Rundveehouderij

Foto & video laatste update:23 jan 2016

Zuivelland Oostenrijk (4): Lage melkprijs weerhoudt Schwaighofer niet

In de serie Zuivelland Oostenrijk belicht Boerderij de ontwikkelingen in de Oostenrijkse melkveehouderij. Bekijk de vierde fotoreportage in deze 5-delige serie: Markus Schwaighofer bouwde een nieuwe jongveestal met het oog op de toekomst.

Bekijk ook van deze serie:
Zuivelland Oostenrijk (5): Alm op afstand kost jaarlijks 9.000 km reizen

Zuivelland Oostenrijk (3): Grootste melkveehouder van het land
Zuivelland Oostenrijk (2): Jaarrond opstallen uit kostenoverweging
Zuivelland Oostenrijk (1): Stal staat bol van techniek

Foto

 • In 1994 nam Markus het bedrijf over, toen molk hij 30 koeien. Elk jaar breidde de veestapel uit. Aan de woonboerderij werd een ligboxenstal gebouwd die telkens werd uitgebreid.

  In 1994 nam Markus het bedrijf over, toen molk hij 30 koeien. Elk jaar breidde de veestapel uit. Aan de woonboerderij werd een ligboxenstal gebouwd die telkens werd uitgebreid.

 • Markus (45) en Suzanne (39) Schwaighofer in Erl melken in het najaar 70 koeien, in de winter en in het voorjaar loopt dat op naar 100 melkkoeien. De gemiddelde productie is 9.000 kilo met 4,40% vet en 3,56% eiwit. Het bedrijf heeft 52 ha grasland in gebruik en 105 ha alm. De melkkoeien verblijven weersafhankelijk 80 tot 90 dagen op de alm, het jongvee 4 tot 5 maanden.

  Markus (45) en Suzanne (39) Schwaighofer in Erl melken in het najaar 70 koeien, in de winter en in het voorjaar loopt dat op naar 100 melkkoeien. De gemiddelde productie is 9.000 kilo met 4,40% vet en 3,56% eiwit. Het bedrijf heeft 52 ha grasland in gebruik en 105 ha alm. De melkkoeien verblijven weersafhankelijk 80 tot 90 dagen op de alm, het jongvee 4 tot 5 maanden.

 • De Schwaighofers leveren aan Tirol Milch. In september betaalde de coöperatie 29 cent uit, plus een almpremie van 5 cent. Markus baalde in september sterk, omdat 2 km verderop in Duitsland de melkprijs van Bergtesgadener Land 10 cent hoger lag: "Ik heb mijn twijfels over de bedrijfsvoering bij de coöperatie neergelegd bij hergeschaftsführer. Wat mij betreft laat Tirol Milch markt liggen en raakt markt kwijt als ze niet uitkijken. Bergtesgadenerland beslaat tegenwoordig heel Zuid-Duitsland door goede marketing, je ziet die zuivel zelfs hier in de schappen."

  De Schwaighofers leveren aan Tirol Milch. In september betaalde de coöperatie 29 cent uit, plus een almpremie van 5 cent. Markus baalde in september sterk, omdat 2 km verderop in Duitsland de melkprijs van Bergtesgadener Land 10 cent hoger lag: "Ik heb mijn twijfels over de bedrijfsvoering bij de coöperatie neergelegd bij hergeschaftsführer. Wat mij betreft laat Tirol Milch markt liggen en raakt markt kwijt als ze niet uitkijken. Bergtesgadenerland beslaat tegenwoordig heel Zuid-Duitsland door goede marketing, je ziet die zuivel zelfs hier in de schappen."

 • Afgelopen zomer bouwde de veehouders een nieuwe jongveestal. De ruimte in de bestaande ligboxenstal en oude boerderij was ontoereikend voor de veestapel. Ook waren Markus en Suzanne niet tevreden over de gezondheid van het jongvee. Reden om ondanks de lage melkprijzen toch nieuw te bouwen.

  Afgelopen zomer bouwde de veehouders een nieuwe jongveestal. De ruimte in de bestaande ligboxenstal en oude boerderij was ontoereikend voor de veestapel. Ook waren Markus en Suzanne niet tevreden over de gezondheid van het jongvee. Reden om ondanks de lage melkprijzen toch nieuw te bouwen.

 • Er is gekozen voor veel daglicht door lichtplaten in de nok en ruime openingen in de zijgevels. Het dak is geïsoleerd.

