Rundveehouderij

Foto & video

Innovatieve kalverstal na brand vlot gebouwd

Maatschap S. en B. Ausma beleeft een roerig jaar. Op 19 februari brandt een kalverstal op het bedrijf in Sebaldeburen (Groningen) volledig af. Begin oktober wordt de nieuwe stal in gebruik genomen. Ook de voerkeuken van de vrije kalverhouders draait weer volop.

Foto

 • Sjoerd Ausma (54) heeft in maatschap met zijn broer Bert (44) een veelzijdig bedrijf met meerdere takken: melkvee, kalveren en onroerend goed. Ze verhuren twaalf zomerwoningen, vier particuliere woningen en een stal (caravanstalling).<br /><em>Foto's: Hans Banus</em>

  Sjoerd Ausma (54) heeft in maatschap met zijn broer Bert (44) een veelzijdig bedrijf met meerdere takken: melkvee, kalveren en onroerend goed. Ze verhuren twaalf zomerwoningen, vier particuliere woningen en een stal (caravanstalling).
  Foto's: Hans Banus

 • De broers hebben in Nuis (Groningen) een melkveebedrijf met 90 melk- en kalfkoeien op 81 hectare. In Sebaldeburen houden ze 1.027 witvleeskalveren (twee koppels) en 360 oude rosékalveren (drie koppels). Bij het kalverbedrijf hoort 45 hectare. De Ausma's voeren eigen gras en mais bij aan de kalveren.

  De broers hebben in Nuis (Groningen) een melkveebedrijf met 90 melk- en kalfkoeien op 81 hectare. In Sebaldeburen houden ze 1.027 witvleeskalveren (twee koppels) en 360 oude rosékalveren (drie koppels). Bij het kalverbedrijf hoort 45 hectare. De Ausma's voeren eigen gras en mais bij aan de kalveren.

 • Op 19 februari gaat een van de vijf stallen op <a href="http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2016/2/280-kalveren-dood-door-brand-2764029W/">het kalverbedrijf in rook op</a>. Deze stal is in 2014 net gemoderniseerd. De oorzaak van de brand is kortsluiting. "Het is niet duidelijk waar dat is ontstaan", vertelt Sjoerd Ausma. Bij de brand vinden ruim 250 kalveren de dood. De dieren die overleven, hebben rookvergiftiging opgelopen en worden geëuthanaseerd.

  Op 19 februari gaat een van de vijf stallen op het kalverbedrijf in rook op. Deze stal is in 2014 net gemoderniseerd. De oorzaak van de brand is kortsluiting. "Het is niet duidelijk waar dat is ontstaan", vertelt Sjoerd Ausma. Bij de brand vinden ruim 250 kalveren de dood. De dieren die overleven, hebben rookvergiftiging opgelopen en worden geëuthanaseerd.

 • Ondanks de trage en onbevredigende afwikkeling van de verzekeraar (de nieuwe fundering en vloer worden niet vergoed) zetten de Ausma's snel een nieuwe stal neer. "Gelukkig hebben we het nodige vet op onze botten, zodat we de stalbouw met eigen middelen in gang konden zetten. Het combineren van verschillende takken is een kracht van ons bedrijf."

  Ondanks de trage en onbevredigende afwikkeling van de verzekeraar (de nieuwe fundering en vloer worden niet vergoed) zetten de Ausma's snel een nieuwe stal neer. "Gelukkig hebben we het nodige vet op onze botten, zodat we de stalbouw met eigen middelen in gang konden zetten. Het combineren van verschillende takken is een kracht van ons bedrijf."

 • De stallen worden mechanisch geventileerd. Verse buitenlucht komt binnen via twee staldeuren in de achtergevel. De Ausma's werken met voerpadventilatie. Er zijn bakken voor de deuren geplaatst om de windsnelheid te breken.

  De stallen worden mechanisch geventileerd. Verse buitenlucht komt binnen via twee staldeuren in de achtergevel. De Ausma's werken met voerpadventilatie. Er zijn bakken voor de deuren geplaatst om de windsnelheid te breken.

 • Beeld van de luchtinlaat vanuit de stal. Via ventilatoren in de nok gaat stallucht naar buiten. Er zijn twee voerpaden in de lengterichting van de stal. De uitgebrande stal had tussengevels en voerpaden in de breedterichting.

  Beeld van de luchtinlaat vanuit de stal. Via ventilatoren in de nok gaat stallucht naar buiten. Er zijn twee voerpaden in de lengterichting van de stal. De uitgebrande stal had tussengevels en voerpaden in de breedterichting.

 • Overzicht van de nieuwe stal. Er zijn 359 witvleeskalveren. Ausma heeft de dieren sinds begin oktober. De veehouder werkt al 21 jaar met witvleeskalveren. Sinds zeven jaar werkt hij niet meer op contractbasis en is hij vrije kalverhouder.

