Rundveehouderij

Foto & video

Baanbrekende Innovado nu praktijkrijp

Schuitemakers Innovado had een lange aanloop nodig, maar na jaren van ontwikkelen heeft de machinebouwer haar baanbrekende voerrobot nu praktijkrijp. Sinds begin dit jaar voert een eerste exemplaar de koeien bij een melkveehouder in het Gelderse Laren.

In 2008 kwam Schuitemaker voor het eerst met de opvallende Innovado voor de dag. Een concept van een voerrobot die het voer niet alleen in de stal indoseert en verdeelt, maar die het ruwvoer ook zelf uit de kuil gaat halen. Dat was destijds uniek, en is het nog steeds. Zoveel stof als de Innovado deed opwaaien, zo stil bleef het echter de jaren erna.  In 2014 blies Schuitemaker op Eurotier het concept nieuw leven in, maar de laatste twee jaar vond er nog een eindsprint aan ontwikkeling plaats. Want stabiliteit en capaciteit bleken nog beperkende factoren. De laadfrees verviel om deze reden, nu is er een verticaal snijraam met invoervijzel. Van hieruit komt het voer met een invoerband in de mengkuip. Deze kuip is volledig uit rvs, staat op weegcellen, heeft twee verticale vijzels en groeide naar 8 kuub. De sterkere motor (JCB 55 kW viercilinder) zit niet meer achterop, maar voorop. Bij het laden laat de robot zijn hydraulische vering zakken en drukt het de tanden van het laadframe onder de kuil. Dit komt de stabiliteit ten goede. Met opgeklapt laadframe pakt de Innovado kuilen tot 4,8 meter hoogte. De laadfrees cq invoervijzel kan ook los van het snijraam opereren en kan hiermee dus ook losse grondstoffen, vers gras of bijproducten laden. Bovendien blijft de sleufsilo schoner achter. Dankzij camera's ziet en herkent de Innovado exact waar het te laden goed ligt, ook al is dat een andere plek op de kuilplaat dan gisteren.

<em>Foto's: Matthijs Verhagen</em>
Foto's: Matthijs Verhagen

No-go-area

De beveiliging van de robot tijdens het laden bleek een lastig punt. Altijd komt er immers een moment dat de machine zich 'onbeveiligd' in de kuil moet drukken. De kuilplaten zijn daarom met een hekwerk en automatische schuifpoort van het erf afgesloten. Hier mag in principe niemand komen als de robot er werkt. De machine vindt zijn weg over het erf via rtk-gps en volgt geprogrammeerde routes. In de stal herkent hij de route aan transponders in de vloer. Camera's, sensoren en veiligheidsbumpers zorgen ervoor dat de Innovado vanzelf stopt als hij mensen, dieren of een dichte schuifdeur tegenkomt.

Baanbrekende Innovado nu praktijkrijp

Instellen via Wifi

Via een TMR Tracker-plugin op de Schuitemaker-software kun je rantsoenen programmeren via een tablet of smartphone. Andersom is de Innovado via deze weg realtime te volgen. Je kunt zelfs op afstand meekijken in de stal via de vele camera's op de robot.

Baanbrekende Innovado nu praktijkrijp

Praktijkrijp, capaciteit voor 750 melkkoeien

Waren de eerdere Innovado's nog wat vreemde eenden, het huidige model is dat niet meer. Intussen kan hij ook écht zelfstandig voeren, en doordacht ook. Bovendien zijn de bewegingen nogal wat vlotter dan voorheen. Uitdoseren gaat strak doordat de Innovado zelf berekent hoeveel kilogram voer hij aan x aantal meters voerhek moet lossen. Het lossen gaat vervolgens op gewicht. Dat resulteert in een exact strakke wiers aan het voerhek, en een lege kuip op het einde. Ook op het erf met overgangen tussen matig straatwerk met kuilen en gescheurde betonplaten redt de Innovado zich prima. De praktijk dus. Schuitemaker gaat de robot nu dan ook in de markt zetten. Prijs: 246.500.

Baanbrekende Innovado nu praktijkrijp

Eerste serie

Momenteel bouwt het bedrijf een eerste serie van vijf machines. Deze productiemodellen beschikt trouwens wel over ander, strakker kapwerk. De verkoop en service gaat voorlopig rechtstreeks vanuit de fabriek te Rijssen plaatsvinden. Volgens de fabrikant kan de Innovado 750 melkkoeien en bijbehorend jongvee voeren, in totaal maximaal 900 dieren. Men rekent hiervoor dan dagelijks 18 uur voer- en aanschuiftijd en 51 kilogram voer per koe per dag. Volgens praktijkervaringen van de veehouder ligt het bijbehorende brandstofverbruik op zo'n 3 liter per uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.