Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:30 mrt 2016

Veel automatisering en licht in nieuwe stal

Vof Beker moest wijken voor de rivier de IJssel. Het bedrijf werd verplaatst en op de nieuwe locatie staat een ligboxenstal voor 280 melkkoeien. Het bedrijf heeft op 1 en 2 april open dag.

Foto

 • Jeroen Beker (31) zit met zijn ouders Hans (57) en Anja (57) in vof in het Gelderse Brummen. De vof heeft een veebedrijf met 240 melkkoeien, 150 stuks jongvee en moest wijken voor de rivier de IJssel; <a title="Ruimte voor de Rivier" href="https://www.ruimtevoorderivier.nl"><< Ruimte voor de Rivier >></a>. Het bedrijf werd hemelsbreed 1 kilometer verplaatst. Drie maanden geleden werd de ligboxenstal in gebruik genomen.<br /><em>Foto's: Jan Willem Schouten </em>

  Jeroen Beker (31) zit met zijn ouders Hans (57) en Anja (57) in vof in het Gelderse Brummen. De vof heeft een veebedrijf met 240 melkkoeien, 150 stuks jongvee en moest wijken voor de rivier de IJssel; << Ruimte voor de Rivier >>. Het bedrijf werd hemelsbreed 1 kilometer verplaatst. Drie maanden geleden werd de ligboxenstal in gebruik genomen.
  Foto's: Jan Willem Schouten

 • De nieuwe bedrijfslocatie. Jeroen Beker heeft er een dubbel gevoel over. Hij heeft nu een bedrijf met meer mogelijkheden en hoefde tegelijkertijd niet weg op zijn geboorteplek. Hij is de vijfde generatie al. De onderhandelingen gingen echter stroef. Het duurde tien jaar voordat er een akkoord over de verplaatsing was. In die periode stond het bedrijf door alle onzekerheid stil. Niettemin staat er nu een mooi nieuw bedrijf. Opvallend is dat alle bedrijfsgebouwen in dezelfde stijl gebouwd zijn.

  De nieuwe bedrijfslocatie. Jeroen Beker heeft er een dubbel gevoel over. Hij heeft nu een bedrijf met meer mogelijkheden en hoefde tegelijkertijd niet weg op zijn geboorteplek. Hij is de vijfde generatie al. De onderhandelingen gingen echter stroef. Het duurde tien jaar voordat er een akkoord over de verplaatsing was. In die periode stond het bedrijf door alle onzekerheid stil. Niettemin staat er nu een mooi nieuw bedrijf. Opvallend is dat alle bedrijfsgebouwen in dezelfde stijl gebouwd zijn.

 • Beker koos voor een architectonische stal. Duidelijk te zien aan de voorkant van de stal. Qua damwand en gordijnen koos de veehouder voor antraciet. Het geeft een mooi, rustig beeld, vindt hij.

  Beker koos voor een architectonische stal. Duidelijk te zien aan de voorkant van de stal. Qua damwand en gordijnen koos de veehouder voor antraciet. Het geeft een mooi, rustig beeld, vindt hij.

 • Een overzicht in de 0+6+0-ligboxenstal die capaciteit heeft voor 280 melkkoeien. De stal kostte €7.750 per koeplaats. Beker zette sterk in op automatisering. Voorbeelden hiervan zijn de melkrobots, mestrobots en voeraanschuifrobot. Dierenwelzijn was zeker een aandachtspunt. Zo koos Beker voor diepstrooiselboxen, grote ventilatoren en een emissiearme rubbervloer. Het koeverkeer in de stal is overigens vrij.

  Een overzicht in de 0+6+0-ligboxenstal die capaciteit heeft voor 280 melkkoeien. De stal kostte €7.750 per koeplaats. Beker zette sterk in op automatisering. Voorbeelden hiervan zijn de melkrobots, mestrobots en voeraanschuifrobot. Dierenwelzijn was zeker een aandachtspunt. Zo koos Beker voor diepstrooiselboxen, grote ventilatoren en een emissiearme rubbervloer. Het koeverkeer in de stal is overigens vrij.

 • Alle separatiegroepen zijn voorin de stal gehuisvest. Daarachter (hier links) bevinden zich de vier melkrobots en het ligboxengedeelte. Beker kan in dit deel vier groepen maken. Er is een zandhok voor nieuwmelkte koeien, er is een ruimte voor tochtige koeien (ki) en er zijn hokken voor &apos;ophaalkoeien&apos; (melken) en koeien die drooggezet worden.

