Rundveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:18 mei 2016

Hoge capaciteit carrousel groot pluspunt

Melkveebedrijf Van Creij Dairy breidde in 2014 uit en bouwde 2 nieuwe stallen. Daardoor ging de totale capaciteit naar 370 plaatsen. Die zijn inmiddels allemaal bezet.

Foto

 • Gerrie (55), Jeroen (29), Arie (56) en Rob (26) van Creij houden in Haps (Noord-Brabant) in vof 370 melkkoeien, 240 stuks jongvee en 135 hectare land. 180 stuks jongvee worden op het <a href="https://www.facebook.com/vancreijdairy/" target="_blank">eigen bedrijf</a> gehuisvest, de overige 60 dieren staan bij een opfokker. Het landwerk is grotendeels in eigen beheer.<br /><em>Foto's: Koos Groenewold </em>

  Gerrie (55), Jeroen (29), Arie (56) en Rob (26) van Creij houden in Haps (Noord-Brabant) in vof 370 melkkoeien, 240 stuks jongvee en 135 hectare land. 180 stuks jongvee worden op het eigen bedrijf gehuisvest, de overige 60 dieren staan bij een opfokker. Het landwerk is grotendeels in eigen beheer.
  Foto's: Koos Groenewold

 • De melkkoeien staan in 3 stallen, pal naast elkaar. 2 van deze stallen werden in 2014 gebouwd. Toen ze in gebruik werden genomen, had Van Creij 320 melkkoeien. Binnen een jaar waren alle koeplaatsen bezet en waren dat er 370.

  De melkkoeien staan in 3 stallen, pal naast elkaar. 2 van deze stallen werden in 2014 gebouwd. Toen ze in gebruik werden genomen, had Van Creij 320 melkkoeien. Binnen een jaar waren alle koeplaatsen bezet en waren dat er 370.

 • Van Creij draaide op 2 juli 2015 al op volle capaciteit (370 koeien). In 2014 zat Van Creij nog bij DOC, maar dat hele jaar oriënteerde de vof zich al op andere afnemers. Op 1 januari 2015 stapte de vof over op het beter betalende Arla. De afkoopkosten zijn alweer ruim terugverdiend.

  Van Creij draaide op 2 juli 2015 al op volle capaciteit (370 koeien). In 2014 zat Van Creij nog bij DOC, maar dat hele jaar oriënteerde de vof zich al op andere afnemers. Op 1 januari 2015 stapte de vof over op het beter betalende Arla. De afkoopkosten zijn alweer ruim terugverdiend.

 • Doordat de vof anticipeerde, kan die de toekomst tegemoet. Van Creij zal alleen nog wat land bij elkaar moeten sprokkelen. Nu staat er alvast een mooi bedrijf. Groot, maar er moeten ook 3 gezinnen een boterham aan kunnen verdienen.

  Doordat de vof anticipeerde, kan die de toekomst tegemoet. Van Creij zal alleen nog wat land bij elkaar moeten sprokkelen. Nu staat er alvast een mooi bedrijf. Groot, maar er moeten ook 3 gezinnen een boterham aan kunnen verdienen.

 • Van Creij wilde niet te veel elektronica. Melk- en mestrobots of mestscheiders zijn hier niet te vinden. Wel een carrousel, mestschuiven en gewone koematrassen. Van Creij gaat mogelijk nog een grote ventilator extra plaatsen. Nu is er op hete dagen soms net te weinig ventilatie.

  Van Creij wilde niet te veel elektronica. Melk- en mestrobots of mestscheiders zijn hier niet te vinden. Wel een carrousel, mestschuiven en gewone koematrassen. Van Creij gaat mogelijk nog een grote ventilator extra plaatsen. Nu is er op hete dagen soms net te weinig ventilatie.

 • In de stal zitten degelijke mestschuiven. De vloer is de emissiearme ECO-vloer van Anders Beton. De koeien lopen er goed op, merkt de veehouder. De klauwgezondheid is flink verbeterd en de dieren hebben veel grip. Alleen bij sterk drogend weer is het iets lastiger, maar tot problemen leidt dat niet.

