Rundveehouderij

Foto & video 8 reacties

Van vleesvee naar melkvee: een gedurfde stap, maar met perspectief

Ondernemer van Twillert investeerde in de omschakeling van biologisch vleesvee naar biologisch melkvee. Veehouder van de Brake gaat het bedrijf met personeel in de praktijk runnen.

Foto

 • Veehouder/projectleider Nico van de Brake (41, rechts) runt in Doornspijk (Gelderland) een biologisch veebedrijf voor ondernemer/eigenaar Ko van Twillert (73). Het bedrijf telt 235 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 130 Blondes d'Aquitaine en 250 hectare land.<br /><em>Foto's: Koos Groenewold</em>

  Veehouder/projectleider Nico van de Brake (41, rechts) runt in Doornspijk (Gelderland) een biologisch veebedrijf voor ondernemer/eigenaar Ko van Twillert (73). Het bedrijf telt 235 melkkoeien, 60 stuks jongvee, 130 Blondes d'Aquitaine en 250 hectare land.
  Foto's: Koos Groenewold

 • De bedrijfskern bestaat uit een potstal en een hellingstal. Daar hield van Twillert jarenlang Blondes d'Aquitaine, maar er was geen verdienmodel voor biologisch vleesvee. Daarom bouwde hij de jongste (helling-)stal à €500.000 deels om voor melkvee.

  De bedrijfskern bestaat uit een potstal en een hellingstal. Daar hield van Twillert jarenlang Blondes d'Aquitaine, maar er was geen verdienmodel voor biologisch vleesvee. Daarom bouwde hij de jongste (helling-)stal à €500.000 deels om voor melkvee.

 • De vleesveetak kostte elk jaar geld en het bedrijf stond zelfs een tijdje in de verkoop. Dat lukte niet, doordat kopers eigen vermogen misten. Daarom besloot de ondernemer het anders te doen: samenwerken met een veehouder uit de buurt, van de Brake.

  De vleesveetak kostte elk jaar geld en het bedrijf stond zelfs een tijdje in de verkoop. Dat lukte niet, doordat kopers eigen vermogen misten. Daarom besloot de ondernemer het anders te doen: samenwerken met een veehouder uit de buurt, van de Brake.

 • Van Twillert deed alle investeringen en geeft van de Brake een deel van de melkprijs waarmee hij het moet zien te redden. Het doel is een mooi bedrijf dat banken straks wél overtuigt een overname met een kleiner eigen vermogen te financieren.

  Van Twillert deed alle investeringen en geeft van de Brake een deel van de melkprijs waarmee hij het moet zien te redden. Het doel is een mooi bedrijf dat banken straks wél overtuigt een overname met een kleiner eigen vermogen te financieren.

 • Van de Brake is degene die de bedrijfsvoering in de gaten houdt en met het 'melkgeld' zelf zijn personeel uitkiest en betaalt. Hij werkt met een bedrijfsleider en twee werknemers. Zijn eigen inkomen moet straks gaan groeien door de extra liters melk.

  Van de Brake is degene die de bedrijfsvoering in de gaten houdt en met het 'melkgeld' zelf zijn personeel uitkiest en betaalt. Hij werkt met een bedrijfsleider en twee werknemers. Zijn eigen inkomen moet straks gaan groeien door de extra liters melk.

 • Een fraai overzicht van de grote, verbouwde hellingstal. Rechts staan nog de vertrouwde vleesveehokken waar nu droge koeien, jongvee én Blondes gehuisvest zijn. Links het omgebouwde deel met melkstal, strohok en ligboxen.

  Een fraai overzicht van de grote, verbouwde hellingstal. Rechts staan nog de vertrouwde vleesveehokken waar nu droge koeien, jongvee én Blondes gehuisvest zijn. Links het omgebouwde deel met melkstal, strohok en ligboxen.

 • De nieuwe melkveestapel: 235 Fleckviehs uit Duitsland en Oostenrijk. Het was een flinke kostenpost van €460.000, maar de veestapel past precies in het bedrijfsplaatje: dubbeldoel en een voor biologisch zeer goed ras, zegt van Twillert.

  De nieuwe melkveestapel: 235 Fleckviehs uit Duitsland en Oostenrijk. Het was een flinke kostenpost van €460.000, maar de veestapel past precies in het bedrijfsplaatje: dubbeldoel en een voor biologisch zeer goed ras, zegt van Twillert.

 • Puur kwaliteitsvee, stellen van Twillert en van de Brake. Het zijn koeien die onder sobere omstandigheden goed produceren. De eerste dieren kwamen 5 januari dit jaar in de stal. Sindsdien vielen er op 235 koeien pas drie uit.

