Rundveehouderij

Foto & video 2 reactieslaatste update:10 aug 2016

Nieuw dak voor oude stal (2, slot)

Veehouder Ronald Diepman laat het dak van zijn ligboxenstal renoveren. Hij kiest voor een Light-Roof. Boerderij toont de oude én de nieuwe situatie. Dit is deel twee: nieuw licht.

Foto

 • Ronald Diepman (53) heeft in Zwolle een veebedrijf met 70 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 40 hectare land (32 hectare gras, 8 hectare mais). De veehouder heeft net een drukke periode achter de rug. Begin september werd in slechts drie dagen tijd het complete dak van zijn ligboxenstal - waar al zijn vee staat - gerenoveerd. Het resultaat is hier niet te missen. De renovatie kwam voor rekening van Rennova (dak- en wandrenovatie) in het Overijsselse Weerselo.

  Ronald Diepman (53) heeft in Zwolle een veebedrijf met 70 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 40 hectare land (32 hectare gras, 8 hectare mais). De veehouder heeft net een drukke periode achter de rug. Begin september werd in slechts drie dagen tijd het complete dak van zijn ligboxenstal - waar al zijn vee staat - gerenoveerd. Het resultaat is hier niet te missen. De renovatie kwam voor rekening van Rennova (dak- en wandrenovatie) in het Overijsselse Weerselo.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een overzicht van de bedrijfslocatie van Diepman. Links op de achtergrond - achter de machineberging - zijn de nieuwe lichtplaten van de ligboxenstal goed zichtbaar. Alle gebouwen op het erf stammen overigens uit 1994, het jaar waarin Diepman na een ruilverkaveling naar deze locatie verplaatst werd.

  Een overzicht van de bedrijfslocatie van Diepman. Links op de achtergrond - achter de machineberging - zijn de nieuwe lichtplaten van de ligboxenstal goed zichtbaar. Alle gebouwen op het erf stammen overigens uit 1994, het jaar waarin Diepman na een ruilverkaveling naar deze locatie verplaatst werd.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een nieuw jasje voor de 21 jaar oude stal. De werkzaamheden aan het dak zijn afgerond. De 50 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal bestaat nu voor driekwart uit warmtewerende lichtplaten Dat geldt voor het middelste deel. Wat overblijft - één rij aan beide zijkanten (voorzijde) en de onderste twee rijen van het dak - bestaat uit traditionele golfplaten.

  Een nieuw jasje voor de 21 jaar oude stal. De werkzaamheden aan het dak zijn afgerond. De 50 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal bestaat nu voor driekwart uit warmtewerende lichtplaten Dat geldt voor het middelste deel. Wat overblijft - één rij aan beide zijkanten (voorzijde) en de onderste twee rijen van het dak - bestaat uit traditionele golfplaten.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Eind augustus oogde de ligboxenstal van buiten nog heel anders. Duidelijk is wel dat Diepman in de oude situatie ook al een voorkeur voor veel licht had. Daarvan zijn de vele lichtplaten het beste bewijs.

  Eind augustus oogde de ligboxenstal van buiten nog heel anders. Duidelijk is wel dat Diepman in de oude situatie ook al een voorkeur voor veel licht had. Daarvan zijn de vele lichtplaten het beste bewijs.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Maar in de stal valt de zee van licht pas echt goed op. Het nieuwe dak heeft de hele stal een nieuw 'smoel' gegeven. Hier schuift Diepman het voer aan in de 'nieuwe' stal.

  Maar in de stal valt de zee van licht pas echt goed op. Het nieuwe dak heeft de hele stal een nieuw 'smoel' gegeven. Hier schuift Diepman het voer aan in de 'nieuwe' stal.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Het contrast met de oude situatie is groot. Ondanks de lichtstraat en de vele lichtplaten is de lichtinval in vergelijking met de nieuwe situatie maar heel beperkt.

  Het contrast met de oude situatie is groot. Ondanks de lichtstraat en de vele lichtplaten is de lichtinval in vergelijking met de nieuwe situatie maar heel beperkt.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Diepman koos na overleg voor een tafelnok in verband met de ligging van de stal. Dit is maatwerk. De ventilatiedoorlaat moet precies kloppen, terwijl toch geen regenwater naar binnen kan komen. Ten opzichte van de oude situatie zijn extra houten liggers gemonteerd met daarbovenop de aluminium bokken. Daarnaast zijn extra gordingen geplaatst, waarop de wolkengrijze opstanden zijn gemonteerd.

