Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

'Ik sluit een tweede kudde zeker niet uit'

Schaapherder Tineke Camps runt sinds twee jaar een begrazingsbedrijf met een schaapskudde van zo’n 250 Kempische heideschapen. Met haar kudde voorkomt ze dat de heide in de natuurgebieden de Paardekop en Zwartwater bij Venray dichtgroeit.

Foto

 • Tineke Camps is als dochter van een akkerbouwer vier jaar geleden gestart als schaapherder. Eerst in loondienst bij het begrazingsbedrijf Landschapsbeheer De Wassum, maar twee jaar geleden is ze voor zichzelf begonnen.

  Tineke Camps is als dochter van een akkerbouwer vier jaar geleden gestart als schaapherder. Eerst in loondienst bij het begrazingsbedrijf Landschapsbeheer De Wassum, maar twee jaar geleden is ze voor zichzelf begonnen.

 • Camps denkt dat de vooruitzichten voor haar graasbedrijf gunstig zijn. Ze verwacht dat in de nabije toekomst in de omgeving van Venray meer vraag is naar schapenbegrazing. Om die reden heeft ze alle ooilammeren van vorig jaar en dit jaar aangehouden, zodat er een nieuwe kudde kan ontstaan.

  Camps denkt dat de vooruitzichten voor haar graasbedrijf gunstig zijn. Ze verwacht dat in de nabije toekomst in de omgeving van Venray meer vraag is naar schapenbegrazing. Om die reden heeft ze alle ooilammeren van vorig jaar en dit jaar aangehouden, zodat er een nieuwe kudde kan ontstaan.

 • De schaapskudde graast in het natuurgebieden De Paardekop en Zwartwater in de omgeving van Venray. In het vroege voorjaar graast de kudde ook in plantsoenen en op bedrijventerreinen in de bebouwde kom. Als de kudde op de hei graast, blijven er nog wel kleinere koppels met lammeren en jaarlingen achter die in de plantsoenen en bedrijventerreinen grazen.

  De schaapskudde graast in het natuurgebieden De Paardekop en Zwartwater in de omgeving van Venray. In het vroege voorjaar graast de kudde ook in plantsoenen en op bedrijventerreinen in de bebouwde kom. Als de kudde op de hei graast, blijven er nog wel kleinere koppels met lammeren en jaarlingen achter die in de plantsoenen en bedrijventerreinen grazen.

 • Camps trekt door het natuurgebied De Paardekop en Zwartwater. Met de gemeente Venray is afgesproken dat de kudde grote delen van dit natuurgebied begraast.

  Camps trekt door het natuurgebied De Paardekop en Zwartwater. Met de gemeente Venray is afgesproken dat de kudde grote delen van dit natuurgebied begraast.

 • Camps heeft bij het bijeenhouden van de schaapskudde hulp van Juupke. De border collie is elf jaar en inmiddels op leeftijd.

  Camps heeft bij het bijeenhouden van de schaapskudde hulp van Juupke. De border collie is elf jaar en inmiddels op leeftijd.

 • Vrijwel elke dag zet Camps een nieuw vak uit waar de schapen ’s nachts en in het weekeind in worden geplaatst. Het raster staat onder stroom. Dat is meer om loslopende honden bij de schapen weg te houden dan dat schapen uit het vak zullen springen.

  Vrijwel elke dag zet Camps een nieuw vak uit waar de schapen ’s nachts en in het weekeind in worden geplaatst. Het raster staat onder stroom. Dat is meer om loslopende honden bij de schapen weg te houden dan dat schapen uit het vak zullen springen.

 • Jaarlijks worden de schapen gecontroleerd, onder meer op klauwgebreken. Desondanks kan het voorkomen dat Camps tussentijds een schaap moet behandelen.

  Jaarlijks worden de schapen gecontroleerd, onder meer op klauwgebreken. Desondanks kan het voorkomen dat Camps tussentijds een schaap moet behandelen.

 • De schapen van de schaapskudde zijn Kempische heideschapen. Deze schapensoort is vanouds bekend als een vleessoort, maar werd voornamelijk gehouden voor de mest. Het ras is geschikt voor het beheren van heide en schrale graslanden. Voor Camps gaat het meer om de graaskwaliteiten. De afgedankte ooien worden afgezet via de handel.

  De schapen van de schaapskudde zijn Kempische heideschapen. Deze schapensoort is vanouds bekend als een vleessoort, maar werd voornamelijk gehouden voor de mest. Het ras is geschikt voor het beheren van heide en schrale graslanden. Voor Camps gaat het meer om de graaskwaliteiten. De afgedankte ooien worden afgezet via de handel.

 • De schapen eten niet alle opslag op. De boompjes die blijven staan, maait Camps met een bosmaaier.

  De schapen eten niet alle opslag op. De boompjes die blijven staan, maait Camps met een bosmaaier.

Eén reactie

 • boerke brabant

  succes, misschien wel even een cursusje veilig omgaan met de bosmaaier...

Of registreer je om te kunnen reageren.