Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:7 apr 2016

Meer licht, ventilatie én groei

Fluitman bouwde twee identieke rosékalverstallen. Bijzonder zijn de daken die uit lichtdoorlatende luchtkussens bestaan. 8 april is er open dag.

Foto

 • Sixtus Fluitman (57) heeft in Radewijk (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 720 rosékalveren. Die dieren worden opgefokt in twee bestaande stallen. Dit jaar liet Fluitman twee nieuwe stallen bouwen waarin hij gaat afmesten. Dat betekent dat de kalveren nu van begin tot eind op het bedrijf blijven. Concreet: één keer transport minder. De verschillende stallen zijn overigens strikt gescheiden.</p>
<p><em>Foto's: Michel Velderman</em>

  Sixtus Fluitman (57) heeft in Radewijk (Ov.) een vleeskalverbedrijf met 720 rosékalveren. Die dieren worden opgefokt in twee bestaande stallen. Dit jaar liet Fluitman twee nieuwe stallen bouwen waarin hij gaat afmesten. Dat betekent dat de kalveren nu van begin tot eind op het bedrijf blijven. Concreet: één keer transport minder. De verschillende stallen zijn overigens strikt gescheiden.

  Foto's: Michel Velderman

 • Een overzicht van het vleeskalverbedrijf. Met op de voorgrond de twee nieuwe afmeststallen en links de grootste opfokstal. De nieuwe stallen hebben samen capaciteit voor 600 dieren en hebben een bijzonder stalconcept: een lichtdoorlatend luchtkussen als dak. Met dit type stal heeft Fluitman een primeur in de vleeskalverhouderij.

  Een overzicht van het vleeskalverbedrijf. Met op de voorgrond de twee nieuwe afmeststallen en links de grootste opfokstal. De nieuwe stallen hebben samen capaciteit voor 600 dieren en hebben een bijzonder stalconcept: een lichtdoorlatend luchtkussen als dak. Met dit type stal heeft Fluitman een primeur in de vleeskalverhouderij.

 • Fluitman koos voor een luchtkussen, omdat hij wilde inspelen op de wens van de consument: meer welzijn en kalveren die buiten lopen. Dat laatste was niet reëel, maar zette de kalverhouder wel aan het denken. Hoe kon hij 'buiten' naar 'binnen' halen. Het antwoord bleek een luchtkussen, op advies van ID Agro. Het luchtkussen laat licht door, maar zorgt er ook voor dat zonlicht geen invloed op de binnentemperatuur heeft. Warmte wordt er uitgefilterd. De praktijk moet straks uitwijzen hoe koel het echt wordt op hete zomerdagen.

  Fluitman koos voor een luchtkussen, omdat hij wilde inspelen op de wens van de consument: meer welzijn en kalveren die buiten lopen. Dat laatste was niet reëel, maar zette de kalverhouder wel aan het denken. Hoe kon hij 'buiten' naar 'binnen' halen. Het antwoord bleek een luchtkussen, op advies van ID Agro. Het luchtkussen laat licht door, maar zorgt er ook voor dat zonlicht geen invloed op de binnentemperatuur heeft. Warmte wordt er uitgefilterd. De praktijk moet straks uitwijzen hoe koel het echt wordt op hete zomerdagen.

 • Hier lopen de nieuwe, door een muur gescheiden stallen in elkaar over. De geïsoleerde luchtkussens bestaan elk uit twee afzonderlijke membranen waartussen lucht geblazen wordt. Het dak krijgt hierdoor een opvallend bolle vorm. De stallen zelf hebben echter een zadelkapvorm. Dat was een eis van de welstandscommissie van de gemeente Hardenberg. De gemeente waarvan het gemeentehuis vorig jaar in de prijzen viel in de categorie 'lelijkste gebouw van Nederland' ...

  Hier lopen de nieuwe, door een muur gescheiden stallen in elkaar over. De geïsoleerde luchtkussens bestaan elk uit twee afzonderlijke membranen waartussen lucht geblazen wordt. Het dak krijgt hierdoor een opvallend bolle vorm. De stallen zelf hebben echter een zadelkapvorm. Dat was een eis van de welstandscommissie van de gemeente Hardenberg. De gemeente waarvan het gemeentehuis vorig jaar in de prijzen viel in de categorie 'lelijkste gebouw van Nederland' ...

 • Zo wordt de lucht in het luchtkussen geblazen. Het dak blijkt in de praktijk overigens stevig genoeg. De voorjaarsstorm van de laatste paar weken kreeg geen vat op het luchtkussen. Het systeem komt uit Finland, daar kunnen de weersomstandigheden nog wat extremer zijn.

