Rundveehouderij

Foto & video laatste update:23 jan 2016

Zuivelland Oostenrijk (2): Jaarrond opstallen uit kostenoverweging

In de serie Zuivelland Oostenrijk belicht Boerderij de ontwikkelingen in de Oostenrijkse melkveehouderij. Bekijk de tweede fotoreportage in deze 5-delige serie: bergboer Erwin Possegger in Karinthië heeft hogere productiekosten door de ligging van zijn bedrijf.

Bekijk ook van deze serie:
Zuivelland Oostenrijk (1): Stal staat bol van techniek
Zuivelland Oostenrijk (3): Grootste melkveehouder van het land
Zuivelland Oostenrijk (4): Lage melkprijs weerhoudt Schwaighofer niet

Zuivelland Oostenrijk (5): Alm op afstand kost jaarlijks 9.000 km reizen

Foto

 • Naam: Erwin Possegger (53). Woonplaats: Fresach, Karinthië. Bedrijf: Erwin melkt 50 melkkoeien met een gemiddelde productie van 10.000 kilo (4,20% vet en 3,40% eiwit). Het bedrijf heeft in totaal 44 ha land in gebruik, verdeeld over 5 locaties, 5 daarvan is snijmais.

  Naam: Erwin Possegger (53). Woonplaats: Fresach, Karinthië. Bedrijf: Erwin melkt 50 melkkoeien met een gemiddelde productie van 10.000 kilo (4,20% vet en 3,40% eiwit). Het bedrijf heeft in totaal 44 ha land in gebruik, verdeeld over 5 locaties, 5 daarvan is snijmais.

 • Possegger kiest uit kostenoverweging voor permanent opstallen. Weidegang is volgens hem ook totaal geen heikel punt in Oostenrijk. Dat blijkt in de omgeving wel, er loopt in het hele Draudal vrijwel geen koe buiten.

  Possegger kiest uit kostenoverweging voor permanent opstallen. Weidegang is volgens hem ook totaal geen heikel punt in Oostenrijk. Dat blijkt in de omgeving wel, er loopt in het hele Draudal vrijwel geen koe buiten.

 • Possegger kruist Holstein met Jersey uit kostenoverweging. De kuislingen zijn efficiënter met hun voer en de melkproductie ligt met 10.000 kg ver boven het landelijke gemiddelde. De kostprijs ligt op 37 cent.</p>
<p>De veestapel zorgt voor een goede tweede tak in de vorm van verkoop van fokvee. Een vaars van 2,5 jaar oud, verwachte lijst 9.000-10.000 liter met 4% vet en 3,5% eiwit brengt €1.800 tot 2.000 op. Drachtige vaarzen voor de export leveren €1.400 bij 3 maanden op en €1.800 als hoogdrachtig.

  Possegger kruist Holstein met Jersey uit kostenoverweging. De kuislingen zijn efficiënter met hun voer en de melkproductie ligt met 10.000 kg ver boven het landelijke gemiddelde. De kostprijs ligt op 37 cent.

  De veestapel zorgt voor een goede tweede tak in de vorm van verkoop van fokvee. Een vaars van 2,5 jaar oud, verwachte lijst 9.000-10.000 liter met 4% vet en 3,5% eiwit brengt €1.800 tot 2.000 op. Drachtige vaarzen voor de export leveren €1.400 bij 3 maanden op en €1.800 als hoogdrachtig.

 • "De stiertjes zijn wel een nadeel. De Holsteiners doen net €100 en de Jerseys geven we zo mee. Vandaar dat we de laatste 8 jaar bij de Jerseys op 60 tot 70% van de koeien gesekst sperma inzetten. Bij de Holstein is dat ongeveer de helft", wijst de veehouder bij een pas geboren kalf.

  "De stiertjes zijn wel een nadeel. De Holsteiners doen net €100 en de Jerseys geven we zo mee. Vandaar dat we de laatste 8 jaar bij de Jerseys op 60 tot 70% van de koeien gesekst sperma inzetten. Bij de Holstein is dat ongeveer de helft", wijst de veehouder bij een pas geboren kalf.

 • De fokkerij-liefhebberij verklaart ook voor een deel de inzet van gesekst sperma. Possegger scoort met name bij de Jerseys goed op de regionale en landelijke keuringen. Deze Jersey is Oostenrijks reservekampioen.</p>
<p> 

  De fokkerij-liefhebberij verklaart ook voor een deel de inzet van gesekst sperma. Possegger scoort met name bij de Jerseys goed op de regionale en landelijke keuringen. Deze Jersey is Oostenrijks reservekampioen.

   

 • De veehouder moet elke 2 dagen de melk met een verrijdbare tank naar het 3 km verderop en lager gelegen dorp brengen. Zijn bedrijf is voor vrachtwagens nauwelijks te bereiken. De RMO komt daarom de melk niet aan huis ophalen. De tank van 2.000 liter incl. roerwerk, koeling en reiniging kostte hem €25.000.

  De veehouder moet elke 2 dagen de melk met een verrijdbare tank naar het 3 km verderop en lager gelegen dorp brengen. Zijn bedrijf is voor vrachtwagens nauwelijks te bereiken. De RMO komt daarom de melk niet aan huis ophalen. De tank van 2.000 liter incl. roerwerk, koeling en reiniging kostte hem €25.000.