  Alle separatiegroepen zijn voorin de stal gehuisvest. Daarachter (hier links) bevinden zich de vier melkrobots en het ligboxengedeelte. Beker kan in dit deel vier groepen maken. Er is een zandhok voor nieuwmelkte koeien, er is een ruimte voor tochtige koeien (ki) en er zijn hokken voor 'ophaalkoeien' (melken) en koeien die drooggezet worden.

 • Beker wilde voldoende licht in de ligboxenstal. Hij koos voor een 4 meter brede lichtstraat en lichtgevels in de voor- en achterwand van de stal. De gordijnen in de zijkanten in de stal kunnen 4 meter open. Het dak is overigens geïsoleerd.

  Beker wilde voldoende licht in de ligboxenstal. Hij koos voor een 4 meter brede lichtstraat en lichtgevels in de voor- en achterwand van de stal. De gordijnen in de zijkanten in de stal kunnen 4 meter open. Het dak is overigens geïsoleerd.

 • In de stal staan vier nieuwe Lely-melkrobots. Nieuw, want de drie robots uit de oude stal zijn ingeruild. De koeien kenden het systeem dus al en er waren geen aanpassingsproblemen in de nieuwe stal. Beker werkt in de nieuwe situatie met twee groepen: hoog- en laagproductief.

  In de stal staan vier nieuwe Lely-melkrobots. Nieuw, want de drie robots uit de oude stal zijn ingeruild. De koeien kenden het systeem dus al en er waren geen aanpassingsproblemen in de nieuwe stal. Beker werkt in de nieuwe situatie met twee groepen: hoog- en laagproductief.

 • Beker is zeer tevreden over de melkrobots. Ze zijn efficiënt en geven arbeidsverlichting, stelt hij. Op dit moment zijn er - omdat de stal nog niet volstaat - gemiddeld 55 koeien aan de melk. Het aantal melkingen bedraagt 3. In de oude stal was dat 2,8.

  Beker is zeer tevreden over de melkrobots. Ze zijn efficiënt en geven arbeidsverlichting, stelt hij. Op dit moment zijn er - omdat de stal nog niet volstaat - gemiddeld 55 koeien aan de melk. Het aantal melkingen bedraagt 3. In de oude stal was dat 2,8.

 • De melktank staat buiten. Het is goedkoper en het scheelt ruimte, stelt Beker. De capaciteit is 30.000 liter. Let ook weer op de antracietkleur van de tank.

  De melktank staat buiten. Het is goedkoper en het scheelt ruimte, stelt Beker. De capaciteit is 30.000 liter. Let ook weer op de antracietkleur van de tank.

 • Een voeraanschuifrobot schuift het voer aan. Een systeem dat goed samen gaat met de melkrobots, merkt Beker. Het komt de rust ten goede; er is een beter ritme in de stal. Het is ook te zien aan het voerhek. Druk is het niet. Ondanks alle automatisering is een voerrobot hier nog niet te vinden. Beker voert gewoon zelf, met een voermengwagen. Hij noemt de huidige voerrobots &apos;onvoldoende ontwikkeld&apos;. Het is nog te arbeidsintensief. Maar als dat verbeterd wordt, kan het zeker een optie worden.

  Een voeraanschuifrobot schuift het voer aan. Een systeem dat goed samen gaat met de melkrobots, merkt Beker. Het komt de rust ten goede; er is een beter ritme in de stal. Het is ook te zien aan het voerhek. Druk is het niet. Ondanks alle automatisering is een voerrobot hier nog niet te vinden. Beker voert gewoon zelf, met een voermengwagen. Hij noemt de huidige voerrobots 'onvoldoende ontwikkeld'. Het is nog te arbeidsintensief. Maar als dat verbeterd wordt, kan het zeker een optie worden.

 • De koeien lopen op een emissiearme Eco-welzijnsvloer van Anders Beton. Die ligt overal - ook in de doorsteken - en kostte €130 per m². De jaarlijkse ammoniakuitstoot is bij weidegang berekend op 5,2 kg per dier.

