Rundveehouderij

Foto & video 8 reacties

Eén persoon kan dagelijkse stalwerk prima aan

Vof Köhne bouwde in 2014 een ligboxenstal voor 180 koeien. Automatisering speelde daarin een grote rol. Recent kwam er een derde melkrobot bij.

Foto

 • Daan (24) en Piet (55) Köhne zitten samen met Marion (52) in Middenbeemster (N.-H.) in vof. Het veebedrijf - het Deutzen Hofje - heeft 150 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 91 hectare land (in gebruik). In 2014 zette de vof een nieuwe ligboxenstal.<br /><em>Foto's: Fotopersburo Dijkstra bv</em>

  Daan (24) en Piet (55) Köhne zitten samen met Marion (52) in Middenbeemster (N.-H.) in vof. Het veebedrijf - het Deutzen Hofje - heeft 150 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 91 hectare land (in gebruik). In 2014 zette de vof een nieuwe ligboxenstal.
  Foto's: Fotopersburo Dijkstra bv

 • Een fraai overzicht van werelderfgoed de Beemster, met op de achtergrond Middenbeemster. Het werelderfgoed beperkt de vof niet in de bedrijfsgroei.

  Een fraai overzicht van werelderfgoed de Beemster, met op de achtergrond Middenbeemster. Het werelderfgoed beperkt de vof niet in de bedrijfsgroei.

 • Een overzicht van het bedrijf, met rechts de stal uit 2014. Die biedt plaats aan 180 melkkoeien. Met de huidige 150 koeien en 91 hectare land zit Köhne een beetje krap. Om goed in balans te zijn, heeft hij eigenlijk nog wat hectares maisland nodig.

  Een overzicht van het bedrijf, met rechts de stal uit 2014. Die biedt plaats aan 180 melkkoeien. Met de huidige 150 koeien en 91 hectare land zit Köhne een beetje krap. Om goed in balans te zijn, heeft hij eigenlijk nog wat hectares maisland nodig.

 • De stal, met voorin alle separatiegroepen. Köhne zette tijdens de bouw sterk in op arbeidsbesparing: automatisering en korte, efficiënte looplijnen. De vof melkt automatisch, laat het voeren in loonwerk doen en past geen weidegang toe.

  De stal, met voorin alle separatiegroepen. Köhne zette tijdens de bouw sterk in op arbeidsbesparing: automatisering en korte, efficiënte looplijnen. De vof melkt automatisch, laat het voeren in loonwerk doen en past geen weidegang toe.

 • Die keuzes - automatisering en zoals hier korte looplijnen - leidden ertoe dat één persoon het dagelijkse werk prima aankan. In theorie en in de praktijk. Ook met 150 melkkoeien. En dat was nodig, omdat Daan 40 uur buitenshuis werkt.

  Die keuzes - automatisering en zoals hier korte looplijnen - leidden ertoe dat één persoon het dagelijkse werk prima aankan. In theorie en in de praktijk. Ook met 150 melkkoeien. En dat was nodig, omdat Daan 40 uur buitenshuis werkt.

 • Begin dit jaar zette Köhne een flinke stap vooruit. Er werden 30 melkkoeien van één veestapel aangekocht en er kwam ook een derde melkrobot op het bedrijf.

  Begin dit jaar zette Köhne een flinke stap vooruit. Er werden 30 melkkoeien van één veestapel aangekocht en er kwam ook een derde melkrobot op het bedrijf.

 • Met 150 melkkoeien en 3 robots melkt Köhne wel wat luxe, maar de resultaten zijn goed. De gemiddelde melkproductie bedraagt 30 liter per dag, het aantal melkingen zit op 2,9.

  Met 150 melkkoeien en 3 robots melkt Köhne wel wat luxe, maar de resultaten zijn goed. De gemiddelde melkproductie bedraagt 30 liter per dag, het aantal melkingen zit op 2,9.

 • De 3 melkrobots zijn een uitkomst, stelt Köhne. Het arbeidsgemak en de flexibiliteit zijn groot. Het is voor de vof ook het beste systeem omdat Daan buiten de deur werkt, al is dat wel op korte afstand.

  De 3 melkrobots zijn een uitkomst, stelt Köhne. Het arbeidsgemak en de flexibiliteit zijn groot. Het is voor de vof ook het beste systeem omdat Daan buiten de deur werkt, al is dat wel op korte afstand.