  Overzicht van de nieuwe stal. Er zijn 359 witvleeskalveren. Ausma heeft de dieren sinds begin oktober. De veehouder werkt al 21 jaar met witvleeskalveren. Sinds zeven jaar werkt hij niet meer op contractbasis en is hij vrije kalverhouder.

 • De witvleeskalveren gaan na 28 weken naar de slachterij. Ze worden geslacht door VanDrie. Het geslacht gewicht is minimaal 150 kilo. De dubbeldoelstal is eventueel ook geschikt voor het houden van jonge rosékalveren.

  De witvleeskalveren gaan na 28 weken naar de slachterij. Ze worden geslacht door VanDrie. Het geslacht gewicht is minimaal 150 kilo. De dubbeldoelstal is eventueel ook geschikt voor het houden van jonge rosékalveren.

 • De Ausma's hebben hun eigen voerkeuken. Ze kopen losse grondstoffen in en maken hun eigen melk. Daarnaast voeren ze veel eigen ruwvoer bij, om de voerkosten te drukken. "Het gros van de kalverhouders werkt op contractbasis bij een integratie", aldus Ausma.

  De Ausma's hebben hun eigen voerkeuken. Ze kopen losse grondstoffen in en maken hun eigen melk. Daarnaast voeren ze veel eigen ruwvoer bij, om de voerkosten te drukken. "Het gros van de kalverhouders werkt op contractbasis bij een integratie", aldus Ausma.

 • De voerkeuken bevindt zich onder hetzelfde dak als de nieuwe stal. Aan de inrichting wordt nog gewerkt. De oude voerkeuken is ook in vlammen opgegaan. Daardoor hebben de Ausma's veel inkomstenverlies geleden. "We konden de kalveren in de andere stallen niet goed meer voeren. De hoogte van de bedrijfsschade moet nog worden vastgesteld."

  De voerkeuken bevindt zich onder hetzelfde dak als de nieuwe stal. Aan de inrichting wordt nog gewerkt. De oude voerkeuken is ook in vlammen opgegaan. Daardoor hebben de Ausma's veel inkomstenverlies geleden. "We konden de kalveren in de andere stallen niet goed meer voeren. De hoogte van de bedrijfsschade moet nog worden vastgesteld."

 • Dit computerscherm geeft een beeld van de voerstromen op het bedrijf. "Na de brand en het gemis van de voerkeuken, hebben we 151 witvleeskalveren van 19 weken verkocht aan een andere kalverhouder. 500 dieren hebben we abrupt van de melk gehaald en omgezet als rosédieren. Die dieren zijn aanvankelijk te duur gevoerd. Dat ze zomaar van de melk moesten, leidde tot extra uitval", aldus Ausma.

  Dit computerscherm geeft een beeld van de voerstromen op het bedrijf. "Na de brand en het gemis van de voerkeuken, hebben we 151 witvleeskalveren van 19 weken verkocht aan een andere kalverhouder. 500 dieren hebben we abrupt van de melk gehaald en omgezet als rosédieren. Die dieren zijn aanvankelijk te duur gevoerd. Dat ze zomaar van de melk moesten, leidde tot extra uitval", aldus Ausma.

 • In deze twee tanks (beide met een inhoud van 35 kuub) wordt wei opgeslagen. De wei wordt in de voerkeuken gebruikt bij de productie van kalvermelk. Ausma gebruikt dagelijks 20.000 liter water voor de productie van melk en als drinkwater voor de dieren.

  In deze twee tanks (beide met een inhoud van 35 kuub) wordt wei opgeslagen. De wei wordt in de voerkeuken gebruikt bij de productie van kalvermelk. Ausma gebruikt dagelijks 20.000 liter water voor de productie van melk en als drinkwater voor de dieren.

 • In deze silo's wordt melkpoeder opgeslagen. Ausma is een trouwe volger van de grondstoffenmarkt. De prijzen van poeder en wei stijgen flink. De kalverhouder heeft daarom voor 1 oktober nog volop poeder ingekocht.

  In deze silo's wordt melkpoeder opgeslagen. Ausma is een trouwe volger van de grondstoffenmarkt. De prijzen van poeder en wei stijgen flink. De kalverhouder heeft daarom voor 1 oktober nog volop poeder ingekocht.

 • Sjoerd Ausma voert de jonge dieren met een voerslang. De stal heeft zes aansluitpunten. De 359 dieren in deze stal heeft hij in 30 minuten gevoerd. De witvleeskalveren krijgen nu tweemaal daags 2 liter melk, aangevuld met ruwvoer in de trog. Het aantal liters loopt op gedurende de ronde.

