Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Stroomverbruik energiezuinige stal gunstig, maar moet beter

Vof van Tilburg bouwde 2 jaar geleden de energiezuinigste stal van Europa. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Bekijk ook de fotoreportage die Boerderij 2 jaar geleden maakte van deze stal

Foto

 • Margaretha (38) en Jan Pieter (41) van Tilburg houden in Hellum (Groningen) 145 melkkoeien, 130 stuks jongvee op 120 hectare waarvan 35 hectare akkerbouw. Ze bouwden in 2014 de energiezuinigste stal van Europa en investeerden €65.000 in energiezuinige maatregelen.<br /><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>

  Margaretha (38) en Jan Pieter (41) van Tilburg houden in Hellum (Groningen) 145 melkkoeien, 130 stuks jongvee op 120 hectare waarvan 35 hectare akkerbouw. Ze bouwden in 2014 de energiezuinigste stal van Europa en investeerden €65.000 in energiezuinige maatregelen.
  Foto: Jan Willem van Vliet

 • De 'energiestal' rechts heeft innovatieve melkkoeltechnieken, warmteterugwinning en energiezuinige tl-lampen. Van Tilburg zette in op een ambitieus laag stroomverbruik van 20 kWh per 1.000 kilo melk. Dat lukte nog niet. "We willen vaak sneller dan onze omgeving", aldus Van Tilburg.

  De 'energiestal' rechts heeft innovatieve melkkoeltechnieken, warmteterugwinning en energiezuinige tl-lampen. Van Tilburg zette in op een ambitieus laag stroomverbruik van 20 kWh per 1.000 kilo melk. Dat lukte nog niet. "We willen vaak sneller dan onze omgeving", aldus Van Tilburg.

 • Van Tilburg verbruikt nu 30 kWh per 1.000 kilo melk, een derde minder dan in 2014. Het doel van 20 kWh heeft de veehouder zeker nog niet uit zijn hoofd gezet. Dat is haalbaar. Zeker als de stal wordt uitbreid en meer koeien - en dus melk - in de stal komen en het woonhuis beter wordt geïsoleerd.

  Van Tilburg verbruikt nu 30 kWh per 1.000 kilo melk, een derde minder dan in 2014. Het doel van 20 kWh heeft de veehouder zeker nog niet uit zijn hoofd gezet. Dat is haalbaar. Zeker als de stal wordt uitbreid en meer koeien - en dus melk - in de stal komen en het woonhuis beter wordt geïsoleerd.

 • In de energiestal zitten de innovatieve investeringen ondergronds; in de subway onder de melkstal. Hier hangt ook dit bord met het overzicht van alle energiestromen op het bedrijf.

  In de energiestal zitten de innovatieve investeringen ondergronds; in de subway onder de melkstal. Hier hangt ook dit bord met het overzicht van alle energiestromen op het bedrijf.

 • De subway met in het midden de warmtewisselaar. Het koude water stroomt hier langs de melk, waardoor de melk afgekoeld tot 4 graden in de tank stroomt. De vrijkomende warmte, verwarmt het reinigingswater én het woonhuis. De wisselaar doet het goed, maar had in het begin wat kinderziektes.

  De subway met in het midden de warmtewisselaar. Het koude water stroomt hier langs de melk, waardoor de melk afgekoeld tot 4 graden in de tank stroomt. De vrijkomende warmte, verwarmt het reinigingswater én het woonhuis. De wisselaar doet het goed, maar had in het begin wat kinderziektes.

 • In dit grote buffervat in de stal slaat Van Tilburg koud glycolwater van 0 tot 2 graden op. Zo blijft kristalvorming in de leidingen uit. De veehouder heeft zo geen koelmachine nodig om de melk in de tank te koelen. Ook al vanwege een een dikker platenkoelsysteem onderin de melktank.

  In dit grote buffervat in de stal slaat Van Tilburg koud glycolwater van 0 tot 2 graden op. Zo blijft kristalvorming in de leidingen uit. De veehouder heeft zo geen koelmachine nodig om de melk in de tank te koelen. Ook al vanwege een een dikker platenkoelsysteem onderin de melktank.

 • Van Tilburg monitort alle energiestromen zorgvuldig. Zo kwam hij erachter dat de frequentiesturing op de waterinstallatie overbodig bleek. Die regelaar kostte zelfs geld. Zonder sturing lag het stroomverbruik ineens 5.000 kWh per jaar lager.

