Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Goed klimaat en veel rust in stal voor melkvee

Maatschap van Weperen liet in 2014 een stal voor 347 melkkoeien bouwen. Onder meer met 40-stands carrousel en hellende emissiearme vloer.

Foto

 • Klaas Jannes (62) en Jan Klaas (38) hebben in Oosterwolde (Friesland) in maatschap een veebedrijf met 625 melkkoeien, 350 stuks jongvee en 334 hectare land (in gebruik). Twee jaar geleden bouwde de maatschap een nieuwe stal voor 347 melkkoeien.<br /><em>Foto's: Jan Willem van Vliet</em>

  Klaas Jannes (62) en Jan Klaas (38) hebben in Oosterwolde (Friesland) in maatschap een veebedrijf met 625 melkkoeien, 350 stuks jongvee en 334 hectare land (in gebruik). Twee jaar geleden bouwde de maatschap een nieuwe stal voor 347 melkkoeien.
  Foto's: Jan Willem van Vliet

 • Een fraai overzicht van de stal. De maatschap groeide de afgelopen twee jaar flink. Vooral qua grond. Er kwam in die periode 50 hectare (in gebruik) bij. Door het totaal van 334 hectare staat er nu echt een grondgebonden bedrijf dat vooruit kan.

  Een fraai overzicht van de stal. De maatschap groeide de afgelopen twee jaar flink. Vooral qua grond. Er kwam in die periode 50 hectare (in gebruik) bij. Door het totaal van 334 hectare staat er nu echt een grondgebonden bedrijf dat vooruit kan.

 • Een overzicht in de nieuwe stal. Er zijn vier groepen: de hoogproductieve koeien, de laagproductieve dieren, de opstartgroep met zorgkoeien en de groep met net afgekalfde dieren. In de oude aanpalende stal bevinden zich de vaarzen en droge koeien.

  Een overzicht in de nieuwe stal. Er zijn vier groepen: de hoogproductieve koeien, de laagproductieve dieren, de opstartgroep met zorgkoeien en de groep met net afgekalfde dieren. In de oude aanpalende stal bevinden zich de vaarzen en droge koeien.

 • De stal stemt Van Weperen tot tevredenheid. Het goede klimaat en de rust onder de koeien zijn de grootste pluspunten.

  De stal stemt Van Weperen tot tevredenheid. Het goede klimaat en de rust onder de koeien zijn de grootste pluspunten.

 • De 40-stands binnenmelker bevalt ook goed. De capaciteit is hoog en de medewerkers van Van Weperen - er zijn acht verschillende melkers - werken er graag in. Ze zijn vooral blij met het prima overzicht, de koewaarneming en de touchscreen.

  De 40-stands binnenmelker bevalt ook goed. De capaciteit is hoog en de medewerkers van Van Weperen - er zijn acht verschillende melkers - werken er graag in. Ze zijn vooral blij met het prima overzicht, de koewaarneming en de touchscreen.

 • Toch is er wel een enkele aanpassing gedaan. Er zijn automatische klapdeuren in de inloop naar de carrousel geplaatst. Zo kunnen de koeien vanuit de wachtruimte met automatisch opdrijfhek elkaar niet drukken.

  Toch is er wel een enkele aanpassing gedaan. Er zijn automatische klapdeuren in de inloop naar de carrousel geplaatst. Zo kunnen de koeien vanuit de wachtruimte met automatisch opdrijfhek elkaar niet drukken.

 • Eén keer was er een probleem door blikseminslag. De carrousel draaide snel weer, maar het na-ijleffect viel tegen. Printplaten waren kapot en filters konden de spanningsverschillen niet opvangen. Het veiligheidssysteem kon de inslag niet opvangen.

  Eén keer was er een probleem door blikseminslag. De carrousel draaide snel weer, maar het na-ijleffect viel tegen. Printplaten waren kapot en filters konden de spanningsverschillen niet opvangen. Het veiligheidssysteem kon de inslag niet opvangen.

 • In het begin moesten er in de carrousel ook enkele dingen worden gefinetuned. Deze voerbak bijvoorbeeld. Die draaide niet altijd goed mee, waardoor het moment van bijvullen niet optimaal was.

  In het begin moesten er in de carrousel ook enkele dingen worden gefinetuned. Deze voerbak bijvoorbeeld. Die draaide niet altijd goed mee, waardoor het moment van bijvullen niet optimaal was.

 • In de uitloop van de carrousel bevindt zich dit voetenbad. Er is een aanpassing gedaan omdat de koeien in de nieuwe situatie hun poot net naast het voetenbad konden zetten. De ruimte tussen zijmuur en bad is dichtgemaakt met een rvs-plaat.

  In de uitloop van de carrousel bevindt zich dit voetenbad. Er is een aanpassing gedaan omdat de koeien in de nieuwe situatie hun poot net naast het voetenbad konden zetten. De ruimte tussen zijmuur en bad is dichtgemaakt met een rvs-plaat.

