Rundveehouderij

Foto & video 12347 x bekeken 21 reacties

Koeien komen acht maanden niet in de stal

Een totaal ander bedrijfsmodel, dat stond melkveehouder Bartele Holtrop in het Friese Rotstergaast voor ogen.

Holtrop stopte als bedrijfsleider op een melkveehouderij en startte een paar jaar geleden zijn eigen bedrijf. Een robuuste kringloop ontwikkelen, die zo duurzaam is dat deze over 1.000 jaar nog kan bestaan, dat was zijn doel. In de visie van Holtrop worden de dieren teruggezet in die kringloop. Zijn aanpak leverde hem dit jaar de Innovatieprijs van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland op. De biologische melkveehouderij van Holtrop is daarmee uitgeroepen tot het meeste innovatieve bedrijf van het Noorden.

Foto

 • Bij een robuuste kringloop hoort dat koeien buiten lopen. De dieren komen acht maanden niet in de stal. Bij Bartele Holtrop in Rotstergaast (Friesland) komen ze ook voor het melken niet in de stal. Hij melkt ze in zijn mobiele melkinstallatie.</p>
<p><em>Foto's: Mark Pasveer</em>

  Bij een robuuste kringloop hoort dat koeien buiten lopen. De dieren komen acht maanden niet in de stal. Bij Bartele Holtrop in Rotstergaast (Friesland) komen ze ook voor het melken niet in de stal. Hij melkt ze in zijn mobiele melkinstallatie.

  Foto's: Mark Pasveer

 • Twee keer per dag rijdt Holtrop met zijn trekker met de melktank erachter naar zijn koeien. De mobiele melkinstallatie staat daar in de buurt.

  Twee keer per dag rijdt Holtrop met zijn trekker met de melktank erachter naar zijn koeien. De mobiele melkinstallatie staat daar in de buurt.

 • Aangekomen bij de mobiele melkinstallatie hangt Holtrop eerst de omgebouwde kunstmeststrooier met krachtvoer op zijn plek om zijn Jersey-koeien te 'lokken'.

  Aangekomen bij de mobiele melkinstallatie hangt Holtrop eerst de omgebouwde kunstmeststrooier met krachtvoer op zijn plek om zijn Jersey-koeien te 'lokken'.

 • Het kost Holtrop weinig moeite de koeien in de mobiele melkinstallatie te krijgen. De dieren zijn er helemaal aan gewend daarin gemolken te worden.

  Het kost Holtrop weinig moeite de koeien in de mobiele melkinstallatie te krijgen. De dieren zijn er helemaal aan gewend daarin gemolken te worden.

 • Terwijl de koeien gemolken worden, lopen iets verderop de kippen van Holtrop hun werk te doen. Ze zorgen voor het verspreiden van de mest, eten insecten en halen oud gras uit het weiland.

  Terwijl de koeien gemolken worden, lopen iets verderop de kippen van Holtrop hun werk te doen. Ze zorgen voor het verspreiden van de mest, eten insecten en halen oud gras uit het weiland.

 • In zijn rijdende swingovermelkstal voorziet Bartele zijn koeien van krachtvoer.

  In zijn rijdende swingovermelkstal voorziet Bartele zijn koeien van krachtvoer.

 • Evenals de koeien, die na iedere keer melken worden verweid, verplaatsen de kippen zich over het land. Ze volgen de koeien met hun mobiele kippenhok. Een keer per dag rijdt Holtrop naar het mobiele kippenhok om eieren te rapen.

  Evenals de koeien, die na iedere keer melken worden verweid, verplaatsen de kippen zich over het land. Ze volgen de koeien met hun mobiele kippenhok. Een keer per dag rijdt Holtrop naar het mobiele kippenhok om eieren te rapen.

 • Voor het gemakkelijk verweiden van zijn koeien maakt Holtrop gebruik van rasterspinnen.

