Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Gezinsbedrijf wil 150 koeien melken

Familie Groot-van der Lee in het Noord-Hollandse Zuidschermer nam ruim een jaar geleden een stal met 151 diepstrooiselboxen in gebruik. Momenteel heeft het bedrijf 96 koeien aan de melk. "Vroeg of laat, de stal komt vol", vertelt de positief ingestelde melkveehouder Cees Groot.

Foto

 • Familie Groot-van der Lee heeft in Zuidschermer (N.-H.) een melkveebedrijf met 100 melk- en kalfkoeien en 84 stuks jongvee. Op de foto poseren Cees (55) en Helma (53) Groot-van der Lee. Bedrijfsopvolger Marco (25) zit ook in het bedrijf. Hij werkt daarnaast fulltime als agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth.</p>
<p><em>Foto's: Fotostudio Wick Natzijl</em>

  Familie Groot-van der Lee heeft in Zuidschermer (N.-H.) een melkveebedrijf met 100 melk- en kalfkoeien en 84 stuks jongvee. Op de foto poseren Cees (55) en Helma (53) Groot-van der Lee. Bedrijfsopvolger Marco (25) zit ook in het bedrijf. Hij werkt daarnaast fulltime als agrarisch bedrijfsadviseur bij Flynth.

  Foto's: Fotostudio Wick Natzijl

 • Het gezinsbedrijf is gevestigd in de Schermerpolder. Dit gebied is in de 17de eeuw drooggelegd. Deze foto is gemaakt vanaf de dijk, die het gebied beschermt tegen het water van het Alkmaardermeer.

  Het gezinsbedrijf is gevestigd in de Schermerpolder. Dit gebied is in de 17de eeuw drooggelegd. Deze foto is gemaakt vanaf de dijk, die het gebied beschermt tegen het water van het Alkmaardermeer.

 • De melkveehouders namen 31 maart 2015 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal is 55 meter lang, 38 meter breed en 10 meter hoog en heeft 151 ligplaatsen. Het bedrijf heeft 56 hectare in gebruik (30 ha eigendom en 20 ha pacht).

  De melkveehouders namen 31 maart 2015 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De stal is 55 meter lang, 38 meter breed en 10 meter hoog en heeft 151 ligplaatsen. Het bedrijf heeft 56 hectare in gebruik (30 ha eigendom en 20 ha pacht).

 • De ligboxenstal heeft twee voerpaden en 5 boxrijen. Links van het voerpad staan enkele droge koeien. De stal is volledig onderkelderd, voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €5.500 per plaats.

  De ligboxenstal heeft twee voerpaden en 5 boxrijen. Links van het voerpad staan enkele droge koeien. De stal is volledig onderkelderd, voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij en kostte €5.500 per plaats.

 • Dit is de oude ligboxenstal, die in 1977 werd gebouwd. In de stal is het jongvee gehuisvest. Rechts van het voerpad staan de jongste dieren. Links staat het oudste jongvee. "We hebben 38 drachtige vaarzen. Die kalven deze zomer af", zegt Cees Groot.

  Dit is de oude ligboxenstal, die in 1977 werd gebouwd. In de stal is het jongvee gehuisvest. Rechts van het voerpad staan de jongste dieren. Links staat het oudste jongvee. "We hebben 38 drachtige vaarzen. Die kalven deze zomer af", zegt Cees Groot.

 • De nieuwe stal is tegen de oude stal aangebouwd. "In de toekomst kunnen we de nieuwe stal gemakkelijk uitbreiden. Maar dat is toekomstmuziek", vertelt Groot. Voordat de stalbouw in 2014 van start ging, werden twee oude stallen gesloopt.

  De nieuwe stal is tegen de oude stal aangebouwd. "In de toekomst kunnen we de nieuwe stal gemakkelijk uitbreiden. Maar dat is toekomstmuziek", vertelt Groot. Voordat de stalbouw in 2014 van start ging, werden twee oude stallen gesloopt.

 • Afgelopen jaar werd in dit staldeel tijdelijk jongvee gehuisvest. Dat gebeurde in de periode dat de oude stal opnieuw werd ingericht voor de huisvesting van jongvee.

  Afgelopen jaar werd in dit staldeel tijdelijk jongvee gehuisvest. Dat gebeurde in de periode dat de oude stal opnieuw werd ingericht voor de huisvesting van jongvee.

 • De nieuwe stal is beduidend ruimer en lichter dan de oude stal. Wat opvalt is de rust in de nieuwbouw. De schuifdeur in de achtergevel staat open. Binnen of buiten: Groot laat de keuze overdag aan de koeien.

  De nieuwe stal is beduidend ruimer en lichter dan de oude stal. Wat opvalt is de rust in de nieuwbouw. De schuifdeur in de achtergevel staat open. Binnen of buiten: Groot laat de keuze overdag aan de koeien.

 • De koeien geven gemiddeld 31 liter op een dag, met 4,41% vet en 3,48% eiwit. In de nieuwe stal wil Groot naar een rollendjaargemiddelde van ten minste 9.500 liter. "10.000 liter is haalbaar, maar ik wil de koeien niet over de kling jagen."