 • Het eerste jaar ging er soms wat mis. Zo bleven bepaalde kleppen van het melktransport wel eens hangen. De rubber keringen bleken te storingsgevoelig. Maar dit werd telkens prima opgelost. Zelf werd Köhne ook handiger in het oplossen van problemen.

  Het eerste jaar ging er soms wat mis. Zo bleven bepaalde kleppen van het melktransport wel eens hangen. De rubber keringen bleken te storingsgevoelig. Maar dit werd telkens prima opgelost. Zelf werd Köhne ook handiger in het oplossen van problemen.

 • De koeien lopen op deze emissiemare Eco-roostervloer. De dieren lopen er goed vloer op, merkt de melkveeehouder. Het is een mooie, ruwe vloer.

  De koeien lopen op deze emissiemare Eco-roostervloer. De dieren lopen er goed vloer op, merkt de melkveeehouder. Het is een mooie, ruwe vloer.

 • Twee mestrobots met een sproeisysteem maken de vloer schoon. Die robots doen het goed, maar soms heeft de sproeier kuren. Het bijvullen van water bij het laadstation gaat dan niet optimaal. Dan wordt het snel smerig, merkt Köhne.

  Twee mestrobots met een sproeisysteem maken de vloer schoon. Die robots doen het goed, maar soms heeft de sproeier kuren. Het bijvullen van water bij het laadstation gaat dan niet optimaal. Dan wordt het snel smerig, merkt Köhne.

 • Een ander punt is de plek van één van de twee laadstations van de mestrobot(s). Die staat te dicht bij een split entry-poort. Als er dan te veel koeien in de separatie staan, komt de mestrobot er lastig doorheen. De robot krijgt dan snel een tik.

  Een ander punt is de plek van één van de twee laadstations van de mestrobot(s). Die staat te dicht bij een split entry-poort. Als er dan te veel koeien in de separatie staan, komt de mestrobot er lastig doorheen. De robot krijgt dan snel een tik.

 • De vloer houdt zich goed, maar op bepaalde plekken - bij de deuren, de separatieruimte en de laadstations - droogt de mest te snel. Daar komen de bakjes onder de vloer te sneller dicht te zitten. Hier moet Köhne nog iets op zien te vinden.

  De vloer houdt zich goed, maar op bepaalde plekken - bij de deuren, de separatieruimte en de laadstations - droogt de mest te snel. Daar komen de bakjes onder de vloer te sneller dicht te zitten. Hier moet Köhne nog iets op zien te vinden.

 • De mestput bestaat uit 7 compartimenten. Er worden verschillende fracties opgeslagen. Het zijn er te veel. Nu moet Köhne tijdens scheiden of uitrijden van mest vaak mest overpompen, omdat te grote niveauverschillen ontstaan. Dat wordt aangepakt.

  De mestput bestaat uit 7 compartimenten. Er worden verschillende fracties opgeslagen. Het zijn er te veel. Nu moet Köhne tijdens scheiden of uitrijden van mest vaak mest overpompen, omdat te grote niveauverschillen ontstaan. Dat wordt aangepakt.

 • Iets verderop bevindt zich de mestscheider. Köhne koos voor diepstrooisel in de boxen. De scheider bevalt zeer goed, storingen zijn er niet.

  Iets verderop bevindt zich de mestscheider. Köhne koos voor diepstrooisel in de boxen. De scheider bevalt zeer goed, storingen zijn er niet.

 • De koeien liggen goed in het diepstrooisel, stelt Köhne. Ze hebben ook geen zere hakken meer. Het welzijn is echt verbeterd.

  De koeien liggen goed in het diepstrooisel, stelt Köhne. Ze hebben ook geen zere hakken meer. Het welzijn is echt verbeterd.

 • Köhne schafte recent een verdeelhark aan. Zo kan hij - na het instrooien van de boxen - de bedding nog wat efficiënter egaliseren.

  Köhne schafte recent een verdeelhark aan. Zo kan hij - na het instrooien van de boxen - de bedding nog wat efficiënter egaliseren.

 • De voeraanschuifrobot vraagt nog aandacht. Die blijkt storingsgevoelig. Als de robot van zijn route afwijkt, moet die helemaal naar het laadstation teruggereden worden.

  De voeraanschuifrobot vraagt nog aandacht. Die blijkt storingsgevoelig. Als de robot van zijn route afwijkt, moet die helemaal naar het laadstation teruggereden worden.

