Rundveehouderij

Foto & video

Stierenstal met rust en ruimte voor €2.500 per plaats

Arjan Schiphorst bouwde een hellingstal voor Blonde d’Aquitainestieren met extra ruimte per hok.

Foto

 • Arjan Schiphorst heeft in Dalfsen (Overijssel) een vleesveebedrijf met 150 Blonde d’Aquitaine-stieren. De stieren zijn ongeveer een jaar oud als ze op stal komen, en gaan met een levend-gewicht van 850 kilo weg. Schiphorst mest voor BiefSelect. - Foto's: Ronald Hissink

  Arjan Schiphorst heeft in Dalfsen (Overijssel) een vleesveebedrijf met 150 Blonde d’Aquitaine-stieren. De stieren zijn ongeveer een jaar oud als ze op stal komen, en gaan met een levend-gewicht van 850 kilo weg. Schiphorst mest voor BiefSelect. - Foto's: Ronald Hissink

 • De stal is ruim opgezet. Opvallend zijn de voergangen aan de buitenzijde. Dit geeft veel meer rust in de stal dan wanneer er twee rijen hokken tegenover elkaar liggen. De stieren reageren minder op reuring in de andere rij.

  De stal is ruim opgezet. Opvallend zijn de voergangen aan de buitenzijde. Dit geeft veel meer rust in de stal dan wanneer er twee rijen hokken tegenover elkaar liggen. De stieren reageren minder op reuring in de andere rij.

 • De strozolder is ook verdeeld in twee delen boven de hokkenrijen. Via de tussenruimte gooit Schiphorst stro naar beneden. Een stroblazer heeft hij wel uitgeprobeerd, maar dat gaf te veel stof.

  De strozolder is ook verdeeld in twee delen boven de hokkenrijen. Via de tussenruimte gooit Schiphorst stro naar beneden. Een stroblazer heeft hij wel uitgeprobeerd, maar dat gaf te veel stof.

 • Over de plaatsing van de hekken is nagedacht. Door per gang twee hekken te sluiten, kunnen stieren verplaatst worden.

  Over de plaatsing van de hekken is nagedacht. Door per gang twee hekken te sluiten, kunnen stieren verplaatst worden.

 • De vloer achter het voerhek is eigenhandig met een plank met glaslatten voorzien van groeven voor meer grip. Dit gebeurde terwijl het beton nog vochtig was, en bespaarde een hoop geld ten opzichte van sleuven frezen. Achter het voerhek is de vloer 15 bij 50 centimeter hoger gestort. De ophoging voorkomt dat stieren tegen het voerhek of in de drinkbak schijten. Ze staan immers niet graag met de kont omhoog.

  De vloer achter het voerhek is eigenhandig met een plank met glaslatten voorzien van groeven voor meer grip. Dit gebeurde terwijl het beton nog vochtig was, en bespaarde een hoop geld ten opzichte van sleuven frezen. Achter het voerhek is de vloer 15 bij 50 centimeter hoger gestort. De ophoging voorkomt dat stieren tegen het voerhek of in de drinkbak schijten. Ze staan immers niet graag met de kont omhoog.

 • De drinkbakken zitten in een hoek bij het voerhek. Op deze plek slopen de stieren ze niet, en is er ook geen risico dat bij het uitmesten de bak door de shovel wordt geraakt.

  De drinkbakken zitten in een hoek bij het voerhek. Op deze plek slopen de stieren ze niet, en is er ook geen risico dat bij het uitmesten de bak door de shovel wordt geraakt.

 • Schiphorst koos voor Belgische voerhekken met een geluidloze sluiting. Geen geratel van de hekken meer bij de jongste stieren. Bij de oudere stieren zijn voerbuizen gemonteerd.

  Schiphorst koos voor Belgische voerhekken met een geluidloze sluiting. Geen geratel van de hekken meer bij de jongste stieren. Bij de oudere stieren zijn voerbuizen gemonteerd.

 • In elk hok staat een stier minder dan volgens de oppervlakte-eisen mag. Zo hebben ook de grootste stieren voldoende ruimte om languit te liggen. De stal kostte €2.500 per plaats.

  In elk hok staat een stier minder dan volgens de oppervlakte-eisen mag. Zo hebben ook de grootste stieren voldoende ruimte om languit te liggen. De stal kostte €2.500 per plaats.

 • Tussen de twee rijen hokken is een gang met een weegplateau gemaakt. Schiphorst heeft graag de vinger aan de pols en kan zo eventuele achterblijvers beter uitselecteren. De gemiddelde groei van de stieren ligt op 1.350 gram per dag.

  Tussen de twee rijen hokken is een gang met een weegplateau gemaakt. Schiphorst heeft graag de vinger aan de pols en kan zo eventuele achterblijvers beter uitselecteren. De gemiddelde groei van de stieren ligt op 1.350 gram per dag.

 • Uitmesten gebeurt met de shovel. De mest wordt direct achter de stal op de mestplaats geschoven.

  Uitmesten gebeurt met de shovel. De mest wordt direct achter de stal op de mestplaats geschoven.

 • Het rantsoen van de stieren bestaat uit snijmais met soja en mineralen, en dagelijks drie tot vier kilo hooi. Schiphorst vindt bijproducten niks voor runderen: “Het is een herkauwer. Hooi houdt de pens en het dier gezond”, is zijn stelling.

  Het rantsoen van de stieren bestaat uit snijmais met soja en mineralen, en dagelijks drie tot vier kilo hooi. Schiphorst vindt bijproducten niks voor runderen: “Het is een herkauwer. Hooi houdt de pens en het dier gezond”, is zijn stelling.

 • Het hooi komt van eigen land. De eerste snede wordt verkocht als paardenhooi, de latere snedes zijn voor de stieren. Het gras krijgt nauwelijks kunstmest. Begin van het jaar wordt de vaste mest erop uitgereden.

  Het hooi komt van eigen land. De eerste snede wordt verkocht als paardenhooi, de latere snedes zijn voor de stieren. Het gras krijgt nauwelijks kunstmest. Begin van het jaar wordt de vaste mest erop uitgereden.

Of registreer je om te kunnen reageren.