Rundveehouderij

Foto & video 3 reactieslaatste update:13 okt 2016

Akkerbouwbedrijf met vleesvee in Australië

In West-Australië lopen veel zoogkoeien en mestvee in het veld om te grazen op percelen met groen. Na de graanoogst vreten ze de stroresten. Het stro is door droge omstandigheden vaak smaakvol.

Foto

 • Farmer Russel Crago heeft een akkerbouwbedrijf van ruim 2.000 hectare, waar hij gerst, tarwe, lupine en haver verbouwt. Daarnaast heeft hij zo’n 1.500 schapen en 700 koeien voor vlees.

  Farmer Russel Crago heeft een akkerbouwbedrijf van ruim 2.000 hectare, waar hij gerst, tarwe, lupine en haver verbouwt. Daarnaast heeft hij zo’n 1.500 schapen en 700 koeien voor vlees.

 • Het bedrijf ligt in de deelstaat West-Australië.<br /><em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  Het bedrijf ligt in de deelstaat West-Australië.
  Foto's: Sytze Bakker

 • Crago houdt het rundvee op een vaste locatie met de bedoeling om ze te mesten voor wat ze hier zeggen: beef.

  Crago houdt het rundvee op een vaste locatie met de bedoeling om ze te mesten voor wat ze hier zeggen: beef.

 • De 600 tot 700 stuks vee worden hier in 120 dagen gemest van 280 kilogram tot het slachtgewicht 450/550 kilogram en er moet 8 tot 14 millimeter vet aan zitten. Het vee heeft van jongs af aan in het veld gelopen, tot het gewicht voor de mesterij is bereikt. De prijzen voor de koeien (levend gewicht) variëren van $2,80 in januari tot $3,40 in september, wat dus de beste verkoopperiode is.

  De 600 tot 700 stuks vee worden hier in 120 dagen gemest van 280 kilogram tot het slachtgewicht 450/550 kilogram en er moet 8 tot 14 millimeter vet aan zitten. Het vee heeft van jongs af aan in het veld gelopen, tot het gewicht voor de mesterij is bereikt. De prijzen voor de koeien (levend gewicht) variëren van $2,80 in januari tot $3,40 in september, wat dus de beste verkoopperiode is.

 • Er wordt niet specifiek gekeken wat voor soort koeien erin komen. Het motto is hier dat ze niet te duur mogen zijn, maar wel moeten kunnen groeien.

  Er wordt niet specifiek gekeken wat voor soort koeien erin komen. Het motto is hier dat ze niet te duur mogen zijn, maar wel moeten kunnen groeien.

 • Op het bedrijf worden regelmatig stagelopers ingezet die Crago nodig heeft om het werk rond te krijgen. Hier zijn Simon Fuchs en Andreas Scharli uit Zwitserland bezig een hek te repareren.

  Op het bedrijf worden regelmatig stagelopers ingezet die Crago nodig heeft om het werk rond te krijgen. Hier zijn Simon Fuchs en Andreas Scharli uit Zwitserland bezig een hek te repareren.

 • De hoeveelheid voer die er dagelijks doorheen gaat bestaat uit 250 kilogram gekneusde lupine, 400 kilogram gerstestro, 2.600 kilogram op een speciale manier behandelde tarwe wat ze 'soda grain' noemen en zo’n 1.000 liter water.

  De hoeveelheid voer die er dagelijks doorheen gaat bestaat uit 250 kilogram gekneusde lupine, 400 kilogram gerstestro, 2.600 kilogram op een speciale manier behandelde tarwe wat ze 'soda grain' noemen en zo’n 1.000 liter water.

 • In de lange voertrog zien we het gemixte voer dat voor het vee een goede voedingswaarde zal hebben. De groei van het vee ligt ongeveer op 1,7 kilogram per koe per dag.

  In de lange voertrog zien we het gemixte voer dat voor het vee een goede voedingswaarde zal hebben. De groei van het vee ligt ongeveer op 1,7 kilogram per koe per dag.

 • De tarwekorrels worden per ton met 3% NAOH (Natrium hydroxide) en 300 liter water in de voermengwagen gemixt en op een verharde ondergrond gestort. Dit moet minstens twee dagen liggen alvorens het in het voerrantsoen wordt meegenomen. Resultaat is dat de korrels beter verteerbaar zijn voor het vee.

  De tarwekorrels worden per ton met 3% NAOH (Natrium hydroxide) en 300 liter water in de voermengwagen gemixt en op een verharde ondergrond gestort. Dit moet minstens twee dagen liggen alvorens het in het voerrantsoen wordt meegenomen. Resultaat is dat de korrels beter verteerbaar zijn voor het vee.