  Puur kwaliteitsvee, stellen van Twillert en van de Brake. Het zijn koeien die onder sobere omstandigheden goed produceren. De eerste dieren kwamen 5 januari dit jaar in de stal. Sindsdien vielen er op 235 koeien pas drie uit.

 • De koeien worden gemolken in deze 2x22-swingover. Een carrousel was onpraktisch in een bestaande stal, ook qua overzicht. Van de Brake roemt vooral de hoge capaciteit. Met twee personen is de pure melktijd 1 uur en 45 minuten (215 koeien).

  De koeien worden gemolken in deze 2x22-swingover. Een carrousel was onpraktisch in een bestaande stal, ook qua overzicht. Van de Brake roemt vooral de hoge capaciteit. Met twee personen is de pure melktijd 1 uur en 45 minuten (215 koeien).

 • Met biologisch melkvee in plaats van biologisch vleesvee is er nu wél een verdienmodel. Zeker met de huidige bio-melkprijs van bijna 54 cent per kg. De kostprijs op dit bedrijf bedraagt ongeveer 45 cent. Hier wordt de melk opgehaald door Farmel.

  Met biologisch melkvee in plaats van biologisch vleesvee is er nu wél een verdienmodel. Zeker met de huidige bio-melkprijs van bijna 54 cent per kg. De kostprijs op dit bedrijf bedraagt ongeveer 45 cent. Hier wordt de melk opgehaald door Farmel.

 • En dit is het eindproduct: melkpoeder voor de Chinese en Japanse markt. Een sterke troef van dit 'nieuwe' biologische melkveebedrijf is de hoeveelheid grond: liefst 250 hectare. Daarvan is nu 150 hectare in gebruik. De rest wordt verhuurd.

  En dit is het eindproduct: melkpoeder voor de Chinese en Japanse markt. Een sterke troef van dit 'nieuwe' biologische melkveebedrijf is de hoeveelheid grond: liefst 250 hectare. Daarvan is nu 150 hectare in gebruik. De rest wordt verhuurd.

 • Na het melken lopen de koeien door deze 3-wegselectiepoort. Die stuurt ze óf rechtdoor de stal in óf separeert ze naar een strohok of separatieruimte. De selectiepoort kende in het begin wat storingen, maar daarna ging het perfect.

  Na het melken lopen de koeien door deze 3-wegselectiepoort. Die stuurt ze óf rechtdoor de stal in óf separeert ze naar een strohok of separatieruimte. De selectiepoort kende in het begin wat storingen, maar daarna ging het perfect.

 • Dit is het afkalf-/strohok, pal naast de melkstal. Er is ruimte voor zes à zeven koeien.

  Dit is het afkalf-/strohok, pal naast de melkstal. Er is ruimte voor zes à zeven koeien.

 • En dit is de separatieruimte er direct achter. Hier kan bekapt of geïnsemineerd worden. Er is plek voor ongeveer zes dieren.

  En dit is de separatieruimte er direct achter. Hier kan bekapt of geïnsemineerd worden. Er is plek voor ongeveer zes dieren.

 • Een overzicht van de 'ombouw'. De koeien liggen in diepstrooisel. De dichte vloer en het gemis van een mestkelder leidde ertoe dat er een mestafstort én ruime mestopslag moesten komen.

  Een overzicht van de 'ombouw'. De koeien liggen in diepstrooisel. De dichte vloer en het gemis van een mestkelder leidde ertoe dat er een mestafstort én ruime mestopslag moesten komen.

 • Dit is dat diepstrooisel: stro gemengd met kalk en water. Dit geeft veel extra koecomfort, stelt van de Brake, die een gemiddeld celgetal van 125 noteert. Het diepstrooisel is wel arbeidsintensief. Maar dat heeft hij er graag voor over.

  Dit is dat diepstrooisel: stro gemengd met kalk en water. Dit geeft veel extra koecomfort, stelt van de Brake, die een gemiddeld celgetal van 125 noteert. Het diepstrooisel is wel arbeidsintensief. Maar dat heeft hij er graag voor over.

 • Gewone mestschuiven schuiven de mest naar de afstort achterin de stal (capaciteit voor 100 kuub mest). Het was een keuze voor degelijkheid. Mestrobots zag van de Brake niet zitten. Te storingsgevoelig en het vloeroppervlak is ook te groot.

  Gewone mestschuiven schuiven de mest naar de afstort achterin de stal (capaciteit voor 100 kuub mest). Het was een keuze voor degelijkheid. Mestrobots zag van de Brake niet zitten. Te storingsgevoelig en het vloeroppervlak is ook te groot.

