Rundveehouderij

Foto & video

Trouw Nutrition breidt onderzoek naar fokkalveren en vleesvee uit

Trouw Nutrition opende 5 april een nieuwe onderzoekslocatie voor fokkalveren en vleesvee. Hiermee breidt de organisatie haar capaciteit voor uitgebreid voedingsonderzoek uit. Op de nabij gelegen onderzoeksfaciliteit Kempenshof doet Trouw Nutrition al meer dan 3 jaar onderzoek naar de effecten van voeding en gezondheid van kalveren op de ontwikkeling en melkproductie.

Foto

 • De nieuwe faciliteit is gebouwd op het terrein van het al bestaande onderzoekslocatie voor varkens en biedt plaats aan 90 vleesstieren en 130 fokkalveren. De dieren zijn gehuisvest in meerdere groepen onder dezelfde omstandigheden. Een deel van de stal is ingericht op groepshuisvesting en een klein deel voor verteringsonderzoek en metabolisme.<br /><em>Foto's: Trouw Nutrition</em>

  De nieuwe faciliteit is gebouwd op het terrein van het al bestaande onderzoekslocatie voor varkens en biedt plaats aan 90 vleesstieren en 130 fokkalveren. De dieren zijn gehuisvest in meerdere groepen onder dezelfde omstandigheden. Een deel van de stal is ingericht op groepshuisvesting en een klein deel voor verteringsonderzoek en metabolisme.
  Foto's: Trouw Nutrition

 • Uniek op deze nieuwe faciliteit is de aanvoer van de kalveren. Melkveebedrijven in de buurt zijn gecontracteerd om kalveren na geboorte direct volgens een strikt protocol ten aanzien van biestgift en gezondheidscontroles op te fokken. De kalveren worden binnen 3 dagen na geboorte opgehaald met speciaal transport in eigen beheer.

  Uniek op deze nieuwe faciliteit is de aanvoer van de kalveren. Melkveebedrijven in de buurt zijn gecontracteerd om kalveren na geboorte direct volgens een strikt protocol ten aanzien van biestgift en gezondheidscontroles op te fokken. De kalveren worden binnen 3 dagen na geboorte opgehaald met speciaal transport in eigen beheer.

 • Het vleesvee staan verdeeld in 4 hokken van 20 dieren. Afhankelijk van de proef worden verschillende rassen ingezet. Zowel de vleesvee- als de fokkalverafdeling is voorzien van mechanische ventilatie waarmee op temperatuur en luchtvochtigheid gestuurd wordt.

  Het vleesvee staan verdeeld in 4 hokken van 20 dieren. Afhankelijk van de proef worden verschillende rassen ingezet. Zowel de vleesvee- als de fokkalverafdeling is voorzien van mechanische ventilatie waarmee op temperatuur en luchtvochtigheid gestuurd wordt.

 • De hokken zijn uitgevoerd met een liggedeelte op stro en achter de voerbakken betonnen roosters met een rubber toplaag. Elk hok heeft voor de ruwvoerverstrekking bakken met een weeginrichting. Verder staan in elk hok 2 krachtvoerautomaten voor verschillende soorten brok en vloeibare supplementen. Hiermee wordende dieren individueel gevoerd.

  De hokken zijn uitgevoerd met een liggedeelte op stro en achter de voerbakken betonnen roosters met een rubber toplaag. Elk hok heeft voor de ruwvoerverstrekking bakken met een weeginrichting. Verder staan in elk hok 2 krachtvoerautomaten voor verschillende soorten brok en vloeibare supplementen. Hiermee wordende dieren individueel gevoerd.

 • De ligruimte op stro is ruim opgezet en voorzien van koeborstels.

  De ligruimte op stro is ruim opgezet en voorzien van koeborstels.

 • De voerbakken wegen zo nauwkeurig dat er ook lichte ruwvoeders als hooi en stro mee gevoerd kan worden. De onderzoekers kunnen met de bakken verschillende productiesystemen nabootsten, zoals de Amerikaanse of Zuid-Europese feedlot-systemen of het extensief grazen zoals in Zuid-Amerika. Elk dier heeft een sensor in het oor waarmee de voeropname wordt gemonitord: hoe vaak, wanneer, hoe lang en hoe veel het dier per keer vreet.

