Rundveehouderij

Foto & video

Nieuwe stal Klaasen richting afwerking

De afgelopen maanden zijn de renovatie en nieuwbouw bij Jan en Frans Klaasen gestaag doorgegaan. De stal staat, nu worden de melkstal en de stalinrichting afgewerkt.

Zie hier hoe de stal er eind januari bij stond.

Foto

 • Tijdens <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2016/1/Nok-dicht-en-putten-gekoppeld-in-nieuwe-stal-2749877W/">vorige updates</a> was te zien hoe de bestaande stal van Jan en Frans Klaasen uit Wintelré (Noord-Brabant) is gestript en een nieuwe stal tegen en over de bestaande is gebouwd. De stal voor 250 koeien heeft inmiddels een typerend Italiaans dak en is voorzien van een dubbele luchtwasser. Tijdens de renovatie en nieuwbouw zijn de koeien in de stal gebleven. Klaasen verwacht dat de koeien in mei van de gehele nieuwe stal gebruik kunnen maken, inclusief de van 20 naar 30 stands uitgebreide melkstal.<br /><em>Foto's: Bert Jansen</em>

  Tijdens vorige updates was te zien hoe de bestaande stal van Jan en Frans Klaasen uit Wintelré (Noord-Brabant) is gestript en een nieuwe stal tegen en over de bestaande is gebouwd. De stal voor 250 koeien heeft inmiddels een typerend Italiaans dak en is voorzien van een dubbele luchtwasser. Tijdens de renovatie en nieuwbouw zijn de koeien in de stal gebleven. Klaasen verwacht dat de koeien in mei van de gehele nieuwe stal gebruik kunnen maken, inclusief de van 20 naar 30 stands uitgebreide melkstal.
  Foto's: Bert Jansen

 • Voor de nieuwe constructie is in de bestaande put een stalen onderslagbalk geplaatst. Om corrosie tegen te gaan, wordt deze voorzien van een speciale beschermlaag.

  Voor de nieuwe constructie is in de bestaande put een stalen onderslagbalk geplaatst. Om corrosie tegen te gaan, wordt deze voorzien van een speciale beschermlaag.

 • In de stal zelf begint het eindresultaat in zicht te komen. Hier is de helft van het voerhek gemonteerd, maar nog niet volledig afgewerkt. Vorige week zijn de laatste boxmuurtjes en de voergang gestort, zodat de installateurs het voerhek nu kunnen afmonteren. De voergang komt de aannemer nu goed van pas voor opslag.

  In de stal zelf begint het eindresultaat in zicht te komen. Hier is de helft van het voerhek gemonteerd, maar nog niet volledig afgewerkt. Vorige week zijn de laatste boxmuurtjes en de voergang gestort, zodat de installateurs het voerhek nu kunnen afmonteren. De voergang komt de aannemer nu goed van pas voor opslag.

 • Op de oude voergang zijn boxdekken gestort. Het ligt klaar voor de montage van de vrijligboxen. In totaal installeert Klaasen 150 nieuwe boxen in de stal.

  Op de oude voergang zijn boxdekken gestort. Het ligt klaar voor de montage van de vrijligboxen. In totaal installeert Klaasen 150 nieuwe boxen in de stal.

 • De melkstal wordt uitgebreid van 20 naar 30 standen. Daarom is ook bij de uitloop een stuk nieuwe mestkelder gemaakt.

  De melkstal wordt uitgebreid van 20 naar 30 standen. Daarom is ook bij de uitloop een stuk nieuwe mestkelder gemaakt.

 • In de melkstal zelf worden de zijwanden van de bestaande melkstal opgemetseld tot aan het nieuwe dak. Zodoende wordt het weer één geheel. Ook is een begin gemaakt met het aftimmeren van de melkstal, zodat deze in de winter vorstvrij kan blijven.

  In de melkstal zelf worden de zijwanden van de bestaande melkstal opgemetseld tot aan het nieuwe dak. Zodoende wordt het weer één geheel. Ook is een begin gemaakt met het aftimmeren van de melkstal, zodat deze in de winter vorstvrij kan blijven.

 • De verlenging van de melkstal. De standen zijn al even gestort, maar vanwege de overstek moet de bekisting een paar weken blijven zitten. Het snelwerkende beton is 's ochtends gestort en 's avonds gingen de koeien er al over. De zijmuren van het nieuwe gedeelte zijn wel om de beurt gemetseld en afgewerkt. Toen is tijdelijk aan één kant gemolken. Ook te zien is het tijdelijke hek omwille van het koeverkeer, zolang de melkstal nog niet klaar is.

  De verlenging van de melkstal. De standen zijn al even gestort, maar vanwege de overstek moet de bekisting een paar weken blijven zitten. Het snelwerkende beton is 's ochtends gestort en 's avonds gingen de koeien er al over. De zijmuren van het nieuwe gedeelte zijn wel om de beurt gemetseld en afgewerkt. Toen is tijdelijk aan één kant gemolken. Ook te zien is het tijdelijke hek omwille van het koeverkeer, zolang de melkstal nog niet klaar is.

 • Het nieuwe opdrijfhek heeft een kromming die mooi aansluit bij het voerhek. Zodoende komen ook de laatste koeien goed de melkstal in. Het hek werkt naar volle tevredenheid van Klaassen.

  Het nieuwe opdrijfhek heeft een kromming die mooi aansluit bij het voerhek. Zodoende komen ook de laatste koeien goed de melkstal in. Het hek werkt naar volle tevredenheid van Klaassen.

 • Een deel van de stal is nog voorzien van een voerbuis. Het functioneert nog prima, zodat er minder haast was om het nieuwe voerhek te monteren. Op deze foto is de verspringing van het Italiaanse dak mooi te zien.

  Een deel van de stal is nog voorzien van een voerbuis. Het functioneert nog prima, zodat er minder haast was om het nieuwe voerhek te monteren. Op deze foto is de verspringing van het Italiaanse dak mooi te zien.

 • Ook aan de buitenkant begint het erop te lijken. De schuifdeuren zitten in de voorgevel van de stal. De muur erachter moet nog worden afgewerkt met damwand met een potdeksel profiel.

  Ook aan de buitenkant begint het erop te lijken. De schuifdeuren zitten in de voorgevel van de stal. De muur erachter moet nog worden afgewerkt met damwand met een potdeksel profiel.

 • Metselaars zijn bezig met de buitenmuur van de melkstal.

  Metselaars zijn bezig met de buitenmuur van de melkstal.

 • Het windbreekzeil dat tevens dienst kan doen als doorgang/deur, is inmiddels gemonteerd. Het zeil is 85% dicht, waardoor de melkveehouder goed naar buiten kan kijken en er toch nog wat luchtplaatsing is aan de zijde van de stal. Het maakte binnen een groot verschil toen het zeil was gemonteerd.

  Het windbreekzeil dat tevens dienst kan doen als doorgang/deur, is inmiddels gemonteerd. Het zeil is 85% dicht, waardoor de melkveehouder goed naar buiten kan kijken en er toch nog wat luchtplaatsing is aan de zijde van de stal. Het maakte binnen een groot verschil toen het zeil was gemonteerd.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.