Rundveehouderij

Foto & video 9159 x bekeken 13 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Geld is niet mijn drijfveer’

Opvolger Siebe van de Crommert (21), woont in Erp (Noord-Brabant). Hij zit in het derde jaar van zijn opleiding bedrijfskunde en agribusiness op de HAS Den Bosch. Hij helpt mee als hij niet op school zit. Vooral fokkerij vindt Siebe interessant.

Fokkerij, droogzetten en klauwen bekappen zijn Siebes taken. Melken gebeurt met twee robots.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

“Mijn ouders hebben zich voornamelijk gericht op groei. Dat was goed, daardoor staat er nu een levensvatbaar bedrijf. Maar ik denk niet dat ik gelukkig word van veel koeien houden. Ik wil me gaan richten op een zorgtak en een kaasmakerij. Geld is niet mijn drijfveer. Geld zie ik enkel als middel voor mijn bedrijfsvoering. En als ik het goed doe, houd ik er misschien ook nog wat aan over."

Over vijf jaar ...

“Ik hoop dat ik dan een goeddraaiende kaasmakerij en zorgtak heb. Ik wil me richten op mensen met een burn-out. Een deel van hun herstel kan bestaan uit helpen op de boerderij en met kaasmaken. Zo help ik ze verder, zonder mezelf te vergeten.”

Beweeg over de iconen voor meer informatie.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 25 van 15 maart 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • el

  Veel succes Siebe, maar is return on investment niet van belang?Of hebben ze het daar niet over op school?

 • farmerbn

  Ik denk dat de ouders nog de boekhouding doen. Als hij dat later op zich neemt dan komt die interesse in geld wel. Zeker als pa begint over de overname. Wel slim dat hij straks mensen met een burn-out aan het werk gaat zetten.

 • Can

  Geld is niet je drijfveer , dit is niet zo erg .
  Maar als dit niet als nummer 1 op je lijst staat ,dan komt er van de rest ook niets .
  Of je komt aan de andere kant terecht ,verzorg je met een burn out je eigen vee!
  Met een opleiding agribusiness en bedrijfskunde , in je derde jaar !
  Ik weet niet hoelang die opleiding duurt .
  Maar hoop dat je de laatste jaar(en) nog leert ,waar die opleiding echt voor bedoelt is .
  Wordt gauw wakker ,lees deze boerderij site maar goed , enmaak niet de zelfde fout als veel anderen .
  Dit is bedoelt als goed advies .
  Jou ideeen zijn echt nobel ,maar zijn ze haalbaar ?
  differsificatie is echt goed ,maar jij wilt dit doen op dezelfde plek ,dan zit alles (financieel)aan elkaar vast.
  In dat geval ,gaat er een onderdeel fout ,dan "eet" deel misschien de rest ook op .
  veel geluk met jou toekomst .

 • John*

  stelletje zwartkijkers.,.

  Je bedrijf in dienst zetten van de samenleving is wel degelijk een weg om je bedrijf toekomstwaardig te maken en houden. De andere optie is de race to the bottom en die kent ook louter verliezers.. Succes met de bedrijfsvoering en laat hier iedereen maar zien dat het ook anders kan.

 • kleine boer

  Can er zijn er ook nog die gewoon leuk vinden om te boeren in nederland je kan het ook zo zien degene die er niet tegenop gewassen zijn zijn vertrokken..... Op deze site lijkt het wel of heel ned met tegenzin werkt maar zijn er maar paar die altijd negatief praten over alles. En ik weet zeker het is overal wel wat niet alleen hier

 • Can

  kleine boer
  dit is een positieve reactie .
  de eenigste goede .
  iedere opvolger verdient succes , en gezond verstand .

 • melkveehouder .

  Beste Siebe. Uitstekende gedachtegang. Doe wat je leuk vindt, dan hoef je nooit te werken. Je werk is immers je hobby. Zorg er wel voor dat je hobby genoeg brood op de plank brengt zodat je niet gedwongen wordt te gaan werken. Ik schat zo in dat in jouw geval de succesformule het gemiddelde is van de drijfveer van je ouders, en datgene wat jij voor ogen hebt. Je droom achterna gaan, maar de centjes niet uit het oog verliezen. Oprecht heel veel succes toegewenst.

 • fietskip

  Siebe, goede gedachtegang. Plezier in je werk hebben op de manier die jij voor ogen hebt is goed. Er is voor zo iets wel degelijk markt en ik denk dat je dat ook wel lukt. Succes gewenst.

 • WGeverink

  Dat je het zo leuk vindt om te doen dat je er niet perse voor betaald hoeft te worden is prima, maar dat is toch echt iets dat je voor je zelf wilt houden.

 • BoerHarm

  Succes Siebe, natuurlijk is er met diversificatie veel te winnen. Naast rendement ook robuustheid, als de takken elkaar maar versterken. Inelk geval een leuke uitdaging die je kunt ontdekken zolang pa en ma nog boeren willen en kunnen.

 • deB.


  Goed zo jongen, zulke gastjes hebben jouw leverciers en graaiers graag. Denk na wat je zegt, ipv van zo'n kop boven een artikel!

 • eenvoudige boer

  Hij heeft helemaal gelijk, als je voor het geld gaat, moet je geen boer worden. Dat wil niet zeggen dat je niet naar het geld moet kijken. Gewoon relaxed boeren is inderdaad het mooiste, alleen met al die regeltjes valt het niet altijd mee.

 • 200113528

  als je puur naar geld kijkt moet je geen boer worden. Dat klopt, maar linksom of rechtsom zal geld altijd belangrijk zijn. Als ik het geneuzel hoor zijn er veel boeren die weinig verdienen. Daarom spreek ik ook liever over agrarisch ondernemer. Denk dat hij het wel door heeft alleen met veel koeien komt bijna niemand er. met een beetje liefde voor je produkt en de medemens wel.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.