  De voerbakken wegen zo nauwkeurig dat er ook lichte ruwvoeders als hooi en stro mee gevoerd kan worden. De onderzoekers kunnen met de bakken verschillende productiesystemen nabootsten, zoals de Amerikaanse of Zuid-Europese feedlot-systemen of het extensief grazen zoals in Zuid-Amerika. Elk dier heeft een sensor in het oor waarmee de voeropname wordt gemonitord: hoe vaak, wanneer, hoe lang en hoe veel het dier per keer vreet.

 • Het fokkalvergedeelte bestaat uit 4 groepshokken met in elk hok 8 tot 12 kalveren. De huisvesting is uitgevoerd met een liggedeelte op vlas en en gedeelte met betonnen roosters voorzien van een rubber toplaag. Elk hok is uitgevoerd met 4 volledig automatische voerstations. Kalveren hebben daardoor toegang tot 2 soorten ruwvoer, 4 soorten krachtvoer, tot 4 soorten kalvermelk en onbeperkt water. Daarnaast worden de kalveren automatisch gewogen tijdens het drinken van de melk. De hoge mate van automatisering is uniek in deze onderzoeksfaciliteit en maakt het mogelijk om dieren individueel te volgen met minimale interventie.

  Het fokkalvergedeelte bestaat uit 4 groepshokken met in elk hok 8 tot 12 kalveren. De huisvesting is uitgevoerd met een liggedeelte op vlas en en gedeelte met betonnen roosters voorzien van een rubber toplaag. Elk hok is uitgevoerd met 4 volledig automatische voerstations. Kalveren hebben daardoor toegang tot 2 soorten ruwvoer, 4 soorten krachtvoer, tot 4 soorten kalvermelk en onbeperkt water. Daarnaast worden de kalveren automatisch gewogen tijdens het drinken van de melk. De hoge mate van automatisering is uniek in deze onderzoeksfaciliteit en maakt het mogelijk om dieren individueel te volgen met minimale interventie.

 • In de krachtvoerbox (links) kunnen 4 verschillende soorten voer worden verstrekt. In de drinkautomaat ernaast krijgen de kalveren kalvermelk, elke automaat kan 4 soorten melk verstrekken. Daarnaast kunnen meerdere voerschema's met elkaar vergeleken worden.

  In de krachtvoerbox (links) kunnen 4 verschillende soorten voer worden verstrekt. In de drinkautomaat ernaast krijgen de kalveren kalvermelk, elke automaat kan 4 soorten melk verstrekken. Daarnaast kunnen meerdere voerschema's met elkaar vergeleken worden.

 • Naast de afdeling staan de kalvermelkautomaten opgesteld waar de kalvermelk gemengd en verwarmd wordt. Via verwarmde leidingen wordt de melk direct in de juiste drinkautomaat verstrekt.

  Naast de afdeling staan de kalvermelkautomaten opgesteld waar de kalvermelk gemengd en verwarmd wordt. Via verwarmde leidingen wordt de melk direct in de juiste drinkautomaat verstrekt.

 • Ook de wateropname wordt gemeten. De kalveren hebben onbeperkt water tot hun beschikking.

  Ook de wateropname wordt gemeten. De kalveren hebben onbeperkt water tot hun beschikking.

 • Naast de groepshuisvesting is een individuele afdeling met plaats voor 60 kalveren. De hokken zijn voorzien van een aparte ligplaats met matras en zaagsel en een gedeelte met rubber roosters. Ook hier kunnen 4 verschillende soorten voer verstrekt worden. Daarmee kunnen effecten van voeding op ontwikkeling, gezondheid en het metabolisme van kalveren tot 100 kilo bestudeerd worden.

  Naast de groepshuisvesting is een individuele afdeling met plaats voor 60 kalveren. De hokken zijn voorzien van een aparte ligplaats met matras en zaagsel en een gedeelte met rubber roosters. Ook hier kunnen 4 verschillende soorten voer verstrekt worden. Daarmee kunnen effecten van voeding op ontwikkeling, gezondheid en het metabolisme van kalveren tot 100 kilo bestudeerd worden.

 • In de individuele huisvesting wordt al het verstrekte voer en water dagelijks gemeten.

  In de individuele huisvesting wordt al het verstrekte voer en water dagelijks gemeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.