 • De tarwe die wordt gebruikt is niet van het eigen bedrijf, maar komt van centrale opslagplaatsen die als tweede klas op deze manier voor veevoer, en dus voor een lagere prijs, aan de koeien kan worden gegeven. Crago heeft silo’s staan waar graan en lupine in komt voor het vee.

  De tarwe die wordt gebruikt is niet van het eigen bedrijf, maar komt van centrale opslagplaatsen die als tweede klas op deze manier voor veevoer, en dus voor een lagere prijs, aan de koeien kan worden gegeven. Crago heeft silo’s staan waar graan en lupine in komt voor het vee.

 • Alles binnen handbereik: het stro, hooi en graan in de silo’s.

  Alles binnen handbereik: het stro, hooi en graan in de silo’s.

 • Voor het mixen of voeren is een shovel onmisbaar in de bedrijfsvoering.

  Voor het mixen of voeren is een shovel onmisbaar in de bedrijfsvoering.

 • Af en toe is er een koe in de groep toch drachtig. Als ze een kalf ter wereld brengt, zal dat over het algemeen eerst naar de velden gaan om te grazen tot het kalf het benodigde startgewicht heeft voor de mesterij.

  Af en toe is er een koe in de groep toch drachtig. Als ze een kalf ter wereld brengt, zal dat over het algemeen eerst naar de velden gaan om te grazen tot het kalf het benodigde startgewicht heeft voor de mesterij.

 • Graan van eigen bedrijf wordt dus niet gebruikt en dat geld ook voor de haver die hier wordt gemaaid.

  Graan van eigen bedrijf wordt dus niet gebruikt en dat geld ook voor de haver die hier wordt gemaaid.

 • Dit gemaaide gewas is desondanks wel voor hooi bestemd, maar heeft een hogere waarde voor de verkoop. Er wordt hooi aangekocht van lagere kwaliteit, voor een lagere prijs.

  Dit gemaaide gewas is desondanks wel voor hooi bestemd, maar heeft een hogere waarde voor de verkoop. Er wordt hooi aangekocht van lagere kwaliteit, voor een lagere prijs.

 • Andreas Scharli uit Zwitserland is hier aan het maaien op een John Deere 4640, met een schijvenmaaier en kneuzer.

  Andreas Scharli uit Zwitserland is hier aan het maaien op een John Deere 4640, met een schijvenmaaier en kneuzer.

 • De maaier moet heel wat hectares snijden, met erachter de kneusrollen die vooral bij dikke haverstengels zorgen voor een mooier product.

  De maaier moet heel wat hectares snijden, met erachter de kneusrollen die vooral bij dikke haverstengels zorgen voor een mooier product.

 • Voor Australische begrippen is deze maaier voor de grote oppervlakten wel erg klein. Als het warmer en droger wordt is het moeilijk om het maaiwerk op tijd klaar te krijgen. De maaicombi’s die wij kennen zie je hier niet veel tot helemaal niet.

  Voor Australische begrippen is deze maaier voor de grote oppervlakten wel erg klein. Als het warmer en droger wordt is het moeilijk om het maaiwerk op tijd klaar te krijgen. De maaicombi’s die wij kennen zie je hier niet veel tot helemaal niet.

 • De korrels zijn in dit stadium bijna niet gevuld, precies wat de bedoeling is voor hooi. Er wordt op het bedrijf 900 hectare haver verbouwd, waarvan 500 voor hooi en de rest voor de korrel.

  De korrels zijn in dit stadium bijna niet gevuld, precies wat de bedoeling is voor hooi. Er wordt op het bedrijf 900 hectare haver verbouwd, waarvan 500 voor hooi en de rest voor de korrel.

 • Overzicht van een groot veld dat nu is gemaaid. Afhankelijk van de tijd om te drogen, wordt het hooi in grote balen geperst.

  Overzicht van een groot veld dat nu is gemaaid. Afhankelijk van de tijd om te drogen, wordt het hooi in grote balen geperst.

 • Vlakbij het perceel waar wordt gemaaid komen we nog een adelaarsnest tegen met één jong. Boven het naastliggende bossage wordt de jagende adelaar in de gaten gehouden, om deze foto te kunnen maken.

  Vlakbij het perceel waar wordt gemaaid komen we nog een adelaarsnest tegen met één jong. Boven het naastliggende bossage wordt de jagende adelaar in de gaten gehouden, om deze foto te kunnen maken.

Laatste reacties

 • Timpie

  Soda grain is in nederland ook gewoon te koop.

 • Videofarmer

  Dat zal dan geen 2e tot 3e keus graan zijn en dus niet goedkoop?

 • flyinghollander

  videofarmer als U gewoon leest had antwoord gehad: De tarwe die wordt gebruikt is niet van het eigen bedrijf, maar komt van centrale opslagplaatsen die als tweede klas op deze manier voor veevoer, en dus voor een lagere prijs, aan de koeien kan worden gegeven

Of registreer je om te kunnen reageren.