Rundveehouderij

Foto & video laatste update:22 sep 2015

Nieuwe maisrassen op demoveld

Een demoveld maisteelt in Vollenhove richtte zich op gewasbescherming en nieuwe rassen.

Foto

 • Het demoveld van Profytodsd bij Vollenhove omvat negen rassen en diverse bemestingsstrategieën en nieuwe silagetechniek. Ook is er uitleg van de mogelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen in de mais.

  Het demoveld van Profytodsd bij Vollenhove omvat negen rassen en diverse bemestingsstrategieën en nieuwe silagetechniek. Ook is er uitleg van de mogelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen in de mais.

  Foto: Foto's: Sytze Bakker
 • Het hele demoveld omvat rassen van Maïsadour Semences met hier het ras Mas 28.A met een FAO van rond 245, dat zich kenmerkt door een goede jeugdontwikkeling en een heel massaal gewas met de hoogste drogestofopbrengst op de DLV-lijst voor middenlate rassen. Daarbij laat dit ras een heel gezonde groei zien en het is weinig gevoelig voor legering.

  Het hele demoveld omvat rassen van Maïsadour Semences met hier het ras Mas 28.A met een FAO van rond 245, dat zich kenmerkt door een goede jeugdontwikkeling en een heel massaal gewas met de hoogste drogestofopbrengst op de DLV-lijst voor middenlate rassen. Daarbij laat dit ras een heel gezonde groei zien en het is weinig gevoelig voor legering.

 • Hier een beeld in het gewas van het ras MAS 28.A, waar Leo Bil, adviseur bodembeheer van Profyto DSD, een heel mooie kolf laat zien.

  Hier een beeld in het gewas van het ras MAS 28.A, waar Leo Bil, adviseur bodembeheer van Profyto DSD, een heel mooie kolf laat zien.

 • Van het ras Mas 20.S zien we een mooi gevulde kolf die op zo'n 25 procent droge stof wordt geschat en dus nog niet rijp genoeg is om te oogsten. Het duurt nog wel zo'n vier weken voordat die helemaal rijp is.

  Van het ras Mas 20.S zien we een mooi gevulde kolf die op zo'n 25 procent droge stof wordt geschat en dus nog niet rijp genoeg is om te oogsten. Het duurt nog wel zo'n vier weken voordat die helemaal rijp is.

 • Rijenbemesting werd toegepast zonder fosfaat, maar met diverse objecten, waaronder de vloeibare maismeststof N-xt RS, N-xt RS, gemengd met Humifirst Drip.

  Rijenbemesting werd toegepast zonder fosfaat, maar met diverse objecten, waaronder de vloeibare maismeststof N-xt RS, N-xt RS, gemengd met Humifirst Drip.

 • De hoeveelheid die werd toegepast, is 250 kilo per hectare. De hoeveelheid Humifirst Drip bedroeg 20 liter per hectare.

  De hoeveelheid die werd toegepast, is 250 kilo per hectare. De hoeveelheid Humifirst Drip bedroeg 20 liter per hectare.

 • Naast de vloeibare meststof werd de gekorrelde meststof PRP Explorer 20 toegepast, in een hoeveelheid van 150 kilo per hectare.

  Naast de vloeibare meststof werd de gekorrelde meststof PRP Explorer 20 toegepast, in een hoeveelheid van 150 kilo per hectare.

 • Explorer20 kenmerkt zich door de actieve werking op de Rhizosfeer (wortelstelsel) en de toename van de beworteling, met als gevolg een hogere biomassa.

  Explorer20 kenmerkt zich door de actieve werking op de Rhizosfeer (wortelstelsel) en de toename van de beworteling, met als gevolg een hogere biomassa.

 • Zo ziet de PRP Explorer20 er uit, met de bijbehorende gehalten. De korrelmeststof werd bij het zaaien tussen de schijfkouters bij de zaden in de rij gebracht.

  Zo ziet de PRP Explorer20 er uit, met de bijbehorende gehalten. De korrelmeststof werd bij het zaaien tussen de schijfkouters bij de zaden in de rij gebracht.

 • Het weer werkte niet helemaal mee; desondanks ging de rondleiding gewoon door.

  Het weer werkte niet helemaal mee; desondanks ging de rondleiding gewoon door.

 • Er was een mogelijkheid om het drogestofgehalte van de eigen mais te laten bepalen.

  Er was een mogelijkheid om het drogestofgehalte van de eigen mais te laten bepalen.

 • De regiomanager Noordwest-Europa voor Maïsadour Semences: Ludovic Cousin, een Fransman die vanuit Brussel aanwezig was om met speciale apparatuur van de verschillende rassen de droge stof te bepalen.

  De regiomanager Noordwest-Europa voor Maïsadour Semences: Ludovic Cousin, een Fransman die vanuit Brussel aanwezig was om met speciale apparatuur van de verschillende rassen de droge stof te bepalen.

 • Hiermee is het juiste oogsttijdstip te bepalen. Bij 35 procent droge stof kan geoogst worden, en daar zal het bovenste ras het eerst aan toe zijn.

  Hiermee is het juiste oogsttijdstip te bepalen. Bij 35 procent droge stof kan geoogst worden, en daar zal het bovenste ras het eerst aan toe zijn.

 • Hessel Romkes van Profytodsd legt hier uit dat Mafex Silage een alternatief is voor de granulaatstrooier met een grote hoeveelheid water die wordt toegepast (op de hakselaar) om het product in de kuil te conserveren.

  Hessel Romkes van Profytodsd legt hier uit dat Mafex Silage een alternatief is voor de granulaatstrooier met een grote hoeveelheid water die wordt toegepast (op de hakselaar) om het product in de kuil te conserveren.

 • Hier zien we een kleine opstelling, die normaal op de hakselaar is gemonteerd. Met het kleine tankje, met een inhoud van 10 liter, kan zo 500 ton bruto product mee behandeld worden.

  Hier zien we een kleine opstelling, die normaal op de hakselaar is gemonteerd. Met het kleine tankje, met een inhoud van 10 liter, kan zo 500 ton bruto product mee behandeld worden.

 • Loonbedrijf van Dun uit Rutten had voor deze proef meerdere machines tentoongesteld, van zaaimachine tot hakselaar.

  Loonbedrijf van Dun uit Rutten had voor deze proef meerdere machines tentoongesteld, van zaaimachine tot hakselaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.