Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:23 jan 2016

Zuivelland Oostenrijk (1): Stal staat bol van techniek

In de serie Zuivelland Oostenrijk belicht Boerderij de ontwikkelingen in de Oostenrijkse melkveehouderij. Bekijk de eerste fotoreportage in deze 5-delige serie: melkveehouder én stalautomatiseerder Josef Hetzenauer in Tirol test nieuwe installaties in zijn eigen stal.

Lees ook het eerder verschenen artikel.

 

Lees ook van deze serie:

Zuivelland Oostenrijk (5): Alm op afstand kost jaarlijks 9.000 km reizen
Zuivelland Oostenrijk (4): Lage melkprijs weerhoudt Schwaighofer niet
Zuivelland Oostenrijk (3): Grootste melkveehouder van het land
Zuivelland Oostenrijk (2): Jaarrond opstallen uit kostenoverweging

Foto

 • Josef Hetzenauer (37) heeft in het Oostenrijkse Langkampfen een melkveebedrijf met 60 koeien en 60 stuks jongvee. De gemiddelde productie is 11.400 kg melk met 4,0% vet en 3,50% eiwit. Naast zijn melkveebedrijf is Hetzenauer eigenaar van het stalautomatiseringsbedrijf <a href="http://www.hetwin.at" target="_blank">Hetwin</a>.

  Josef Hetzenauer (37) heeft in het Oostenrijkse Langkampfen een melkveebedrijf met 60 koeien en 60 stuks jongvee. De gemiddelde productie is 11.400 kg melk met 4,0% vet en 3,50% eiwit. Naast zijn melkveebedrijf is Hetzenauer eigenaar van het stalautomatiseringsbedrijf Hetwin.

  Foto: Henk Riswick
 • Hetwin is elf jaar op de markt met stalautomatisering en verkoopt al zeven jaar de Aramis II voerrobot. De vanafprijs is €100.000. De prijs is afhankelijk van het aantal voorraadbunkers. De Aramis II is in staat twintig componenten in één keer te verwerken tot een homogeen mengsel.

  Hetwin is elf jaar op de markt met stalautomatisering en verkoopt al zeven jaar de Aramis II voerrobot. De vanafprijs is €100.000. De prijs is afhankelijk van het aantal voorraadbunkers. De Aramis II is in staat twintig componenten in één keer te verwerken tot een homogeen mengsel.

 • De Aramis onderscheidt zich van andere merken door de horizontale snij-inrichting met twee naar elkaar draaiende messenbalken en de 8 mm dikke, dubbele edelstalen wand van de mengkuip. De binnenwand is vervangbaar.

  De Aramis onderscheidt zich van andere merken door de horizontale snij-inrichting met twee naar elkaar draaiende messenbalken en de 8 mm dikke, dubbele edelstalen wand van de mengkuip. De binnenwand is vervangbaar.

 • De voerrobot beweegt zich aan een rail door de stal. De benodigde voergangbreedte is 2,50 meter. De Aramis is nog niet geplaatst op een Nederlands bedrijf.

  De voerrobot beweegt zich aan een rail door de stal. De benodigde voergangbreedte is 2,50 meter. De Aramis is nog niet geplaatst op een Nederlands bedrijf.

 • Het eindresultaat is een mooi homogeen mengsel van kuilgras, mais en stro. De deeltjeslengte wordt bepaald door de mengtijd.

  Het eindresultaat is een mooi homogeen mengsel van kuilgras, mais en stro. De deeltjeslengte wordt bepaald door de mengtijd.

 • Tot twaalf keer per dag schuift een Stalboy voerschuif het ruwvoer regelmatig richting het voerhek. De Stalboy lijkt op de Juno van Lely, maar is voorzien van twee voorraadbakken, elk voor 70 kg krachtvoer.

  Tot twaalf keer per dag schuift een Stalboy voerschuif het ruwvoer regelmatig richting het voerhek. De Stalboy lijkt op de Juno van Lely, maar is voorzien van twee voorraadbakken, elk voor 70 kg krachtvoer.

 • De draaischijf van de Stalboy draait op een eigen aandrijving. Daardoor wordt het voer aangeschoven op de plek waar een koe het weggegooid heeft. De voerschuif navigeert door de stal door middel van magneten die op 2,5 meter afstand van elkaar in de vloer zitten. Bij eenmaal per dag voeren, schuift de robot elke rondgang (om de 2-3 uur) 55 mm naar het voerhek op.

  De draaischijf van de Stalboy draait op een eigen aandrijving. Daardoor wordt het voer aangeschoven op de plek waar een koe het weggegooid heeft. De voerschuif navigeert door de stal door middel van magneten die op 2,5 meter afstand van elkaar in de vloer zitten. Bij eenmaal per dag voeren, schuift de robot elke rondgang (om de 2-3 uur) 55 mm naar het voerhek op.