  Van Tilburg monitort alle energiestromen zorgvuldig. Zo kwam hij erachter dat de frequentiesturing op de waterinstallatie overbodig bleek. Die regelaar kostte zelfs geld. Zonder sturing lag het stroomverbruik ineens 5.000 kWh per jaar lager.

 • In de subway zijn alle leidingen goed geïsoleerd. Het melkopvanggedeelte rechts zorgt ervoor dat de koeltechnieken de melkaanvoer goed aankunnen.

  In de subway zijn alle leidingen goed geïsoleerd. Het melkopvanggedeelte rechts zorgt ervoor dat de koeltechnieken de melkaanvoer goed aankunnen.

 • Dit is de vacuümpomp van de melkinstallatie. De elektromotor is eigenlijk te zwaar, maar er is (nog) geen kleinere motor op de markt. Daardoor ligt het stroomverbruik van 7,5 kilowatt motor nu een derde te hoog.

  Dit is de vacuümpomp van de melkinstallatie. De elektromotor is eigenlijk te zwaar, maar er is (nog) geen kleinere motor op de markt. Daardoor ligt het stroomverbruik van 7,5 kilowatt motor nu een derde te hoog.

 • Ook moet er een andere frequentieregelaar op de vacuümpomp komen. De huidige zit aan de motor vast en dat is niet ideaal. Door trillingen kan er sneller wat kapot gaan. Bovendien wordt de stroomkwaliteit met dit type 'vervuild', stelt Van Tilburg.

  Ook moet er een andere frequentieregelaar op de vacuümpomp komen. De huidige zit aan de motor vast en dat is niet ideaal. Door trillingen kan er sneller wat kapot gaan. Bovendien wordt de stroomkwaliteit met dit type 'vervuild', stelt Van Tilburg.

 • Door de stroomvervuiling kunnen computerschermen en lampen sneller kapotgaan. In deze stal hangen overigens T5-tl-lampen. Dit zijn 49 wattlampen. Die zijn 3 tot 4 keer zuiniger dan gewone tl-lampen, aldus Van Tilburg.

  Door de stroomvervuiling kunnen computerschermen en lampen sneller kapotgaan. In deze stal hangen overigens T5-tl-lampen. Dit zijn 49 wattlampen. Die zijn 3 tot 4 keer zuiniger dan gewone tl-lampen, aldus Van Tilburg.

 • De automatische koeherkenning doet het minder goed door de stroomvervuiling. In het begin waren er wekelijks gemiddeld 35 missers in de herkenningspoort. Dat aantal is teruggebracht tot 7. "'Dat moet nog beter. Juist details zijn enorm belangrijk in een stal als deze. Overal is winst te boeken."

  De automatische koeherkenning doet het minder goed door de stroomvervuiling. In het begin waren er wekelijks gemiddeld 35 missers in de herkenningspoort. Dat aantal is teruggebracht tot 7. "'Dat moet nog beter. Juist details zijn enorm belangrijk in een stal als deze. Overal is winst te boeken."

 • Van Tilburg beknibbelde niet op meet- en regelapparatuur. Monitoring is enorm belangrijk in de energiezuinige stal. De veehouder wil precies weten hoeveel energie hij verbruikt en waar het beter kan. Hij is continu aan het finetunen.

  Van Tilburg beknibbelde niet op meet- en regelapparatuur. Monitoring is enorm belangrijk in de energiezuinige stal. De veehouder wil precies weten hoeveel energie hij verbruikt en waar het beter kan. Hij is continu aan het finetunen.

 • Vorig jaar kwamen er ook zonnepanelen op het dak. Maar die zijn betaald van een asbestsanering én een aardbevingsvergoeding. Het bedrijf staat namelijk midden in het Groningse aardbevingsgebied. De afgelopen 2 jaar alleen al had Van Tilburg €12.000 schade.

  Vorig jaar kwamen er ook zonnepanelen op het dak. Maar die zijn betaald van een asbestsanering én een aardbevingsvergoeding. Het bedrijf staat namelijk midden in het Groningse aardbevingsgebied. De afgelopen 2 jaar alleen al had Van Tilburg €12.000 schade.

 • Het hele woonhuis draait op bedrijfsenergie. Van Tilburg gebruikt alleen nog gas voor het koken. Het verbruik daalde tussen 2014 en 2016 van 5.000 naar 365 kuub per jaar. Om weer - meer dan - neutraal te worden, wil de veehouder nog een kleine windmolen plaatsen. Die moet 30.000 kilowatt gaan leveren.

