Rundveehouderij

Foto & video

Toeristen enthousiast over nieuwe koeienstal

Onder de rook van Amsterdam combineren Piet en Paula Kalverboer het houden van melkvee met het ontvangen van gasten. De logés van Bed & Breakfast Hoeve Meerzicht zijn enthousiast over het nieuwe onderkomen van de veestapel en de moderne 2x18 swingover-melkstal. "Ook wij zijn er zeer tevreden over", aldus Piet Kalverboer.

Foto

 • Piet (50) en Paula (49) Kalverboer-Slotboom hebben in Monnickendam (N.-H.) een melkveebedrijf met 95 melk- en kalfkoeien en 56 hectare veengrond, waarvan 45 hectare eigendom. Sinds eind 2007 is er een modern gastenverblijf op het bedrijf. Bed & Breakfast Hoeve Meerzicht heeft vijf tweepersoonskamers en is het hele jaar open. De bezettingsgraad is 50 procent.

  Piet (50) en Paula (49) Kalverboer-Slotboom hebben in Monnickendam (N.-H.) een melkveebedrijf met 95 melk- en kalfkoeien en 56 hectare veengrond, waarvan 45 hectare eigendom. Sinds eind 2007 is er een modern gastenverblijf op het bedrijf. Bed & Breakfast Hoeve Meerzicht heeft vijf tweepersoonskamers en is het hele jaar open. De bezettingsgraad is 50 procent.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • In juni dit jaar nam maatschap Kalverboer-Slotboom, waartoe ook zoon Gerco (21) behoort, een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Die telt 118 ligplaatsen. "We hebben een NB-vergunning voor het houden van 138 dieren", vertelt Piet Kalverboer. De veehouders groeien de komende maanden met eigen aanwas naar 120 melk- en kalfkoeien. De afgelopen jaren huurden ze een stal bij om met eigen jongvee uit te kunnen breiden.

  In juni dit jaar nam maatschap Kalverboer-Slotboom, waartoe ook zoon Gerco (21) behoort, een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Die telt 118 ligplaatsen. "We hebben een NB-vergunning voor het houden van 138 dieren", vertelt Piet Kalverboer. De veehouders groeien de komende maanden met eigen aanwas naar 120 melk- en kalfkoeien. De afgelopen jaren huurden ze een stal bij om met eigen jongvee uit te kunnen breiden.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Dit is de Bed & Breakfast: Hoeve Meerzicht. Het gebouw is 12 meter hoog en heeft de vorm van de oude hooiberg die altijd naast de oude stolpboerderij stond. De nieuwe stolpwoning werd in 2002 neergezet. Piet en Paula bouwden het moderne gastenverblijf in eigen beheer. Paula: "Onze gasten zijn vaak nieuwsgierig naar ons melkveebedrijf. We hebben veel positieve reacties gekregen op de nieuwe stal."

  Dit is de Bed & Breakfast: Hoeve Meerzicht. Het gebouw is 12 meter hoog en heeft de vorm van de oude hooiberg die altijd naast de oude stolpboerderij stond. De nieuwe stolpwoning werd in 2002 neergezet. Piet en Paula bouwden het moderne gastenverblijf in eigen beheer. Paula: "Onze gasten zijn vaak nieuwsgierig naar ons melkveebedrijf. We hebben veel positieve reacties gekregen op de nieuwe stal."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Gasten van de B&B kijken uit over het meer De Leek. Aan de horizon doemt Amsterdam op. De afstand tot de hoofdstad is 10 kilometer. Piet en Paula boeren in de Monnickenmeerpolder. Het gebied werd in 1864 drooggelegd. "De grasopbrengst op deze veengrond is goed. Maar wie hier bouwt, moet heien", vertelt Piet.

  Gasten van de B&B kijken uit over het meer De Leek. Aan de horizon doemt Amsterdam op. De afstand tot de hoofdstad is 10 kilometer. Piet en Paula boeren in de Monnickenmeerpolder. Het gebied werd in 1864 drooggelegd. "De grasopbrengst op deze veengrond is goed. Maar wie hier bouwt, moet heien", vertelt Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De nieuwe stal staat op 375 heipalen. De afgelopen decennia gingen in totaal niet minder dan 750 heipalen de grond in op het bedrijf. Met de komst van de nieuwe stal veranderde ook de indeling van het erf.  "We hebben deze dam flink verbreed, zodat toeleveranciers hier straks een rondje kunnen rijden", vertelt Piet.