  Sjoerd Ausma voert de jonge dieren met een voerslang. De stal heeft zes aansluitpunten. De 359 dieren in deze stal heeft hij in 30 minuten gevoerd. De witvleeskalveren krijgen nu tweemaal daags 2 liter melk, aangevuld met ruwvoer in de trog. Het aantal liters loopt op gedurende de ronde.

 • De dieren worden nu nog individueel gevoerd. Na vier weken worden de dieren gehouden in groepen van acht. Voordat dit gebeurt, selecteert Ausma de kalveren op drinksnelheid. Zo voorkomt hij dat er grote gewichtsverschillen ontstaan. "Ik ga met een merkstift langs de kalveren. Ik maak onderscheid tussen drie drinksnelheden", aldus de kalverhouder.

  De dieren worden nu nog individueel gevoerd. Na vier weken worden de dieren gehouden in groepen van acht. Voordat dit gebeurt, selecteert Ausma de kalveren op drinksnelheid. Zo voorkomt hij dat er grote gewichtsverschillen ontstaan. "Ik ga met een merkstift langs de kalveren. Ik maak onderscheid tussen drie drinksnelheden", aldus de kalverhouder.

 • Via het glas in de zijwanden komt veel licht binnen. Het aluminiumplafond is gemakkelijk schoon te maken. "Ik vind het ook een mooi gezicht, zo zonder gordingen", aldus Ausma. Tussen de golfplaten op het dak en het aluminium plafond ligt een dik pakket steenwol. De steenwol werkt brandvertragend.

  Via het glas in de zijwanden komt veel licht binnen. Het aluminiumplafond is gemakkelijk schoon te maken. "Ik vind het ook een mooi gezicht, zo zonder gordingen", aldus Ausma. Tussen de golfplaten op het dak en het aluminium plafond ligt een dik pakket steenwol. De steenwol werkt brandvertragend.

 • De hardhouten roosters houden de kalveren schoon. De vloer houdt warmte vast en blijft droog. Wanneer de tussenhekken straks weggaan, hebben de dieren 1,8 vierkante meter stalruimte tot hun beschikking.

  De hardhouten roosters houden de kalveren schoon. De vloer houdt warmte vast en blijft droog. Wanneer de tussenhekken straks weggaan, hebben de dieren 1,8 vierkante meter stalruimte tot hun beschikking.

 • Momenteel puilt de stal uit van ijzerwerk. Het aanblik verandert zodra de eenlingboxen worden weggehaald. De dieren worden dan in groepen van acht gehouden. De tussenhekken worden in de stal bewaard. Ze liggen straks op speciaal daarvoor bedoelde buizen.

  Momenteel puilt de stal uit van ijzerwerk. Het aanblik verandert zodra de eenlingboxen worden weggehaald. De dieren worden dan in groepen van acht gehouden. De tussenhekken worden in de stal bewaard. Ze liggen straks op speciaal daarvoor bedoelde buizen.

 • Het aandeel ruwvoer in het kalverrantsoen neemt alsmaar toe. Ausma onderzoekt de mogelijkheid binnen afzienbare tijd te werken met automatische ruwvoerverstrekking. De voorbereidingen daarvoor zijn getroffen. "Bix wordt met behulp van lucht door de rvs-leidingen geblazen. Ik heb daar goede verwachtingen van."

  Het aandeel ruwvoer in het kalverrantsoen neemt alsmaar toe. Ausma onderzoekt de mogelijkheid binnen afzienbare tijd te werken met automatische ruwvoerverstrekking. De voorbereidingen daarvoor zijn getroffen. "Bix wordt met behulp van lucht door de rvs-leidingen geblazen. Ik heb daar goede verwachtingen van."

 • Zodra de kalveren wat ouder zijn en in groepen worden gehuisvest, gaat het voeren van ruwvoer via de rvs-trog. De pvc-trog wordt dan gevuld met melk. Witvleeskalveren blijven de hele ronde aan de melk. "Per kalf ga ik uit van 300 kilo poeder, 250 kilo brok en 125 kilo mais. Bij oude rosékalveren bouw je af met melk en ga je geleidelijk volledig over op brok en ruwvoer."

  Zodra de kalveren wat ouder zijn en in groepen worden gehuisvest, gaat het voeren van ruwvoer via de rvs-trog. De pvc-trog wordt dan gevuld met melk. Witvleeskalveren blijven de hele ronde aan de melk. "Per kalf ga ik uit van 300 kilo poeder, 250 kilo brok en 125 kilo mais. Bij oude rosékalveren bouw je af met melk en ga je geleidelijk volledig over op brok en ruwvoer."

 • Witvleeskalveren wegen bij aankomst op het bedrijf minimaal 44 kilo. Rosékalveren zijn wat ruimer en zwaarder. Ausma betaalt per kalf ruwweg €25 meer dan wat de melkveehouder beurt voor zijn dier. Transport en opvang worden daarvoor betaald.