 • Dit is de opslag voor de vaste mest.

  Dit is de opslag voor de vaste mest.

 • De rechterkant van de hellingstal waar van de Brake voer aanschuift. Dit deel is onveranderd: vleesveehokken oude stijl. Jongvee, droge koeien én Blondes liggen hier in groepen op stro; een mooi ligbed. Let ook op de strozolder. Praktisch.

  De rechterkant van de hellingstal waar van de Brake voer aanschuift. Dit deel is onveranderd: vleesveehokken oude stijl. Jongvee, droge koeien én Blondes liggen hier in groepen op stro; een mooi ligbed. Let ook op de strozolder. Praktisch.

 • Een deel van de Blondes d'Aquitaine staat in dit rechter gedeelte van de stal.

  Een deel van de Blondes d'Aquitaine staat in dit rechter gedeelte van de stal.

 • Dat geldt ook voor de droge koeien. Voor deze dieren is het stro een ideaal ligbed.

  Dat geldt ook voor de droge koeien. Voor deze dieren is het stro een ideaal ligbed.

 • Een overzicht in de andere stal: de potstal. Hier staat het grootste gedeelte van het vleesvee.

  Een overzicht in de andere stal: de potstal. Hier staat het grootste gedeelte van het vleesvee.

 • Een gedeelte van de Blondes d'Aquitaine-veestapel is al buiten. Deze dieren liggen in een afgezet stuk land tussen beide hellingstallen in. Let ook op de zonnepanelen op de jongste stal uit 2008 (351 stuks). Die hebben zich al terugverdiend.

  Een gedeelte van de Blondes d'Aquitaine-veestapel is al buiten. Deze dieren liggen in een afgezet stuk land tussen beide hellingstallen in. Let ook op de zonnepanelen op de jongste stal uit 2008 (351 stuks). Die hebben zich al terugverdiend.

 • In deze stal zijn de kalveren gehuisvest. Let vooral op het stalvolume.

  In deze stal zijn de kalveren gehuisvest. Let vooral op het stalvolume.

Laatste reacties

 • landboer

  Kostprijs valt me niet mee!

 • Timpie

  maar de melkprijs wel ;P

 • landboer

  Blijft niet zo

 • spits761

  van vleesvee naar melkvee,een gedurfde stap is de kop van het artikel.Ik denk eerder andersom.!!En die kostprijs is het volgende waar hij mee onder zeil gaat.Ongelofelijk!!Het enige wat in zijn voordeel spreekt is de hoeveelheid grond,daarom gaat hij niety naar de gallemieze......

 • Boer Willem

  Je moet toch wat als je je toko niet slijten kunt,staat al een paar jaar te koop maar geen kopers en dus maar ombouwen en mannetje erop dat al van hem afhankelijk was

 • m.en.mh.miedema

  Kijk dat is leuk, bekenden in de "boerderij".
  Van Twillert heeft zijn vermogen buiten de landbouw vergaard en daarmee o.a. dit vleesveebedrijf gebouwd, om er vervolgens na een aantal jaar achter te komen dat de grond in NL domweg (helaas) veel te duur is om er extensief vleesvee op te houden. Bovendien mag het voedselpakket voor de meeste NLers niets kosten en is de markt voor een stukje luxe vlees veel te klein. Omschakelen naar melkvee is dan ook een logische stap. (al vind ik ook de kostprijs wel erg hoog)
  Dat "mannetje" is een zeer enthousiast en gedreven persoon, dit is net wat voor hem, en doet dit "even" naast zijn eigen melkveebedrijf, petje af.
  Ga maar kijken op hun open dag en doe er ideeen/inspiratie op voor je eigen bedrijf, het is de moeite waard.

 • Farmer4life2

  Hoe zit het met de fosfaatrechten?
  235 melkkoeien x 5000 = 1,175 miljoen.
  Deze gelden tot nu toe ook voor biologisch.

  Als je 100 ha verhuurt krijg je minimaal 100.000 euro voor. Het zit hem niet zozeer in de kostprijs. Maar vooral in de opbrengstprijs. Deze is vele malen hoger en een melkveehouderij is nu eenmaal ideaal om je vermogen in te stallen voor belastingen etc.

 • farmerbn

  Ben benieuwd of je met personeel in de melkveehouderij geld kunt verdienen. Hopelijk schiet Van de Brake er niet bij in en heeft hij goede afspraken gemaakt (bv bij een forse melkprijsverlaging).

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.