Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Vleesverkoop in Brabantse huiskamer

Frank en Karin Cuypers fokken Blondes d'Aquitaine en vermarkten zelf het vlees. 2 van de 12 dieren worden door campinggasten 'opgegeten'.

Foto

 • Frank (39) en Karin (40) Cuypers hebben in Bergeijk (Noord-Brabant) in vof een vleesveebedrijf met 45 Blondes d'Aquitaine en een <a href="http://www.het-ven.nl/" target="_blank">minicamping</a>. Bijzonder is dat de vof het eigen Blondes-vlees vermarkt. Een zesde daarvan gaat naar de camping. <br /><em>Foto's: Henk Riswick </em>

  Frank (39) en Karin (40) Cuypers hebben in Bergeijk (Noord-Brabant) in vof een vleesveebedrijf met 45 Blondes d'Aquitaine en een minicamping. Bijzonder is dat de vof het eigen Blondes-vlees vermarkt. Een zesde daarvan gaat naar de camping. 
  Foto's: Henk Riswick

 • Een overzicht van het bedrijf waarbij 21,5 hectare land hoort (6,5 hectare pacht). Cuypers heeft 6 hectare grasland, 6 hectare suikerbieten, 4 hectare natuurbeheer en 5,5 hectare snijmais. De helft van die mais gebruikt Cuypers voor het eigen vee.

  Een overzicht van het bedrijf waarbij 21,5 hectare land hoort (6,5 hectare pacht). Cuypers heeft 6 hectare grasland, 6 hectare suikerbieten, 4 hectare natuurbeheer en 5,5 hectare snijmais. De helft van die mais gebruikt Cuypers voor het eigen vee.

 • Het vleesveebedrijf en de minicamping bevinden zich letterlijk op een steenworp afstand van de Belgische grens. De locatie is fraai, midden in de Brabantse Kempen.

  Het vleesveebedrijf en de minicamping bevinden zich letterlijk op een steenworp afstand van de Belgische grens. De locatie is fraai, midden in de Brabantse Kempen.

 • De camping grenst direct aan het bos. De naam Het Ven stamt uit het verleden, toen dit gebied nog een moerassig ven was.

  De camping grenst direct aan het bos. De naam Het Ven stamt uit het verleden, toen dit gebied nog een moerassig ven was.

 • Cuypers vermarkt het vlees van zijn dieren zelf. Hij fokt echte slagersdieren: vleestypisch met een goede fijnheid van vel en bot. Magere koeien die 2 of 3 keer afkalven en dan goed afgemest worden. Jaarlijks laat hij twaalf dieren slachten.

  Cuypers vermarkt het vlees van zijn dieren zelf. Hij fokt echte slagersdieren: vleestypisch met een goede fijnheid van vel en bot. Magere koeien die 2 of 3 keer afkalven en dan goed afgemest worden. Jaarlijks laat hij twaalf dieren slachten.

 • Bij slagerij Twan Ras in Soerendonk worden de Blondes een dag na aankomst geslacht. Nog een dag later gaan de karkassen in een koelcel van 0 graden waardoor het vlees langzaam afsterft en rijp wordt. Het vlees wordt zo nog zachter en malser.

  Bij slagerij Twan Ras in Soerendonk worden de Blondes een dag na aankomst geslacht. Nog een dag later gaan de karkassen in een koelcel van 0 graden waardoor het vlees langzaam afsterft en rijp wordt. Het vlees wordt zo nog zachter en malser.

 • Als alles uitgebeend is, haalt Cuypers het vlees zelf af met een gehuurde koelwagen. Dat doet hij 1 keer per maand. Gemiddeld komt er 450 kilo vlees van een Blonde. Niet overdreven veel, maar zo krijgen de horeca-afnemers mooie porties.

  Als alles uitgebeend is, haalt Cuypers het vlees zelf af met een gehuurde koelwagen. Dat doet hij 1 keer per maand. Gemiddeld komt er 450 kilo vlees van een Blonde. Niet overdreven veel, maar zo krijgen de horeca-afnemers mooie porties.