  Voor het gemakkelijk verweiden van zijn koeien maakt Holtrop gebruik van rasterspinnen.

 • Na het melken verplaatst Holtrop de koeien naar een volgend stuk weiland. Op het stuk waar ze gelopen hebben komen nu de kippen.

  Na het melken verplaatst Holtrop de koeien naar een volgend stuk weiland. Op het stuk waar ze gelopen hebben komen nu de kippen.

 • De werkwijze van Holtrop lijkt arbeidsintensief maar is het juist niet volgens hem. Het is een puur lagekostensysteem, aldus de biologische melkveehouder. De koeien en kippen doen het werk op het land voor Holtrop. Ze maaien, schudden, harken, mesten en voeren.

  De werkwijze van Holtrop lijkt arbeidsintensief maar is het juist niet volgens hem. Het is een puur lagekostensysteem, aldus de biologische melkveehouder. De koeien en kippen doen het werk op het land voor Holtrop. Ze maaien, schudden, harken, mesten en voeren.

Laatste reacties

 • ........

  maait Holtrop altijd voor de koeien of alleen als het bossig is?

  leuke reportage

 • alco1

  Startte een paar jaar geleden zijn eigen bedrijf. Hoe`
  Wat is de productie
  Hoeveel land ter beschikking
  Kortom. Er zijn nog zoveel vragen.

 • geen boer

  "back to nature' zoals de Ot en Sien-grachtengordelleek het graag wil zien. Het liefst mét analfabete keuterboer die zijn pet afneemt wanneer ze langs komen wielrennen over door Brussel betaalde fietspaden.
  De koeien, die zitten 10 keer liever in een mooie nieuwe stal en krijgen liever wél goed te vreten (check die conditie!) en een behandeling wanneer ze iets mankeert. Hebben zij even pech dat dát nou net niet in de marketingstrategie past.

 • farmerbn

  Zijn er ook foto's na een regenperiode van 2 maanden? Of schijnt in Friesland altijd de zon? Boeren met geen of een slechte stal moeten niet net doen of het hebben van beide beter is dan de koeien gewoon een gedeelte van de dag opstallen. Dat er steeds meer mensen zijn in Nederland die nergens verstand van hebben daargelaten, maar een reportage van dit niveau in een vakblad, is gewoon onbenullig.

 • Mtswie

  Hallo zeg, waarom zo negatief. Of zijn we jaloers dat deze boer op deze manier zijn boterham kan verdienen.

 • kleine boer

  Mooie reportage en boeren zo als je wil buiten de boekjes om werkt bijna altijd beter als volgens het boekje kijk maar wie het hardst piept nu dat zijn degene die precies weten hoe alles beter kan volgens het boekje.....deze boer staat gewoon lachend op de foto toch super dan!!

 • oorspronkelijk

  een baan buitenshuis koeien grupstal 7mnd buiten
  tot 1990 mijn manier van boeren
  toch 8000kg en veel tijd
  nu 3,5x zo groot waar blijft mijn vrije tijd
  leeftijd begint mee te tellen opvolger denkt na Msc afronding ook bij te klussen

 • WGeverink

  Ik vindt dit een aanloop naar wat een van de meest interessante reportages in tijden kan worden! Het lijkt er op dat lach op het gezicht groter wordt naarmate er minder geld naar de periferie gaat. De voorgangers hebben gelijk. Er wordt een tipje van de sluier opgeligt maar hoewel het er machtig interessant uit ziet weet nog steets niemand hoe de vork presies in de steel zit.

 • van der berg

  104 koeien op 44 hectare,komt op 2,36 koeien per hectare zonder jongvee. behoorlijk intensief lijkt mij,dat kan toch niet de bedoeling zijn op de manier hoe hij beweert te boeren. hoe heeft hij het dan met bv ridderzuring eten de kippen die ook voor hem op? en hoe zou het komen dat ie van 3000 naar 5000 liter is gegaan? in een eerdere reportage gaf hij al aan dat hij meer krachtvoer wou gaan voeren, komt er op neer dus dat hij het leuk verpakt maar eigenlijk de kant van het ""gewone"" boeren op is gegaan

 • alco1

  Hoe is de huisvesting in de vier andere maanden?
  Als daar een goede melkstal is, wat is er dan op tegen om daar de koeien te melken?

