Die vervangt de oude voerdoseerwagen. Nu kan de maatschap preciezer voeren.

 • De oude stal is inmiddels beter ingericht voor jongvee. Er is een groot strohok gemaakt voor de kalveren.

  De oude stal is inmiddels beter ingericht voor jongvee. Er is een groot strohok gemaakt voor de kalveren.

Eén reactie

 • Ewullink

  Het fosfaatrechten mes snijdt ook nog aan twee kanten omdat de meeste stallen, zo ook deze denk ik, gebouwd zijn met in het achterhoofd een stijging van de productie per koe. Dus, terug naar de peildatum, 10% korten en opvangen van de productie stijging. En dat alles zonder BEX. Ideaal voor de stoppers, weer een kostprijsverhoging voor de jonge boer.

Of registreer je om te kunnen reageren.