 • De vleesverkoop is sinds de start in 2006 ruim verdubbeld. Het is nu een echt streekproduct, compleet met herkomst, verhaal en Cuypers' naam. En het succes op de camping is ook groot. Jaarlijks belanden er gemiddeld 2 Blondes op de barbecue.

  De vleesverkoop is sinds de start in 2006 ruim verdubbeld. Het is nu een echt streekproduct, compleet met herkomst, verhaal en Cuypers' naam. En het succes op de camping is ook groot. Jaarlijks belanden er gemiddeld 2 Blondes op de barbecue.

 • Kenmerkend voor de familie Cuypers: laagdrempelige verkoop en geen chique winkel. Hier doet de 'winkel' ook dienst als keuken-, eet- en koffietafel; het Brabantse huiskamergevoel. Campinggasten lopen zo binnen om een bestelling te doen.

  Kenmerkend voor de familie Cuypers: laagdrempelige verkoop en geen chique winkel. Hier doet de 'winkel' ook dienst als keuken-, eet- en koffietafel; het Brabantse huiskamergevoel. Campinggasten lopen zo binnen om een bestelling te doen.

 • Een overzicht van de minicamping, die precies tussen potstal en België in ligt.

  Een overzicht van de minicamping, die precies tussen potstal en België in ligt.

 • De campinggasten zijn letterlijk omringd door de Blondes van Cuypers. De dieren lopen vaak pal achter de voortenten en caravans. Op de camping zijn nu vooral nog 55-plussers. De gezinnen zijn vertrokken, de zomervakantie is voorbij.

  De campinggasten zijn letterlijk omringd door de Blondes van Cuypers. De dieren lopen vaak pal achter de voortenten en caravans. Op de camping zijn nu vooral nog 55-plussers. De gezinnen zijn vertrokken, de zomervakantie is voorbij.

 • Campinggasten prijzen de landelijkheid en de ongedwongen sfeer op de camping. De aanwezigheid van de koeien is een grote plus. De gasten kunnen ook de geboortes in de wei zien.

  Campinggasten prijzen de landelijkheid en de ongedwongen sfeer op de camping. De aanwezigheid van de koeien is een grote plus. De gasten kunnen ook de geboortes in de wei zien.

 • De gasten worden ook nadrukkelijk bij het bedrijf betrokken. Zo mogen kinderen altijd helpen om de jongste Blondes te voeren. En bij de geboorte van een kalf mogen ze een naam verzinnen. Ze zien hoe de dieren het bij Cuypers hebben.

  De gasten worden ook nadrukkelijk bij het bedrijf betrokken. Zo mogen kinderen altijd helpen om de jongste Blondes te voeren. En bij de geboorte van een kalf mogen ze een naam verzinnen. Ze zien hoe de dieren het bij Cuypers hebben.

 • Een van de Blondes loopt vanuit de wei de potstal binnen. Er is vrije in- en uitloop De dieren staan in principe nog een kleine 1,5 maand buiten. Alleen de stier en het jongvee zijn binnen gehuisvest.

  Een van de Blondes loopt vanuit de wei de potstal binnen. Er is vrije in- en uitloop De dieren staan in principe nog een kleine 1,5 maand buiten. Alleen de stier en het jongvee zijn binnen gehuisvest.

 • De waterschade in juni en juli liet ook de percelen op het bedrijf van Cuypers niet onberoerd. Zo was begin september al de helft van het suikerbietenperceel omgeploegd. Ook zal de snijmaisopbrengst gemiddeld zeker een vijfde lager zijn.

  De waterschade in juni en juli liet ook de percelen op het bedrijf van Cuypers niet onberoerd. Zo was begin september al de helft van het suikerbietenperceel omgeploegd. Ook zal de snijmaisopbrengst gemiddeld zeker een vijfde lager zijn.

Eén reactie

 • farmerbn

  Hoe kun je op de grens wonen en toch in het midden van de brabantse Kempen?

Of registreer je om te kunnen reageren.