Rundveehouderij

Foto & video 4467 x bekeken 1 reactielaatste update:27 jan 2016

Verse koeien kiezen voor strohok

De koeien en vaarzen van Henk Jansma kalven af in een strohok. De dieren bepalen zelf hoe snel ze teruggaan in de groep van de melkgevende koeien.

Foto

 • Henk Jansma (46) houdt 140 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee in Makkinga (Fr). "De koe laat zelf wel zien wanneer ze weer toe is aan de groep", zegt Jansma. Foto's: Mark Pasveer

  Henk Jansma (46) houdt 140 melk- en kalfkoeien en 80 stuks jongvee in Makkinga (Fr). "De koe laat zelf wel zien wanneer ze weer toe is aan de groep", zegt Jansma. Foto's: Mark Pasveer

 • De koeien en vaarzen van Jansma kalven af in een strohok. Een van zijn vaarzen staat op het punt van afkalven.

  De koeien en vaarzen van Jansma kalven af in een strohok. Een van zijn vaarzen staat op het punt van afkalven.

 • Jansma kiest bewust voor een strohok, om het zijn afkalfkoeien en verse koeien zo comfortabel mogelijk te maken. De afkalfkoeien houden zicht op de melkgevende koeien.

  Jansma kiest bewust voor een strohok, om het zijn afkalfkoeien en verse koeien zo comfortabel mogelijk te maken. De afkalfkoeien houden zicht op de melkgevende koeien.

 • Henk Jansma helpt  de koe een handje bij het afkalven. In de regel ziet hij weinig melkziekte rondom  het afkalven. Twee weken voor afkalven droogstandsbrok verstrekken, draagt  daar ook aan bij.

  Henk Jansma helpt de koe een handje bij het afkalven. In de regel ziet hij weinig melkziekte rondom het afkalven. Twee weken voor afkalven droogstandsbrok verstrekken, draagt daar ook aan bij.

 • Gelukkig weer een vaarskalfje.

  Gelukkig weer een vaarskalfje.

 • Het goed sturen op een optimale conditie vanaf de tweede helft van de lactatie, is volgens Jansma belangrijk om afkalfproblemen te voorkomen.

  Het goed sturen op een optimale conditie vanaf de tweede helft van de lactatie, is volgens Jansma belangrijk om afkalfproblemen te voorkomen.

 • Ook de moeder is blij met haar pasgeboren kalf.

  Ook de moeder is blij met haar pasgeboren kalf.

 • Het pasgeboren kalf wordt vrij snel bij de moeder weggehaald en in een eenlingbox geplaatst. Jansma vangt de biest bij de melkrobot op in een speenemmer en verstrekt deze zo snel mogelijk.

  Het pasgeboren kalf wordt vrij snel bij de moeder weggehaald en in een eenlingbox geplaatst. Jansma vangt de biest bij de melkrobot op in een speenemmer en verstrekt deze zo snel mogelijk.

 • Gemiddeld staan er vijf afgekalfde koeien in het strohok.

  Gemiddeld staan er vijf afgekalfde koeien in het strohok.

 • Via een klaphek dat naar één kant scharniert, kunnen de verse koeien vrijwillig naar de groep terug. Voor de nacht gaan de pas afgekalfde dieren wel weer in het strohok. "Dat vinden ze blijkbaar toch comfortabel", zegt Jansma.

  Via een klaphek dat naar één kant scharniert, kunnen de verse koeien vrijwillig naar de groep terug. Voor de nacht gaan de pas afgekalfde dieren wel weer in het strohok. "Dat vinden ze blijkbaar toch comfortabel", zegt Jansma.

Eén reactie

 • el

  De koe gaat graag terug naar de plek waar ze gekalft heeft!

Of registreer je om te kunnen reageren.