Rundveehouderij

Foto & video

Geen automatisering, toch arbeidsgemak

Vof Methorst bouwde in 2014 nieuw voor 300 stuks vleesvee. De vof koos voor een hellingstal met strozolders. Boerderij ging opnieuw langs.

Foto

 • Jannet (50) en Kees (55) Methorst zitten in vof in het Gelderse De Glind. De vof heeft een vleesveebedrijf met 400 Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruislingen daartussen. Twee jaar geleden liet de vof een nieuwe hellingstal bouwen.<br /><em>Foto's: Ton Kastermans Fotografie</em>

  Jannet (50) en Kees (55) Methorst zitten in vof in het Gelderse De Glind. De vof heeft een vleesveebedrijf met 400 Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruislingen daartussen. Twee jaar geleden liet de vof een nieuwe hellingstal bouwen.
  Foto's: Ton Kastermans Fotografie

 • De boerderij is zeer fraai gelegen, in buurtschap De Glind. Op deze locatie stond voorheen de eeuwenoude boerderij De Schaffelaar. In 2014 werd de locatie opgeknapt en verrees er een fraai, nieuw vleesveebedrijf. Er is ook 26 hectare land in gebruik.

  De boerderij is zeer fraai gelegen, in buurtschap De Glind. Op deze locatie stond voorheen de eeuwenoude boerderij De Schaffelaar. In 2014 werd de locatie opgeknapt en verrees er een fraai, nieuw vleesveebedrijf. Er is ook 26 hectare land in gebruik.

 • Dit is die nieuwe hellingstal. Automatisering speelde geen rol in de nieuwe stal. De hellingstal is vooral degelijk gebouwd en ingericht, zonder overdreven tierelantijntjes. De trap links leidt naar de strozolders boven de hokken.

  Dit is die nieuwe hellingstal. Automatisering speelde geen rol in de nieuwe stal. De hellingstal is vooral degelijk gebouwd en ingericht, zonder overdreven tierelantijntjes. De trap links leidt naar de strozolders boven de hokken.

 • Een fraai overzicht. De stal telt 33 strohokken en een separatieruimte. De brede voergang zou nog gecoat worden, maar dat is niet nodig omdat de vloer niet uitgevreten genoeg is. Let ook op de dubbele lichtstraat. Goed voor 10% van het dakoppervlak.

  Een fraai overzicht. De stal telt 33 strohokken en een separatieruimte. De brede voergang zou nog gecoat worden, maar dat is niet nodig omdat de vloer niet uitgevreten genoeg is. Let ook op de dubbele lichtstraat. Goed voor 10% van het dakoppervlak.

 • In de stal is het een bonte verzameling van Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruislingen daartussen. In totaal zijn er 150 stieren en 150 koeien in verschillende leeftijdsgroepen. De rust in de stal valt direct op.

  In de stal is het een bonte verzameling van Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruislingen daartussen. In totaal zijn er 150 stieren en 150 koeien in verschillende leeftijdsgroepen. De rust in de stal valt direct op.

 • Arbeidsgemak zonder automatisering. Methorst strooit het stro vanaf de strozolder in de hokken; een kwartiertje per keer. En hij kan de dieren tegelijkertijd controleren. Het alternatief - de stroverdeler - leidt alleen maar tot stof en dus schurft.

  Arbeidsgemak zonder automatisering. Methorst strooit het stro vanaf de strozolder in de hokken; een kwartiertje per keer. En hij kan de dieren tegelijkertijd controleren. Het alternatief - de stroverdeler - leidt alleen maar tot stof en dus schurft.

 • De strohokken zijn 6,72 meter diep, met een hellingsgraad van 7%. Het voorste deel is een dichte mestgang. De helling pakt prima uit. Het oude stro wordt er altijd netjes vanaf gelopen. En als dit te traag gebeurt, gaan er een paar jonge stieren in.

  De strohokken zijn 6,72 meter diep, met een hellingsgraad van 7%. Het voorste deel is een dichte mestgang. De helling pakt prima uit. Het oude stro wordt er altijd netjes vanaf gelopen. En als dit te traag gebeurt, gaan er een paar jonge stieren in.

 • De dieren gedijen goed in de strohokken. Het welzijn is groot, merkt Methorst. De vleesveehouder heeft jaarlijks ongeveer 300 ton stro nodig. Stro van mooie kwaliteit van een vaste fouragehandelaar. Hij betaalt er €100 tot €105 per ton voor.

  De dieren gedijen goed in de strohokken. Het welzijn is groot, merkt Methorst. De vleesveehouder heeft jaarlijks ongeveer 300 ton stro nodig. Stro van mooie kwaliteit van een vaste fouragehandelaar. Hij betaalt er €100 tot €105 per ton voor.

 • Methorst leerde dat het belangrijk is om het stro altijd achterin het hok tegen de muur aan te gooien. Op die manier blijft het strobed het droogst en maken de dieren ook geen 'dijkjes' in het midden van het hok.

  Methorst leerde dat het belangrijk is om het stro altijd achterin het hok tegen de muur aan te gooien. Op die manier blijft het strobed het droogst en maken de dieren ook geen 'dijkjes' in het midden van het hok.

 • Methorst mest de hokken twee keer per week uit. Dan doet hij de hekken tussen de dichte mestgang en het strogedeelte dicht en haalt hij de mest weg. Dat kost hem 2,5 uur per keer. Wat opvalt is dat er geen plassen zijn. Roosters waren ook niet nodig.

