Rundveehouderij

Foto & video

Zuivelland Oostenrijk (5): Alm op afstand kost jaarlijks 9.000 km reizen

In de serie Zuivelland Oostenrijk belicht Boerderij de ontwikkelingen in de Oostenrijkse melkveehouderij. Bekijk de laatste fotoreportage in deze 5-delige serie: bergboer Toni Hörbiger rijdt jaarlijks 9.000 kilometer heen en weer naar de alm om zijn koeien daar te melken.

Bekijk ook van deze serie:

Zuivelland Oostenrijk (4): Lage melkprijs weerhoudt Schwaighofer niet
Zuivelland Oostenrijk (3): Grootste melkveehouder van het land
Zuivelland Oostenrijk (2): Jaarrond opstallen uit kostenoverweging
Zuivelland Oostenrijk (1):
Stal staat bol van techniek

Foto

 • Toni en Martin Hörbiger hebben in Mittersill (Salzburgerland) een melkveebedrijf met 40 melkkoeien. De gemiddelde melkproductie is 6.500 kilo melk. Het bedrijf heeft 17 hectare land in eigendom, 28 hectare pacht en beheert 40 hectare alm.

  Toni en Martin Hörbiger hebben in Mittersill (Salzburgerland) een melkveebedrijf met 40 melkkoeien. De gemiddelde melkproductie is 6.500 kilo melk. Het bedrijf heeft 17 hectare land in eigendom, 28 hectare pacht en beheert 40 hectare alm.

 • Het melkveebedrijf van familie Hörbiger is een traditionele boerderij met voorin het woonhuis en daarachter de stallen met daarboven de hooiopslag.

  Het melkveebedrijf van familie Hörbiger is een traditionele boerderij met voorin het woonhuis en daarachter de stallen met daarboven de hooiopslag.

 • In 2014 is aan de achterzijde van de boerderij een nieuwe stal verrezen. De machineloods is onder de stal gebouwd. Op hellingen is deze bouwwijze in Oostenrijk heel normaal.

  In 2014 is aan de achterzijde van de boerderij een nieuwe stal verrezen. De machineloods is onder de stal gebouwd. Op hellingen is deze bouwwijze in Oostenrijk heel normaal.

 • De oude grupstal is vervangen door een ligboxenstal met dichte vloer. De boxen zijn ingestrooid met gehakseld stro.

  De oude grupstal is vervangen door een ligboxenstal met dichte vloer. De boxen zijn ingestrooid met gehakseld stro.

 • De hele veestapel van Hörbiger loopt rond Mittersill op de alm. Koeien lopen op de lagere delen, het jongvee tot pakweg 2.000 meter hoogte. Hörbiger maait het grasland driemaal per jaar, half mei voor het eerst en in september voor het laatst. Daarna laat hij het vee het gras kort grazen.

  De hele veestapel van Hörbiger loopt rond Mittersill op de alm. Koeien lopen op de lagere delen, het jongvee tot pakweg 2.000 meter hoogte. Hörbiger maait het grasland driemaal per jaar, half mei voor het eerst en in september voor het laatst. Daarna laat hij het vee het gras kort grazen.

 • De koeien begrazen een alm van 8 hectare op 15 kilometer van huis. Jaarlijks rijden Toni en Martin zo'n 9.000 kilometer voor het melken en controleren van de veestapel. Per koe levert de begrazing €100 almpremie op. Beweiding op de berg is niet zonder gevaar. Jaarlijks verliest Hörbiger wel een koe of pink die zich op de helling verstapt en naar beneden valt. Vooral bij pinken komt dit door springen tijdens de tocht regelmatig voor. De afvoer van een rund vanaf de alm wordt door de gemeente vergoed. Op hoge, lastig te bereiken stukken wordt een helikopter ingezet.

  De koeien begrazen een alm van 8 hectare op 15 kilometer van huis. Jaarlijks rijden Toni en Martin zo'n 9.000 kilometer voor het melken en controleren van de veestapel. Per koe levert de begrazing €100 almpremie op. Beweiding op de berg is niet zonder gevaar. Jaarlijks verliest Hörbiger wel een koe of pink die zich op de helling verstapt en naar beneden valt. Vooral bij pinken komt dit door springen tijdens de tocht regelmatig voor. De afvoer van een rund vanaf de alm wordt door de gemeente vergoed. Op hoge, lastig te bereiken stukken wordt een helikopter ingezet.

 • De alm is opgedeeld in verschillende percelen. Lopend de koeien halen kost te veel tijd. Hörbiger heeft zijn veestapel aangeleerd om te komen als hij roept. Tweemaal daags schalt zijn kreet door het dal.