 • Een van de medewerkers haalt de koeien aan de andere kant van de voergang op om te worden gemolken. Hiervoor hoeven alleen twee hekken te worden uitgeschoven.

  Een van de medewerkers haalt de koeien aan de andere kant van de voergang op om te worden gemolken. Hiervoor hoeven alleen twee hekken te worden uitgeschoven.

 • Dit is die oversteek (zonder hekken). Er liggen alleen kunststof platen. Qua arbeid is het prima rond te zetten, stelt Van Weperen. Bovendien is het simpel schoon te maken. De veehouder wilde hier eerst een dure ophaalbrug. Maar die is overbodig.

  Dit is die oversteek (zonder hekken). Er liggen alleen kunststof platen. Qua arbeid is het prima rond te zetten, stelt Van Weperen. Bovendien is het simpel schoon te maken. De veehouder wilde hier eerst een dure ophaalbrug. Maar die is overbodig.

 • De koeien liggen op rubberen matten met gescheiden mest. Zo blijven de boxen schoon en droog. Het koecomfort is groot, merkt Van Weperen. Het celgetal zit al een tijd tussen de 80 en 120 en er zijn op de totale veestapel maar twee uierontstekingen.

  De koeien liggen op rubberen matten met gescheiden mest. Zo blijven de boxen schoon en droog. Het koecomfort is groot, merkt Van Weperen. Het celgetal zit al een tijd tussen de 80 en 120 en er zijn op de totale veestapel maar twee uierontstekingen.

 • Dit is de mestscheider die 10 meter verderop staat. Op de achtergrond is het mestbassin te zien. Daar kan 3.250 kuub mest worden opgeslagen.

  Dit is de mestscheider die 10 meter verderop staat. Op de achtergrond is het mestbassin te zien. Daar kan 3.250 kuub mest worden opgeslagen.

 • Van Weperen heeft een proefstal met emissiearme rubberen roostervloer. Die licht hellende vloer heeft een hoogteverschil van 1 centimeter per meter. Zo kan de urine goed weglopen. De berekende ammoniakuitstoot is 7,6 kilo per dier.

  Van Weperen heeft een proefstal met emissiearme rubberen roostervloer. Die licht hellende vloer heeft een hoogteverschil van 1 centimeter per meter. Zo kan de urine goed weglopen. De berekende ammoniakuitstoot is 7,6 kilo per dier.

 • Twee mestrobots houden de vloer schoon. Storingen zijn er zelden. De robots - met sproeisysteem - lopen nauwelijks vast. De combinatie gescheiden mest/emissiearme roosters werkt prima. Met echte diepstrooiselboxen was dat misschien anders geweest.

  Twee mestrobots houden de vloer schoon. Storingen zijn er zelden. De robots - met sproeisysteem - lopen nauwelijks vast. De combinatie gescheiden mest/emissiearme roosters werkt prima. Met echte diepstrooiselboxen was dat misschien anders geweest.

 • De beloopbaarheid op deze emissiearme vloer is erg goed. De koeien kunnen zich heel vrij bewegen, stelt Van Weperen. Dat is ook te zien na het melken; de dieren vliegen soms door de stal.

  De beloopbaarheid op deze emissiearme vloer is erg goed. De koeien kunnen zich heel vrij bewegen, stelt Van Weperen. Dat is ook te zien na het melken; de dieren vliegen soms door de stal.

 • In de afgelopen twee jaar heeft Van Weperen veel energie weten te besparen, onder meer door de lekstroom van alle apparatuur goed te monitoren én er wat mee te doen. Het energieverbruik daalde zodoende van 253.000 naar 163.000 kilowatt. Met meer koeien dus.

  In de afgelopen twee jaar heeft Van Weperen veel energie weten te besparen, onder meer door de lekstroom van alle apparatuur goed te monitoren én er wat mee te doen. Het energieverbruik daalde zodoende van 253.000 naar 163.000 kilowatt. Met meer koeien dus.

 • Voorin de stal - links van de melkcarrousel - bevindt zich dit ruime strohok.

  Voorin de stal - links van de melkcarrousel - bevindt zich dit ruime strohok.

 • In de grote ligboxenstal is veel licht en lucht. Ook achterin de stal kunnen de koeien een frisse neus halen.

  In de grote ligboxenstal is veel licht en lucht. Ook achterin de stal kunnen de koeien een frisse neus halen.

Laatste reacties

 • landboer

  Emissiearme rubberen roostervloer??

 • koestal

  voldoet aan de regels,dus melken maar,de melkauto kan elke wel komen om de tank te legen,waarschijnlijk geen weidegang,maar dat is ook niet verplicht

Of registreer je om te kunnen reageren.