Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Hoge daggroei, wasser is uitkomst

Maatschap Schouten zette in 2014 een stal voor 720 witvleeskalveren, met onder meer een inpandige horizontale luchtwasser. Boerderij nam opnieuw een kijkje.

Foto

 • Jan (69) en Gerjan (39) Schouten hebben in Speuld (Gld.) in maatschap een kalverbedrijf met 1.600 witvleeskalverplaatsen. Daarnaast heeft de maatschap een zoogkoeientak en 31 hectare land, waarvan 6 hectare in eigendom. <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2014/3/Innovatieve-kalverstal-voor-720-dieren-1491695W/">Twee jaar geleden</a> bouwde de maatschap een nieuwe stal met 720 plaatsen.<br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>

  Jan (69) en Gerjan (39) Schouten hebben in Speuld (Gld.) in maatschap een kalverbedrijf met 1.600 witvleeskalverplaatsen. Daarnaast heeft de maatschap een zoogkoeientak en 31 hectare land, waarvan 6 hectare in eigendom. Twee jaar geleden bouwde de maatschap een nieuwe stal met 720 plaatsen.
  Foto's: Henk Riswick

 • Links de stal uit 2004 en rechts de stal uit 2014. Schouten koos in de jongste stal onder meer voor een inpandige horizontale luchtwasser en een ventilatiesysteem dat afkomstig is uit de pluimveehouderij.

  Links de stal uit 2004 en rechts de stal uit 2014. Schouten koos in de jongste stal onder meer voor een inpandige horizontale luchtwasser en een ventilatiesysteem dat afkomstig is uit de pluimveehouderij.

 • Een overzicht in de zeer licht ogende stal uit 2014. Opvallend is dat een luchtkanaal ontbreekt. Achterin zitten 8 ventilatoren die de stal vacuüm zuigen.

  Een overzicht in de zeer licht ogende stal uit 2014. Opvallend is dat een luchtkanaal ontbreekt. Achterin zitten 8 ventilatoren die de stal vacuüm zuigen.

 • In deze stal is het een bonte verzameling van vooral (Duitse) zwartbonten, maar ook Belgisch Witblauwen en kruislingen. Het vraagt om meer maatwerk qua voeren. Maar dat vindt Schouten geen enkel bezwaar.

  In deze stal is het een bonte verzameling van vooral (Duitse) zwartbonten, maar ook Belgisch Witblauwen en kruislingen. Het vraagt om meer maatwerk qua voeren. Maar dat vindt Schouten geen enkel bezwaar.

 • Schouten ventileert op onderdruk en koos indertijd voor een aangepaste pluimveeventilatiecomputer. De luchtinlaat wordt zo beter gestuurd. De computer meet op twee plaatsen de temperatuur én bedient twee motoren van de roldeuren in de stal.

  Schouten ventileert op onderdruk en koos indertijd voor een aangepaste pluimveeventilatiecomputer. De luchtinlaat wordt zo beter gestuurd. De computer meet op twee plaatsen de temperatuur én bedient twee motoren van de roldeuren in de stal.

 • Het gevolg is een veel beter stalklimaat. Dat merkt Schouten aan de resultaten. De gemiddelde daggroei is hoog: 1.045 gram.

  Het gevolg is een veel beter stalklimaat. Dat merkt Schouten aan de resultaten. De gemiddelde daggroei is hoog: 1.045 gram.

 • De uitval is zeer beperkt. Schouten is nu met de vierde ronde bezig en de uitval lag nog nooit hoger dan 1,8. Ook de dierdagdosering is in 2 jaar tijd flink gezakt, van 21,5 naar 18,5. Niet verkeerd, aangezien Schouten met twee leeftijdsgroepen werkt.

  De uitval is zeer beperkt. Schouten is nu met de vierde ronde bezig en de uitval lag nog nooit hoger dan 1,8. Ook de dierdagdosering is in 2 jaar tijd flink gezakt, van 21,5 naar 18,5. Niet verkeerd, aangezien Schouten met twee leeftijdsgroepen werkt.

