Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Melk van zeldzame Lakenvelders verwerkt tot roomijs

Tjalco de Witte en Bertus Hoekman houden in maatschap 250 Lakenvelders, waaronder 125 melk- en kalfkoeien. Sinds een paar maanden wordt een klein deel van de melk verwerkt tot roomijs. De komende jaren wil Tjalco de Witte flink opschalen.

Foto

 • Onder de rook van de Friese stad Sneek graast een bijzondere koppel koeien. Het zijn Lakenvelders, te herkennen aan de opvallende witte baan tussen voor- en achterpoten. De dieren zijn eigendom van veehouder Bertus Hoekman (56) en ondernemer Tjalco de Witte (73), die in maatschap een veehouderij runnen in Oosthem (Friesland). <br /><em>Foto's: Anne van der Woude</em>

  Onder de rook van de Friese stad Sneek graast een bijzondere koppel koeien. Het zijn Lakenvelders, te herkennen aan de opvallende witte baan tussen voor- en achterpoten. De dieren zijn eigendom van veehouder Bertus Hoekman (56) en ondernemer Tjalco de Witte (73), die in maatschap een veehouderij runnen in Oosthem (Friesland).
  Foto's: Anne van der Woude

 • De Lakenvelders genieten van het stralende nazomerweer. Veehouder Bertus Hoekman streek hier 25 jaar geleden neer, nadat de vermogende Tjalco de Witte de boerderij had gekocht. "De grond en de gebouwen zijn van De Witte. We delen de inkomsten. Ik hoef geen huur te betalen", vertelt Hoekman. Bij het bedrijf hoort 80 hectare grond, waarvan 70 hectare eigendom.

  De Lakenvelders genieten van het stralende nazomerweer. Veehouder Bertus Hoekman streek hier 25 jaar geleden neer, nadat de vermogende Tjalco de Witte de boerderij had gekocht. "De grond en de gebouwen zijn van De Witte. We delen de inkomsten. Ik hoef geen huur te betalen", vertelt Hoekman. Bij het bedrijf hoort 80 hectare grond, waarvan 70 hectare eigendom.

 • Tjalco de Witte is een bekende naam in de drafsport. Maar van de paardenwereld heeft hij stilaan genoeg. Zijn vermogen bouwde hij op in de financiële wereld. De Witte komt van het platteland en houdt van dieren. Toen hij begin jaren 80 vernam dat de Oudhollandse koeienras De Lakenvelder in zwaar weer verkeerde, besloot hij daar wat aan te doen. "Dat moest verder gaan dan een donatie. Ik wilde er zelf mee aan de slag", vertelt De Witte.

  Tjalco de Witte is een bekende naam in de drafsport. Maar van de paardenwereld heeft hij stilaan genoeg. Zijn vermogen bouwde hij op in de financiële wereld. De Witte komt van het platteland en houdt van dieren. Toen hij begin jaren 80 vernam dat de Oudhollandse koeienras De Lakenvelder in zwaar weer verkeerde, besloot hij daar wat aan te doen. "Dat moest verder gaan dan een donatie. Ik wilde er zelf mee aan de slag", vertelt De Witte.

 • De Witte kocht begin jaren 80 3 Lakenvelders, die hij op een klein perceeltje liet grazen. De ondernemer vond winterstalling bij Hoekman, die toen nog een kalvermesterij in Joure had. In de jaren die volgden groeide de veestapel aanzienlijk. „Toen ik met de Lakenvelders begon, waren er nog maar zo'n 300 beesten van het ras. Nu houden we zelf alleen al 250 Lakenvelders", vertelt De Witte.

  De Witte kocht begin jaren 80 3 Lakenvelders, die hij op een klein perceeltje liet grazen. De ondernemer vond winterstalling bij Hoekman, die toen nog een kalvermesterij in Joure had. In de jaren die volgden groeide de veestapel aanzienlijk. „Toen ik met de Lakenvelders begon, waren er nog maar zo'n 300 beesten van het ras. Nu houden we zelf alleen al 250 Lakenvelders", vertelt De Witte.

 • De Witte en Hoekman hebben een uniek bedrijf. In Nederland is geen melkveehouder te vinden die op deze schaal uitsluitend Lakenvelders melkt. Daar is een goede reden voor. De melkproductie van de dieren kan niet op tegen de melkgift van andere rassen. Het rollendjaargemiddelde bij Hoekman is 4.950 liter, met 4,20% vet en 3,60% eiwit.