  De nieuwe stal staat op 375 heipalen. De afgelopen decennia gingen in totaal niet minder dan 750 heipalen de grond in op het bedrijf. Met de komst van de nieuwe stal veranderde ook de indeling van het erf.  "We hebben deze dam flink verbreed, zodat toeleveranciers hier straks een rondje kunnen rijden", vertelt Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Naast de nieuwe stal is ook een kuilplaat aangelegd. Voorheen lagen er twee bulten naast elkaar aan de voorzijde van de bestaande stal. Met de komst van de nieuwbouw was daar geen ruimte meer voor.

  Naast de nieuwe stal is ook een kuilplaat aangelegd. Voorheen lagen er twee bulten naast elkaar aan de voorzijde van de bestaande stal. Met de komst van de nieuwbouw was daar geen ruimte meer voor.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Overzicht van de nieuwe stal, die tegen de bestaande ligboxenstal is aangebouwd. Wat opvalt, is de ruimte en de lichtinval in het gebouw. De koeien gedijen er goed onder, zo bevestigt Paula. "Er heerst veel rust in de koppel. Dat was vanaf de eerste dag merkbaar." De 2x18 swingover-melkstal neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. "Ik wil een melkstal met capaciteit en investeer graag in arbeidsbesparing", aldus Piet. Inclusief voorbereidingskosten kostte de stal €6.000 per ligplaats. "We zijn binnen budget gebleven", aldus Piet.

  Overzicht van de nieuwe stal, die tegen de bestaande ligboxenstal is aangebouwd. Wat opvalt, is de ruimte en de lichtinval in het gebouw. De koeien gedijen er goed onder, zo bevestigt Paula. "Er heerst veel rust in de koppel. Dat was vanaf de eerste dag merkbaar." De 2x18 swingover-melkstal neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. "Ik wil een melkstal met capaciteit en investeer graag in arbeidsbesparing", aldus Piet. Inclusief voorbereidingskosten kostte de stal €6.000 per ligplaats. "We zijn binnen budget gebleven", aldus Piet.

 • De bestaande stal dateert uit 1979. Het gebouw dient straks voor de huisvesting van droge koeien en jongvee. Piet: "Die stal heeft z'n geld wel opgebracht. Ik heb er ook altijd prima in gewerkt. Maar met 56 ligplaatsen was het er echt te krap. Dat was op het laatst niet leuk meer."

  De bestaande stal dateert uit 1979. Het gebouw dient straks voor de huisvesting van droge koeien en jongvee. Piet: "Die stal heeft z'n geld wel opgebracht. Ik heb er ook altijd prima in gewerkt. Maar met 56 ligplaatsen was het er echt te krap. Dat was op het laatst niet leuk meer."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Piet en Paula molken voorheen in een 2x6 visgraat. "Je zag de dieren vanaf de zijkant. In een swingover melk je door de achterpoten. Daardoor herken ik m'n koeien niet eens meer, haha. Maar je melkt er als een trein."

  Piet en Paula molken voorheen in een 2x6 visgraat. "Je zag de dieren vanaf de zijkant. In een swingover melk je door de achterpoten. Daardoor herken ik m'n koeien niet eens meer, haha. Maar je melkt er als een trein."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het voormalige tanklokaal wordt ingericht als hygiënesluis. In de oude melkstal wil Piet wat plekken voor jonge dieren maken. Via deze doorgang kan hij straks vanuit de hygiënesluis via de bestaande stal naar de nieuwe stal  lopen. "Dat kostte me een ligplaats in de oude stal, maar dat had ik er graag voor over", vertelt Piet.

  Het voormalige tanklokaal wordt ingericht als hygiënesluis. In de oude melkstal wil Piet wat plekken voor jonge dieren maken. Via deze doorgang kan hij straks vanuit de hygiënesluis via de bestaande stal naar de nieuwe stal  lopen. "Dat kostte me een ligplaats in de oude stal, maar dat had ik er graag voor over", vertelt Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het voerpad is 5 meter breed en loopt niet volledig door naar achteren. Piet was in de oude stal jarenlang gewend voor- en achteruit te rijden en vond een extra in- en uitgang niet nodig. "De stal is zo efficiënt ingedeeld en er hoeven geen dieren over de voergang."

