<em>Foto: Jan Willem van Vliet</em> RundveeVideo

De opvolger: ‘Met maaien kan ik dag en nacht bezig zijn’

Siebren Stuurman (21) woont in Lauwerzijl, Groningen. Hij zit in het laatste jaar van zijn studie agrarische bedrijfskunde, richting ondernemerschap, aan Hogeschool VHL in Leeuwarden.

Samen met ouders werkt Siebren op de boerderij, die 130 melkkoeien, 80 hectare en een loonwerktak heeft. Zijn moeder zit veel tussen de koeien. Het landwerk wordt meest gedaan door Siebren en zijn vader, het loonwerk doet Siebren grotendeels.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“Ik wil meer automatiseren bij de koeien. We werken wel met een voercomputer, maar ik doel meer op zaken als koeherkenning. Nu weet mijn moeder van alle koeien uit haar hoofd wanneer ze tochtig zijn geweest en welke koe hoeveel melk geeft en of dat goed is of niet. Zij zit veel in de stal maar ik red dat niet. Verder denk ik dat ik later wel met personeel zal werken. Tenzij ik alle landwerk uitbesteed, maar dat vind ik nou juist zelf erg leuk.”

Beweeg met uw muis over de iconen voor meer informatie.


Over vijf jaar …

“Ik hoop dat ik dan een volwaardig inkomen kan halen uit het loonbedrijf. Als mijn ouders het bedrijf over een jaar of tien overdragen, bekijk ik of ik die tak aanhoud of niet. Is het niet winstgevend, dan stop ik ermee. Is het wel winstgevend dan zet ik hem misschien voort met een paar medewerkers.”


Dit artikel is te lezen in Boerderij 28 van 5 april 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin