Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:21 apr 2016

Luxe komt later in degelijke stal

Maatschap Ruitenberg in Wezep (Gld.) nam eind vorig jaar een stal voor 185 melkkoeien in gebruik, met een gebruikte melkcarrousel. De open dag van 22 april gaat niet door wegens een IBR-uitbraak.

Foto

 • Gerie (51), Helmich (56) en Wilbert (29) Ruitenberg zitten in Wezep (Gld.) in maatschap. De maten hebben een veebedrijf met 185 melkkoeien, 12 nuka's en 60 hectare land. Het bedrijf - dat Wilbert en zijn vrouw Erika (26) straks overnemen - is klaar voor de toekomst door de komst van een nieuwe ligboxenstal. Die bouw daarvan werd binnen 6 maanden afgerond. December 2015 gingen de koeien erin.</p>
<p><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  Gerie (51), Helmich (56) en Wilbert (29) Ruitenberg zitten in Wezep (Gld.) in maatschap. De maten hebben een veebedrijf met 185 melkkoeien, 12 nuka's en 60 hectare land. Het bedrijf - dat Wilbert en zijn vrouw Erika (26) straks overnemen - is klaar voor de toekomst door de komst van een nieuwe ligboxenstal. Die bouw daarvan werd binnen 6 maanden afgerond. December 2015 gingen de koeien erin.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • Een overzicht van het bedrijf, dat op een kilometer afstand van het dorp Wezep en snelweg A28 ligt. Ruitenberg zette met de nieuwe stal voor 185 melkkoeien een flinke stap vooruit. In de oude ligboxenstal hield de veehouder nog 'maar' 74 dieren.

  Een overzicht van het bedrijf, dat op een kilometer afstand van het dorp Wezep en snelweg A28 ligt. Ruitenberg zette met de nieuwe stal voor 185 melkkoeien een flinke stap vooruit. In de oude ligboxenstal hield de veehouder nog 'maar' 74 dieren.

 • Ruitenberg wilde de stal gelijk vol zetten. Want zo brengt het direct geld op, redeneerde hij. Bovendien was de regelgeving na de fosfaatbrief van juni 2015 ongewis. De peildatum van het aantal te houden koeien was in december van dat jaar nog onduidelijk. Ruitenberg wilde niet bekneld worden in de groei, anticipeerde en vulde de stal dus meteen. Met de wetenschap van nu is het echter wel spannend. Op de uiteindelijke peildatum had Ruitenberg immers nog geen 185 melkkoeien. Hij hoopt dan ook dat hij in de knelgevallenregeling terechtkomt.

  Ruitenberg wilde de stal gelijk vol zetten. Want zo brengt het direct geld op, redeneerde hij. Bovendien was de regelgeving na de fosfaatbrief van juni 2015 ongewis. De peildatum van het aantal te houden koeien was in december van dat jaar nog onduidelijk. Ruitenberg wilde niet bekneld worden in de groei, anticipeerde en vulde de stal dus meteen. Met de wetenschap van nu is het echter wel spannend. Op de uiteindelijke peildatum had Ruitenberg immers nog geen 185 melkkoeien. Hij hoopt dan ook dat hij in de knelgevallenregeling terechtkomt.

 • Ruitenberg heeft geen jongvee, dus moest hij eind vorig jaar veel vee aankopen om de stal vol te kunnen zetten. In december kocht hij het boveneind van een grote Duitse veestapel. Dat ging diezelfde maand samen met de eigen veestapel de stal in. Dat gaf nauwelijks problemen. Sterker: het ging verrassend goed. Misschien omdat de situatie voor beide stapels nieuw was, denkt Ruitenberg.

  Ruitenberg heeft geen jongvee, dus moest hij eind vorig jaar veel vee aankopen om de stal vol te kunnen zetten. In december kocht hij het boveneind van een grote Duitse veestapel. Dat ging diezelfde maand samen met de eigen veestapel de stal in. Dat gaf nauwelijks problemen. Sterker: het ging verrassend goed. Misschien omdat de situatie voor beide stapels nieuw was, denkt Ruitenberg.

