Rundveehouderij

Foto & video 2917 x bekeken 1 reactie

Van slachthuid naar hoogwaardig leerproduct

Op slechts enkele locaties in Nederland wordt nog leer gelooid. Boerderij neemt een kijkje bij leerlooierij Rompa Tanneries in Lichtenvoorde (Gld.) om te zien hoe van een huid uit de slachterij een hoogwaardig leerproduct wordt gemaakt.

Foto

 • In de jaren zestig waren er nog honderden bedrijven die leer looiden. Nu zijn er nog twee die de ruwe huid bewerken en zes gespecialiseerde leerbedrijven die vanaf halffabricaat verwerken. Eén van de twee locaties is Rompa Tanneries in Lichtenvoorde. In 2014 namen Vitelco (Pali) en looierij Rompa Leder uit Rijen looierij Hulshof over. Pali verzekerde zich daarmee van afzet van de kalfshuiden; Rompa kan op die locatie looienm want dat is op de locatie in Rijen niet toegestaan.</p>
<p><em>Foto's: Hans Prinsen</em>

  In de jaren zestig waren er nog honderden bedrijven die leer looiden. Nu zijn er nog twee die de ruwe huid bewerken en zes gespecialiseerde leerbedrijven die vanaf halffabricaat verwerken. Eén van de twee locaties is Rompa Tanneries in Lichtenvoorde. In 2014 namen Vitelco (Pali) en looierij Rompa Leder uit Rijen looierij Hulshof over. Pali verzekerde zich daarmee van afzet van de kalfshuiden; Rompa kan op die locatie looienm want dat is op de locatie in Rijen niet toegestaan.

  Foto's: Hans Prinsen

 • Het produceren van kalfsleer begint in de slachterij. Na het slachten wordt de huid van het dier gevild. De huid wordt geconserveerd door te koelen of te zouten. In de looierij wordt de huid eerst geweekt met kalk en water en haren verwijderd.</p>
<p>Op de foto het zogenoemde nathuis. Hier worden de huiden gelooid. In de achtergrond 3 kalkvaten (eerste deel van het proces), op de voorgrond een looivat (tweede deel van het proces).

  Het produceren van kalfsleer begint in de slachterij. Na het slachten wordt de huid van het dier gevild. De huid wordt geconserveerd door te koelen of te zouten. In de looierij wordt de huid eerst geweekt met kalk en water en haren verwijderd.

  Op de foto het zogenoemde nathuis. Hier worden de huiden gelooid. In de achtergrond 3 kalkvaten (eerste deel van het proces), op de voorgrond een looivat (tweede deel van het proces).

 • De huiden komen na een etmaal uit het kalkvat. Ze zijn nu schoon en de haren zijn verwijderd. Medewerkers pakken de huiden op om ontvleesd te worden. Een huid van een kalf meet ongeveer 3,5 vierkante meter; van een stier wel 7 vierkante meter.

  De huiden komen na een etmaal uit het kalkvat. Ze zijn nu schoon en de haren zijn verwijderd. Medewerkers pakken de huiden op om ontvleesd te worden. Een huid van een kalf meet ongeveer 3,5 vierkante meter; van een stier wel 7 vierkante meter.

 • Bij het ontvlezen worden de laatste restjes vlees verwijderd. Ook kan de onderhuid van de bovenhuid worden verwijderd, zoals op de foto gebeurd.

  Bij het ontvlezen worden de laatste restjes vlees verwijderd. Ook kan de onderhuid van de bovenhuid worden verwijderd, zoals op de foto gebeurd.

 • De onderhuid (split) wordt onder meer gebruikt voor de productie suède en collageen.

  De onderhuid (split) wordt onder meer gebruikt voor de productie suède en collageen.

 • Vervolgens gaan de huiden in een looivat. Daarin vindt de daadwerkelijke looiing plaats. Door het middel trekt het leer samen, waardoor de vezelstructuur vaster wordt en leervezels ontstaan. De huiden blijven, afhankelijk van de receptuur, 1,5 tot 2 etmalen in een looivat. Na deze stap zijn de huiden blauw-grijs en zijn ze houdbaar.