  Witvleeskalveren wegen bij aankomst op het bedrijf minimaal 44 kilo. Rosékalveren zijn wat ruimer en zwaarder. Ausma betaalt per kalf ruwweg €25 meer dan wat de melkveehouder beurt voor zijn dier. Transport en opvang worden daarvoor betaald.

 • De kalveren zijn afkomstig van diverse bedrijven. "Voor de diergezondheid is dat een crime. Een goede start is bij ons echt het halve werk", aldus Ausma, die vooral medicijnen inzet tegen luchtwegproblemen.

  De kalveren zijn afkomstig van diverse bedrijven. "Voor de diergezondheid is dat een crime. Een goede start is bij ons echt het halve werk", aldus Ausma, die vooral medicijnen inzet tegen luchtwegproblemen.

 • Let op de lage fronthekken. De hokken zijn daardoor makkelijk toegankelijk voor de kalverhouder. De tussenhekken zijn een stuk hoger, omdat de dieren graag naar elkaar toe willen. Ausma legt uit: "De kalveren kijken vooral naar de dieren in aangrenzende hokken, vandaar."

  Let op de lage fronthekken. De hokken zijn daardoor makkelijk toegankelijk voor de kalverhouder. De tussenhekken zijn een stuk hoger, omdat de dieren graag naar elkaar toe willen. Ausma legt uit: "De kalveren kijken vooral naar de dieren in aangrenzende hokken, vandaar."

 • Ausma let bij aankomst sterk op de gezondheidssituatie van de kalveren. Twijfelt hij over een dier, dan meldt hij dat binnen 24 uur. Twee weken later wordt dan gekeken of hij wel of niet betaalt voor dit kalf. "Ik zit er bovenop."

  Ausma let bij aankomst sterk op de gezondheidssituatie van de kalveren. Twijfelt hij over een dier, dan meldt hij dat binnen 24 uur. Twee weken later wordt dan gekeken of hij wel of niet betaalt voor dit kalf. "Ik zit er bovenop."

 • Hangen de oornummers van een kalf scheef of omgekeerd, dan zet Ausma meteen vraagtekens bij de gezondheid van een kalf. "Vaak is dat een teken dat de melkveehouder nonchalant met zijn dier is omgesprongen. De kalverhouders in mijn studieclub bevestigden mijn aanname."

  Hangen de oornummers van een kalf scheef of omgekeerd, dan zet Ausma meteen vraagtekens bij de gezondheid van een kalf. "Vaak is dat een teken dat de melkveehouder nonchalant met zijn dier is omgesprongen. De kalverhouders in mijn studieclub bevestigden mijn aanname."

 • Ausma werkt met relatief grote koppels: 500 witvleeskalveren per groep. Afgewisseld levert hij maar twee of drie keer per jaar dieren af. "Voor ons is dat ideaal. We plannen de piekmomenten ook zoveel mogelijk buiten de zomermaanden om. "

  Ausma werkt met relatief grote koppels: 500 witvleeskalveren per groep. Afgewisseld levert hij maar twee of drie keer per jaar dieren af. "Voor ons is dat ideaal. We plannen de piekmomenten ook zoveel mogelijk buiten de zomermaanden om. "

 • In deze stal houdt Ausma 150 dieren. Ze horen bij het koppel witvleeskalveren in de nieuwe stal. De leeftijdsspreiding binnen een koppel is klein, maximaal 30 dagen. Op deze stal liggen 107 zonnepanelen. Die zijn goed voor 33.000 kilowattuur op jaarbasis. "Dat is ongeveer de helft van wat we nodig hebben", vertelt de kalverhouder.

  In deze stal houdt Ausma 150 dieren. Ze horen bij het koppel witvleeskalveren in de nieuwe stal. De leeftijdsspreiding binnen een koppel is klein, maximaal 30 dagen. Op deze stal liggen 107 zonnepanelen. Die zijn goed voor 33.000 kilowattuur op jaarbasis. "Dat is ongeveer de helft van wat we nodig hebben", vertelt de kalverhouder.

 • De houtkachel (125 kW) wordt gebruikt om het water te verwarmen dat wordt gebruikt voor de productie van melk. De kachel is geschikt voor grove stukken hout, zoals stammen. Twee keer daags vult Ausma de kachel bij.

  De houtkachel (125 kW) wordt gebruikt om het water te verwarmen dat wordt gebruikt voor de productie van melk. De kachel is geschikt voor grove stukken hout, zoals stammen. Twee keer daags vult Ausma de kachel bij.

 • Een deel van de houtopslag in beeld.

  Een deel van de houtopslag in beeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.