  Het voerpad is 5 meter breed en loopt niet volledig door naar achteren. Piet was in de oude stal jarenlang gewend voor- en achteruit te rijden en vond een extra in- en uitgang niet nodig. "De stal is zo efficiënt ingedeeld en er hoeven geen dieren over de voergang."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Opvolger Gerco wilde aanvankelijk een carrousel. Maar er kwam  een 2x18 swingover. "Ik vond een carrousel te duur en was bang voor storingen. Alles wat draait, kan kapot", vertelt Piet. Een swingover-melkstal was een goed alternatief, vond ook Gerco. "Hij was er bekend mee en wilde graag door de achterpoten melken. We zijn er zeer tevreden over. Je maakt efficiënte meters. In de visgraat had ik soms nog wel even tijd om te zitten. Dat is nu niet meer het geval. Mijn onderstel is mijn zwakke plek . Maar ik voel me zeker niet gebroken na het melken", vertelt Piet.

  Opvolger Gerco wilde aanvankelijk een carrousel. Maar er kwam  een 2x18 swingover. "Ik vond een carrousel te duur en was bang voor storingen. Alles wat draait, kan kapot", vertelt Piet. Een swingover-melkstal was een goed alternatief, vond ook Gerco. "Hij was er bekend mee en wilde graag door de achterpoten melken. We zijn er zeer tevreden over. Je maakt efficiënte meters. In de visgraat had ik soms nog wel even tijd om te zitten. Dat is nu niet meer het geval. Mijn onderstel is mijn zwakke plek . Maar ik voel me zeker niet gebroken na het melken", vertelt Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De melkstal bevalt de melkveehouders opperbest. De snelheid en het overzicht zijn grote pluspunten, zo vindt Piet. "De verlichting schijnt prachtig op de uiers. De ventilatie werkt gelukkig prima, je hebt toch 36 koeien op een hoop." Het is afwachten of het 's winters niet te koud wordt in de melkput. "Dat moeten we afwachten. We gaan het beleven", aldus Piet.

  De melkstal bevalt de melkveehouders opperbest. De snelheid en het overzicht zijn grote pluspunten, zo vindt Piet. "De verlichting schijnt prachtig op de uiers. De ventilatie werkt gelukkig prima, je hebt toch 36 koeien op een hoop." Het is afwachten of het 's winters niet te koud wordt in de melkput. "Dat moeten we afwachten. We gaan het beleven", aldus Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Na de melkbeurt gaan de koeien via deze gang terug naar de stal of de selectieruimte. Een hekwerk voorkomt dat de dieren rechtsomkeert maken. Via een tweewegselectiepoort kunnen de melkveehouders dieren selecteren.

  Na de melkbeurt gaan de koeien via deze gang terug naar de stal of de selectieruimte. Een hekwerk voorkomt dat de dieren rechtsomkeert maken. Via een tweewegselectiepoort kunnen de melkveehouders dieren selecteren.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De selectieruimte telt tien ligboxen. De melkveehouders kunnen er aan het voerhek negentien dieren vastzetten. "De mogelijkheid tot het vastzetten van dieren hebben we aan beide zijden van de voergang."

  De selectieruimte telt tien ligboxen. De melkveehouders kunnen er aan het voerhek negentien dieren vastzetten. "De mogelijkheid tot het vastzetten van dieren hebben we aan beide zijden van de voergang."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Van dit staldeel willen de melkveehouders zo weinig mogelijk gebruikmaken: de ziekenboeg.

  Van dit staldeel willen de melkveehouders zo weinig mogelijk gebruikmaken: de ziekenboeg.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De afkalfstal verbindt het oude en het nieuwe staldeel. "Vanuit de bestaande stal gaan droge koeien hier naartoe om af te kalven. Vervolgens gaan ze terug naar de koppel", aldus Piet.