 • Een fraai overzicht in de 3+1-stal. Met rechts de (tweedehands) melkcarrousel. Het is een degelijke stal, zonder overdreven tierelantijntjes. Arbeidsgemak en lage kosten stonden centraal. In een stal met bijna 200 koeien moet de kostprijs laag zijn, stelt Ruitenberg. "Luxe kan ook later, dat geld gebruiken we liever voor extra plaatsen." Zodoende kwamen de kosten op €4.300 per koeplaats uit.

  Een fraai overzicht in de 3+1-stal. Met rechts de (tweedehands) melkcarrousel. Het is een degelijke stal, zonder overdreven tierelantijntjes. Arbeidsgemak en lage kosten stonden centraal. In een stal met bijna 200 koeien moet de kostprijs laag zijn, stelt Ruitenberg. "Luxe kan ook later, dat geld gebruiken we liever voor extra plaatsen." Zodoende kwamen de kosten op €4.300 per koeplaats uit.

 • De stal oogt licht. Dat komt ook door de vele lichtplaten in het dak. Ruitenberg wilde geen lichtstraat. Met lichtplaten wordt het licht volgens hem beter verdeeld.

  De stal oogt licht. Dat komt ook door de vele lichtplaten in het dak. Ruitenberg wilde geen lichtstraat. Met lichtplaten wordt het licht volgens hem beter verdeeld.

 • De koeien lopen op gewone betonroosters. Dat mocht nog omdat de vergunning voor de stalbouw uit 2012 is. Emissiearm bouwen was toen nog niet verplicht. Maar de roosters zijn al wel 'emissieklaar'. Het zijn 'kale' Groene Vlag-roosters. Als de regelgeving strenger wordt, kan Ruitenberg alsnog rubber flappen onder de vloer hangen.

  De koeien lopen op gewone betonroosters. Dat mocht nog omdat de vergunning voor de stalbouw uit 2012 is. Emissiearm bouwen was toen nog niet verplicht. Maar de roosters zijn al wel 'emissieklaar'. Het zijn 'kale' Groene Vlag-roosters. Als de regelgeving strenger wordt, kan Ruitenberg alsnog rubber flappen onder de vloer hangen.

 • Mestschuiven ontbreken in deze stal. Die pasten vorig jaar nog niet in de begroting. Eerst moet de melkprijs weer gaan stijgen. Maar veel problemen geeft het niet. De koeien lopen de mest goed weg. De klauwgezondheid is wel iets minder.

  Mestschuiven ontbreken in deze stal. Die pasten vorig jaar nog niet in de begroting. Eerst moet de melkprijs weer gaan stijgen. Maar veel problemen geeft het niet. De koeien lopen de mest goed weg. De klauwgezondheid is wel iets minder.

 • De koeien liggen op matrassen met daaroverheen een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Het werkt mooi vlot, zegt Ruitenberg.

  De koeien liggen op matrassen met daaroverheen een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Het werkt mooi vlot, zegt Ruitenberg.

 • Ruitenberg koos voor voerbuizen in plaats van een voerhek. Het is goedkoper, het scheelt ruimte en er is geen kabaal, stelt hij. De onderste buis lijkt laag, maar in de praktijk stappen de koeien er nooit overheen.

  Ruitenberg koos voor voerbuizen in plaats van een voerhek. Het is goedkoper, het scheelt ruimte en er is geen kabaal, stelt hij. De onderste buis lijkt laag, maar in de praktijk stappen de koeien er nooit overheen.

 • De mestgang voor de melkstal is tegelijkertijd de wachtruimte. Hier kunnen alle melkkoeien gemakkelijk staan.

  De mestgang voor de melkstal is tegelijkertijd de wachtruimte. Hier kunnen alle melkkoeien gemakkelijk staan.

 • De koeien worden met behulp van een automatisch opdrijfhek naar de melkstal gedirigeerd.