  Zo wordt de lucht in het luchtkussen geblazen. Het dak blijkt in de praktijk overigens stevig genoeg. De voorjaarsstorm van de laatste paar weken kreeg geen vat op het luchtkussen. Het systeem komt uit Finland, daar kunnen de weersomstandigheden nog wat extremer zijn.

 • Deze compressor houdt de druk in het luchtkussen constant op 1,5 bar. Alleen tijdens winterdagen moet Fluitman opschakelen naar 2,5 bar.

  Deze compressor houdt de druk in het luchtkussen constant op 1,5 bar. Alleen tijdens winterdagen moet Fluitman opschakelen naar 2,5 bar.

 • Aan de binnenkant van de nieuwe stallen is het dak wit. Aan de buitenkant is het juist donker.

  Aan de binnenkant van de nieuwe stallen is het dak wit. Aan de buitenkant is het juist donker.

 • Een overzicht in één van de twee volledig onderkelderde stallen waar tijdens de Boerderij-reportage nog flink gewerkt moest worden om alles klaar te krijgen voor de open dag. De stallen hebben exclusief erfverharding en silo's €1.000 per kalverplaats gekost. Een behoorlijk bedrag, maar Fluitman investeerde niet alleen extra in licht en lucht. De kalveren hebben ook meer ruimte dan de norm. Let daarnaast op de zijkanten die volledig dicht zijn.

  Een overzicht in één van de twee volledig onderkelderde stallen waar tijdens de Boerderij-reportage nog flink gewerkt moest worden om alles klaar te krijgen voor de open dag. De stallen hebben exclusief erfverharding en silo's €1.000 per kalverplaats gekost. Een behoorlijk bedrag, maar Fluitman investeerde niet alleen extra in licht en lucht. De kalveren hebben ook meer ruimte dan de norm. Let daarnaast op de zijkanten die volledig dicht zijn.

 • De achterwand van beide stallen, met bovenin de ventilatoren. De ventilatie vindt alleen hier plaats als de roldeuren opengaan. De lucht komt binnen, krult over het voerpad, botst op de voorwand, verspreidt zich en komt terug naar de achterwand. Op deze manier wordt alle lucht in de stal ververst.

  De achterwand van beide stallen, met bovenin de ventilatoren. De ventilatie vindt alleen hier plaats als de roldeuren opengaan. De lucht komt binnen, krult over het voerpad, botst op de voorwand, verspreidt zich en komt terug naar de achterwand. Op deze manier wordt alle lucht in de stal ververst.

 • Het meeste hekwerk moest nog gemonteerd worden, maar de kalveren komen straks in groepen van 15 te staan. Met een oppervlakte van 30 m² hebben de dieren zo 2 m² ruimte per kalf. Dat is meer dan de norm. Fluitman wilde grote groepen omdat de afnemer en consument daarom vragen. Die zien graag kuddes en daar wil de kalverhouder op inspelen.

  Het meeste hekwerk moest nog gemonteerd worden, maar de kalveren komen straks in groepen van 15 te staan. Met een oppervlakte van 30 m² hebben de dieren zo 2 m² ruimte per kalf. Dat is meer dan de norm. Fluitman wilde grote groepen omdat de afnemer en consument daarom vragen. Die zien graag kuddes en daar wil de kalverhouder op inspelen.

 • In alle hokken is de achterste helft van de vloer van rubber voorzien. Dan gaan alle kalveren daar liggen. In de praktijk kwam het wel eens voor dat een kalf dat wilde vreten op de staart van een liggend kalf bij het voerhek ging staan. Met kreupelheid tot gevolg. Dat wordt hiermee voorkomen. Al waren de meerkosten fors: bijna €130 per m². Maar daar krijgt Fluitman meer welzijn voor terug.

  In alle hokken is de achterste helft van de vloer van rubber voorzien. Dan gaan alle kalveren daar liggen. In de praktijk kwam het wel eens voor dat een kalf dat wilde vreten op de staart van een liggend kalf bij het voerhek ging staan. Met kreupelheid tot gevolg. Dat wordt hiermee voorkomen. Al waren de meerkosten fors: bijna €130 per m². Maar daar krijgt Fluitman meer welzijn voor terug.

 • Fluitman voert de kalveren, hier in de bestaande opfokstal. Hij wil de kalveren in de afmeststallen straks onder de acht maande afmesten. Dat betekent dat er niks mis mag gaan. Qua daggroei wil hij geen gram missen. Daarom investeerde hij ook extra in licht en ventilatie. Fluitman verwacht veel van het stalconcept en mikt straks op een gemiddeld afmestgewicht van 180 kilo.

  Fluitman voert de kalveren, hier in de bestaande opfokstal. Hij wil de kalveren in de afmeststallen straks onder de acht maande afmesten. Dat betekent dat er niks mis mag gaan. Qua daggroei wil hij geen gram missen. Daarom investeerde hij ook extra in licht en ventilatie. Fluitman verwacht veel van het stalconcept en mikt straks op een gemiddeld afmestgewicht van 180 kilo.