  De Witte en Hoekman hebben een uniek bedrijf. In Nederland is geen melkveehouder te vinden die op deze schaal uitsluitend Lakenvelders melkt. Daar is een goede reden voor. De melkproductie van de dieren kan niet op tegen de melkgift van andere rassen. Het rollendjaargemiddelde bij Hoekman is 4.950 liter, met 4,20% vet en 3,60% eiwit.

 • De Lakenvelder is een zogenaamde dubbeldoelkoe. De mannelijke dieren worden allemaal aangehouden. Na 6 weken worden ze gecastreerd. Wanneer de ossen 2 tot 2,5 jaar oud zijn, worden ze geslacht. Het slachtgewicht is 350 tot 400 kilo. Afzet richting de horeca gebeurt via Vermaning in Oudehaske (Friesland). "Het is heerlijk vlees", aldus De Witte, die samen met Hoekman ook nog enkele dieren van andere rassen houdt. Zo lopen er ook een paar dieren van het Japanse ras Wagyu in de stal. De dieren worden niet overdreven luxe gevoerd.

  De Lakenvelder is een zogenaamde dubbeldoelkoe. De mannelijke dieren worden allemaal aangehouden. Na 6 weken worden ze gecastreerd. Wanneer de ossen 2 tot 2,5 jaar oud zijn, worden ze geslacht. Het slachtgewicht is 350 tot 400 kilo. Afzet richting de horeca gebeurt via Vermaning in Oudehaske (Friesland). "Het is heerlijk vlees", aldus De Witte, die samen met Hoekman ook nog enkele dieren van andere rassen houdt. Zo lopen er ook een paar dieren van het Japanse ras Wagyu in de stal. De dieren worden niet overdreven luxe gevoerd.

 • De Lakenvelder wordt vaak beschouwd als hobbykoe. Het ras is in binnen- en buitenland bekend én gewild. Zo nu en dan gaat een aantal dieren weg voor de export. "Dieren die hier weggaan, gaan voor het leven", aldus De Witte.

  De Lakenvelder wordt vaak beschouwd als hobbykoe. Het ras is in binnen- en buitenland bekend én gewild. Zo nu en dan gaat een aantal dieren weg voor de export. "Dieren die hier weggaan, gaan voor het leven", aldus De Witte.

 • Hoewel De Witte ooit uit idealistische overwegingen begon met het houden van Lakenvelders, is hij ondernemer genoeg om zijn portemonnee niet uit het oog te verliezen. "Dit bedrijf mag niet puur afhankelijk van mij zijn. Ik zoek daarom al jaren naar een economisch verantwoorde basis", vertelt De Witte, die de lage melkproductie als een permanente dreiging van het bijzondere koeienras beschouwt.

  Hoewel De Witte ooit uit idealistische overwegingen begon met het houden van Lakenvelders, is hij ondernemer genoeg om zijn portemonnee niet uit het oog te verliezen. "Dit bedrijf mag niet puur afhankelijk van mij zijn. Ik zoek daarom al jaren naar een economisch verantwoorde basis", vertelt De Witte, die de lage melkproductie als een permanente dreiging van het bijzondere koeienras beschouwt.

 • De Lakenvelders worden gemolken in een 2x6-melkstal van DeLaval. De Witte en Hoekman leveren aan FrieslandCampina, waarvan ze sinds 1991 lid zijn. De Witte is langer bezig om de melk van de Lakenvelders te verwaarden. Hij dacht aan de productie van dagverse zuivel en boerenkaas, maar koos uiteindelijk voor het maken van ijs. In de herfst van 2014 hakte hij de knoop door.

  De Lakenvelders worden gemolken in een 2x6-melkstal van DeLaval. De Witte en Hoekman leveren aan FrieslandCampina, waarvan ze sinds 1991 lid zijn. De Witte is langer bezig om de melk van de Lakenvelders te verwaarden. Hij dacht aan de productie van dagverse zuivel en boerenkaas, maar koos uiteindelijk voor het maken van ijs. In de herfst van 2014 hakte hij de knoop door.

 • Het maken van ijs gaat niet van de ene op de andere dag. Zeker niet als je de productie thuis wilt uitvoeren. Bovendien is er een flinke som geld nodig om ijsboer te kunnen worden. De Witte investeerde in totaal €500.000 in het verbouwen van zijn hoeve, de aanschaf van apparatuur, zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie.

