Rundveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:29 jun 2016

Groeien in Australië

Erwin en Stacey Reesink melken als sharefarmers 250 koeien in Wattle Bank, Australië. Ze verkassen in juli naar een ander bedrijf en kopen daarvoor 310 koeien en extra machines.

Familie Reesink verscheen eerder ook in het televisieprogramma 'Ik Vertrek'. Die aflevering kun je hier terugkijken.

Foto

 • Erwin (22) en Stacey (20) Reesink melken in Wattle Bank, (Victoria, Australië), 250 koeien op 140 hectare. Als sharefarmers doen ze al het werk voor de eigenaar van de boerderij. Ze ontvangen daarvoor 40% van de opbrengst van de 250 melkkoeien.<br /><em>Foto's: René Groeneveld</em>

  Erwin (22) en Stacey (20) Reesink melken in Wattle Bank, (Victoria, Australië), 250 koeien op 140 hectare. Als sharefarmers doen ze al het werk voor de eigenaar van de boerderij. Ze ontvangen daarvoor 40% van de opbrengst van de 250 melkkoeien.
  Foto's: René Groeneveld

 • Dit is het bedrijf in Wattle Bank. De jonge ondernemers zetten nu een volgende stap. Ze gaan sharefarmen in Dumbalk dat 50 km verderop ligt. Ze leveren daar zelf de koeien en machines, daarom krijgen zij 50% van het melkgeld.

  Dit is het bedrijf in Wattle Bank. De jonge ondernemers zetten nu een volgende stap. Ze gaan sharefarmen in Dumbalk dat 50 km verderop ligt. Ze leveren daar zelf de koeien en machines, daarom krijgen zij 50% van het melkgeld.

 • De deelstaat Victoria kent tijden van droogte en tijden van extreme neerslag. In het afgelopen seizoen hebben de jonge melkveehouders echter juist last van droogte gehad. Ze moesten noodgedwongen 6 weken langer bijvoeren dan gebruikelijk, wat ze €15.500 kostte.

  De deelstaat Victoria kent tijden van droogte en tijden van extreme neerslag. In het afgelopen seizoen hebben de jonge melkveehouders echter juist last van droogte gehad. Ze moesten noodgedwongen 6 weken langer bijvoeren dan gebruikelijk, wat ze €15.500 kostte.

 • Inmiddels hebben Erwin en Stacey 310 koeien aangeschaft, voornamelijk Holsteins voor gemiddeld €760 per stuk. Zes weken eerder schommelde de prijs nog rond de €1.300. Ze komen van een veehouder die zijn kudde binnen een week moest verkopen om een faillissement te voorkomen.

  Inmiddels hebben Erwin en Stacey 310 koeien aangeschaft, voornamelijk Holsteins voor gemiddeld €760 per stuk. Zes weken eerder schommelde de prijs nog rond de €1.300. Ze komen van een veehouder die zijn kudde binnen een week moest verkopen om een faillissement te voorkomen.

 • Bij zijn start als sharefarmer was Erwin genoodzaakt een aantal machines en voertuigen aan te schaffen, waaronder deze trekker. Voor zijn nieuwe contract in Dumbalk moet Erwin investeren in een grotere trekker, een extra quad bike en een voerwagen. Hij mikt op tweedehands aankoop.

  Bij zijn start als sharefarmer was Erwin genoodzaakt een aantal machines en voertuigen aan te schaffen, waaronder deze trekker. Voor zijn nieuwe contract in Dumbalk moet Erwin investeren in een grotere trekker, een extra quad bike en een voerwagen. Hij mikt op tweedehands aankoop.

 • De melkstal op de boerderij in Wattle Bank is een 2x26 swingover. Erwin prijst zich gelukkig dat hij op de nieuwe boerderij in Dumbalk gebruik kan maken van een 50-stands draaimelkstal. "Ik verwacht dat we daar wel 300 koeien per uur kunnen melken. Hier zitten we op 175 koeien per uur."

  De melkstal op de boerderij in Wattle Bank is een 2x26 swingover. Erwin prijst zich gelukkig dat hij op de nieuwe boerderij in Dumbalk gebruik kan maken van een 50-stands draaimelkstal. "Ik verwacht dat we daar wel 300 koeien per uur kunnen melken. Hier zitten we op 175 koeien per uur."

 • De kleine melktrailer voor de kalveren heft een capaciteit van 600 liter. "Ik had dat niet eerder gezien in Nederland, maar hier is het heel handig. De kalveren staan immers vaak op het land."

  De kleine melktrailer voor de kalveren heft een capaciteit van 600 liter. "Ik had dat niet eerder gezien in Nederland, maar hier is het heel handig. De kalveren staan immers vaak op het land."

 • Dit praktische voertuig van Erwin en Stacey is een zogeheten Australische ute met vierwielaandrijving. "Deze auto gebruiken wij heel veel", legt Erwin uit. "Je hebt het echt nodig, want de koeien staan hier niet in stallen, maar op het land."

  Dit praktische voertuig van Erwin en Stacey is een zogeheten Australische ute met vierwielaandrijving. "Deze auto gebruiken wij heel veel", legt Erwin uit. "Je hebt het echt nodig, want de koeien staan hier niet in stallen, maar op het land."

 • Stacey in de ute met de honden Banjo (links) en Turbo achterop. De laatste is een Australische Kelpie die vaak bij het hoeden van schapen wordt gebruikt. "Turbo drijft de koeien voor ons bij elkaar", zegt Erwin. Banjo is een kruising tussen een Border Collie en een Labrador.

