Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Hectisch jaar na overstap van grup- naar ligboxenstal

Vof Houtenbos verhuisde van Waarland naar Schagen en verruilde de oude grupstal voor een moderne ligboxenstal. Het aantal melkkoeien steeg van 50 naar 140. De melkveehouders in de Kop van Noord-Holland kijken terug op een druk jaar.

Foto

 • Chris Houtenbos (23) heeft met zijn ouders Paul (59) en Caroline (56) een melkveebedrijf in Schagen (N.-H.). In januari 2015 verhuisde vof Houtenbos vanuit het nabijgelegen Waarland naar de huidige locatie. "In Waarland hadden we 50 koeien aan de melk in een grupstal. Nu melken we 140 koeien en hebben we bijna drie keer zoveel grond in gebruik", vertelt Chris. Foto's: Fotopersbureau Dijkstra bv en Bouke Poelsma

  Chris Houtenbos (23) heeft met zijn ouders Paul (59) en Caroline (56) een melkveebedrijf in Schagen (N.-H.). In januari 2015 verhuisde vof Houtenbos vanuit het nabijgelegen Waarland naar de huidige locatie. "In Waarland hadden we 50 koeien aan de melk in een grupstal. Nu melken we 140 koeien en hebben we bijna drie keer zoveel grond in gebruik", vertelt Chris. Foto's: Fotopersbureau Dijkstra bv en Bouke Poelsma

 • Vof Houtenbos heeft in Schagen 56 hectare in gebruik (36 hectare eigendom en 20 hectare pacht). In Waarland boerden Chris en zijn ouders op 22,5 hectare (18 hectare eigendom en 4,5 hectare pacht). De melkveehouders doen aan weidegang. De huiskavel in Schagen is 25 hectare.

  Vof Houtenbos heeft in Schagen 56 hectare in gebruik (36 hectare eigendom en 20 hectare pacht). In Waarland boerden Chris en zijn ouders op 22,5 hectare (18 hectare eigendom en 4,5 hectare pacht). De melkveehouders doen aan weidegang. De huiskavel in Schagen is 25 hectare.

 • De ligboxenstal in Schagen dateert uit 2009 en biedt plaats aan 150 dieren. Toen het bedrijf onverwacht te koop kwam, zagen Chris en zijn ouders mogelijkheden. "In Waarland waren de uitbreidingsmogelijkheden beperkt. Hier kunnen we verder", vertelt Paul. Voordat vof Houtenbos het bedrijf kocht, werkte Chris al twee maanden mee in de stal.

  De ligboxenstal in Schagen dateert uit 2009 en biedt plaats aan 150 dieren. Toen het bedrijf onverwacht te koop kwam, zagen Chris en zijn ouders mogelijkheden. "In Waarland waren de uitbreidingsmogelijkheden beperkt. Hier kunnen we verder", vertelt Paul. Voordat vof Houtenbos het bedrijf kocht, werkte Chris al twee maanden mee in de stal.

 • Sinds 26 januari 2015 melkt vof Houtenbos 140 koeien. Het bedrijf nam de 90 melkkoeien van de vorige eigenaar over en verhuisde de eigen veestapel mee. "Onze eigen koeien moeten flink wennen aan de overstap van de grupstal naar de ligboxenstal. In Waarland lagen ze dik in het stro en kregen ze alles voorgeschoteld.  Nu moeten ze flink in de benen", zegt Paul.

  Sinds 26 januari 2015 melkt vof Houtenbos 140 koeien. Het bedrijf nam de 90 melkkoeien van de vorige eigenaar over en verhuisde de eigen veestapel mee. "Onze eigen koeien moeten flink wennen aan de overstap van de grupstal naar de ligboxenstal. In Waarland lagen ze dik in het stro en kregen ze alles voorgeschoteld.  Nu moeten ze flink in de benen", zegt Paul.

 • De overstap van de grup- naar de ligboxenstal valt de dieren zwaar en leidt tot veel klauwproblemen. Nog altijd is Chris drie tot vier ochtend per week aan het klauwbekappen. "De oversteken waren spekglad. Rondom de waterbakken hebben we de vloer laten opfrezen. Daardoor hebben de dieren meer grip", vertelt Chris.