  Het maken van ijs gaat niet van de ene op de andere dag. Zeker niet als je de productie thuis wilt uitvoeren. Bovendien is er een flinke som geld nodig om ijsboer te kunnen worden. De Witte investeerde in totaal €500.000 in het verbouwen van zijn hoeve, de aanschaf van apparatuur, zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie.

 • Beeld van de hoeve, die nog altijd dienst doet als paardenstalling. Tjalco de Witte neemt niet van de ene op de andere dag afscheid van de paardenwereld. Dat gebeurt de komende jaren gefaseerd. Een deel van het gebouw is recentelijk ingericht voor de productie en opslag van roomijs.

  Beeld van de hoeve, die nog altijd dienst doet als paardenstalling. Tjalco de Witte neemt niet van de ene op de andere dag afscheid van de paardenwereld. Dat gebeurt de komende jaren gefaseerd. Een deel van het gebouw is recentelijk ingericht voor de productie en opslag van roomijs.

 • De productie van roomijs ging in juli van start. Melk van de boerderij wordt in deze tank naar de productielocatie in het Friese Jutrijp vervoerd. De dorpjes liggen zo'n 5 kilometer van elkaar vandaan. Van 500 kilo melk wordt in 2 dagen tijd 1.000 liter ijs gemaakt. Het ijs wordt onder de merknaam De Witte Lakenvelder al in enkele winkels verkocht. De productie staat nog in de kinderschoenen. Tjalco de Witte: "Het is nog veel te vroeg om over de precieze kostprijs en marges te praten."

  De productie van roomijs ging in juli van start. Melk van de boerderij wordt in deze tank naar de productielocatie in het Friese Jutrijp vervoerd. De dorpjes liggen zo'n 5 kilometer van elkaar vandaan. Van 500 kilo melk wordt in 2 dagen tijd 1.000 liter ijs gemaakt. Het ijs wordt onder de merknaam De Witte Lakenvelder al in enkele winkels verkocht. De productie staat nog in de kinderschoenen. Tjalco de Witte: "Het is nog veel te vroeg om over de precieze kostprijs en marges te praten."

 • Dit is de productieruimte. De melk gaat vanuit de tank naar de pasteuriseermachine (links). Vervolgens wordt de melk gehomogeniseerd, om daarna naar de 2 rijpingstanks te gaan (linksachter). Rechtsachter op de foto is de ijsmachine te zien. Tjalco de Witte heeft zijn zoon Bart tot ijsmeest gebombardeerd. "Het maken van ijs is nu nog een deeltijdfunctie. We willen opschalen. We hebben de capaciteit om op jaarlijks 500.000 kilo melk te verwerken", aldus De Witte.

  Dit is de productieruimte. De melk gaat vanuit de tank naar de pasteuriseermachine (links). Vervolgens wordt de melk gehomogeniseerd, om daarna naar de 2 rijpingstanks te gaan (linksachter). Rechtsachter op de foto is de ijsmachine te zien. Tjalco de Witte heeft zijn zoon Bart tot ijsmeest gebombardeerd. "Het maken van ijs is nu nog een deeltijdfunctie. We willen opschalen. We hebben de capaciteit om op jaarlijks 500.000 kilo melk te verwerken", aldus De Witte.

 • De Witte produceert bakjes van 1 liter ijs. Voor horecagroothandelaren zijn er bakken met 5 liter ijs. De productie van roomijs gebeurt dankzij de zonnepanelen energieneutraal. "We produceren meer energie dan dat we gebruiken", vertelt De Witte. Op de voorgrond is de waterzuiveringsinstallatie zichtbaar.

  De Witte produceert bakjes van 1 liter ijs. Voor horecagroothandelaren zijn er bakken met 5 liter ijs. De productie van roomijs gebeurt dankzij de zonnepanelen energieneutraal. "We produceren meer energie dan dat we gebruiken", vertelt De Witte. Op de voorgrond is de waterzuiveringsinstallatie zichtbaar.

 • De ondernemer heeft nagedacht over de inrichting van de productielocatie. Bezoekers kunnen straks vanuit deze ontvangstruimte zien hoe het productieproces werkt. "We werken met hoge hygiënevoorschriften", aldus De Witte, die de ontvangstruimte nog wil inrichten met informatieborden.

  De ondernemer heeft nagedacht over de inrichting van de productielocatie. Bezoekers kunnen straks vanuit deze ontvangstruimte zien hoe het productieproces werkt. "We werken met hoge hygiënevoorschriften", aldus De Witte, die de ontvangstruimte nog wil inrichten met informatieborden.