  Er is gekozen voor veel daglicht door lichtplaten in de nok en ruime openingen in de zijgevels. Het dak is geïsoleerd.

 • De stal gaat plaats bieden aan 145 stuks jongvee. Ook de droge koeien kunnen hier een plaats krijgen. In Oostenrijk wordt weinig staalbouw toegepast omdat dit vanwege lange transportafstanden duurder is dan houtbouw.

  De stal gaat plaats bieden aan 145 stuks jongvee. Ook de droge koeien kunnen hier een plaats krijgen. In Oostenrijk wordt weinig staalbouw toegepast omdat dit vanwege lange transportafstanden duurder is dan houtbouw.

 • De boxen zijn voorzien van rubber matten. Aan eigen veiligheid is gedacht door tussen de verschillende hokken doorsteken in de betonnen afscheiding te maken.

  De boxen zijn voorzien van rubber matten. Aan eigen veiligheid is gedacht door tussen de verschillende hokken doorsteken in de betonnen afscheiding te maken.

 • De bouw van de stal werd mede doorgezet omdat zeker 3 van de 4 kinderen sterk landbouwgeörienteerd is. Oudste dochter Sarah studeert veehouderij en draait al volop mee in het bedrijf. Ze gaat dagelijks met Markus mee naar de alm om de veestapel te controleren en kalfkoeien naar beneden te halen.

  De bouw van de stal werd mede doorgezet omdat zeker 3 van de 4 kinderen sterk landbouwgeörienteerd is. Oudste dochter Sarah studeert veehouderij en draait al volop mee in het bedrijf. Ze gaat dagelijks met Markus mee naar de alm om de veestapel te controleren en kalfkoeien naar beneden te halen.

 • De veestapel van Schwaighofer kalft tussen augustus en januari af. In september en oktober stonden er 70 kalvingen op de planning. De koeien gaan in juni de alm op. Voor het afkalven worden er dagelijks dieren naar beneden gehaald.

  De veestapel van Schwaighofer kalft tussen augustus en januari af. In september en oktober stonden er 70 kalvingen op de planning. De koeien gaan in juni de alm op. Voor het afkalven worden er dagelijks dieren naar beneden gehaald.

 • Door hun verblijf op de alm groeien pinken langzamer. De eerste kalving is rond 27/28 maanden. De voornamelijk Fleckvieh-dieren starten met een eerste lijst van gemiddeld 7.000 liter melk. Markus en Suzanne verkopen veel koeien met de tweede of derde lactatie. "Dan brengen ze €1.800 op. Wij hebben er dan 2 kalveren van en de opfokkosten hebben we er door het gemiddeld wat hogere eiwitgehalte ook uit," legt Markus uit.

  Door hun verblijf op de alm groeien pinken langzamer. De eerste kalving is rond 27/28 maanden. De voornamelijk Fleckvieh-dieren starten met een eerste lijst van gemiddeld 7.000 liter melk. Markus en Suzanne verkopen veel koeien met de tweede of derde lactatie. "Dan brengen ze €1.800 op. Wij hebben er dan 2 kalveren van en de opfokkosten hebben we er door het gemiddeld wat hogere eiwitgehalte ook uit," legt Markus uit.

 • Stierkalveren blijven tot een gewicht van 80 kg op het bedrijf, daarna worden ze aan een mester verkocht. Omdat Schwaighofer een topfokker met Fleckvieh is, staan er ook nog 12 fokstieren op stal. Die worden op een leeftijd van 12 tot 14 maanden verkocht voor zo'n €2.000. De meeste fokstiertjes gaan naar Duitsland, maar ook vanuit Oostenrijk is er vraag om het traditionele Braunvieh te vervangen. De melkproductie van Fleckvieh is hoger en bij de slacht brengen ze ook meer op.

  Stierkalveren blijven tot een gewicht van 80 kg op het bedrijf, daarna worden ze aan een mester verkocht. Omdat Schwaighofer een topfokker met Fleckvieh is, staan er ook nog 12 fokstieren op stal. Die worden op een leeftijd van 12 tot 14 maanden verkocht voor zo'n €2.000. De meeste fokstiertjes gaan naar Duitsland, maar ook vanuit Oostenrijk is er vraag om het traditionele Braunvieh te vervangen. De melkproductie van Fleckvieh is hoger en bij de slacht brengen ze ook meer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.