  De afkalfstal verbindt het oude en het nieuwe staldeel. "Vanuit de bestaande stal gaan droge koeien hier naartoe om af te kalven. Vervolgens gaan ze terug naar de koppel", aldus Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een hekwerk houdt de melkkoeien tegen om in het oude staldeel te komen. Voor de mestrobot is er aan de onderkant genoeg ruimte om ook de roosters van de oude stal schoon te vegen.

  Een hekwerk houdt de melkkoeien tegen om in het oude staldeel te komen. Voor de mestrobot is er aan de onderkant genoeg ruimte om ook de roosters van de oude stal schoon te vegen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De melkveehouders kozen voor de emissiearme Welzijnsvloer W4 van HCI Betonindustrie. Bij beweiden is de ammoniakuitstoot berekend op 7,1 kilo per dier per jaar. Piet: "We hebben vijf vloeren met elkaar vergeleken. Wij vonden dat deze vloer met een mestrobot het schoonst bleef. We mogen tot dusverre niet mopperen. De robot kan het goed behappen. We gebruiken geen water. Alleen op plekken met weinig koeverkeer zagen we deze zomer gladde plekken ontstaan."

  De melkveehouders kozen voor de emissiearme Welzijnsvloer W4 van HCI Betonindustrie. Bij beweiden is de ammoniakuitstoot berekend op 7,1 kilo per dier per jaar. Piet: "We hebben vijf vloeren met elkaar vergeleken. Wij vonden dat deze vloer met een mestrobot het schoonst bleef. We mogen tot dusverre niet mopperen. De robot kan het goed behappen. We gebruiken geen water. Alleen op plekken met weinig koeverkeer zagen we deze zomer gladde plekken ontstaan."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De Veld V-vloer ligt op plekken met veel koeverkeer, zoals deze oversteek. Ook in de terugloopgang, waar de mestrobot niet komt, ligt de Veld V-vloer. "Lopende koeien schijten. De mestopeningen van dit vloertype zijn groter. Ik vond de vloer te duur om hem overal te leggen", aldus Piet.

  De Veld V-vloer ligt op plekken met veel koeverkeer, zoals deze oversteek. Ook in de terugloopgang, waar de mestrobot niet komt, ligt de Veld V-vloer. "Lopende koeien schijten. De mestopeningen van dit vloertype zijn groter. Ik vond de vloer te duur om hem overal te leggen", aldus Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De stal telt vier krachtvoerboxen. Piet: "We willen onszelf kunnen redden, zonder voer aan te kopen en mest af te zetten. Daar zijn we bij het schrijven van ons bedrijfsplan ook vanuit gegaan. We zijn blij dat de stal er nu staat. De situatie kan ineens veranderen. We hadden de stal nog maar net in gebruik toen we hoorden over fosfaatrechten. Het is afwachten wat dit precies voor ons bedrijf betekent."

  De stal telt vier krachtvoerboxen. Piet: "We willen onszelf kunnen redden, zonder voer aan te kopen en mest af te zetten. Daar zijn we bij het schrijven van ons bedrijfsplan ook vanuit gegaan. We zijn blij dat de stal er nu staat. De situatie kan ineens veranderen. We hadden de stal nog maar net in gebruik toen we hoorden over fosfaatrechten. Het is afwachten wat dit precies voor ons bedrijf betekent."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De koeborstels zijn sinds kort in gebruik en hangen er niet voor niets. De melkveehouders kozen voor koematrassen als boxbedekking. Van diepstrooisel zijn ze geen fan. Piet: "Ik ben behoudend in mijn keuzes en neem niet snel gedurfde beslissingen."

  De koeborstels zijn sinds kort in gebruik en hangen er niet voor niets. De melkveehouders kozen voor koematrassen als boxbedekking. Van diepstrooisel zijn ze geen fan. Piet: "Ik ben behoudend in mijn keuzes en neem niet snel gedurfde beslissingen."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Boven het tanklokaal hebben Piet en Paula een kantoortje gemaakt, met daarnaast een grote vergaderruimte. Hiervandaan hebben ze mooi zicht op de dieren in de stal.