 • De voerleverancier stelde onlangs wel voor om lamellen voor de deuren te plaatsen, zodat de luchtstroom 'rechter' binnenkomt. Maar Schouten wil daar nog niet aan. Het is toch al gauw weer een kostenpost van €9.000 voor alle deuren.

  De voerleverancier stelde onlangs wel voor om lamellen voor de deuren te plaatsen, zodat de luchtstroom 'rechter' binnenkomt. Maar Schouten wil daar nog niet aan. Het is toch al gauw weer een kostenpost van €9.000 voor alle deuren.

 • Met zwartbonten, kruislingen en Belgisch Witblauwen is er veel variatie in afmestgewichten. De zwaarste stieren gaan met 180 kilo weg. Het gemiddelde is 153,7 kilo. Er staan vooral zwartbonte kalveren in de stal.

  Met zwartbonten, kruislingen en Belgisch Witblauwen is er veel variatie in afmestgewichten. De zwaarste stieren gaan met 180 kilo weg. Het gemiddelde is 153,7 kilo. Er staan vooral zwartbonte kalveren in de stal.

 • Gerjan Schouten voert de kalveren met een Vliebo-kar. De dieren krijgen een rantsoen van wei, brok en koolzaadstro. Vooral dat eerste product is nu fors goedkoper dan 2 jaar geleden.

  Gerjan Schouten voert de kalveren met een Vliebo-kar. De dieren krijgen een rantsoen van wei, brok en koolzaadstro. Vooral dat eerste product is nu fors goedkoper dan 2 jaar geleden.

 • Schouten heeft plannen om de oudste stallen op het erf te slopen en twee nieuwe te bouwen. Daar wil hij echter andere voerbakken. In deze stal wordt er teveel geknoeid. De kalverhouder wil in de nieuwe stallen diepere betonnen U-bakken.

  Schouten heeft plannen om de oudste stallen op het erf te slopen en twee nieuwe te bouwen. Daar wil hij echter andere voerbakken. In deze stal wordt er teveel geknoeid. De kalverhouder wil in de nieuwe stallen diepere betonnen U-bakken.

 • De inpandige horizontale luchtwasser was indertijd een opvallende keuze, maar pakt zeer goed uit. Het onderhoud is nul - op de jaarlijkse beurt na. Schoonmaken is praktisch niet nodig en het stroomverbruik is (inclusief ventilatoren) met 32.000 kW op 720 kalveren extreem laag.

  De inpandige horizontale luchtwasser was indertijd een opvallende keuze, maar pakt zeer goed uit. Het onderhoud is nul - op de jaarlijkse beurt na. Schoonmaken is praktisch niet nodig en het stroomverbruik is (inclusief ventilatoren) met 32.000 kW op 720 kalveren extreem laag.

 • Schouten rijdt 15 tot 20% van de mest op het eigen land uit. De overige mest gaat naar Stichting Mestverwerking Gelderland. Dat kost - exclusief transport - €13,50 per kuub bij 3,5% droge stof. Voor Schouten is dit goedkoper omdat hij hier onder blijft.

  Schouten rijdt 15 tot 20% van de mest op het eigen land uit. De overige mest gaat naar Stichting Mestverwerking Gelderland. Dat kost - exclusief transport - €13,50 per kuub bij 3,5% droge stof. Voor Schouten is dit goedkoper omdat hij hier onder blijft.

 • Hier wordt het spuiwater van de luchtwasser opgeslagen. Schouten kan in totaal 50 kuub opslaan. Afhankelijk van het seizoen kan de kalverhouder het spuiwater via zijn vaste handelaar gratis kwijt bij veehouders.

  Hier wordt het spuiwater van de luchtwasser opgeslagen. Schouten kan in totaal 50 kuub opslaan. Afhankelijk van het seizoen kan de kalverhouder het spuiwater via zijn vaste handelaar gratis kwijt bij veehouders.

 • Op het dak ligt al een kabel om in een later stadium zonnepanelen te leggen. Dat is nu niet aan de orde. Stroom is te goedkoop, het rendement van zonnepanelen is veel te laag, stelt Schouten. Voor dat geld koop ik liever wat extra grond voor de mestafzet.