  De koeien lopen op een emissiearme Eco-welzijnsvloer van Anders Beton. Die ligt overal - ook in de doorsteken - en kostte €130 per m². De jaarlijkse ammoniakuitstoot is bij weidegang berekend op 5,2 kg per dier.

 • Een detail van de emissiearme roostervloer met rubber. Het is een mooie stroeve vloer, vindt Beker. De koeien lopen er goed op en laten tochtigheid beter zien. De veehouder wilde ook een roostervloer omdat hij per se een mestput onder de stal wilde. Dat werkt volgens hem makkelijker dan een mestsilo. Ook blijven de roosters goed schoon.

  Een detail van de emissiearme roostervloer met rubber. Het is een mooie stroeve vloer, vindt Beker. De koeien lopen er goed op en laten tochtigheid beter zien. De veehouder wilde ook een roostervloer omdat hij per se een mestput onder de stal wilde. Dat werkt volgens hem makkelijker dan een mestsilo. Ook blijven de roosters goed schoon.

 • De roostervloer wordt door twee van deze Lely-mestrobots schoongehouden. Die zijn beiden voorzien van een sproeisysteem. De robots doen het de eerste maanden goed. De combinatie met het diepstrooisel in de ligboxen geeft geen problemen. Al moet de echte test nog komen. De robots hebben nog geen extreem weer (vorst en hitte/sterk drogend weer) meegemaakt.

  De roostervloer wordt door twee van deze Lely-mestrobots schoongehouden. Die zijn beiden voorzien van een sproeisysteem. De robots doen het de eerste maanden goed. De combinatie met het diepstrooisel in de ligboxen geeft geen problemen. Al moet de echte test nog komen. De robots hebben nog geen extreem weer (vorst en hitte/sterk drogend weer) meegemaakt.

 • In de boxen ligt diepstrooisel. Een keuze met het oogpunt op dierenwelzijn. Het diepstrooisel moet meer ligcomfort en een langere levensduur geven. Beker koos daarnaast voor gekartelde schoftbomen.

  In de boxen ligt diepstrooisel. Een keuze met het oogpunt op dierenwelzijn. Het diepstrooisel moet meer ligcomfort en een langere levensduur geven. Beker koos daarnaast voor gekartelde schoftbomen.

 • De dunne en de dikke fractie worden gescheiden via deze mestscheider achterin de ligboxenstal.

  De dunne en de dikke fractie worden gescheiden via deze mestscheider achterin de ligboxenstal.

 • Het koeverkeer is vrij en de dieren worden niet gestuurd. Enige uitzondering is deze weidebox achterin de stal.

  Het koeverkeer is vrij en de dieren worden niet gestuurd. Enige uitzondering is deze weidebox achterin de stal.

 • De waterbakken springen in het oog. Die zijn met een hoogte van slechts 0,65 meter opvallend laag. Volgens Beker drinken de koeien dan beter, terwijl er niet meer mest in de bakken terechtkomt.

  De waterbakken springen in het oog. Die zijn met een hoogte van slechts 0,65 meter opvallend laag. Volgens Beker drinken de koeien dan beter, terwijl er niet meer mest in de bakken terechtkomt.

 • Aan koecomfort is ook gedacht. Er zijn meerdere koeborstels in de stal.

  Aan koecomfort is ook gedacht. Er zijn meerdere koeborstels in de stal.

 • Op het dak van de ligboxenstal liggen zonnecollectoren. Zo krijgt Beker warm water om de melkrobots (deels) te reinigen. De rest wordt bijverwarmd.&lt;/p>
&lt;p> &lt;/p>
&lt;p>Vof Beker houdt op 1 april van 13.00 tot 16.00 uur en op 2 april van 11.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Cortenoeverseweg 105a, Brummen.

  Op het dak van de ligboxenstal liggen zonnecollectoren. Zo krijgt Beker warm water om de melkrobots (deels) te reinigen. De rest wordt bijverwarmd.

   

  Vof Beker houdt op 1 april van 13.00 tot 16.00 uur en op 2 april van 11.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Cortenoeverseweg 105a, Brummen.

Eén reactie

 • flyinghollander

  "Opvallend is dat alle bedrijfsgebouwen in dezelfde stijl gebouwd zijn."

  Ja dat is de mogelijkheid wanneer je alles nieuw zet. Beetje logisch of niet :)

Of registreer je om te kunnen reageren.