Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Kalverhouder Jellesma haalt kalveren zelf op

Folkert Jellesma heeft een vleeskalverbedrijf met 450 plaatsen. Jaarlijks zet hij 900 kalveren op die hij rechtstreeks van acht melkveehouders in de buurt koopt.

Foto

 • Folkert Jellesma (61) heeft in maatschap met zijn vrouw Janny (58) een kalverbedrijf met 450 plaatsen in Nijelamer, Friesland. Ze mesten blankvleeskalveren voor eigen rekening. De kalveren zijn afkomstig van melkveebedrijven uit de buurt en worden wekelijks aangevoerd.</p>
<p><em>Foto's: Anne van der Woude</em>

  Folkert Jellesma (61) heeft in maatschap met zijn vrouw Janny (58) een kalverbedrijf met 450 plaatsen in Nijelamer, Friesland. Ze mesten blankvleeskalveren voor eigen rekening. De kalveren zijn afkomstig van melkveebedrijven uit de buurt en worden wekelijks aangevoerd.

  Foto's: Anne van der Woude

 • Jellesma haalt wekelijks kalveren op bij acht melkveehouders in de buurt. Het aantal kalveren dat opgezet wordt verschilt van 2 tot 35 per week.

  Jellesma haalt wekelijks kalveren op bij acht melkveehouders in de buurt. Het aantal kalveren dat opgezet wordt verschilt van 2 tot 35 per week.

 • In 1999 begon Jellesma met het zelf ophalen van kalveren. Het aanbod vanuit de veemarkt viel nog wel eens tegen en tegelijkertijd vroeg een veehouder of hij de kalveren niet wilde. Zo begon het balletje te rollen en volgden er al snel nog zeven veehouders, die nu jaarlijks zo'n 900 kalveren leveren. Ook rolde er de studiegroep MKD (Melkveehouder-Kalverhouder-Dierenarts) uit waarin de veehouders de gegevens uit de kalverhouderij terug gekoppeld krijgen.

  In 1999 begon Jellesma met het zelf ophalen van kalveren. Het aanbod vanuit de veemarkt viel nog wel eens tegen en tegelijkertijd vroeg een veehouder of hij de kalveren niet wilde. Zo begon het balletje te rollen en volgden er al snel nog zeven veehouders, die nu jaarlijks zo'n 900 kalveren leveren. Ook rolde er de studiegroep MKD (Melkveehouder-Kalverhouder-Dierenarts) uit waarin de veehouders de gegevens uit de kalverhouderij terug gekoppeld krijgen.

 • Meten is weten is het credo van Jellesma. Bij binnenkomst worden alle kalveren gewogen en gedurende de mestperiode ook steekproefsgewijs. Op basis van het gewicht begint het sorteren. De kalverhouder kan aan de hand van de gewichten ook zien of de veehouders veranderingen in bijvoorbeeld het droogstandsmanagement hebben doorgevoerd.

  Meten is weten is het credo van Jellesma. Bij binnenkomst worden alle kalveren gewogen en gedurende de mestperiode ook steekproefsgewijs. Op basis van het gewicht begint het sorteren. De kalverhouder kan aan de hand van de gewichten ook zien of de veehouders veranderingen in bijvoorbeeld het droogstandsmanagement hebben doorgevoerd.

 • Kalveren van verschillende herkomstbedrijven dragen allemaal andere ziektekiemen met zich mee. Om de weerstand van de kalveren te verhogen krijgen ze al op het melkveebedrijf het kruidenextract Oryuccall toegediend. Jellesma gaf dit eerst vanaf binnenkomst maar omdat het twee weken duurt voordat er effect merkbaar is, krijgen de kalveren het middel nu al na de biest.

  Kalveren van verschillende herkomstbedrijven dragen allemaal andere ziektekiemen met zich mee. Om de weerstand van de kalveren te verhogen krijgen ze al op het melkveebedrijf het kruidenextract Oryuccall toegediend. Jellesma gaf dit eerst vanaf binnenkomst maar omdat het twee weken duurt voordat er effect merkbaar is, krijgen de kalveren het middel nu al na de biest.

 • De kalveren komen binnen in één van de twee afdelingen met babyboxen. Om een zo goed mogelijk klimaat in de stal te creëren zijn er kleppen boven de boxen gemonteerd zodat er een microklimaat ontstaat.