  De koeien geven gemiddeld 31 liter op een dag, met 4,41% vet en 3,48% eiwit. In de nieuwe stal wil Groot naar een rollendjaargemiddelde van ten minste 9.500 liter. "10.000 liter is haalbaar, maar ik wil de koeien niet over de kling jagen."

 • Het is een gure voorjaarsdag, met regelmatig een fikse bui. Zodra het regent, lopen de koeien terug de stal in. Voordat Cees, Helma en Marco aan de stalbouw begonnen, bezochten ze veel open dagen. "We wisten precies wat we wilden", vertelt Cees Groot.

  Het is een gure voorjaarsdag, met regelmatig een fikse bui. Zodra het regent, lopen de koeien terug de stal in. Voordat Cees, Helma en Marco aan de stalbouw begonnen, bezochten ze veel open dagen. "We wisten precies wat we wilden", vertelt Cees Groot.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Die zijn gevuld met een dikke laag biobedding. Gedroogde mest als boxbedekking bevalt Groot uitstekend. "De koeien liggen er fantastisch in. Ze zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen", vertelt hij lachend.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Die zijn gevuld met een dikke laag biobedding. Gedroogde mest als boxbedekking bevalt Groot uitstekend. "De koeien liggen er fantastisch in. Ze zijn zo schoon dat ze er bijna van glimmen", vertelt hij lachend.

 • De GEA-mestscheider draait eens per week. De mestscheider is overdekt. Cees Groot is dik tevreden over het eerste jaar in de nieuwe stal. "Ik heb geen spijt van de gemaakte keuzes en zou het weer zo doen", zegt hij.

  De GEA-mestscheider draait eens per week. De mestscheider is overdekt. Cees Groot is dik tevreden over het eerste jaar in de nieuwe stal. "Ik heb geen spijt van de gemaakte keuzes en zou het weer zo doen", zegt hij.

 • Het instrooien van de boxen doet Groot met behulp van deze bak. Met een kleine trekker rijdt hij over de roosters. "Het lukt me maar net om met die trekker de roosters op te rijden. Achteraf had ik wel iets meer ruimte willen hebben om de roostervloer op te draaien."

  Het instrooien van de boxen doet Groot met behulp van deze bak. Met een kleine trekker rijdt hij over de roosters. "Het lukt me maar net om met die trekker de roosters op te rijden. Achteraf had ik wel iets meer ruimte willen hebben om de roostervloer op te draaien."

 • Deze foto is gemaakt net nadat de spierwitte koe is opgestaan. "Dat zegt wel genoeg", vindt Groot, refererend aan zijn eerdere uitspraak over de schone dieren in de stal.

  Deze foto is gemaakt net nadat de spierwitte koe is opgestaan. "Dat zegt wel genoeg", vindt Groot, refererend aan zijn eerdere uitspraak over de schone dieren in de stal.

 • Groot is een positief ingesteld mens. Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst. Op de dag dat FrieslandCampina de garantieprijs voor mei vaststelt op €25 per 100 kilo melk, zegt hij: "We kunnen onze rekeningen nog betalen. De melkprijs trekt vanzelf weer bij."

  Groot is een positief ingesteld mens. Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst. Op de dag dat FrieslandCampina de garantieprijs voor mei vaststelt op €25 per 100 kilo melk, zegt hij: "We kunnen onze rekeningen nog betalen. De melkprijs trekt vanzelf weer bij."

 • Koecomfort was een belangrijk aandachtspunt bij de stalbouw. De dieren aan het voerhek staan met hun voorpoten op een stoep en met hun achterpoten op een rubberen mat. Groot: "Ze staan rustig en stabiel en hebben zo geen last van de mestschuif."

  Koecomfort was een belangrijk aandachtspunt bij de stalbouw. De dieren aan het voerhek staan met hun voorpoten op een stoep en met hun achterpoten op een rubberen mat. Groot: "Ze staan rustig en stabiel en hebben zo geen last van de mestschuif."

 • Drie mestschuiven houden de roostervloer in de stal mooi schoon. Groot koos voor de sleuvenvloer van Den Boer Beton. Groot koos in de doorsteken voor de Eco-vloer. Die houdt hij handmatig schoon.

  Drie mestschuiven houden de roostervloer in de stal mooi schoon. Groot koos voor de sleuvenvloer van Den Boer Beton. Groot koos in de doorsteken voor de Eco-vloer. Die houdt hij handmatig schoon.

 • De koeien wachten tussen de twee dubbele boxrijen op hun melkbeurt. Met hekken kan Groot de koeien daar opsluiten. De koeien worden gemolken in een 2x12 stands zij-aan-zij Soldex-melkstal.

  De koeien wachten tussen de twee dubbele boxrijen op hun melkbeurt. Met hekken kan Groot de koeien daar opsluiten. De koeien worden gemolken in een 2x12 stands zij-aan-zij Soldex-melkstal.

