Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Opstartprobleem automatisering in stal opgelost

Nico van den Akker liet 2,5 jaar geleden een ligboxenstal voor 135 melkkoeien bouwen. Hij vertelt over zijn ervaringen met de automatisering in de stal.

Foto

 • Nico van den Akker (50) heeft in Oosterwijtwerd (Gr.) een veebedrijf met 145 melkkoeien, 85 stuks jongvee en 70 hectare land. Hij bouwde in 2013 een stal met 135 ligboxen en zette daarbij sterk in op automatisering. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar <a title="ervaringen Nico van den Akker" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2015/12/Prima-stal-wel-wat-hobbels-onderweg-2738695W/">Van den Akkers ervaringen</a>.

  Nico van den Akker (50) heeft in Oosterwijtwerd (Gr.) een veebedrijf met 145 melkkoeien, 85 stuks jongvee en 70 hectare land. Hij bouwde in 2013 een stal met 135 ligboxen en zette daarbij sterk in op automatisering. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar Van den Akkers ervaringen.

 • Een overzicht van de vrij compacte ligboxenstal. De laatste 'kans' op superheffing wilde Van den Akker vermijden. December 2014 was de gemiddelde dagmelkproductie slechts 21 liter. De veehouder trapte opzichtig op de rem. Inmiddels is het gaspedaal weer ingetrapt. De gemiddelde productie is 29 liter.

  Een overzicht van de vrij compacte ligboxenstal. De laatste 'kans' op superheffing wilde Van den Akker vermijden. December 2014 was de gemiddelde dagmelkproductie slechts 21 liter. De veehouder trapte opzichtig op de rem. Inmiddels is het gaspedaal weer ingetrapt. De gemiddelde productie is 29 liter.

 • Een overzicht in de 3+0-stal gezien vanaf de zolder boven de melkrobots. Licht en vooral lucht speelden een grote rol tijdens de stalbouw. Niet alleen de zijkanten van de stal kunnen open, maar ook de voor- en achterkant.

  Een overzicht in de 3+0-stal gezien vanaf de zolder boven de melkrobots. Licht en vooral lucht speelden een grote rol tijdens de stalbouw. Niet alleen de zijkanten van de stal kunnen open, maar ook de voor- en achterkant.

 • En licht is er ook voldoende. Daarvan getuigt deze 4 meter brede lichtstraat.

  En licht is er ook voldoende. Daarvan getuigt deze 4 meter brede lichtstraat.

 • De stal vanuit een ander perspectief. Hier is het open karakter goed te zien. Van den Akker ziet na twee jaar belangrijke winstpunten: meer dierenwelzijn, maar ook meer werkplezier.

  De stal vanuit een ander perspectief. Hier is het open karakter goed te zien. Van den Akker ziet na twee jaar belangrijke winstpunten: meer dierenwelzijn, maar ook meer werkplezier.

 • Twee melkrobots melken gemiddeld 130 koeien. Qua capaciteit kan dat prima uit, merkt Van den Akker. Ook de looplijnen voldoen uitstekend. In de kleine wachtruimte voor de robots zijn veel separatiemogelijkheden. Zo kan hij nog meer onderscheid tussen koeien maken. Bovendien komt de wachtruimte nooit vol te staan. De melkrobots doen en deden het goed. Dat gold in de opstartperiode niet altijd voor de omringende apparatuur, zoals selectiepoorten, Herd Navigator, mestschuiven, voeraanschuifrobot, melkkoeling en buffervat. Die apparaten hadden last van kinderziektes.

  Twee melkrobots melken gemiddeld 130 koeien. Qua capaciteit kan dat prima uit, merkt Van den Akker. Ook de looplijnen voldoen uitstekend. In de kleine wachtruimte voor de robots zijn veel separatiemogelijkheden. Zo kan hij nog meer onderscheid tussen koeien maken. Bovendien komt de wachtruimte nooit vol te staan. De melkrobots doen en deden het goed. Dat gold in de opstartperiode niet altijd voor de omringende apparatuur, zoals selectiepoorten, Herd Navigator, mestschuiven, voeraanschuifrobot, melkkoeling en buffervat. Die apparaten hadden last van kinderziektes.

 • Een keer - na 9 maanden - ging er echt iets mis: het kiemgetal van de melk ging ineens hard omhoog. Het driefasensysteem liep eigenlijk op twee. Deze frequentieregelaar 'herstelde' dit wel tot drie, maar het echte vermogen werd nooit gehaald. Het concrete gevolg: voor het melken was het voldoende, maar niet voor het spoelen. De oorzaak - een draadje in de stoppenkast dat los zat - kwam pas later aan het licht. Maar intussen had Van den Akker al wel een strafpunt gekregen omdat het kiemgetal boven 100.000 zat. Dat terwijl hij al 20 jaar eersteklas melk leverde. Nu is het kiemgetal 10.000.

