Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Melkstal grote plus, voersysteem zorgenkindje

Melkveehouder Louis de Groot bouwde de afgelopen jaren in fases een nieuwe ligboxenstal met melkcarrousel en automatisch voersysteem. Boerderij nam weer een kijkje.

Foto

 • Louis de Groot (46) is directeur van De Heihoeve bv. in Giessenburg (Z.-H.), een veebedrijf met 285 melkkoeien, 200 stuks jongvee en 169 hectare land. Boerderij bezocht De Groot <a href="Kopie%20van%20twee%20bewezen%20bedrijfssystemen">3 jaar geleden</a> voor het eerst toen hij in de tweede fase van drie nieuw- én verbouwbouwfases zat. Inmiddels is de derde fase ook afgerond.<br /><em>Foto's: Herbert Wiggerman</em>

  Louis de Groot (46) is directeur van De Heihoeve bv. in Giessenburg (Z.-H.), een veebedrijf met 285 melkkoeien, 200 stuks jongvee en 169 hectare land. Boerderij bezocht De Groot 3 jaar geleden voor het eerst toen hij in de tweede fase van drie nieuw- én verbouwbouwfases zat. Inmiddels is de derde fase ook afgerond.
  Foto's: Herbert Wiggerman

 • Een overzicht van het melkveebedrijf. De verschillende stallen zitten aan elkaar vast. De stal die naar voren uitsteekt is fase 1: de nieuwbouw van een 33-stands zij-aan-zij binnenmelker met wachtruimte (2012). Fase 2 is de stal rechts: de nieuwe ligboxenstal voor 295 melkkoeien met automatisch voersysteem (2013). Fase 3 is de stal links: de oude ligboxenstal/melkcarrousel. Deze is omgebouwd tot jongveestal (2015).

  Een overzicht van het melkveebedrijf. De verschillende stallen zitten aan elkaar vast. De stal die naar voren uitsteekt is fase 1: de nieuwbouw van een 33-stands zij-aan-zij binnenmelker met wachtruimte (2012). Fase 2 is de stal rechts: de nieuwe ligboxenstal voor 295 melkkoeien met automatisch voersysteem (2013). Fase 3 is de stal links: de oude ligboxenstal/melkcarrousel. Deze is omgebouwd tot jongveestal (2015).

 • Een overzicht in de ligboxenstal die, ondanks de capaciteit, voor 295 melkkoeien vrij compact oogt. Dat komt door de keuze voor een automatisch voersysteem. Hierdoor hoefde De Groot de stal niet zo breed te bouwen. De enige voergang in het midden is net zo smal als de loopbrug die erboven loopt. De stal loopt linksvoor over in de wachtruimte/melkcarrousel.

  Een overzicht in de ligboxenstal die, ondanks de capaciteit, voor 295 melkkoeien vrij compact oogt. Dat komt door de keuze voor een automatisch voersysteem. Hierdoor hoefde De Groot de stal niet zo breed te bouwen. De enige voergang in het midden is net zo smal als de loopbrug die erboven loopt. De stal loopt linksvoor over in de wachtruimte/melkcarrousel.

 • De Groot melkt in een 2x33-melkcarrousel. Een bewezen systeem dat hij uit de oude stal heeft gekopieerd. De carrousel doet het in deze stal ook perfect, stelt hij. Het melken gaat in een vlot tempo. Gemiddeld worden met 'anderhalf persoon' 270 koeien in een tijdsbestek van 2 uur en een kwartier gemolken. Dat is inclusief reinigen. De Groot werkt met drie medewerkers. In totaal zijn er dus vier melkers op het bedrijf.

  De Groot melkt in een 2x33-melkcarrousel. Een bewezen systeem dat hij uit de oude stal heeft gekopieerd. De carrousel doet het in deze stal ook perfect, stelt hij. Het melken gaat in een vlot tempo. Gemiddeld worden met 'anderhalf persoon' 270 koeien in een tijdsbestek van 2 uur en een kwartier gemolken. Dat is inclusief reinigen. De Groot werkt met drie medewerkers. In totaal zijn er dus vier melkers op het bedrijf.