  Methorst mest de hokken twee keer per week uit. Dan doet hij de hekken tussen de dichte mestgang en het strogedeelte dicht en haalt hij de mest weg. Dat kost hem 2,5 uur per keer. Wat opvalt is dat er geen plassen zijn. Roosters waren ook niet nodig.

 • De mest wordt in een loods naast de stal opgeslagen. De opslagcapaciteit is 550 kuub. Een nadeel is dat Methorst de mest niet zo hoog kan opstapelen als hij zou willen. Daarvoor is het product te nat. De mest gaat overigens vooral naar boomkwekers.

  De mest wordt in een loods naast de stal opgeslagen. De opslagcapaciteit is 550 kuub. Een nadeel is dat Methorst de mest niet zo hoog kan opstapelen als hij zou willen. Daarvoor is het product te nat. De mest gaat overigens vooral naar boomkwekers.

 • Methorst rijdt elke ochtend en avond met een kruiwagen door de stal om het vleesvee brok te voeren.

  Methorst rijdt elke ochtend en avond met een kruiwagen door de stal om het vleesvee brok te voeren.

 • In de middag voert Methorst met een shovel. De dieren krijgen dan onder meer bierbostel en mais.

  In de middag voert Methorst met een shovel. De dieren krijgen dan onder meer bierbostel en mais.

 • De maiskuil. Ondanks dat Methorst zelf ook maisland heeft, moet hij evengoed nog 35 hectare mais per jaar aankopen.

  De maiskuil. Ondanks dat Methorst zelf ook maisland heeft, moet hij evengoed nog 35 hectare mais per jaar aankopen.

 • De separatieruimte. Het separeren kunnen Kees en Jannet altijd prima samen doen. Ze maken dit jaar nog wel een quarantainehok; een extra separatiemogelijkheid. Als er dan bijvoorbeeld een keer IBR uitbreekt, kunnen dieren snel apart worden gezet.

  De separatieruimte. Het separeren kunnen Kees en Jannet altijd prima samen doen. Ze maken dit jaar nog wel een quarantainehok; een extra separatiemogelijkheid. Als er dan bijvoorbeeld een keer IBR uitbreekt, kunnen dieren snel apart worden gezet.

 • Deze radio is 'nieuw'. Tegenwoordig klinkt dag en nacht RadioNL door de stal. Vooral stieren worden daar rustiger van. Een prima oplossing, want ze waren vaak schrikachtig als Methorst druk was met laden, lossen of bijvoorbeeld schoonspuiten.

  Deze radio is 'nieuw'. Tegenwoordig klinkt dag en nacht RadioNL door de stal. Vooral stieren worden daar rustiger van. Een prima oplossing, want ze waren vaak schrikachtig als Methorst druk was met laden, lossen of bijvoorbeeld schoonspuiten.

 • Qua aanwas komen er jaarlijks 80 dieren van het eigen bedrijf. De rest koopt Methorst door het hele land - en zelfs in België - in. Hij let daarbij vooral op een goede gezondheid, makheid/karakter, luxe en een goede maat voor voldoende kilo's.

  Qua aanwas komen er jaarlijks 80 dieren van het eigen bedrijf. De rest koopt Methorst door het hele land - en zelfs in België - in. Hij let daarbij vooral op een goede gezondheid, makheid/karakter, luxe en een goede maat voor voldoende kilo's.

 • Het vleesvee wordt geslacht bij slachthuis Veenendaal, en het vlees gaat naar tien tot twaalf landelijke slagers en grossiers. Van de koeien gaan er wekelijks twee tot tien weg. Daarvoor beurt Methorst tussen de €4 en €5,80 per kilogram geslacht gewicht.

  Het vleesvee wordt geslacht bij slachthuis Veenendaal, en het vlees gaat naar tien tot twaalf landelijke slagers en grossiers. Van de koeien gaan er wekelijks twee tot tien weg. Daarvoor beurt Methorst tussen de €4 en €5,80 per kilogram geslacht gewicht.

 • Deze koeien lopen nog buiten. Ze kalven begin 2017 af. Een deel heeft nog hoorns. Dat geldt al twee jaar niet meer voor nieuwe aanwas. Voor het welzijn van de dieren is onthoornen veel beter, stelt Methorst. De uitval daalde naar ongeveer 3%.

  Deze koeien lopen nog buiten. Ze kalven begin 2017 af. Een deel heeft nog hoorns. Dat geldt al twee jaar niet meer voor nieuwe aanwas. Voor het welzijn van de dieren is onthoornen veel beter, stelt Methorst. De uitval daalde naar ongeveer 3%.

 • Het woonhuis is van binnen modern, maar heeft van buiten een fraaie, oude uitstraling. De geschiedenis wordt ook niet vergeten. Daarvan getuigt het opschrift: De Schaffelaar. Opvallend: in het achterhuis zijn de nuka's gehuisvest.

  Het woonhuis is van binnen modern, maar heeft van buiten een fraaie, oude uitstraling. De geschiedenis wordt ook niet vergeten. Daarvan getuigt het opschrift: De Schaffelaar. Opvallend: in het achterhuis zijn de nuka's gehuisvest.

Of registreer je om te kunnen reageren.