Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:23 jan 2016

Zuivelland Oostenrijk (3): Grootste melkveehouder van het land

In de serie Zuivelland Oostenrijk belicht Boerderij de ontwikkelingen in de Oostenrijkse melkveehouderij. Bekijk de derde fotoreportage in deze 5-delige serie: het melkveebedrijf van Johann Konrad is uitgegroeid tot het grootste van Oostenrijk.

Bekijk ook van deze serie:

Zuivelland Oostenrijk (5): Alm op afstand kost jaarlijks 9.000 km reizen

Zuivelland Oostenrijk (4): Lage melkprijs weerhoudt Schwaighofer niet
Zuivelland Oostenrijk (2): Jaarrond opstallen uit kostenoverweging
Zuivelland Oostenrijk (1): Stal staat bol van techniek

Foto

 • Johann Konrad (51) runt  samen met zijn zoon een melkveebedrijf van 290 melkkoeien in Pfaffing. Het bedrijf heeft 240 hectare in gebruik. Op 70 hectare teelt Konrad graan, mais en grasklaver. De overige 170 hectare is gras. De bonte veestapel van zwart- en roodbonte Holstein, Fleckvieh en Braunvieh produceert gemiddeld 8.000 kilo melk met 4,30% vet en 3,40% eiwit. De melk gaat naar Gmundner Milch, de derde melkverwerker van Oostenrijk.

  Johann Konrad (51) runt  samen met zijn zoon een melkveebedrijf van 290 melkkoeien in Pfaffing. Het bedrijf heeft 240 hectare in gebruik. Op 70 hectare teelt Konrad graan, mais en grasklaver. De overige 170 hectare is gras. De bonte veestapel van zwart- en roodbonte Holstein, Fleckvieh en Braunvieh produceert gemiddeld 8.000 kilo melk met 4,30% vet en 3,40% eiwit. De melk gaat naar Gmundner Milch, de derde melkverwerker van Oostenrijk.

 • Konrad is een ondernemende veehouder. Hij groeit met zo min mogelijk hulp van de bank, vandaar de wildgroei van stallen en aanbouw op zijn erf. Toen de grote ligboxenstal te klein werd, bouwde de veehouder er gewoon een stukje aan. Echt ideaal is het niet, maar het beperkt volgens hem de kosten.

  Konrad is een ondernemende veehouder. Hij groeit met zo min mogelijk hulp van de bank, vandaar de wildgroei van stallen en aanbouw op zijn erf. Toen de grote ligboxenstal te klein werd, bouwde de veehouder er gewoon een stukje aan. Echt ideaal is het niet, maar het beperkt volgens hem de kosten.

 • In de oude ligboxenstal staan de oudmelkte koeien. Hier wordt nog gemolken in de oude 2x6 visgraatmelkstal. gemiddeld staan er 90 koeien.

  In de oude ligboxenstal staan de oudmelkte koeien. Hier wordt nog gemolken in de oude 2x6 visgraatmelkstal. gemiddeld staan er 90 koeien.

 • De rest van de koeien staat in een ligboxenstal uit 2009. Hier melken 3 Lely-melkrobots de koeien. Konrad heeft plaats voor een vierde maar vindt aanschaf ervan nog niet nodig, mede vanwege de lage melkprijs.

  De rest van de koeien staat in een ligboxenstal uit 2009. Hier melken 3 Lely-melkrobots de koeien. Konrad heeft plaats voor een vierde maar vindt aanschaf ervan nog niet nodig, mede vanwege de lage melkprijs.

 • Het jongvee is gehuisvest onder verschillende goedkope afdakken. Deze zijn aan alle kanten tegen de oude ligboxenstal gebouwd.

  Het jongvee is gehuisvest onder verschillende goedkope afdakken. Deze zijn aan alle kanten tegen de oude ligboxenstal gebouwd.

 • Konrad houdt alle kalveren aan. Stiertjes en vaarsjes staan door elkaar in twee boogtenten, elk kalf heeft een eigen iglo. De tenten moeten plaatsmaken voor een nieuwe ligboxenstal. De melkveehouder stelt dit uit vanwege de lage melkprijs. Hij kan zonder problemen een lening van €90.000 van de bank krijgen, maar dat vertikt hij.

  Konrad houdt alle kalveren aan. Stiertjes en vaarsjes staan door elkaar in twee boogtenten, elk kalf heeft een eigen iglo. De tenten moeten plaatsmaken voor een nieuwe ligboxenstal. De melkveehouder stelt dit uit vanwege de lage melkprijs. Hij kan zonder problemen een lening van €90.000 van de bank krijgen, maar dat vertikt hij.