 • De koeien worden goed gepositioneerd met behulp van deze hydraulische poortjes. Die werken foutloos, merkt De Groot. Hij heeft nog nooit storingen of problemen met afstellingen gehad. Het gestuurde koeverkeer werkt perfect. Dat geeft veel rust. Zowel tijdens het melken als tijdens het oplopen en staan in de carrousel.

  De koeien worden goed gepositioneerd met behulp van deze hydraulische poortjes. Die werken foutloos, merkt De Groot. Hij heeft nog nooit storingen of problemen met afstellingen gehad. Het gestuurde koeverkeer werkt perfect. Dat geeft veel rust. Zowel tijdens het melken als tijdens het oplopen en staan in de carrousel.

 • De Groot deed wel een aanpassing. Hij monteerde een extra waterbak bij de carrousel om mesten in de melkstal zoveel mogelijk tegen te gaan.

  De Groot deed wel een aanpassing. Hij monteerde een extra waterbak bij de carrousel om mesten in de melkstal zoveel mogelijk tegen te gaan.

 • Dit is de wachtruimte met op de achtergrond de melkcarrousel, gezien vanuit de ligboxenstal waarop dit stalgedeelte als een soort T-splitsing uitkomt. Let ook op de lichtstraat. De koeien lopen in de wachtruimte - net als in het ligboxengedeelte - op gewone roosters. In de oude stal liepen de koeien op een dichte vloer, maar roosters bevallen De Groot beter. De dieren hebben meer grip en een hogere klauwgezondheid. Daarnaast spettert de mest nu niet meer zo hoog op, waardoor de koeien schoner blijven.

  Dit is de wachtruimte met op de achtergrond de melkcarrousel, gezien vanuit de ligboxenstal waarop dit stalgedeelte als een soort T-splitsing uitkomt. Let ook op de lichtstraat. De koeien lopen in de wachtruimte - net als in het ligboxengedeelte - op gewone roosters. In de oude stal liepen de koeien op een dichte vloer, maar roosters bevallen De Groot beter. De dieren hebben meer grip en een hogere klauwgezondheid. Daarnaast spettert de mest nu niet meer zo hoog op, waardoor de koeien schoner blijven.

 • De Groot koos drie jaar geleden voor een automatisch voersysteem. Zo ontstond één smalle voergang in het midden van de stal. Hier worden de koeien door de robot gevoerd. Het systeem geeft echter vanaf dag twee al problemen. Dat ligt niet aan de voerrobot zelf, wel aan het vullen van de robot.

  De Groot koos drie jaar geleden voor een automatisch voersysteem. Zo ontstond één smalle voergang in het midden van de stal. Hier worden de koeien door de robot gevoerd. Het systeem geeft echter vanaf dag twee al problemen. Dat ligt niet aan de voerrobot zelf, wel aan het vullen van de robot.

 • Achter de ligboxenstal staan vijf voerbunkers opgesteld. Het pijnpunt is dat de bunkers gras niet goed kunnen verwerken. Aangezien het rantsoen voor 70% uit dit product bestaat, is dat een probleem. Elke maand gaat het wel een keer mis en dan staat alles stil. Doordat de Groot meerdere bunkers heeft, kan hij wel schakelen. Maar optimaal is het zeker niet. Per keer is de veehouder er zeker vier manuren aan kwijt.

  Achter de ligboxenstal staan vijf voerbunkers opgesteld. Het pijnpunt is dat de bunkers gras niet goed kunnen verwerken. Aangezien het rantsoen voor 70% uit dit product bestaat, is dat een probleem. Elke maand gaat het wel een keer mis en dan staat alles stil. Doordat de Groot meerdere bunkers heeft, kan hij wel schakelen. Maar optimaal is het zeker niet. Per keer is de veehouder er zeker vier manuren aan kwijt.

 • Een bunker met gras. Hier heeft de Groot al een noodgreep gedaan. Doordat de zijkanten van de bunker schuin naar de buitenkant uitstaken, was er onderin een vernauwing; het zandlopereffect. Daarom zijn er nu rechte wanden in de bunker gezet. De verwerking gaat nu beter, maar de capaciteit is ook lager. Er moeten dus echt nieuwe grasbunkers komen. In ieder geval twee. Maar die kosten al gauw €15.000 per stuk.