  De koeien worden met behulp van een automatisch opdrijfhek naar de melkstal gedirigeerd.

 • Ruitenberg melkt in een 10 jaar oude 24-stands melkcarrousel. Hij wilde het liefst een draaimelkstal, omdat het een eenmanssysteem is en veel rust geeft. Bovendien is er een extra controlemoment van de koeien. Een nieuwe was alleen te duur. Gelukkig kon Ruitenberg via een dealer uit Zeeland aan deze gebruikte, volledig geüpdate melkstal komen. En na een paar maanden melken zijn de ervaringen goed. Helmich en Wilbert wisselen elkaar af en melken ongeveer 100 koeien per uur.

  Ruitenberg melkt in een 10 jaar oude 24-stands melkcarrousel. Hij wilde het liefst een draaimelkstal, omdat het een eenmanssysteem is en veel rust geeft. Bovendien is er een extra controlemoment van de koeien. Een nieuwe was alleen te duur. Gelukkig kon Ruitenberg via een dealer uit Zeeland aan deze gebruikte, volledig geüpdate melkstal komen. En na een paar maanden melken zijn de ervaringen goed. Helmich en Wilbert wisselen elkaar af en melken ongeveer 100 koeien per uur.

 • Ook rond de melkstal is veel licht. De zijkant kan volledig opengezet worden, terwijl de twee deuren aan de voorkant ook open kunnen. Dat is ideaal tijdens warme zomerdagen.

  Ook rond de melkstal is veel licht. De zijkant kan volledig opengezet worden, terwijl de twee deuren aan de voorkant ook open kunnen. Dat is ideaal tijdens warme zomerdagen.

 • Helmich Ruitenberg separeert een koe vanuit de melkstal, over de voergang naar de separatieruimte. Hij hoeft alleen maar twee hekken uit te schuiven om de dieren over te laten steken.

  Helmich Ruitenberg separeert een koe vanuit de melkstal, over de voergang naar de separatieruimte. Hij hoeft alleen maar twee hekken uit te schuiven om de dieren over te laten steken.

 • Dit is de separatieruimte met 7 boxen (dierenarts/ki). Deze ruimte bevindt zich het dichtst bij de melkcarrousel.

  Dit is de separatieruimte met 7 boxen (dierenarts/ki). Deze ruimte bevindt zich het dichtst bij de melkcarrousel.

 • Daarachter bevindt zich een ruim strohok van 18 bij 6 meter. Het hek in het midden verdeelt de dieren in twee groepen: een close up- en een far offgroep. Achter het strohok bevindt zich nog een grotere ruimte. Hier kunnen 35 droge koeien gehuisvest worden. Alle separatiegroepen bevinden zich zodoende links van de voergang.

  Daarachter bevindt zich een ruim strohok van 18 bij 6 meter. Het hek in het midden verdeelt de dieren in twee groepen: een close up- en een far offgroep. Achter het strohok bevindt zich nog een grotere ruimte. Hier kunnen 35 droge koeien gehuisvest worden. Alle separatiegroepen bevinden zich zodoende links van de voergang.

 • Aan de achterkant van de stal is een extra doorsteek.

  Aan de achterkant van de stal is een extra doorsteek.

 • Voorin de stal heeft Ruitenberg ruimte gemaakt voor 20 kalverboxen. Dit zijn losse boxen op wieltjes. Het werkt ideaal, stelt hij.

  Voorin de stal heeft Ruitenberg ruimte gemaakt voor 20 kalverboxen. Dit zijn losse boxen op wieltjes. Het werkt ideaal, stelt hij.

 • Dit is de oude ligboxenstal. Die wordt omgebouwd tot machineloods.</p>
<p> </p>
<p>Maatschap Ruitenberg houdt op 22 april geen open dag vanwege een IBR-uitbraak.

  Dit is de oude ligboxenstal. Die wordt omgebouwd tot machineloods.

   

  Maatschap Ruitenberg houdt op 22 april geen open dag vanwege een IBR-uitbraak.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.