  Het hele woonhuis draait op bedrijfsenergie. Van Tilburg gebruikt alleen nog gas voor het koken. Het verbruik daalde tussen 2014 en 2016 van 5.000 naar 365 kuub per jaar. Om weer - meer dan - neutraal te worden, wil de veehouder nog een kleine windmolen plaatsen. Die moet 30.000 kilowatt gaan leveren.

 • De bijna vierkante energiestal uit 2014 is geen typische stal vol ligboxen. De melkkoeien zijn namelijk in de oude stal gehuisvest. Hier zitten de 2x14-zij-aan-zijmelkstal, een wachtruimte, 2 strohokken, een separatieruimte en 25 ligboxen voor droge koeien.

  De bijna vierkante energiestal uit 2014 is geen typische stal vol ligboxen. De melkkoeien zijn namelijk in de oude stal gehuisvest. Hier zitten de 2x14-zij-aan-zijmelkstal, een wachtruimte, 2 strohokken, een separatieruimte en 25 ligboxen voor droge koeien.

 • De melkstal heeft een beweegbare putvloer. Die bevalt zeer goed. Het arbeidsgemak is groot en de capaciteit is voldoende: 95 koeien per uur. Als de koeien gemolken worden, staan ze op een rubber mat. De hellingsgraad is daar 4%. Zo staan de dieren het best, vindt van Tilburg.

  De melkstal heeft een beweegbare putvloer. Die bevalt zeer goed. Het arbeidsgemak is groot en de capaciteit is voldoende: 95 koeien per uur. Als de koeien gemolken worden, staan ze op een rubber mat. De hellingsgraad is daar 4%. Zo staan de dieren het best, vindt van Tilburg.

 • Dit is de grote wachtruimte voor de melkstal. Hier kunnen maximaal 120 koeien staan. De dieren lopen in deze stal op gewone roosters. Emissiearm bouwen was niet verplicht, omdat Van Tilburg weidt en hij minder dan 200 koeien houdt.

  Dit is de grote wachtruimte voor de melkstal. Hier kunnen maximaal 120 koeien staan. De dieren lopen in deze stal op gewone roosters. Emissiearm bouwen was niet verplicht, omdat Van Tilburg weidt en hij minder dan 200 koeien houdt.

 • Dit is een van de 2 strohokken in de stal. Hier zijn de droge en zorgkoeien gehuisvest.

  Dit is een van de 2 strohokken in de stal. Hier zijn de droge en zorgkoeien gehuisvest.

 • De achterwand van de stal. Hier kan van Tilburg relatief eenvoudig uitbreiden. Dat zit er nu echter niet in. De fosfaatrechten zijn ook op dit bedrijf een beperkende factor.

  De achterwand van de stal. Hier kan van Tilburg relatief eenvoudig uitbreiden. Dat zit er nu echter niet in. De fosfaatrechten zijn ook op dit bedrijf een beperkende factor.

 • Van Tilburg doet aan weidegang, ook een van de redenen waarom hij bijvoorbeeld geen melkrobots wilde. 19 maart gingen de koeien al voor het eerst naar buiten. Bijkomend voordeel: alle grond ligt rondom het bouwblok.

  Van Tilburg doet aan weidegang, ook een van de redenen waarom hij bijvoorbeeld geen melkrobots wilde. 19 maart gingen de koeien al voor het eerst naar buiten. Bijkomend voordeel: alle grond ligt rondom het bouwblok.

 • Het bedrijf staat midden in het Groningse aardbevingsgebied. En hoewel de 2 jaar oude stal met goede materialen gebouwd is en op zandgrond staat, is ook hier al lichte aardbevingsschade te zien. Het blijft een lastig verhaal, stelt de veehouder. "Het geeft veel onzekerheid en een onrustig gevoel."

  Het bedrijf staat midden in het Groningse aardbevingsgebied. En hoewel de 2 jaar oude stal met goede materialen gebouwd is en op zandgrond staat, is ook hier al lichte aardbevingsschade te zien. Het blijft een lastig verhaal, stelt de veehouder. "Het geeft veel onzekerheid en een onrustig gevoel."

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  49 Watt tl lampen die 3 tot 4 keer zuiniger zijn dan gewone tl lampen ? I heb nog nooit een tl buis van 196 watt gezien. En waarom geen LED ?

 • boergert

  Een prestatie van ca 100 lm/watt kan ook worden bereikt met metaalhalyde of met de gele natrium... lampen(deze zijn zelfs nog zuiniger.

 • M. Zwiep

  Wat is het merk meetapparatuur voor de energieverbruik? Ik zoek hier al een behoorlijke tijd naar.

Of registreer je om te kunnen reageren.