  Op het dak ligt al een kabel om in een later stadium zonnepanelen te leggen. Dat is nu niet aan de orde. Stroom is te goedkoop, het rendement van zonnepanelen is veel te laag, stelt Schouten. Voor dat geld koop ik liever wat extra grond voor de mestafzet.

 • Op het dak van de stal uit 2004 liggen heatpipes. Met dit systeem wordt de warmte van het dak gebruikt om het water voor alle kalveren te verwarmen. Die warmte wordt met behulp van glycol in leidingen en cv-pompen naar een warmtewisselaar getransporteerd.

  Op het dak van de stal uit 2004 liggen heatpipes. Met dit systeem wordt de warmte van het dak gebruikt om het water voor alle kalveren te verwarmen. Die warmte wordt met behulp van glycol in leidingen en cv-pompen naar een warmtewisselaar getransporteerd.

 • Binnen ziet dat er zo uit. Schouten deed al wel enkele aanpassingen. Zo zetten de leidingen door te hoge temperaturen uit en gingen er soms eindstukken kapot. Met nieuwe, flexibele eindstukken was dat probleem snel verholpen.

  Binnen ziet dat er zo uit. Schouten deed al wel enkele aanpassingen. Zo zetten de leidingen door te hoge temperaturen uit en gingen er soms eindstukken kapot. Met nieuwe, flexibele eindstukken was dat probleem snel verholpen.

 • Een andere aanpassing: de oude (lichtgrijze) isolatie werd door hoogwaardig isolatiemateriaal vervangen. Dat was nodig omdat de temperatuur op het dak extreem kan oplopen. Op hete dagen smolt het oude isolatiemateriaal als kaarsenvet.

  Een andere aanpassing: de oude (lichtgrijze) isolatie werd door hoogwaardig isolatiemateriaal vervangen. Dat was nodig omdat de temperatuur op het dak extreem kan oplopen. Op hete dagen smolt het oude isolatiemateriaal als kaarsenvet.

 • Ook deze koude lentedag was het warm: 25 graden. Dat terwijl het maar een paar graden boven nul was en het 's ochtends gesneeuwd had. De heatpipes bevallen Schouten overigens goed. Ze zijn praktisch onderhoudsvrij en de gasrekening is 60% goedkoper.

  Ook deze koude lentedag was het warm: 25 graden. Dat terwijl het maar een paar graden boven nul was en het 's ochtends gesneeuwd had. De heatpipes bevallen Schouten overigens goed. Ze zijn praktisch onderhoudsvrij en de gasrekening is 60% goedkoper.

 • Schouten wil de oudste stallen slopen en er twee voor terugbouwen. Die krijgen dan capaciteit voor 540 en 465 kalveren. In die laatste stal wil Schouten een horizontale bio-luchtwasser plaatsen. Hij is nu bezig met de aanvraag van een milieuvergunning.

  Schouten wil de oudste stallen slopen en er twee voor terugbouwen. Die krijgen dan capaciteit voor 540 en 465 kalveren. In die laatste stal wil Schouten een horizontale bio-luchtwasser plaatsen. Hij is nu bezig met de aanvraag van een milieuvergunning.

 • Handig: Schouten liet drie van deze vetafscheiders voor het spoelwater maken. De drie putten kostten in totaal €11.000. Maar spoelwater in de put laten lopen was nog duurder: jaarlijks €14.000. Binnen een jaar was de investering dus al terugverdiend.

  Handig: Schouten liet drie van deze vetafscheiders voor het spoelwater maken. De drie putten kostten in totaal €11.000. Maar spoelwater in de put laten lopen was nog duurder: jaarlijks €14.000. Binnen een jaar was de investering dus al terugverdiend.

 • Schouten heeft ook een zoogkoeientak. In totaal houdt hij 40 zoogkoeien op zijn bedrijf.

  Schouten heeft ook een zoogkoeientak. In totaal houdt hij 40 zoogkoeien op zijn bedrijf.

Eén reactie

 • kalfjes

  wat is de leverancier van de luchtwasser?

Of registreer je om te kunnen reageren.