  In de stal zitten degelijke mestschuiven. De vloer is de emissiearme ECO-vloer van Anders Beton. De koeien lopen er goed op, merkt de veehouder. De klauwgezondheid is flink verbeterd en de dieren hebben veel grip. Alleen bij sterk drogend weer is het iets lastiger, maar tot problemen leidt dat niet.

 • BBL-student Bart Peeters werkt sinds september op het bedrijf. Hier heeft hij het hek dichtgeklapt zodat de koeien de voergang over kunnen steken om gemolken te worden.

  BBL-student Bart Peeters werkt sinds september op het bedrijf. Hier heeft hij het hek dichtgeklapt zodat de koeien de voergang over kunnen steken om gemolken te worden.

 • Een oversteek tussen stal 1 (links) en stal 2 waar de wachtruimte en melkcarrousel zich bevinden. Van Creij werkt met 3 productiegroepen, die elk hun eigen afdeling hebben. Tijdens het melken werkt van Creij met vaste aan- en afvoerroutes. Hij hoeft alleen wat hekken om te zetten.

  Een oversteek tussen stal 1 (links) en stal 2 waar de wachtruimte en melkcarrousel zich bevinden. Van Creij werkt met 3 productiegroepen, die elk hun eigen afdeling hebben. Tijdens het melken werkt van Creij met vaste aan- en afvoerroutes. Hij hoeft alleen wat hekken om te zetten.

 • Vervolgens komen de koeien hier terecht. De wachtruimte heeft capaciteit voor 150 melkkoeien. En dat is per productiegroep ruim voldoende. Een automatisch opdrijfhek zorgt ervoor dat de snelheid er tijdens het melken in blijft.

  Vervolgens komen de koeien hier terecht. De wachtruimte heeft capaciteit voor 150 melkkoeien. En dat is per productiegroep ruim voldoende. Een automatisch opdrijfhek zorgt ervoor dat de snelheid er tijdens het melken in blijft.

 • De 34-stands melkcarrousel bevalt erg goed. Een persoon kan 150 koeien per uur melken. En met 3 melkers op het bedrijf is dat qua arbeid prima rond te zetten. Door de vaste routes in de stallen, de grote wachtruimte en het opdrijfhek gaat het melken altijd vlot.

  De 34-stands melkcarrousel bevalt erg goed. Een persoon kan 150 koeien per uur melken. En met 3 melkers op het bedrijf is dat qua arbeid prima rond te zetten. Door de vaste routes in de stallen, de grote wachtruimte en het opdrijfhek gaat het melken altijd vlot.

 • De melkcarrousel gezien van buiten. Licht en ventilatie voldoende tijdens het melken.

  De melkcarrousel gezien van buiten. Licht en ventilatie voldoende tijdens het melken.

 • Van Creij heeft een 33.000 liter melktank. Vorig jaar is daar deze 8.000 liter buffertank bij gekomen. Arla betaalt namelijk een vergoeding om tijdens het melken melk op te kunnen halen. Concreet: de kleine tank stroomt dan vol met melk, terwijl de grote tank tegelijkertijd leeg wordt gehaald.

  Van Creij heeft een 33.000 liter melktank. Vorig jaar is daar deze 8.000 liter buffertank bij gekomen. Arla betaalt namelijk een vergoeding om tijdens het melken melk op te kunnen halen. Concreet: de kleine tank stroomt dan vol met melk, terwijl de grote tank tegelijkertijd leeg wordt gehaald.

 • Achter de melkstal zijn verschillende selectiepoorten. Die automatische separatie bleek een prima zet, al waren er in de eerste maanden wat problemen met de separatie waardoor het soms niet werkte. Maar toen de stroomkabel van de waterpomp vervangen was, liep alles weer goed.

  Achter de melkstal zijn verschillende selectiepoorten. Die automatische separatie bleek een prima zet, al waren er in de eerste maanden wat problemen met de separatie waardoor het soms niet werkte. Maar toen de stroomkabel van de waterpomp vervangen was, liep alles weer goed.