  Boven het tanklokaal hebben Piet en Paula een kantoortje gemaakt, met daarnaast een grote vergaderruimte. Hiervandaan hebben ze mooi zicht op de dieren in de stal.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een blik op de skybox vanuit de stal. Uiterst links is het kantoor gevestigd. De skybox is bereikbaar via een trap, aan de voorzijde van de stal. Dat is ideaal voor gasten van de Bed & Breakfast, zo vinden Piet en Paula. "Zonder de stal in te hoeven kunnen zij toch mooi zien wat we doen. We hebben geen geheimen, maar willen beide takken wel kunnen scheiden. Het moet geen zoete inval zijn in de stal."

  Een blik op de skybox vanuit de stal. Uiterst links is het kantoor gevestigd. De skybox is bereikbaar via een trap, aan de voorzijde van de stal. Dat is ideaal voor gasten van de Bed & Breakfast, zo vinden Piet en Paula. "Zonder de stal in te hoeven kunnen zij toch mooi zien wat we doen. We hebben geen geheimen, maar willen beide takken wel kunnen scheiden. Het moet geen zoete inval zijn in de stal."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De tank heeft een inhoud van 12.000 liter. De melk gaat naar FrieslandCampina. De koeien leveren jaarlijks 8.000 tot 8.500 kilo melk. "De productie zit er goed onder."

  De tank heeft een inhoud van 12.000 liter. De melk gaat naar FrieslandCampina. De koeien leveren jaarlijks 8.000 tot 8.500 kilo melk. "De productie zit er goed onder."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De technische ruimte bevindt zich onder het tanklokaal.

  De technische ruimte bevindt zich onder het tanklokaal.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Schoondochter Robin heeft in het toilet een mooie muurschildering gemaakt.

  Schoondochter Robin heeft in het toilet een mooie muurschildering gemaakt.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De melkveehouders doen aan weidegang. Tijdens het seizoen lopen de dieren dag en nacht buiten. Vanwege het natte weer staan de dieren nu op stal. "De grond is hier erg vochtgevoelig", aldus Piet.

  De melkveehouders doen aan weidegang. Tijdens het seizoen lopen de dieren dag en nacht buiten. Vanwege het natte weer staan de dieren nu op stal. "De grond is hier erg vochtgevoelig", aldus Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Overzicht van een van de kamers van de Bed & Breakfast. De gasten komen overal vandaan, ook  uit het buitenland. De afgelopen jaren hebben Piet en Paula ook diverse keren gasten uit de agrarische sector ontvangen. "Boeren vinden het toch leuk om op deze manier even op een ander bedrijf te kijken ."

  Overzicht van een van de kamers van de Bed & Breakfast. De gasten komen overal vandaan, ook  uit het buitenland. De afgelopen jaren hebben Piet en Paula ook diverse keren gasten uit de agrarische sector ontvangen. "Boeren vinden het toch leuk om op deze manier even op een ander bedrijf te kijken ."

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het combineren van een melkveebedrijf met een gastenverblijf is arbeidsintensief. Piet en Paula zijn in het hoogseizoen zeven dagen per week in de weer om beide bedrijfstakken draaiende te houden. De Bed & Breakfast is een volwaardige tweede bedrijfstak. "Het is veel werk, maar  Paula en ik hebben er nog geen dag spijt van gehad. Als je zoals ik niet tegen stilte kan, dan is het een heel mooie  bedrijfstak", aldus Piet.

  Het combineren van een melkveebedrijf met een gastenverblijf is arbeidsintensief. Piet en Paula zijn in het hoogseizoen zeven dagen per week in de weer om beide bedrijfstakken draaiende te houden. De Bed & Breakfast is een volwaardige tweede bedrijfstak. "Het is veel werk, maar  Paula en ik hebben er nog geen dag spijt van gehad. Als je zoals ik niet tegen stilte kan, dan is het een heel mooie  bedrijfstak", aldus Piet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Op zaterdag 26 september is er een open dag bij maatschap Kalverboer-Slotboom. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur aan Monnickenmeer 4 in Monnickendam. Ook de Bed & Breakfast is dan open voor bezichtiging. Kijk voor meer informatie op www.hoevemeerzicht.nl.

  Op zaterdag 26 september is er een open dag bij maatschap Kalverboer-Slotboom. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur aan Monnickenmeer 4 in Monnickendam. Ook de Bed & Breakfast is dan open voor bezichtiging. Kijk voor meer informatie op www.hoevemeerzicht.nl.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Of registreer je om te kunnen reageren.