  Stacey in de ute met de honden Banjo (links) en Turbo achterop. De laatste is een Australische Kelpie die vaak bij het hoeden van schapen wordt gebruikt. "Turbo drijft de koeien voor ons bij elkaar", zegt Erwin. Banjo is een kruising tussen een Border Collie en een Labrador.

 • Turbo bij de vaarzen op de boerderij in Wattle Bank. Deze zijn bijna 2 jaar oud en krijgen rond augustus hun kalveren. Bijna alle koeien in Wattle Bank zijn eigendom van de eigenaar van de boerderij. Voor de nieuwe boerderij hebben Erwin en Stacey 47 eigen vaarzen aangeschaft.

  Turbo bij de vaarzen op de boerderij in Wattle Bank. Deze zijn bijna 2 jaar oud en krijgen rond augustus hun kalveren. Bijna alle koeien in Wattle Bank zijn eigendom van de eigenaar van de boerderij. Voor de nieuwe boerderij hebben Erwin en Stacey 47 eigen vaarzen aangeschaft.

 • De koeien op de boerderij in Wattle Bank produceren gemiddeld 8.000 liter melk per jaar. In 2014/2015 produceerde Australië 9,73 miljard liter melk, 360 miljoen liter of 3,8% meer dan een jaar eerder. Verreweg de meeste melk kwam uit de staat Victoria, namelijk 6,4 miljard liter.

  De koeien op de boerderij in Wattle Bank produceren gemiddeld 8.000 liter melk per jaar. In 2014/2015 produceerde Australië 9,73 miljard liter melk, 360 miljoen liter of 3,8% meer dan een jaar eerder. Verreweg de meeste melk kwam uit de staat Victoria, namelijk 6,4 miljard liter.

 • De Nederlandse Erwin leerde Stacey 3 jaar geleden kennen, nadat hij met zijn vader, stiefmoeder, zusje en broertje als 18-jarige <a href="http://www.npo.nl/ik-vertrek/05-10-2013/TROS_1344708">vanuit Nederland naar Australië emigreerde</a>. Stacey is vanuit Zuid-Afrika via Nieuw-Zeeland naar Australië gekomen.

  De Nederlandse Erwin leerde Stacey 3 jaar geleden kennen, nadat hij met zijn vader, stiefmoeder, zusje en broertje als 18-jarige vanuit Nederland naar Australië emigreerde. Stacey is vanuit Zuid-Afrika via Nieuw-Zeeland naar Australië gekomen.

 • Erwin en Stacey hebben voor de net gekochte koeien een onderkomen gevonden, tot ze als sharefarmers naar hun nieuwe boerderij gaan in Dumbalk. De vorige eigenaren van de koeien melkt en verzorgt die dieren nog. De nieuwe afnemer van de melk Parmalat komt de melk nu al ophalen.

  Erwin en Stacey hebben voor de net gekochte koeien een onderkomen gevonden, tot ze als sharefarmers naar hun nieuwe boerderij gaan in Dumbalk. De vorige eigenaren van de koeien melkt en verzorgt die dieren nog. De nieuwe afnemer van de melk Parmalat komt de melk nu al ophalen.

 • De pinken op de boerderij. Inmiddels krijgen ze geen melk meer, maar moeten ze het doen met gras en hooi en wat graan. Op de nieuwe boerderij beginnen Erwin en Stacey zonder pinken.

  De pinken op de boerderij. Inmiddels krijgen ze geen melk meer, maar moeten ze het doen met gras en hooi en wat graan. Op de nieuwe boerderij beginnen Erwin en Stacey zonder pinken.

 • De gekoelde melk wordt dagelijks opgehaald. De melkprijs <em>down under</em> is nu laag. Murray Goulburn en Fonterra verlaagden de prijzen met 6 cent tot €0,23 per liter. Dankzij gunstige contracten met onder andere Parmalat weten Erwin en Stacey iets meer voor hun melk te krijgen.

  De gekoelde melk wordt dagelijks opgehaald. De melkprijs down under is nu laag. Murray Goulburn en Fonterra verlaagden de prijzen met 6 cent tot €0,23 per liter. Dankzij gunstige contracten met onder andere Parmalat weten Erwin en Stacey iets meer voor hun melk te krijgen.

 • Erwin haalt een mengsel van tarwe, koolzaad en mais uit de silo in Wattle Bank. Het graan is bedoeld voor het bijvoederen van de kalveren, pinken en ook voor de koeien, wanneer ze worden gemolken.

  Erwin haalt een mengsel van tarwe, koolzaad en mais uit de silo in Wattle Bank. Het graan is bedoeld voor het bijvoederen van de kalveren, pinken en ook voor de koeien, wanneer ze worden gemolken.

 • In Australië worden de meeste kalveren 2x per jaar rond dezelfde tijd geboren. De eerste 4 tot 6 weken houdt Erwin de kalveren in de stal. Bij redelijk weer kunnen ze daarna naar buiten. Drie maanden lang krijgen de kalveren melk, waarna ze overschakelen op gras en hooi. Na een jaar komen ze in de groep van de pinken.

  In Australië worden de meeste kalveren 2x per jaar rond dezelfde tijd geboren. De eerste 4 tot 6 weken houdt Erwin de kalveren in de stal. Bij redelijk weer kunnen ze daarna naar buiten. Drie maanden lang krijgen de kalveren melk, waarna ze overschakelen op gras en hooi. Na een jaar komen ze in de groep van de pinken.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.