Rundveehouderij

Foto & video 8 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: 'De efficiëncy op ons bedrijf kan beter'

Albert Kant (23) in Klundert (Noord-Brabant) werkt fulltime bij Rabobank, op de afdeling Food & Agri. In de avonduren en weekenden werkt hij mee op het melkveebedrijf van zijn ouders. Albert regelt het landwerk.

Naast de 80 melkkoeien, heeft het bedrijf 40 hectare grasland, 6 hectare snijmais en 4 hectare suikerbieten. Albert loopt liever in de stal, dan dat hij op de trekker zit. "Hele dagen op de trekker, daar wordt ik chagrijnig van. Je hebt koeienboeren en machineboeren, ik ben een koeienboer."

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"De efficiency kan beter. Ik denk dan aan meer automatisering, maar ook aan het verhogen van de eigen ruwvoerproductie door precisielandbouw. De loonwerker heeft sinds kort een sensor op de maaier die de grasgroei kan monitoren. Ik hoop dat ik mee kan doen aan de testfase."

Over vijf jaar ...

"Zit ik in de maatschap en melken we 120 koeien. Onze voerproductie is dan verbeterd en indien mogelijk hebben we uitgebreid in grond om zelfvoorzienend in ruwvoer te worden. Ook werk ik dan nog bij Rabobank. Onlangs werd bekend dat er veel ontslagen zullen vallen, maar ik werk bij de afdeling Food & Agri, die blijft gespaard is mij verteld."

Beweeg over de iconen voor meer informatie.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • famvaneek1

  Mooi artikel Albert

 • koeboertje

  Een optimistische opvolger ,
  een op merking , alsje de ruwvoerproductie wilt verbeteren zul je toch nog vaker op het land moeten zijn om alle signalen op te pikken , maar waar een wil is komt het goed.
  Succes

 • AD AKKERMANS

  tja,Precisielandbouw klinkt heel erg leuk en is het ook. Alle toeleveranciers staan klaar hoor .. Iedereen wil aan de boeren verdienen maar verdienen de boeren er ook zoveel aan. Lobbyisten zijn druk bezig in de 2e kamer voor subsidiebeleid voor precisielandbouw maar wie word er beter van.

 • koeboertje

  Gewoon zelf heel precies zijn met alles wat je doet , heb je niemand anders voor nodig Ad .

 • zon

  Juist Ad,
  Als er eerst subsidiebeleid moet komen dan weet je ook al dat het niet veel later een plicht zal worden,dan kun je voor al je veldwerk je oude machines eruit doen want dat wordt dan verboden en nieuwe machines zijn dan te duur dus ben je overgeleverd aan de loonwerker.

 • BO(skabout)ER

  ach ja je hebt koeienboeren en machineboeren. Als je boekhoudkundig naar de beste boer kijkt zijn dat boeren die beide zijn;). Maar ieder zijn ding.

 • Zandboertje

  @zon
  beetje overdreven lijkt me die reactie. Als het al over machines gaat dan mogelijk een strooier of bemester. De strooiers van tegenwoordig zijn met minimale uitbreiding zo om te passen naar PL.
  En de verplichting zal ook wel meevallen. Een veldspuit mag je ook vandaag nog gewoon manueel bestellen en mee aan de gang gaan.

 • GDekker

  Volgende keer het woordenboek erbij pakken, er is een nederlands voor efficiëncy..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.