  Een keer - na 9 maanden - ging er echt iets mis: het kiemgetal van de melk ging ineens hard omhoog. Het driefasensysteem liep eigenlijk op twee. Deze frequentieregelaar 'herstelde' dit wel tot drie, maar het echte vermogen werd nooit gehaald. Het concrete gevolg: voor het melken was het voldoende, maar niet voor het spoelen. De oorzaak - een draadje in de stoppenkast dat los zat - kwam pas later aan het licht. Maar intussen had Van den Akker al wel een strafpunt gekregen omdat het kiemgetal boven 100.000 zat. Dat terwijl hij al 20 jaar eersteklas melk leverde. Nu is het kiemgetal 10.000.

 • De wachtruimte voor de melkrobots staat vol met hekwerk. Separatie is een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Dat maakt ook kwetsbaar. Als het systeem werkt is het ideaal, maar als er iets misgaat loopt het direct verkeerd. Kortom, alles moet kloppen.

  De wachtruimte voor de melkrobots staat vol met hekwerk. Separatie is een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Dat maakt ook kwetsbaar. Als het systeem werkt is het ideaal, maar als er iets misgaat loopt het direct verkeerd. Kortom, alles moet kloppen.

 • Storingen zijn er - vooral in de opstartperiode - ook geweest. Dat gold bijvoorbeeld voor deze op luchtdruk werkende sensor op selectiepoorten in de wachtruimte. Als daar een storing was, klapte het hek niet meer open en werd er geen koe meer doorgelaten. En dat kan relatief snel gebeuren. Op een gemiddelde poort zitten zes sensoren.

  Storingen zijn er - vooral in de opstartperiode - ook geweest. Dat gold bijvoorbeeld voor deze op luchtdruk werkende sensor op selectiepoorten in de wachtruimte. Als daar een storing was, klapte het hek niet meer open en werd er geen koe meer doorgelaten. En dat kan relatief snel gebeuren. Op een gemiddelde poort zitten zes sensoren.

 • In het begin waren er ook problemen met de elektrische stekkertjes op de selectiepoorten. Die zijn inmiddels door gewone stekkers vervangen.

  In het begin waren er ook problemen met de elektrische stekkertjes op de selectiepoorten. Die zijn inmiddels door gewone stekkers vervangen.

 • Ook Herd Navigator kende in de opstartperiode af en toe problemen. Maar het systeem werkt inmiddels prima. Van den Akker kan veel controleren, zoals de vruchtbaarheidscyclus, het inseminatiemoment, de mastitisdetectie en slepende melkziekte.

  Ook Herd Navigator kende in de opstartperiode af en toe problemen. Maar het systeem werkt inmiddels prima. Van den Akker kan veel controleren, zoals de vruchtbaarheidscyclus, het inseminatiemoment, de mastitisdetectie en slepende melkziekte.

 • De schoftbomen in de ligboxen waren in het begin te ruim afgesteld. Daardoor stonden de koeien te ver naar voren en kwam te veel mest en urine in de boxen terecht. Van den Akker heeft de schoftbomen daarom meer naar achteren gezet. Het probleem is nu verholpen. De dieren gaan zelfs beter liggen doordat de boxen droger zijn. Ook is de uiergezondheid goed onder controle. Het celgetal is 90.000.

  De schoftbomen in de ligboxen waren in het begin te ruim afgesteld. Daardoor stonden de koeien te ver naar voren en kwam te veel mest en urine in de boxen terecht. Van den Akker heeft de schoftbomen daarom meer naar achteren gezet. Het probleem is nu verholpen. De dieren gaan zelfs beter liggen doordat de boxen droger zijn. Ook is de uiergezondheid goed onder controle. Het celgetal is 90.000.

 • De koeien liggen in diepstrooisel. Dat bevalt goed; dikke hakken zijn er niet.

  De koeien liggen in diepstrooisel. Dat bevalt goed; dikke hakken zijn er niet.

 • Links achterin de stal staat deze mestscheider. Die krijgt altijd verse mest. Het systeem werkt prima, stelt de veehouder, die de boxen altijd vlot met een grote knikverreiker kan instrooien.

  Links achterin de stal staat deze mestscheider. Die krijgt altijd verse mest. Het systeem werkt prima, stelt de veehouder, die de boxen altijd vlot met een grote knikverreiker kan instrooien.