 • De Stalboy schuift op de heenweg het voer aan. Op de terugweg naar het laadstation kunnen er twee krachtvoercomponenten gevoerd worden. De frequentie van het krachtvoer verstrekken is instelbaar. De Stalboy kost kaal €15.000. Elke voercontainer kost €900. Een extra aandrijving voor de draaischijf kost €3.000.

  De Stalboy schuift op de heenweg het voer aan. Op de terugweg naar het laadstation kunnen er twee krachtvoercomponenten gevoerd worden. De frequentie van het krachtvoer verstrekken is instelbaar. De Stalboy kost kaal €15.000. Elke voercontainer kost €900. Een extra aandrijving voor de draaischijf kost €3.000.

 • Boven de ligboxen hangt een rails voor de Astor-instrooirobot. Deze instrooirobot is geschikt voor stro, zaagsel, zand en dikke fractie. De voorraadbak is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, tot 600 dieren.

  Boven de ligboxen hangt een rails voor de Astor-instrooirobot. Deze instrooirobot is geschikt voor stro, zaagsel, zand en dikke fractie. De voorraadbak is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, tot 600 dieren.

 • De hoeveelheid strooisel en de plaats in de stal is in te stellen. Er kunnen zowel ligboxen als een strohok voor droge koeien mee ingestrooid worden.

  De hoeveelheid strooisel en de plaats in de stal is in te stellen. Er kunnen zowel ligboxen als een strohok voor droge koeien mee ingestrooid worden.

 • Hetzenauer gebruikt, zoals vele Oostenrijkers, gehakseld stro in de boxen. De veehouder kan zo overstappen op dikke fractie. De mestscheider staat al naast de stal.

  Hetzenauer gebruikt, zoals vele Oostenrijkers, gehakseld stro in de boxen. De veehouder kan zo overstappen op dikke fractie. De mestscheider staat al naast de stal.

 • Omdat het antibioticagebruik in Oostenrijk aan banden is gelegd, wordt er veel gebruik gemaakt van homeopathie. Nadeel is wel dat middelen op slijmvliezen aangebracht moeten worden. Om worstelingen met koeien te verminderen, ontwikkelde Hetwin een sproeiunit voor boven de melkrobot, (hier gemonteerd boven de krachtvoerbox).

  Omdat het antibioticagebruik in Oostenrijk aan banden is gelegd, wordt er veel gebruik gemaakt van homeopathie. Nadeel is wel dat middelen op slijmvliezen aangebracht moeten worden. Om worstelingen met koeien te verminderen, ontwikkelde Hetwin een sproeiunit voor boven de melkrobot, (hier gemonteerd boven de krachtvoerbox).

 • De unit is voorzien van een voorraadkastje waar zes flesjes met de meest toegepaste homeopathische middelen staan. Via het managementsysteem is aan te geven welke koe waarmee behandeld moet worden. Zodra de koe haar kop in de voerbak van de melkrobot steekt, sprayt een verstuiver het middel tegen de neus.

  De unit is voorzien van een voorraadkastje waar zes flesjes met de meest toegepaste homeopathische middelen staan. Via het managementsysteem is aan te geven welke koe waarmee behandeld moet worden. Zodra de koe haar kop in de voerbak van de melkrobot steekt, sprayt een verstuiver het middel tegen de neus.

 • Door alle installaties is de stal luxer uitgevoerd dan standaard. De vrijwel geheel uit hout opgetrokken stal kost tussen €800.000 en €1 miljoen. Het grootste bedrag zit volgens Hetzenauer in de dakconstructie. Het dak moet namelijk een sneeuwlast van 400 kg per vierkante meter kunnen dragen.

  Door alle installaties is de stal luxer uitgevoerd dan standaard. De vrijwel geheel uit hout opgetrokken stal kost tussen €800.000 en €1 miljoen. Het grootste bedrag zit volgens Hetzenauer in de dakconstructie. Het dak moet namelijk een sneeuwlast van 400 kg per vierkante meter kunnen dragen.

 • Omdat Hetzenauer veel bezoekers in de stal krijgt, is boven de robotruimte een berghut gemaakt. Vanaf het balkon rondom is de hele stal te overzien.

  Omdat Hetzenauer veel bezoekers in de stal krijgt, is boven de robotruimte een berghut gemaakt. Vanaf het balkon rondom is de hele stal te overzien.

Laatste reacties

 • Hodalen

  Dat met die homeopatische middelen, zou dat eens uitgediept kunnen worden?

 • el

  Sorry niet goed gelezen!

Of registreer je om te kunnen reageren.