Rundveehouderij

Foto & video

800 tot 900 geiten per uur door nieuwe carrousel

Robert Jansen investeerde vorig jaar in een 80-stands carrousel voor zijn geitenbedrijf. Vooral het arbeidsgemak valt hem op. Hij heeft concrete plannen voor een verdere uitbreiding, wat voor deze installatie geen probleem is.

Foto

 • Robert en Edith Jansen hebben in Chaam (Noord-Brabant) een bedrijf met 1.150 melkgeiten. Ze hebben het bedrijf in 1995 gekocht en door de jaren heen steeds uitgebreid. Jansen investeerde vorig jaar in de melkinstallatie en de totale ombouw.<br /><em>Foto's: Peter Roek</em>

  Robert en Edith Jansen hebben in Chaam (Noord-Brabant) een bedrijf met 1.150 melkgeiten. Ze hebben het bedrijf in 1995 gekocht en door de jaren heen steeds uitgebreid. Jansen investeerde vorig jaar in de melkinstallatie en de totale ombouw.
  Foto's: Peter Roek

 • Op het erf valt de plaats van de nieuwe carrousel direct op. Aan de bestaande geitenstal is een opvallend gebouw geplaatst, uitgevoerd in zwarte planken en ramen. In deze uitbouw huist de 80-stands buitenmelker van SAC.

  Op het erf valt de plaats van de nieuwe carrousel direct op. Aan de bestaande geitenstal is een opvallend gebouw geplaatst, uitgevoerd in zwarte planken en ramen. In deze uitbouw huist de 80-stands buitenmelker van SAC.

 • Die installatie was op dat moment de grootst beschikbare, met een capaciteit van 800 tot 900 geiten per uur. De ondernemers hebben plannen om door te groeien naar 1.400 geiten, en dat is voor deze carrousel geen enkel probleem.

  Die installatie was op dat moment de grootst beschikbare, met een capaciteit van 800 tot 900 geiten per uur. De ondernemers hebben plannen om door te groeien naar 1.400 geiten, en dat is voor deze carrousel geen enkel probleem.

 • Op de plaats van de voormalige melkstal is een wachtruimte met opdrijfhek gemaakt. De melkgeiten zijn verdeeld in drie groepen. Ze hebben gedacht aan een selectiepoort, maar er was er geen die een capaciteit van 800 geiten per uur aankan.

  Op de plaats van de voormalige melkstal is een wachtruimte met opdrijfhek gemaakt. De melkgeiten zijn verdeeld in drie groepen. Ze hebben gedacht aan een selectiepoort, maar er was er geen die een capaciteit van 800 geiten per uur aankan.

 • Het niveau van de melkstal ligt wat hoger dan van de rest van de stal. Daardoor moeten de geiten een stukje omhoog lopen. Het hoogteverschil voorkomt bij het verlaten van de carrousel dat ze terug naar binnen lopen.

  Het niveau van de melkstal ligt wat hoger dan van de rest van de stal. Daardoor moeten de geiten een stukje omhoog lopen. Het hoogteverschil voorkomt bij het verlaten van de carrousel dat ze terug naar binnen lopen.

 • De geiten worden herkend als ze binnenkomen, krijgen naast het lokvoer een deel van het krachtvoer, afgestemd op de individuele melkgift. Ook vindt er dagelijkse melkmeting plaats. De combinatie met het opdrijfhek werkt volgens Jansen prima.

  De geiten worden herkend als ze binnenkomen, krijgen naast het lokvoer een deel van het krachtvoer, afgestemd op de individuele melkgift. Ook vindt er dagelijkse melkmeting plaats. De combinatie met het opdrijfhek werkt volgens Jansen prima.

 • De installatie werkt eenvoudig, maar toch zit alles erop wat nodig is. De arbeidsbesparing is enorm; in de vorige stal was twee man vier uur per keer kwijt, nu doet Jansen het in zijn eentje in 1,5 uur.

  De installatie werkt eenvoudig, maar toch zit alles erop wat nodig is. De arbeidsbesparing is enorm; in de vorige stal was twee man vier uur per keer kwijt, nu doet Jansen het in zijn eentje in 1,5 uur.

 • Een buitenmelker heeft wat minder overzicht. Via een camerasysteem en het bedieningspaneel weet Jansen precies wat er gebeurt in en rondom het melksysteem.

  Een buitenmelker heeft wat minder overzicht. Via een camerasysteem en het bedieningspaneel weet Jansen precies wat er gebeurt in en rondom het melksysteem.

 • Technisch werkt het goed, zoals een afwisselende pulsatie per melkstel. Via het systeem krijgen ze meer data beschikbaar. Daar willen de ondernemers de komende tijd meer mee gaan doen.

  Technisch werkt het goed, zoals een afwisselende pulsatie per melkstel. Via het systeem krijgen ze meer data beschikbaar. Daar willen de ondernemers de komende tijd meer mee gaan doen.

 • Jansen wil binnen de bestaande stallen het bedrijf uitbreiden tot 1.400 geiten. Ook pakt hij de huisvesting van de opfok aan. De vergunningaanvragen zijn al weg. Voor de carrousel is dat aantal geen enkel probleem.

  Jansen wil binnen de bestaande stallen het bedrijf uitbreiden tot 1.400 geiten. Ook pakt hij de huisvesting van de opfok aan. De vergunningaanvragen zijn al weg. Voor de carrousel is dat aantal geen enkel probleem.

Of registreer je om te kunnen reageren.