  Vervolgens gaan de huiden in een looivat. Daarin vindt de daadwerkelijke looiing plaats. Door het middel trekt het leer samen, waardoor de vezelstructuur vaster wordt en leervezels ontstaan. De huiden blijven, afhankelijk van de receptuur, 1,5 tot 2 etmalen in een looivat. Na deze stap zijn de huiden blauw-grijs en zijn ze houdbaar.

 • Na het looien zijn de huiden nat en blauw-grijs. Daarom worden ze Wet-Blue genoemd.

  Na het looien zijn de huiden nat en blauw-grijs. Daarom worden ze Wet-Blue genoemd.

 • Het overtollige vocht wordt uit de huiden geperst. Vervolgens worden ze gesorteerd. Afhankelijk van het beoogde eindproduct worden partijen samengesteld en volgt het nalooien en verven.

  Het overtollige vocht wordt uit de huiden geperst. Vervolgens worden ze gesorteerd. Afhankelijk van het beoogde eindproduct worden partijen samengesteld en volgt het nalooien en verven.

 • De gekleurde huid wordt eerst geperst. Daarna vinden een aantal bewerkingen plaats waarmee onder meer de soepelheid van het leer wordt bepaald.

  De gekleurde huid wordt eerst geperst. Daarna vinden een aantal bewerkingen plaats waarmee onder meer de soepelheid van het leer wordt bepaald.

 • De huiden worden vacuüm gedroogd om tenslotte met behulp van een droogtunnel een stabiel vochtpercentage te bereiken. Dit tussenproduct wordt crust genoemd.

  De huiden worden vacuüm gedroogd om tenslotte met behulp van een droogtunnel een stabiel vochtpercentage te bereiken. Dit tussenproduct wordt crust genoemd.

 • Bij het finishen van het leer zijn allerlei bewerkingen mogelijk die het uiteindelijke eindproduct bepalen, zoals polijsten, walsen of prenten. Door combinaties van kwaliteit, kleur en afwerking worden honderden verschillende eindproducten gemaakt. Op deze foto een spuitstraat waarmee een eindkleur wordt aangebracht maar ook een extra laag voor brandvertraging. Een deel van het halffabricaatleer wordt op de locatie in Rijen verder verwerkt.

  Bij het finishen van het leer zijn allerlei bewerkingen mogelijk die het uiteindelijke eindproduct bepalen, zoals polijsten, walsen of prenten. Door combinaties van kwaliteit, kleur en afwerking worden honderden verschillende eindproducten gemaakt. Op deze foto een spuitstraat waarmee een eindkleur wordt aangebracht maar ook een extra laag voor brandvertraging. Een deel van het halffabricaatleer wordt op de locatie in Rijen verder verwerkt.

 • Controle gebeurt gedurende het hele proces. Maar de controle  van het eindproduct is een zeer belangrijk onderdeel in het bedrijf. Leer is een natuurproduct en elke huid is anders. Kalfsleer wordt vooral in het hogere segment gebruikt met gemiddeld hogere opbrengsten per vierkante meter. Belangrijke afnemers zijn Europese modehuizen in Frankrijk en Italië, die er kleding, schoenen en tassen van maken. Leer afkomstig van volwassen runderen wordt ook voor meubelen gebruikt en in de vliegtuig- en auto-industrie. Kalfsleer is daarvoor te kwetsbaar. Bovendien zijn de afmetingen al snel te klein.

  Controle gebeurt gedurende het hele proces. Maar de controle  van het eindproduct is een zeer belangrijk onderdeel in het bedrijf. Leer is een natuurproduct en elke huid is anders. Kalfsleer wordt vooral in het hogere segment gebruikt met gemiddeld hogere opbrengsten per vierkante meter. Belangrijke afnemers zijn Europese modehuizen in Frankrijk en Italië, die er kleding, schoenen en tassen van maken. Leer afkomstig van volwassen runderen wordt ook voor meubelen gebruikt en in de vliegtuig- en auto-industrie. Kalfsleer is daarvoor te kwetsbaar. Bovendien zijn de afmetingen al snel te klein.

Eén reactie

 • lammerink

  Vroeger kreeg je tussen kerst en oud en nieuw vellen geld waar is dat eigelijk gebleven?

Of registreer je om te kunnen reageren.