 • Fluitman verwacht dat hij de antibioticakosten in de afmeststallen - ook door de strikte scheiding van stallen en lage ziektedruk - op €0 kan houden. In de opfokstallen denkt hij dat €5 per kalf realistisch is. Dat is nu nog €7.

  Fluitman verwacht dat hij de antibioticakosten in de afmeststallen - ook door de strikte scheiding van stallen en lage ziektedruk - op €0 kan houden. In de opfokstallen denkt hij dat €5 per kalf realistisch is. Dat is nu nog €7.

 • Het vlees dat Fluitman levert, eindigt als 1-sterrenvlees (Dierenbescherming) in het schap. Daar wordt nu nog niet extra voor betaald, maar de kalverhouder verwacht dat dit een kwestie van tijd is. Er is volgens hem steeds meer vraag naar dit soort vlees.

  Het vlees dat Fluitman levert, eindigt als 1-sterrenvlees (Dierenbescherming) in het schap. Daar wordt nu nog niet extra voor betaald, maar de kalverhouder verwacht dat dit een kwestie van tijd is. Er is volgens hem steeds meer vraag naar dit soort vlees.

 • In de nieuwste stallen begint Fluitman in eerste instantie met het duurste voerpakket: mais en rosébrok. Vervolgens wil hij aan de hand van kostprijs en aflevergewicht kijken hoeveel brok hij kan vervangen door goedkopere bijproducten. Met een voermengbak voor de shovel gaat hij dan dagelijks wegen, voeren en cijfers bijhouden. Zo kan hij blijven sleutelen aan het optimale voerpakket.

  In de nieuwste stallen begint Fluitman in eerste instantie met het duurste voerpakket: mais en rosébrok. Vervolgens wil hij aan de hand van kostprijs en aflevergewicht kijken hoeveel brok hij kan vervangen door goedkopere bijproducten. Met een voermengbak voor de shovel gaat hij dan dagelijks wegen, voeren en cijfers bijhouden. Zo kan hij blijven sleutelen aan het optimale voerpakket.

 • Elk kalverhok is voorzien van een waterbak die is aangesloten op een rondpompsysteem.

  Elk kalverhok is voorzien van een waterbak die is aangesloten op een rondpompsysteem.

 • De zijkanten van de twee nieuwe stallen zijn helemaal dicht en hebben een opvallende kleur: zwart.

  De zijkanten van de twee nieuwe stallen zijn helemaal dicht en hebben een opvallende kleur: zwart.

 • Een overzicht in de bestaande opfokstal. Hier zijn 600 kalveren in kleinere groepen gehuisvest. Fluitman gaat straks met twee leeftijdsgroepen werken. Zo beurt hij ook om de 4 maanden geld en hoeft hij niet telkens 8 maanden te wachten.

  Een overzicht in de bestaande opfokstal. Hier zijn 600 kalveren in kleinere groepen gehuisvest. Fluitman gaat straks met twee leeftijdsgroepen werken. Zo beurt hij ook om de 4 maanden geld en hoeft hij niet telkens 8 maanden te wachten.

 • De opfokstal wordt mechanisch geventileerd. Fluitman werkt hier met voerpadventilatie. In het midden van de stal is een grote ventilator. In tegenstelling tot de nieuwe stallen lukt het echter niet om alle lucht in de stal volledig te verversen.

  De opfokstal wordt mechanisch geventileerd. Fluitman werkt hier met voerpadventilatie. In het midden van de stal is een grote ventilator. In tegenstelling tot de nieuwe stallen lukt het echter niet om alle lucht in de stal volledig te verversen.

 • Voor de mestafzet heeft Fluitman een contract met een akkerbouwer. Met hem werkt hij al jaren samen. Elk voorjaar spreken ze een prijs af waarna Fluitman 40 hectare mais koopt en voor 50 hectare mest levert.

  Voor de mestafzet heeft Fluitman een contract met een akkerbouwer. Met hem werkt hij al jaren samen. Elk voorjaar spreken ze een prijs af waarna Fluitman 40 hectare mais koopt en voor 50 hectare mest levert.

 • Er werd tijdens de Boerderij-reportage nog hard gewerkt aan de erfverharding rond de twee nieuwe stallen.</p>
<p> </p>
<p>Fluitman houdt 8 april van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Radewijkerstraat 35 in Radewijk.

  Er werd tijdens de Boerderij-reportage nog hard gewerkt aan de erfverharding rond de twee nieuwe stallen.

   

  Fluitman houdt 8 april van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Radewijkerstraat 35 in Radewijk.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.