  De overstap van de grup- naar de ligboxenstal valt de dieren zwaar en leidt tot veel klauwproblemen. Nog altijd is Chris drie tot vier ochtend per week aan het klauwbekappen. "De oversteken waren spekglad. Rondom de waterbakken hebben we de vloer laten opfrezen. Daardoor hebben de dieren meer grip", vertelt Chris.

 • De ligboxenstal in Schagen heeft een dichte vloer en is niet onderkelderd. Met behulp van mestschuiven gaat de mest naar een afstortput achter de stal. De put heeft een inhoud van 30 kuub.

  De ligboxenstal in Schagen heeft een dichte vloer en is niet onderkelderd. Met behulp van mestschuiven gaat de mest naar een afstortput achter de stal. De put heeft een inhoud van 30 kuub.

 • Eenmaal daags wordt de mest vanuit de afstort overgepompt naar een groot mestbassin. Deze Zetor 5211 laat de pomp draaien.

  Eenmaal daags wordt de mest vanuit de afstort overgepompt naar een groot mestbassin. Deze Zetor 5211 laat de pomp draaien.

 • Het mestbassin heeft een inhoud van 2.400 kuub.

  Het mestbassin heeft een inhoud van 2.400 kuub.

 • De dieren worden gemolken in een 2x12 zij-aan-zij-melkstal. De melkstal heeft een wachtruimte. Daarin is plaats voor 60 dieren.  De dieren moeten via een trap omhoog om de melkstal te bereiken. Dat is niet ideaal, vindt Chris. "De vorige eigenaar heeft het zo ontworpen. Voor de koeien is het een extra obstakel."

  De dieren worden gemolken in een 2x12 zij-aan-zij-melkstal. De melkstal heeft een wachtruimte. Daarin is plaats voor 60 dieren.  De dieren moeten via een trap omhoog om de melkstal te bereiken. Dat is niet ideaal, vindt Chris. "De vorige eigenaar heeft het zo ontworpen. Voor de koeien is het een extra obstakel."

 • Chris en Paul proberen hun dieren zo rustig mogelijk de trap op te laten lopen. "We blijven zelf ook rustig, dat scheelt al heel veel", zegt Chris. In de toekomst wil hij de trappen weghalen. "Door beton op te storten, willen we een helling creëren." Ook krachtvoerverstrekking in de melkstal staat op het wensenlijstje. "Daarmee krijgen we dieren gemakkelijker de melkstal in."

  Chris en Paul proberen hun dieren zo rustig mogelijk de trap op te laten lopen. "We blijven zelf ook rustig, dat scheelt al heel veel", zegt Chris. In de toekomst wil hij de trappen weghalen. "Door beton op te storten, willen we een helling creëren." Ook krachtvoerverstrekking in de melkstal staat op het wensenlijstje. "Daarmee krijgen we dieren gemakkelijker de melkstal in."

 • In de stal staan 10 vaarzen apart. De dieren zijn nog maar net op het bedrijf. Ze zijn afkomstig uit Duitsland. Paul en Chris hielden de overgenomen en de eigen veestapel vorig jaar ook een tijdlang gescheiden. Vanaf het moment dat de dieren in april naar buiten mochten, liepen ze door elkaar. "Dat leverde geen problemen op", aldus Chris.

  In de stal staan 10 vaarzen apart. De dieren zijn nog maar net op het bedrijf. Ze zijn afkomstig uit Duitsland. Paul en Chris hielden de overgenomen en de eigen veestapel vorig jaar ook een tijdlang gescheiden. Vanaf het moment dat de dieren in april naar buiten mochten, liepen ze door elkaar. "Dat leverde geen problemen op", aldus Chris.

 • In de stal lopen twee koeien die 100.000 liter melk hebben geproduceerd. Een ervan is Gepke.

  In de stal lopen twee koeien die 100.000 liter melk hebben geproduceerd. Een ervan is Gepke.