  Een bunker met gras. Hier heeft de Groot al een noodgreep gedaan. Doordat de zijkanten van de bunker schuin naar de buitenkant uitstaken, was er onderin een vernauwing; het zandlopereffect. Daarom zijn er nu rechte wanden in de bunker gezet. De verwerking gaat nu beter, maar de capaciteit is ook lager. Er moeten dus echt nieuwe grasbunkers komen. In ieder geval twee. Maar die kosten al gauw €15.000 per stuk.

 • De Groot is gelukkig technisch genoeg om veel zaken zelf op te lossen. Hij heeft inmiddels de inlogcodes van het besturingssysteem van de voerrobot opgevraagd om zelf aan de slag te kunnen, maar ideaal is het uiteraard niet.

  De Groot is gelukkig technisch genoeg om veel zaken zelf op te lossen. Hij heeft inmiddels de inlogcodes van het besturingssysteem van de voerrobot opgevraagd om zelf aan de slag te kunnen, maar ideaal is het uiteraard niet.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Het geeft meer welzijn voor de koeien, merkt de Groot. Vooral de uiergezondheid is erop vooruitgegaan. Financieel pakt het ook goed uit. Voor het diepstrooisel was een mestscheider à €30.000 nodig. Een scheider die €1.000 per jaar aan onderhoud vraagt. Daar staat tegenover dat De Groot jaarlijks €11.000 aan zaagselkosten uitspaart. In drie jaar is hij dus uit de kosten. Enig nadeel: het instrooien van de boxen is arbeidsintensiever. Maar dierwelzijn weegt zwaarder.

  De koeien liggen in diepstrooiselboxen. Het geeft meer welzijn voor de koeien, merkt de Groot. Vooral de uiergezondheid is erop vooruitgegaan. Financieel pakt het ook goed uit. Voor het diepstrooisel was een mestscheider à €30.000 nodig. Een scheider die €1.000 per jaar aan onderhoud vraagt. Daar staat tegenover dat De Groot jaarlijks €11.000 aan zaagselkosten uitspaart. In drie jaar is hij dus uit de kosten. Enig nadeel: het instrooien van de boxen is arbeidsintensiever. Maar dierwelzijn weegt zwaarder.

 • De mestscheider staat buiten, net achter de ligboxenstal.

  De mestscheider staat buiten, net achter de ligboxenstal.

 • De boxafscheidingen in de ligboxen zijn andersom gemonteerd. In de oude situatie - zoals was geadviseerd - hadden de koeien te veel speling en gingen ze scheef liggen. Daardoor kwamen ze met hun heupgewricht tegen de afscheiding aan. Nu liggen de koeien wel goed. Er belandt bovendien minder mest in de boxen.

  De boxafscheidingen in de ligboxen zijn andersom gemonteerd. In de oude situatie - zoals was geadviseerd - hadden de koeien te veel speling en gingen ze scheef liggen. Daardoor kwamen ze met hun heupgewricht tegen de afscheiding aan. Nu liggen de koeien wel goed. Er belandt bovendien minder mest in de boxen.

 • Omdat de boxafscheiding toch werd aangepast, heeft De Groot tegelijkertijd andere klemmen op het hekwerk gemonteerd. De oude constructie bleek net iets te slap. Die is verstevigd.

  Omdat de boxafscheiding toch werd aangepast, heeft De Groot tegelijkertijd andere klemmen op het hekwerk gemonteerd. De oude constructie bleek net iets te slap. Die is verstevigd.

 • Een van de twee mestrobots maakt zijn ronde door de stal. Deze robots vroegen in het eerste jaar nog wel wat aandacht. Er zijn meerdere onderdelen vervangen, zoals accu's, printplaten en aandrijfsystemen. Ook werden de routes in het begin niet optimaal ingelezen. Inmiddels zijn al die problemen verleden tijd.

  Een van de twee mestrobots maakt zijn ronde door de stal. Deze robots vroegen in het eerste jaar nog wel wat aandacht. Er zijn meerdere onderdelen vervangen, zoals accu's, printplaten en aandrijfsystemen. Ook werden de routes in het begin niet optimaal ingelezen. Inmiddels zijn al die problemen verleden tijd.