  De kalveren komen binnen in één van de twee afdelingen met babyboxen. Om een zo goed mogelijk klimaat in de stal te creëren zijn er kleppen boven de boxen gemonteerd zodat er een microklimaat ontstaat.

 • Acht verschillende leveranciers betekent veel verschil in kalveren. Jellesma houdt alle gegevens van de kalveren bij. Zo weet hij dat hij van één bedrijf vaker diarreekalveren krijgt en dat een ander bedrijf momenteel kampt met IBR. Ondanks de diversiteit weet Jellesma het antibioticagebruik laag te houden. De afgelopen vijf jaar telt het SDA-overzicht 15,7 dierdagdoseringen (DDD), over de laatste twee jaar zelfs maar 12. Het landelijk gemiddelde stond afgelopen jaar op 25,1 DDD.

  Acht verschillende leveranciers betekent veel verschil in kalveren. Jellesma houdt alle gegevens van de kalveren bij. Zo weet hij dat hij van één bedrijf vaker diarreekalveren krijgt en dat een ander bedrijf momenteel kampt met IBR. Ondanks de diversiteit weet Jellesma het antibioticagebruik laag te houden. De afgelopen vijf jaar telt het SDA-overzicht 15,7 dierdagdoseringen (DDD), over de laatste twee jaar zelfs maar 12. Het landelijk gemiddelde stond afgelopen jaar op 25,1 DDD.

 • Het sorteren gaat ook in de groepshokken door. Voordat de kalveren de groep in komen, zijn snelle drinkers en prutsers gescheiden. Alle gegevens van de kalveren, zoals groei, ziekte en uitval, koppelt Jellesma terug naar zijn melkveehouders. In de studiegroep wordt samen met de dierenarts gekeken wat de melkveehouders daarop kunnen aanpassen. De adviezen slaan ook terug op de vaarskalveren die de bedrijven zelf opfokken. Zo hebben beide partijen wat aan mogelijke aanpassingen.

  Het sorteren gaat ook in de groepshokken door. Voordat de kalveren de groep in komen, zijn snelle drinkers en prutsers gescheiden. Alle gegevens van de kalveren, zoals groei, ziekte en uitval, koppelt Jellesma terug naar zijn melkveehouders. In de studiegroep wordt samen met de dierenarts gekeken wat de melkveehouders daarop kunnen aanpassen. De adviezen slaan ook terug op de vaarskalveren die de bedrijven zelf opfokken. Zo hebben beide partijen wat aan mogelijke aanpassingen.

 • Het gemiddeld geslacht gewicht is 140 tot 142 kilo. Het geslacht gewicht schommelt nog al omdat de leeftijd van afvoer varieert. Dit wordt ingegeven door de markt. Jellesma streeft ernaar om elke keer een koppel van 40 kalveren te leveren, daar zit altijd wat leeftijdspreiding bij.

  Het gemiddeld geslacht gewicht is 140 tot 142 kilo. Het geslacht gewicht schommelt nog al omdat de leeftijd van afvoer varieert. Dit wordt ingegeven door de markt. Jellesma streeft ernaar om elke keer een koppel van 40 kalveren te leveren, daar zit altijd wat leeftijdspreiding bij.

 • De melkveehouders krijgen niet alleen gegevens teruggekoppeld. De prestaties van hun kalveren bepalen de inkoopprijs. Op basis van de behaalde resultaten in voorgaande rondes krijgen de veehouders een bonus/malus van €20 op de marktprijs.

  De melkveehouders krijgen niet alleen gegevens teruggekoppeld. De prestaties van hun kalveren bepalen de inkoopprijs. Op basis van de behaalde resultaten in voorgaande rondes krijgen de veehouders een bonus/malus van €20 op de marktprijs.

Laatste reacties

 • timo

  Prachtig systeem dit, hier ben ik als melkveehouder ook wel voor te porren....

 • Vhouder

  prachtig wel heel moeilijk om te copieeren. die melkveehouders moeten gemiddeld wel op 200 koeien zitten.

 • Wimpie1985

  Ideaal om via Veekoopman.nl op te zetten!
  zo kunnen vraag en aanbod elkaar vinden in de regio ! Win win situatie lijkt me dit.

Of registreer je om te kunnen reageren.