  De alm is opgedeeld in verschillende percelen. Lopend de koeien halen kost te veel tijd. Hörbiger heeft zijn veestapel aangeleerd om te komen als hij roept. Tweemaal daags schalt zijn kreet door het dal.

 • Er hoeft geen koe gehaald te worden. Binnen een kwartier staan alle 40 dieren bij de stal. Een enkeling blijft lang boven grazen, maar als de meesten naar beneden zijn volgen de achterblijvers ook vlot.

  Er hoeft geen koe gehaald te worden. Binnen een kwartier staan alle 40 dieren bij de stal. Een enkeling blijft lang boven grazen, maar als de meesten naar beneden zijn volgen de achterblijvers ook vlot.

 • Op stal heeft elke koe haar eigen plek. Via een vaste, door rangorde bepaalde volgorde komen de koeien binnen en gaan op hun plek staan.

  Op stal heeft elke koe haar eigen plek. Via een vaste, door rangorde bepaalde volgorde komen de koeien binnen en gaan op hun plek staan.

 • Vastzetten kost even tijd, maar de koeien werken goed mee.

  Vastzetten kost even tijd, maar de koeien werken goed mee.

 • Hörbiger melkt met vier melkstellen die hij op een vaste melkleiding aansluit.

  Hörbiger melkt met vier melkstellen die hij op een vaste melkleiding aansluit.

 • Melken blijft een zware klus. De koeien geven nu gemiddeld 6.500 liter. Dit is nog op basis van de biologische veehouderij, waarvan de Hörbigers vorig jaar afscheid namen. Martin ziet te weinig voordelen in de biologische veehouderij. Doordat er meer krachtvoer gevoerd kan worden en door genetische vooruitgang bij de veestapel verwacht hij binnen een paar jaar de gemiddelde productie met 1.000 liter op te krikken.

  Melken blijft een zware klus. De koeien geven nu gemiddeld 6.500 liter. Dit is nog op basis van de biologische veehouderij, waarvan de Hörbigers vorig jaar afscheid namen. Martin ziet te weinig voordelen in de biologische veehouderij. Doordat er meer krachtvoer gevoerd kan worden en door genetische vooruitgang bij de veestapel verwacht hij binnen een paar jaar de gemiddelde productie met 1.000 liter op te krikken.

 • De koeien kalven jaarrond. Dit in tegenstelling tot wat op veel andere bedrijven gebeurt. De kalveren worden apart gezet en krijgen tweemaal daags hun melk. Zodra ze van de melk af zijn, haalt Hörbiger ze naar de boerderij. Pas als pink komen ze op de alm.

  De koeien kalven jaarrond. Dit in tegenstelling tot wat op veel andere bedrijven gebeurt. De kalveren worden apart gezet en krijgen tweemaal daags hun melk. Zodra ze van de melk af zijn, haalt Hörbiger ze naar de boerderij. Pas als pink komen ze op de alm.

 • Antibioticagebruik ligt in Oostenrijk zwaar onder het vergrootglas. De veehouders maken veel gebruik van homeopathische middelen. In de stal ligt een dik boek waarin Martin per aandoening de combinatie van middelen opzoekt.

  Antibioticagebruik ligt in Oostenrijk zwaar onder het vergrootglas. De veehouders maken veel gebruik van homeopathische middelen. In de stal ligt een dik boek waarin Martin per aandoening de combinatie van middelen opzoekt.

 • Een van de oudere kalveren vertoont verschijnselen van longontsteking. Martin dient het dier tweemaal daags een homeopathisch middel toe. Hij smeert het middel met zijn vinger op het slijmvlies van de bekvan het kalf. Geeft dat binnen twee dagen geen verbetering, dan zet hij alsnog een antibioticum in.

  Een van de oudere kalveren vertoont verschijnselen van longontsteking. Martin dient het dier tweemaal daags een homeopathisch middel toe. Hij smeert het middel met zijn vinger op het slijmvlies van de bekvan het kalf. Geeft dat binnen twee dagen geen verbetering, dan zet hij alsnog een antibioticum in.

 • Oorkondes en gewonnen koebellen sieren de hal. De Hörbigers zijn fervente keuringsgangers, al ligt de nadruk op een boerenkoe met goed exterieur. Een topkeuringskoe is volgens hen geen goede boerenkoe.

  Oorkondes en gewonnen koebellen sieren de hal. De Hörbigers zijn fervente keuringsgangers, al ligt de nadruk op een boerenkoe met goed exterieur. Een topkeuringskoe is volgens hen geen goede boerenkoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.