 • Er zijn verschillende separatiemogelijkheden: 2 ruime strohokken, 2 separatieruimtes en een dubbele behandelstraat.

  Er zijn verschillende separatiemogelijkheden: 2 ruime strohokken, 2 separatieruimtes en een dubbele behandelstraat.

 • De stappentellers zijn vorig jaar vervangen door halsbandtransponders. In de serie bleek een productiefout in de accu's te zitten. Maar dat werd netjes opgelost.

  De stappentellers zijn vorig jaar vervangen door halsbandtransponders. In de serie bleek een productiefout in de accu's te zitten. Maar dat werd netjes opgelost.

 • Een ander aandachtspunt was de stroomkabel van de waterpompinstallatie. Die verstoorde de ontvangst van de separatiehekken op het bedrijf. Een andere (geïsoleerde) kabel bood uitkomst.

  Een ander aandachtspunt was de stroomkabel van de waterpompinstallatie. Die verstoorde de ontvangst van de separatiehekken op het bedrijf. Een andere (geïsoleerde) kabel bood uitkomst.

 • De grootste aanpassingen vonden in de oude stal uit 1992 plaats. Hier zijn 140 koeien - waarvan de helft droge koeien - gehuisvest. Hier zijn ook koematrassen in de boxen gekomen. Bovendien zijn de boxen verbreed van 1,10 tot 1,25 meter. De dieren staan nu makkelijker op.

  De grootste aanpassingen vonden in de oude stal uit 1992 plaats. Hier zijn 140 koeien - waarvan de helft droge koeien - gehuisvest. Hier zijn ook koematrassen in de boxen gekomen. Bovendien zijn de boxen verbreed van 1,10 tot 1,25 meter. De dieren staan nu makkelijker op.

 • In diezelfde stal is het voerhek vervangen. Van Creij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ook het muurtje onder het hek 0,5 meter naar te voren te halen. De mestgang werd zo fors breder: 3,5 meter. Met meer ruimte en welzijn voor de koeien als gevolg.

  In diezelfde stal is het voerhek vervangen. Van Creij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ook het muurtje onder het hek 0,5 meter naar te voren te halen. De mestgang werd zo fors breder: 3,5 meter. Met meer ruimte en welzijn voor de koeien als gevolg.

 • Vorig najaar kocht Van Creij ook een zelfrijdende voermengwagen. Die geeft veel arbeidsgemak. De voertijd is van 3,5 naar 2 uur gegaan.

  Vorig najaar kocht Van Creij ook een zelfrijdende voermengwagen. Die geeft veel arbeidsgemak. De voertijd is van 3,5 naar 2 uur gegaan.

 • Intussen denkt Van Creij al voorzichtig aan uitbreiding. Er ligt in ieder geval een NB-vergunning voor 200 melkkoeien extra. Ook in de buurt merkt de veehouder dat er voldoende draagvlak is. "Dit is een groot bedrijf, maar in de basis zijn we de optelsom van 3 familiebedrijven."

  Intussen denkt Van Creij al voorzichtig aan uitbreiding. Er ligt in ieder geval een NB-vergunning voor 200 melkkoeien extra. Ook in de buurt merkt de veehouder dat er voldoende draagvlak is. "Dit is een groot bedrijf, maar in de basis zijn we de optelsom van 3 familiebedrijven."

 • Als die uitbreiding er komt, gaat Van Creij waarschijnlijk een nieuwe stal voor droge koeien bouwen. Het jongvee in deze stal verhuist dan naar een opfokker.

  Als die uitbreiding er komt, gaat Van Creij waarschijnlijk een nieuwe stal voor droge koeien bouwen. Het jongvee in deze stal verhuist dan naar een opfokker.

Laatste reacties

 • zeugenhouderij!!

  denk dat ik ook koeien ga houden is goud geld mee te verdienen zie ik

 • Gerd

  watt het dat kost???

 • haj146

  Mooi bedrijf maar lijkt me niet met melken verdiend. Of ik mag het mis hebben. Wachtruimte kost een vermogen met die roosters

Of registreer je om te kunnen reageren.