 • A1967

  Kijk naar kg koe per ha, dan weet je gelijk of hij intensief is en hoe het met vertrappen zit.
  Hij verdient sowieso respect omdat hij zijn nek durft uit te steken door het anders te doen.

 • van der berg

  A1967 wel eens gedacht door wie dat nek uitsteken gesponsord werd? vast door die gangbare melkveehouderij waar hij eerst bij inzat en nu tegen aantrapt. dan is het minder moeilijk om je nek uit te steken,als er wel een vangnet achter zit.

 • A1967

  Van der Berg, leg dat eens uit, hoezo werd hij gesponsord en wat bedoeld u met het vangnet.

 • kleine boer

  Toch knap dan als het via sponsoren is gelukt aan de reacties hier is ie toch slimmer dan de rest die het niet gelukt is en nu beetje negatief reageren....

 • kschouten

  De koeien wennen aan dit systeem . Tijdens een regenbui grazen deze koeien gewoon door . koeien die vaak binnen komen stoppen met grazen en staan bij het hek.

 • van der berg

  je hoeft echt geen hooggeleerde te zijn om na te gaan dat een bank daar nooit op een mooi verhaaltje in gaat stappen als je een bedrijf wilt kopen met 44 ha land en je enige ervaring is 6 of 7 jaar manager. denk je echt dat een bank dat zo even gaat financieren reken maar 44 ha grond x 40000 + gebouwen + dieren aankoop,melkwagen,verbouwingen ben je zo 2,2 miljoen euro kwijt,en dan houd ik het laag aan.En trouwens als je dat stuk in de boerderij goed leest staat het er ook wel in. ""drie jaar geleden kreeg bartele IN SAMENWERKING met zijn ouders de kans de huidige boerderij te kopen. dus wie is sponsor geweest? juist het gangbare melkveebedrijf en wie zal dan het vangnet zijn??

 • van der berg

  na 3 jaar kun je nog niet zeggen dat het je gelukt is toch?? eerst eens 10 jaar op eigen benen staan,zonder andere hulp. en nee ik ben totaal geen jaloers type,ik gun ieder zijn ding,maar het moet niet mooier neergezet worden dan het is. als je kijkt naar de biologische melk,waar zogenaamd veel vraag naar is,snap ik niet dat daar onderhand ook al 10 cent van de prijs af is en dat er tegenwoordig wachtlijsten zijn om biologisch te mogen leveren.

 • mjijzerman1

  het is het uiterste van het andere uiterste[jaarrond op stal houden] je kunt hier bedenkingen bij hebben, maar laat een ieder doen wat hij of zij goed dunkt, ook een vorm van bioserviteit

 • Sook

  Geweldig!!! terecht de innovatie prijs gewonnen. Een "Lefgozer".
  En die negatieve piepers lopen overal over te zeuren, zoals over de fosfaat , de half volle stallen die nog niet vol zijn, de staatssecretaris van Dam, de bio boeren , en noem maar op.
  Ik wens deze innovatieve ondernemer heel veel succes toe.

 • opnijlanstate 34

  Prima artikel! Een reportage die gebaseerd is op een lage kostprijs in plaats van groot groter groots

 • boerke brabant

  deze ondernemer begint met deze "ouderwetse "manier van werken, elders op deze site staat een "modern" melkveebedrijf te koop wat niet rendabel te krijgen is .
  En dan wordt er hier in de reacties hierboven gevraagd naar het hele verhaal en dat het allemaal niet zo mooi voorgeschoteld moet worden ...?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.