 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme W5-vloer. Deze vaste mestschuif houdt de vloer schoon. De ketting van de schuif reinigt de gleuf in het midden van de vloer uitstekend. Dat drukt de ammoniakuitstoot nog iets meer.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme W5-vloer. Deze vaste mestschuif houdt de vloer schoon. De ketting van de schuif reinigt de gleuf in het midden van de vloer uitstekend. Dat drukt de ammoniakuitstoot nog iets meer.

 • Van den Akker heeft het ijzeren aandrijfwiel van de mestschuif vervangen door dit kunststof wiel. De schuif deed het weliswaar altijd prima, maar nu slijten ketting en wiel minder snel.

  Van den Akker heeft het ijzeren aandrijfwiel van de mestschuif vervangen door dit kunststof wiel. De schuif deed het weliswaar altijd prima, maar nu slijten ketting en wiel minder snel.

 • De 'blokken' van de W5-vloer ondersteunen de klauwen goed, stelt Van den Akker. De koeien draaien er veel makkelijker op dan op gewone roosters. Nog een voordeel: de ammoniakuitstoot van de W5 is gunstiger dan gedacht. Dat blijkt uit de eerste tests. Er kan geen leklucht uit de put komen.

  De 'blokken' van de W5-vloer ondersteunen de klauwen goed, stelt Van den Akker. De koeien draaien er veel makkelijker op dan op gewone roosters. Nog een voordeel: de ammoniakuitstoot van de W5 is gunstiger dan gedacht. Dat blijkt uit de eerste tests. Er kan geen leklucht uit de put komen.

 • De vloer is overal dicht. De mestschuif moet een behoorlijke afstand afleggen voordat de mestafstort aan de achterkant van de stal bereikt is. De schuif doet er gemiddeld 50 minuten over en draait elke 2 uur.

  De vloer is overal dicht. De mestschuif moet een behoorlijke afstand afleggen voordat de mestafstort aan de achterkant van de stal bereikt is. De schuif doet er gemiddeld 50 minuten over en draait elke 2 uur.

 • Geen arbeidsgemak in de wachtruimte ... Daar moet Van den Akker toch echt zelf de dichte vloer schoonhouden. Dat geldt ook voor de doorsteken in de stal.

  Geen arbeidsgemak in de wachtruimte ... Daar moet Van den Akker toch echt zelf de dichte vloer schoonhouden. Dat geldt ook voor de doorsteken in de stal.

 • De separatieruimtes zitten voorin de stal. De droge koeien staan hier overigens niet. Die staan - samen met het jongvee - in de oude stal, pal tegenover deze stal. Vlak voor de droogstand verblijven de koeien een of twee weken in de seperatieruimte. Ze krijgen dan het restvoer van de melkkoeien waardoor de melkproductie voor het droogzetten wordt geremd. Met een split entry kunnen de koeien uit de sepratieruimte ook automatisch worden gemolken.

  De separatieruimtes zitten voorin de stal. De droge koeien staan hier overigens niet. Die staan - samen met het jongvee - in de oude stal, pal tegenover deze stal. Vlak voor de droogstand verblijven de koeien een of twee weken in de seperatieruimte. Ze krijgen dan het restvoer van de melkkoeien waardoor de melkproductie voor het droogzetten wordt geremd. Met een split entry kunnen de koeien uit de sepratieruimte ook automatisch worden gemolken.

 • De voeraanschuifrobot draait nu goed en maakt zelfstandig zijn rondjes. Hier rijdt de robot van de nieuwe naar de oude stal. Rechtsachter is het 'hok' met plastic flappen te zien waar de voeraanschuifrobot gestald staat.

  De voeraanschuifrobot draait nu goed en maakt zelfstandig zijn rondjes. Hier rijdt de robot van de nieuwe naar de oude stal. Rechtsachter is het 'hok' met plastic flappen te zien waar de voeraanschuifrobot gestald staat.

 • Een paar hekken, een veer en Van den Akker kan de koeien laten oversteken. De afstand van stal naar stal is 20 meter.

  Een paar hekken, een veer en Van den Akker kan de koeien laten oversteken. De afstand van stal naar stal is 20 meter.

 • Van den Akker plaatste ook nog een extra separatiebox met split entry naast het strohok in de oude stal. De separatiebox is tegelijkertijd krachtvoerbox.

  Van den Akker plaatste ook nog een extra separatiebox met split entry naast het strohok in de oude stal. De separatiebox is tegelijkertijd krachtvoerbox.

 • Een slimmigheidje: een tweede muur bovenop de oude bij de kuil.

  Een slimmigheidje: een tweede muur bovenop de oude bij de kuil.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.