Rundveehouderij

Foto & video 12 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Met maaien kan ik dag en nacht bezig zijn’

Siebren Stuurman (21) woont in Lauwerzijl, Groningen. Hij zit in het laatste jaar van zijn studie agrarische bedrijfskunde, richting ondernemerschap, aan Hogeschool VHL in Leeuwarden.

Samen met ouders werkt Siebren op de boerderij, die 130 melkkoeien, 80 hectare en een loonwerktak heeft. Zijn moeder zit veel tussen de koeien. Het landwerk wordt meest gedaan door Siebren en zijn vader, het loonwerk doet Siebren grotendeels.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

“Ik wil meer automatiseren bij de koeien. We werken wel met een voercomputer, maar ik doel meer op zaken als koeherkenning. Nu weet mijn moeder van alle koeien uit haar hoofd wanneer ze tochtig zijn geweest en welke koe hoeveel melk geeft en of dat goed is of niet. Zij zit veel in de stal maar ik red dat niet. Verder denk ik dat ik later wel met personeel zal werken. Tenzij ik alle landwerk uitbesteed, maar dat vind ik nou juist zelf erg leuk."

Beweeg met uw muis over de iconen voor meer informatie.

Over vijf jaar ...

“Ik hoop dat ik dan een volwaardig inkomen kan halen uit het loonbedrijf. Als mijn ouders het bedrijf over een jaar of tien overdragen, bekijk ik of ik die tak aanhoud of niet. Is het niet winstgevend, dan stop ik ermee. Is het wel winstgevend dan zet ik hem misschien voort met een paar medewerkers.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 28 van 5 april 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • Heindekort

  Maaien doe je niet dag en nacht...

 • Nick1983

  Zelf trekker rijden en een medewerker de stal laten doen is simpel: da gaat niet.

 • vink

  21 jaar en nu al moe van de kuil onderdekken. blijft geen boer.

 • Peltjes

  Mooi bedrijf en succes toegewenst Siebren. Trek je niks aan van de zure reacties hierboven, denk dat ze een beetje jaloers zijn.

 • el

  Toen ik 21 was dacht ik er ook zo over, nu: ruim 30 jaar later, maait de loonwerker het gras en snachts slaap ik.Veel succes Siebren!

 • Zandboertje

  Als je suiker in de kuil wil dan kun je toch het best smiddags maaien?

 • Hofstee dairy

  Mooi bedrijf Siebren en net zoals Peltjes zegt trek je niks aan van sommige domme reacties. Volgens mij zijn er niet zoveel die het afdekken van een kuilhoop wel leuk vinden, het moet gewoon even gebeuren maar leuk is anders. Bovendien zal alles wel moeten gebeuren en daar hoort ook gras maaien bij, sommige mensen denken alleen maar dat je door alleen koeien te melken of kuilhopen af te dekken boer bent! Siebren succes met jullie bedrijf.

 • SiebrenStuurman

  Bedankt voor de leuke reacties! Wat betreft suiker in de kuil is dat bij ons op de kleigrond vaak al aan de hoge kant. Daarnaast staan de Nederlandse weersomstandigheden niet altijd toe om te wachten tot de middag, helemaal niet als er 60 hectare gemaaid moet worden. En natuurlijk weet ik als geen ander dat je als melkveehouder je geld verdient op de stal, maar ik vind een beetje afwisseling in je werk wel erg belangrijk. Ik denk niet dat je gelukkig wordt met 50 jaar dag in dag uit op de stal rond lopen.

 • Zandboertje

  Ah dank voor de reactie. Ik wist niet dat er verschil in suikergehalte was voor zand/klei. Meen dat het puur met dagelijkse instraling te maken heeft na een aantal uren zon. Tuurlijk, de hele dag enkel koeien zien lijkt me ook niks

 • Nick1983

  Suiker word meer opgebouwd in de dagen voor het maaien, en alles is echt niet meteen weg als je op een verkeerd moment op de dag maait. Daarnaast moet je ook bedenken dat de plant na maaien niet meteen dood is en alle processen in de plant niet meteen stil liggen.

  En teveel suiker in de kuil kan ook. En da wil je ook niet, krijg je pensverzuring van en dergelijk gesnor

 • BO(skabout)ER

  Op onze analyse op zandgrond werd het advies te geven om in de nacht te maaien omdat ons suiker erg hoog was. Dit blijkt dan ten goede te komen aan het eiwit. (wij hebben enkel tetra mengsels, dit geeft meer suiker)

  Allemaal gezwets natuurlijk; je moet maaien als het kan en het weer het toelaat. Overigens heb ik zelf ook een hekel aan kuilbult afdekken, het belangrijkste is dat je het snel en goed doet direct na het inkuilen.

 • waldpyk

  Ik krijg altijd een heel voldaan gevoel als alles "aan de bult zit".
  De eerlijkheid gebiedt te zeggen datik de eerste snee in grootpakbalen laat slaan😊
  en als het een mooi produkt is ben ik helemaal tevreden ,een goede kuil is de eerste opmaat naar eersteklas melk met goede gehaltes en daar draait het om.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.