 • Terwijl ze uiterst rechts aan het vreten is, staan links ook een dochter en een kleindochter van Gepke aan het voerhek (de twee roodbonte dieren).

  Terwijl ze uiterst rechts aan het vreten is, staan links ook een dochter en een kleindochter van Gepke aan het voerhek (de twee roodbonte dieren).

 • Hier poseert Paul met die andere 100.000 liter-koe.

  Hier poseert Paul met die andere 100.000 liter-koe.

 • Na de verhuizing schafte vof Houtenbos een nieuwe melktank aan. Die heeft een inhoud van 16.000 liter. Het rollendjaargemiddelde op het bedrijf is 8.000 liter, met 4,50% vet en 3,55% eiwit. De overgenomen dieren produceerden tot vorig jaar gemiddeld 6.700 liter. "Terwijl onze eigen koeien last hebben van klauwproblemen, moeten we de overgenomen veestapel er weer bij trekken als het gaat om productie", vertelt Chris.

  Na de verhuizing schafte vof Houtenbos een nieuwe melktank aan. Die heeft een inhoud van 16.000 liter. Het rollendjaargemiddelde op het bedrijf is 8.000 liter, met 4,50% vet en 3,55% eiwit. De overgenomen dieren produceerden tot vorig jaar gemiddeld 6.700 liter. "Terwijl onze eigen koeien last hebben van klauwproblemen, moeten we de overgenomen veestapel er weer bij trekken als het gaat om productie", vertelt Chris.

 • De oudere kalfjes zijn in de ligboxenstal gehuisvest. "We houden ze aan tot een halfjaar. Daarna gaan ze naar een opfokker in Heerhugowaard. Daar blijven ze tot een maand voor het afkalven", vertelt Chris.

  De oudere kalfjes zijn in de ligboxenstal gehuisvest. "We houden ze aan tot een halfjaar. Daarna gaan ze naar een opfokker in Heerhugowaard. Daar blijven ze tot een maand voor het afkalven", vertelt Chris.

 • De jongste dieren staan in de oude boerderij. Chris maakt zich geen zorgen over de invoer van fosfaatrechten. "Het is nog onduidelijk hoe het systeem er precies uit gaat zien. Op peildatum 2 juli 2015 hadden wij 140 koeien aan de melk en was ons jongvee al uitbesteed."

  De jongste dieren staan in de oude boerderij. Chris maakt zich geen zorgen over de invoer van fosfaatrechten. "Het is nog onduidelijk hoe het systeem er precies uit gaat zien. Op peildatum 2 juli 2015 hadden wij 140 koeien aan de melk en was ons jongvee al uitbesteed."

 • Het eerste jaar na de verhuizing was hectisch: een ander staltype, een nieuwe manier van melken en bijna drie keer zoveel dieren.  Klauwproblemen zorgen nog altijd voor extra arbeidsdruk. "Langzaamaan komen we in iets rustiger vaarwater en kunnen we de puntjes op de i zetten", aldus Chris.

  Het eerste jaar na de verhuizing was hectisch: een ander staltype, een nieuwe manier van melken en bijna drie keer zoveel dieren.  Klauwproblemen zorgen nog altijd voor extra arbeidsdruk. "Langzaamaan komen we in iets rustiger vaarwater en kunnen we de puntjes op de i zetten", aldus Chris.

 • Vof Houtenbos laat het voeren sinds de verhuizing over aan de loonwerker. Lees hier meer over in het vakdeel Rundveehouderij in Boerderij 19.

  Vof Houtenbos laat het voeren sinds de verhuizing over aan de loonwerker. Lees hier meer over in het vakdeel Rundveehouderij in Boerderij 19.

Laatste reacties

 • el

  Mooie uitdaging, veel succes!

 • josrodenburg

  wat een schaalsprong mooi dat het steeds beter gaat.
  veel succes verder met de puntjes op de i

 • hillmanje

  Tip : trap voor de melkstal vervangen door een hellende wachtruimte. Heb zelf een wachtruimte met een helling van 7%. Werkt perfect. Staan meteen ook alle koeien met de neus richting de melkstal.

  Veel succes ermee!

 • jaap69

  heel veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.