 • Grond is schaars in Oostenrijk. Stoppende bedrijven verkopen hun grond niet, hooguit gaat het in de pacht. Possegger kan in de directe omgeving van Fressach geen hectare aantrekken. Vooral beneden in het dal is de onderlinge concurrentie moordend, omdat daar ook nog akkerbouwers actief zijn. Ter vergelijking: pacht op de berg kost €300 per ha, in het dal €1.000. Toch heeft Posseger nog 8 ha op 35 km afstand liggen. De rest van de 44 ha ligt versnipperd in 10 ha direct om huis, 6 ha op 3 km, 15 ha op 10 km en 5 ha mais op 15 km afstand.

  Grond is schaars in Oostenrijk. Stoppende bedrijven verkopen hun grond niet, hooguit gaat het in de pacht. Possegger kan in de directe omgeving van Fressach geen hectare aantrekken. Vooral beneden in het dal is de onderlinge concurrentie moordend, omdat daar ook nog akkerbouwers actief zijn. Ter vergelijking: pacht op de berg kost €300 per ha, in het dal €1.000. Toch heeft Posseger nog 8 ha op 35 km afstand liggen. De rest van de 44 ha ligt versnipperd in 10 ha direct om huis, 6 ha op 3 km, 15 ha op 10 km en 5 ha mais op 15 km afstand.

 • Ondanks de huidige lage melkprijs en de arbeidsintensiteit van zijn bedrijf denkt Possegger niet aan stoppen. Zijn oudste zoon werkt al volop mee in het bedrijf en zo stelt de veehouder: "Bergboer zijn is een leven. Ophouden bestaat hierboven niet."

  Ondanks de huidige lage melkprijs en de arbeidsintensiteit van zijn bedrijf denkt Possegger niet aan stoppen. Zijn oudste zoon werkt al volop mee in het bedrijf en zo stelt de veehouder: "Bergboer zijn is een leven. Ophouden bestaat hierboven niet."

 • Voederwinning is op de berg een uitdaging. De mais staat beneden in het dal en wordt aangevuld met aankopen. Gras wordt tussen 27 mei en 25 oktober gemaaid. "Elke dag dat het weer het toelaat, zijn we met de grasoogst bezig. In 6 weken tijd kunnen we alle percelen achter elkaar door maaien," legt Erwin uit. Ter vergelijking: over de 39 ha grasland doet een collega-veehouder beneden in het dal een dag of 2-3.

  Voederwinning is op de berg een uitdaging. De mais staat beneden in het dal en wordt aangevuld met aankopen. Gras wordt tussen 27 mei en 25 oktober gemaaid. "Elke dag dat het weer het toelaat, zijn we met de grasoogst bezig. In 6 weken tijd kunnen we alle percelen achter elkaar door maaien," legt Erwin uit. Ter vergelijking: over de 39 ha grasland doet een collega-veehouder beneden in het dal een dag of 2-3.

 • Vanwege de steile hellingen zijn gewone trekkers onbruikbaar. Possegger gebruikt een Metrac met een maaibalk van 1,60 m. Om een hectare te maaien is de veehouder anderhalf uur bezig. De Metrac wordt ook gebruikt voor het schudden en harken. De trekker kost €25.000.

  Vanwege de steile hellingen zijn gewone trekkers onbruikbaar. Possegger gebruikt een Metrac met een maaibalk van 1,60 m. Om een hectare te maaien is de veehouder anderhalf uur bezig. De Metrac wordt ook gebruikt voor het schudden en harken. De trekker kost €25.000.

 • Voor het binnen halen van het gras wordt gebruik gemaakt van een Muli van €120.000, de capaciteit is 20 kuub.

  Voor het binnen halen van het gras wordt gebruik gemaakt van een Muli van €120.000, de capaciteit is 20 kuub.

 • Gras wordt geoogst met een gemiddeld drogestofpercentage van 35%. Een deel van het gras wordt met behulp van een stationaire hakselaar in de torensilo geblazen. De rest gaat in de sleufsilo.

  Gras wordt geoogst met een gemiddeld drogestofpercentage van 35%. Een deel van het gras wordt met behulp van een stationaire hakselaar in de torensilo geblazen. De rest gaat in de sleufsilo.

 • Als hooien mogelijk is, wordt er hooi los in een schuur opgeslagen. Met een hooiventilator wordt het product de schuur ingeblazen.

  Als hooien mogelijk is, wordt er hooi los in een schuur opgeslagen. Met een hooiventilator wordt het product de schuur ingeblazen.

 • De grasoogst is niet zonder gevaar. De percelen van Possegger hebben een hellingshoek tot 70%. In 2014 schoot zijn zoon met de Metrac door en wist voordat de machine omsloeg eraf te springen. De Metrac kwam 200 meter lager total loss in de bosrand tot stilstand.

  De grasoogst is niet zonder gevaar. De percelen van Possegger hebben een hellingshoek tot 70%. In 2014 schoot zijn zoon met de Metrac door en wist voordat de machine omsloeg eraf te springen. De Metrac kwam 200 meter lager total loss in de bosrand tot stilstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.