 • De laadstations van de mestrobots zijn in het eerste jaar ook vervangen.

  De laadstations van de mestrobots zijn in het eerste jaar ook vervangen.

 • De ophaalbrug. Zo kunnen de koeien aan de andere kant van de voergang ook bij de wachtruimte/melkcarrousel komen. In het eerste jaar was er één keer een storing aan de brug. Er werden toen te veel voerresten op een scharnierpunt samengedrukt. Dat is verstevigd. Sindsdien doet de brug het perfect. Let ook op het hoogteverschil tussen de voergang en de roostervloer. Dat verschil is 20 centimeter. Bewust; de koeien krijgen kleine porties gevoerd en hoeven dan niet zover te reiken.

  De ophaalbrug. Zo kunnen de koeien aan de andere kant van de voergang ook bij de wachtruimte/melkcarrousel komen. In het eerste jaar was er één keer een storing aan de brug. Er werden toen te veel voerresten op een scharnierpunt samengedrukt. Dat is verstevigd. Sindsdien doet de brug het perfect. Let ook op het hoogteverschil tussen de voergang en de roostervloer. Dat verschil is 20 centimeter. Bewust; de koeien krijgen kleine porties gevoerd en hoeven dan niet zover te reiken.

 • Dit is (ver)bouwfase 3: de oude ligboxenstal die is omgebouwd tot jongveestal. In dit deel staat het jongvee vanaf 6 maanden oud. Let ook op de dichte vloer. Die is overigens extra opgeruwd voor meer grip.

  Dit is (ver)bouwfase 3: de oude ligboxenstal die is omgebouwd tot jongveestal. In dit deel staat het jongvee vanaf 6 maanden oud. Let ook op de dichte vloer. Die is overigens extra opgeruwd voor meer grip.

 • Iets verderop bevindt zich een ruim strohok.

  Iets verderop bevindt zich een ruim strohok.

 • Dit is de locatie waar de oude melkcarrousel stond. Daar zijn nu de jongste kalveren gehuisvest. De put van de melkstal is gewoon opnieuw gebruikt. In totaal kostte deze verbouwing inclusief hekwerk 'slechts' €30.000. De Groot: "Je moet geen dingen weggooien die goed zijn. Deze stal was van buiten nog prima."</p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2013/12/Kopie-van-twee-bewezen-bedrijfssystemen-1429771W/">Zie hier de vorige reportage</a>.

  Dit is de locatie waar de oude melkcarrousel stond. Daar zijn nu de jongste kalveren gehuisvest. De put van de melkstal is gewoon opnieuw gebruikt. In totaal kostte deze verbouwing inclusief hekwerk 'slechts' €30.000. De Groot: "Je moet geen dingen weggooien die goed zijn. Deze stal was van buiten nog prima."

   

  Zie hier de vorige reportage.

Laatste reacties

 • mtspopken

  Die stortbunkers voor kuilgras kun je prima van een oude ladewagen maken. Werkt perfect.

 • hansvanbergen

  Of schuit voerkar idd. Wat een teringzooi dat laadstation. 3 x niks. Heeft Lely veel beter voorelkaar. Laadstation is 1 groot martellaro kweekstation. Daarna worden de ziekteverwekkers door de hele stal heengesmeerd.

 • jpa hendrickx

  Verkeerde merk voerrobot gekocht !
  Ik werk nu 1,5 jaar met een Triomatic , vrijwel zonder problemen , ook niet in Het gras !!

 • drevanhelmond1

  Wij voeren nu bijna 6 jaar met een Rovibec.
  Hij heeft in al die tijd elke dag gevoerd.
  De probleempjes die zich voordoen zijn voornamelijk achterstallig onderhoud.
  Ketting spannen en dat soort zaken.
  De voorbunker bak voor gras heeft wel veel geleden .
  Ook de strobunker hebben we wat aangepast.
  Als we nieuwe moeten kopen moet het wel van roestvrij staal.

Of registreer je om te kunnen reageren.