 • Inclusief melktank (20.000 liter) kostte de melkstal €150.000. "De onderhoudskosten zijn €7.000. Als je dat vergelijkt met de aanschaf- en onderhoudskosten van twee robots, weet je waarom we hiervoor hebben gekozen. Ik heb bovendien geen hekel aan melken", vertelt Groot, die de melkstal mooi schoon houdt.

  Inclusief melktank (20.000 liter) kostte de melkstal €150.000. "De onderhoudskosten zijn €7.000. Als je dat vergelijkt met de aanschaf- en onderhoudskosten van twee robots, weet je waarom we hiervoor hebben gekozen. Ik heb bovendien geen hekel aan melken", vertelt Groot, die de melkstal mooi schoon houdt.

 • De stal heeft een afkalf- en een strohok. Groot kan eenvoudig separeren. "Naast koecomfort was arbeidsgemak een belangrijk aandachtspunt bij de bouw. Dat komt het werkplezier ten goede."

  De stal heeft een afkalf- en een strohok. Groot kan eenvoudig separeren. "Naast koecomfort was arbeidsgemak een belangrijk aandachtspunt bij de bouw. Dat komt het werkplezier ten goede."

 • Op peildatum 2 juli 2015 waren er 88 melkkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf.  Groot ligt niet wakker van de invoering van fosfaatrechten. "Het is nog niet duidelijk wat de prijs daarvan wordt. Ook bestaat er nog onduidelijkheid over een knelgevallenregeling. Het liefst wil ik de stal natuurlijk zo snel mogelijk vol hebben. Dat kan nog een jaar duren, maar het gaat gebeuren."

  Op peildatum 2 juli 2015 waren er 88 melkkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf.  Groot ligt niet wakker van de invoering van fosfaatrechten. "Het is nog niet duidelijk wat de prijs daarvan wordt. Ook bestaat er nog onduidelijkheid over een knelgevallenregeling. Het liefst wil ik de stal natuurlijk zo snel mogelijk vol hebben. Dat kan nog een jaar duren, maar het gaat gebeuren."

 • Groot kocht een bestaande mengwagen van een gestopte veehouder. Hij voert een rantsoen van kuilgras, mais en meel. In de toekomst wil hij investeren in de erfverharding achter de stal en de aanleg van extra sleufsilo's. Groot: "Dan kan ik misschien ook andere producten, zoals bierbostel, bijvoeren."

  Groot kocht een bestaande mengwagen van een gestopte veehouder. Hij voert een rantsoen van kuilgras, mais en meel. In de toekomst wil hij investeren in de erfverharding achter de stal en de aanleg van extra sleufsilo's. Groot: "Dan kan ik misschien ook andere producten, zoals bierbostel, bijvoeren."

 • In het strohok ligt een pasgeboren stierkalf. De stolpboerderij in Zuidschermer is al jarenlang familiebezit. "Mijn vader Gerrit kwam hier wonen toen hij 2 jaar oud was. Dat was in 1931. Hij is 10 jaar geleden overleden. Jammer dat hij de nieuwe stal niet meer kan zien. Hij had het prachtig gevonden", vertelt Groot.

  In het strohok ligt een pasgeboren stierkalf. De stolpboerderij in Zuidschermer is al jarenlang familiebezit. "Mijn vader Gerrit kwam hier wonen toen hij 2 jaar oud was. Dat was in 1931. Hij is 10 jaar geleden overleden. Jammer dat hij de nieuwe stal niet meer kan zien. Hij had het prachtig gevonden", vertelt Groot.

 • Groot maakt volop gebruik van technische snufjes. Hij werkt met de aan elkaar gekoppelde managementsystemen DelPro en Uniform-Agri en kan diergegevens aflezen op zijn smartphone.

  Groot maakt volop gebruik van technische snufjes. Hij werkt met de aan elkaar gekoppelde managementsystemen DelPro en Uniform-Agri en kan diergegevens aflezen op zijn smartphone.

 • Jarenlang hield Gerrit Groot 240 vleesvarkens. Het gros van de varkens werd afgezet bij slagers in de omgeving. Na de varkenspest was het niet meer rendabel om met de varkens verder te gaan. De oude varkensstal wordt gebruikt voor opslag.

  Jarenlang hield Gerrit Groot 240 vleesvarkens. Het gros van de varkens werd afgezet bij slagers in de omgeving. Na de varkenspest was het niet meer rendabel om met de varkens verder te gaan. De oude varkensstal wordt gebruikt voor opslag.

 • Weidegang hoort bij het bedrijf. Wie de stal van Fa. Groot-van der Lee met eigen ogen wil zien is zaterdag 30 april van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan de Blokkerweg 2 in Zuidschermer.

  Weidegang hoort bij het bedrijf. Wie de stal van Fa. Groot-van der Lee met eigen ogen wil zien is zaterdag 30 april van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan de Blokkerweg 2 in Zuidschermer.

Laatste reacties

 • Vhouder

  prachtig

 • waldpyk

  Hmm, 31 maart 2015.......

Of registreer je om te kunnen reageren.