 • Door de her en der geplaatste stallen kost het voeren veel tijd. Eén man is een halve dag bezig om de hele veestapel te voeren. Konrad zet het werk op het bedrijf rond samen met zijn zoon en een vaste medewerker. Vanwege de omvang is het bedrijf zeer gewild bij stagiairs.

  Door de her en der geplaatste stallen kost het voeren veel tijd. Eén man is een halve dag bezig om de hele veestapel te voeren. Konrad zet het werk op het bedrijf rond samen met zijn zoon en een vaste medewerker. Vanwege de omvang is het bedrijf zeer gewild bij stagiairs.

 • Een medewerker heeft bijna een dagtaak aan het verzorgen van het jongvee.

  Een medewerker heeft bijna een dagtaak aan het verzorgen van het jongvee.

 • Konrad mest alle stierkalveren op het eigen bedrijf af. De vleestak is een welkome tweede inkomstenbron op het bedrijf. Johann Konrad levert de stieren op twee manieren af: als vleeskalf op een gewicht van 100 kilo geslacht gewicht of als stier van 18 à 19 maanden. Een Fleckvieh-vleeskalf levert ongeveer €450 op, Holstein of Braunvieh €300 tot €350. Voor de grote stieren vangt Konrad €1.600.

  Konrad mest alle stierkalveren op het eigen bedrijf af. De vleestak is een welkome tweede inkomstenbron op het bedrijf. Johann Konrad levert de stieren op twee manieren af: als vleeskalf op een gewicht van 100 kilo geslacht gewicht of als stier van 18 à 19 maanden. Een Fleckvieh-vleeskalf levert ongeveer €450 op, Holstein of Braunvieh €300 tot €350. Voor de grote stieren vangt Konrad €1.600.

 • Tussen het woonhuis en de stallen staan de sleufsilo's.

  Tussen het woonhuis en de stallen staan de sleufsilo's.

 • Konrad teelt zelf granen, vooral als krachtvoervervangers. Daarnaast koopt hij granen in bij akkerbouwers in de buurt. Zo bespaart hij een paar centen op de voerkosten.

  Konrad teelt zelf granen, vooral als krachtvoervervangers. Daarnaast koopt hij granen in bij akkerbouwers in de buurt. Zo bespaart hij een paar centen op de voerkosten.

 • Vanuit de losse opslag gaat het graan via een pletter naar silo's. Net als veel Oostenrijkse veehouders is Konrad aanhanger van <a title="A faire Mich Oostenrijk" href="http://afairemilch.at/">A faire Milch</a>. Naast zijn bedrijf ziet hij nog tijd om bestuurder te zijn. In september nodigde hij met een aantal collega-veehouders de Oostenrijkse delegatie uit die in Brussel pleitte om steunmaatregelen. "Niet dat we er veel van verwachten, maar ik wil wel weten hoe ze onze zaak daar verdedigd hebben", zegt Konrad.

  Vanuit de losse opslag gaat het graan via een pletter naar silo's. Net als veel Oostenrijkse veehouders is Konrad aanhanger van A faire Milch. Naast zijn bedrijf ziet hij nog tijd om bestuurder te zijn. In september nodigde hij met een aantal collega-veehouders de Oostenrijkse delegatie uit die in Brussel pleitte om steunmaatregelen. "Niet dat we er veel van verwachten, maar ik wil wel weten hoe ze onze zaak daar verdedigd hebben", zegt Konrad.

 • Net als veel collega-veehouders is de verkoop van fokvee een stevige pijler onder het bedrijf. Jaarlijks wordt er 30-50 stuks jongvee verkocht. Pinken brengen €1.600 op, drachtige vaarzen €2.000. Omwille van de slachtopbrengsten is het aandeel Fleckvieh fors toegenomen op stal. "Een Fleckvieh-koe brengt vlot €1.500 op, een traditionele Braunvieh, de lichte koe in het midden, komt nog niet aan €1.000", wijst Konrad.

  Net als veel collega-veehouders is de verkoop van fokvee een stevige pijler onder het bedrijf. Jaarlijks wordt er 30-50 stuks jongvee verkocht. Pinken brengen €1.600 op, drachtige vaarzen €2.000. Omwille van de slachtopbrengsten is het aandeel Fleckvieh fors toegenomen op stal. "Een Fleckvieh-koe brengt vlot €1.500 op, een traditionele Braunvieh, de lichte koe in het midden, komt nog niet aan €1.000", wijst Konrad.

Eén reactie

 • boerke brabant

  misschien een mooie boerderijreis organiseren, kunnen de nederlandse boeren met nieuwe stallen van 200-300 koeien eens gaan kijken hoe het ook kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.