 • Tjalco de Witte is een paardenman. 30 jaar lang fokte en kocht hij dravers. Zijn dieren waren vaak succesvol. Maar na enkele incidenten is hij wel wat klaar met de drafsport. "Toen een van mijn dieren in Berlijn zonder geldige reden van de deelnemerslijst werd gehaald, hield ik daar een heel naar gevoel aan over. Dat neigde naar corruptie", vertelt de oud-bestuurder van de drafbaan in Wolvega.

  Tjalco de Witte is een paardenman. 30 jaar lang fokte en kocht hij dravers. Zijn dieren waren vaak succesvol. Maar na enkele incidenten is hij wel wat klaar met de drafsport. "Toen een van mijn dieren in Berlijn zonder geldige reden van de deelnemerslijst werd gehaald, hield ik daar een heel naar gevoel aan over. Dat neigde naar corruptie", vertelt de oud-bestuurder van de drafbaan in Wolvega.

 • De paardenstalling is leeg. De dieren lopen lekker buiten. De Witte heeft hier plek voor 13 dieren. De aanhangwagen op de achtergrond wordt gebruikt om de melktank mee te vervoeren.

  De paardenstalling is leeg. De dieren lopen lekker buiten. De Witte heeft hier plek voor 13 dieren. De aanhangwagen op de achtergrond wordt gebruikt om de melktank mee te vervoeren.

 • De Lakenvelders lopen van april tot oktober buiten. "Als het nog een poos droog blijft, houd ik ze lekker buiten", vertelt Hoekman. Hij noemt het werken met Lakenvelders bewerkelijk. "Andere veehouders produceren met de helft minder dieren evenveel melk."

  De Lakenvelders lopen van april tot oktober buiten. "Als het nog een poos droog blijft, houd ik ze lekker buiten", vertelt Hoekman. Hij noemt het werken met Lakenvelders bewerkelijk. "Andere veehouders produceren met de helft minder dieren evenveel melk."

 • Tjalco de Witte wil met zijn roomijs - dat hij verkoopt als De Witte Lakenvelder - flink opschalen. De lichte verteerbaarheid van het roomijs is volgens hem uniek. "De melk van de Lakenvelders is licht verteerbaar. Je merkt het verschil bij het eten van het ijs." De komende jaren wil hij werken aan de naamsbekendheid van De Witte Lakenvelder. De productie van ijs moet een belangrijke pijler worden onder het melkveebedrijf. "Van de huidige melkprijs kan geen boer bestaan", vertelt De Witte, die niet overgeleverd wil zijn aan de grillen van de markt.

  Tjalco de Witte wil met zijn roomijs - dat hij verkoopt als De Witte Lakenvelder - flink opschalen. De lichte verteerbaarheid van het roomijs is volgens hem uniek. "De melk van de Lakenvelders is licht verteerbaar. Je merkt het verschil bij het eten van het ijs." De komende jaren wil hij werken aan de naamsbekendheid van De Witte Lakenvelder. De productie van ijs moet een belangrijke pijler worden onder het melkveebedrijf. "Van de huidige melkprijs kan geen boer bestaan", vertelt De Witte, die niet overgeleverd wil zijn aan de grillen van de markt.

 • Een prachtig plaatje: de Lakenvelders vallen op in het landschap. Op de achtergrond is de witte kerktoren van Oosthem zichtbaar. Regelmatig stoppen fietsers even om foto's te maken van de bijzondere kudde koeien. Kijk voor meer nieuws over het boerenroomijs op de <a href="http://www.dewittelakenvelder.nl/" target="_self">website van De Witte Lakenvelder</a>.

  Een prachtig plaatje: de Lakenvelders vallen op in het landschap. Op de achtergrond is de witte kerktoren van Oosthem zichtbaar. Regelmatig stoppen fietsers even om foto's te maken van de bijzondere kudde koeien. Kijk voor meer nieuws over het boerenroomijs op de website van De Witte Lakenvelder.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Mooie reportage

 • Koeiengein

  Koeiengein

  Mooie koppel lakenvelders.
  We melken er zelf ook vijf op een koppel van tachtig rood en zwarte holsteins.
  Als je ze zuiver lakenvelder wilt houden, dan gaan ze eerder minder melk geven dan meer.
  Zo gaat dit ras verloren, omdat de fokkerij ligt bij landgoedeigenaren; kasteelboeren en hobbyboeren die geen baat hebben bij produktie.

Of registreer je om te kunnen reageren.