 • Deze kalveren stonden eerst voorin de nieuwste stal, maar zijn naar de oude stal verhuisd. Op de eerste plek waren ruimte en klimaat niet optimaal. Er ontstonden te veel longproblemen.

  Deze kalveren stonden eerst voorin de nieuwste stal, maar zijn naar de oude stal verhuisd. Op de eerste plek waren ruimte en klimaat niet optimaal. Er ontstonden te veel longproblemen.

 • Köhne heeft zonnepanelen op het dak. Daarmee verwachtte hij energieneutraal te worden. Maar in de praktijk komt de vof 30% tekort. Het stroomverbruik is groter dan gedacht. Köhne moet nu de grootste energieslurpers goed in kaart krijgen.

  Köhne heeft zonnepanelen op het dak. Daarmee verwachtte hij energieneutraal te worden. Maar in de praktijk komt de vof 30% tekort. Het stroomverbruik is groter dan gedacht. Köhne moet nu de grootste energieslurpers goed in kaart krijgen.

 • Köhne vangt hier hemelwater op voor het drinkwater van de melkkoeien en het jongvee. Dat scheelt veel leidingwater. Het bevalt de melkveehouder dan ook goed. Er is wel sneller algvorming in de waterbakken, maar de bakken zijn goed te reinigen.

  Köhne vangt hier hemelwater op voor het drinkwater van de melkkoeien en het jongvee. Dat scheelt veel leidingwater. Het bevalt de melkveehouder dan ook goed. Er is wel sneller algvorming in de waterbakken, maar de bakken zijn goed te reinigen.

 • Vers van de pers. Altijd mooie plaatjes.

  Vers van de pers. Altijd mooie plaatjes.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig te lezen dat de veehouderij steeds minder arbeid vraagt. Helaas is de kapitaal behoefte navenant groot en dit maakt overname niet eenvoudiger. Tevens is er weinig bij te sturen op kosten, omdat besparing op arbeid niet gaat, als er alleen nog maar gezinsarbeid aanwezig is.

 • Farmer4life2

  Vooral robotboeren hebben het op dit moment niet makkelijk.
  Én hogere kosten voor robot melken +0,02 + geen weidetoeslag + 0,01 en geen voordeel van meer weiden/minder mechanisatie/krachtvoer

 • driepint

  Hoeft niet perse hoor Farmer4life. Veel robotboeren kunnen weiden en sommige melkstalbedrijven juist weer niet.
  Kosten liggen inderdaad wel hoger, maar veel robotbedrijven die ik ken compenseren dat elders met neventakken. Het is voor iedereen nu even niet makkelijk, ongeacht het melksysteem

 • mtseshuis

  Ach als het spul wat ouder wordt krijg je er vanzelf wel meer kosten en werk aan. Dat gaat nog wel een keer vervelen, alleen (of met z'n 2-en dan) 180 koeien melken en verzorgen.

 • jan1

  De hogere kosten voor het robotmelken zijn ongeveer 1 cent.
  Dit kan meer dan gecompenseerd worden doordat de koeien vaker dan 2x gemolken worden. ( hogere productie )

 • ........

  met gelijkblijvende gehaltes ?

 • mtseshuis

  Ja, wel gelijkblijvende gehaltes, maar moet je wel harder voeren, anders gaat het feest niet door... Alleen de zon gaat...

  Maar Jan, wij hadden het afgelopen jaar meer dan 18.000 euro ex BTW aan kosten, enkel robotonderhoud (2x 8 jaar, 1 x 5 jaar oud) en reparatie (ook de reiniging en dipmiddelenkosten verdubbelen minimaal, net als stroom en water, 12000 euro in 2015) op bijna 1,6 milj kg melk, dus die ene cent ga je niet halen, zeker niet als ze ouder worden.
  Dit jaar hebben we aan reparatie+onderhoud inmiddels al meer dan 12500 aan kosten gemaakt, dus of we binnen die 18.000 blijven??

 • info519

  3 robots op 1,6 miljoen is voor mooi net iets te krap...6-8 ton/box kan echter alleen met opstallen....tussen de 1 en 1,5 cent reken ik mee gem/jaar.... met pieken en dalen....echter arbeidbesparing+flexibeler en 3 keer melken is ook moeilijk goedkoop te realiseren zonder robot...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.