  Diepman koos na overleg voor een tafelnok in verband met de ligging van de stal. Dit is maatwerk. De ventilatiedoorlaat moet precies kloppen, terwijl toch geen regenwater naar binnen kan komen. Ten opzichte van de oude situatie zijn extra houten liggers gemonteerd met daarbovenop de aluminium bokken. Daarnaast zijn extra gordingen geplaatst, waarop de wolkengrijze opstanden zijn gemonteerd.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Ook hier weer een vergelijking met de oude situatie. De oude lichtstraat zat vol scheuren en was - net als het dak - aan vervanging toe.

  Ook hier weer een vergelijking met de oude situatie. De oude lichtstraat zat vol scheuren en was - net als het dak - aan vervanging toe.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Opvallend is ook de kleur van de lichtplaten als de zon erop schijnt. Die kleur wordt dan hemelsblauw, zoals hier is te zien. Door de toepassing van aluminium vijlsel in de driewandige polycarbonaat lichtplaten ontstaat weerkaatsing van zonnestralen en warmte. Hierdoor blijft het koel in de stal, maar is er wel veel daglicht.

  Opvallend is ook de kleur van de lichtplaten als de zon erop schijnt. Die kleur wordt dan hemelsblauw, zoals hier is te zien. Door de toepassing van aluminium vijlsel in de driewandige polycarbonaat lichtplaten ontstaat weerkaatsing van zonnestralen en warmte. Hierdoor blijft het koel in de stal, maar is er wel veel daglicht.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Nog een overzicht van één zijkant van het nieuwe dak. Aan deze kant bestaat 450 m² van het dak uit warmtewerende lichtplaten en 150 m² uit gewone golfplaten.

  Nog een overzicht van één zijkant van het nieuwe dak. Aan deze kant bestaat 450 m² van het dak uit warmtewerende lichtplaten en 150 m² uit gewone golfplaten.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een detail van de golvende lichtplaten, die elk 1 bij 3 meter groot zijn. De platen kosten zo'n €24 per m² (inclusief sloop en afvoer oude dak). Diepman had er ook voor kunnen kiezen om zijn dak volledig met tradtionele golfplaten te bedekken. Dat was €4 per m² goedkoper geweest. Maar de lichtplaten hebben een grotere isolerende werking en voorkomen condensvorming.

  Een detail van de golvende lichtplaten, die elk 1 bij 3 meter groot zijn. De platen kosten zo'n €24 per m² (inclusief sloop en afvoer oude dak). Diepman had er ook voor kunnen kiezen om zijn dak volledig met tradtionele golfplaten te bedekken. Dat was €4 per m² goedkoper geweest. Maar de lichtplaten hebben een grotere isolerende werking en voorkomen condensvorming.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een detail van de Light-Roof-dakplaat. Hier is goed te zien dat ze driewandig zijn. De warmtewerende lichtplaten zijn voorzien van uv-coating en aluminiumvezels die het zonlicht weerkaatsen. De lichtplaten zijn ook veel lichter dan gewone dakplaten. Dit scheelt liefst 12 kilo per m². Ze zijn volgens Rennova bestendig genoeg om extreme weersomstandigheden aan te kunnen.

  Een detail van de Light-Roof-dakplaat. Hier is goed te zien dat ze driewandig zijn. De warmtewerende lichtplaten zijn voorzien van uv-coating en aluminiumvezels die het zonlicht weerkaatsen. De lichtplaten zijn ook veel lichter dan gewone dakplaten. Dit scheelt liefst 12 kilo per m². Ze zijn volgens Rennova bestendig genoeg om extreme weersomstandigheden aan te kunnen.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een detail van de nieuwe traditionele dakplaten aan één van de zijkanten van de ligboxenstal. De oude dakgoot is overigens opnieuw gebruikt.

  Een detail van de nieuwe traditionele dakplaten aan één van de zijkanten van de ligboxenstal. De oude dakgoot is overigens opnieuw gebruikt.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Ter vergelijking nog eens een foto van de oude situatie. Het dak was na 21 jaar echt aan vervanging toe. De eerste generatie asbestvrije golfplaten krulden veelal op of waren gescheurd.

  Ter vergelijking nog eens een foto van de oude situatie. Het dak was na 21 jaar echt aan vervanging toe. De eerste generatie asbestvrije golfplaten krulden veelal op of waren gescheurd.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Hier liggen de restanten van het oude dak in een grote container. Die is inmiddels alweer van het erf afgevoerd.

  Hier liggen de restanten van het oude dak in een grote container. Die is inmiddels alweer van het erf afgevoerd.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De op maat gemaakte tafelnok. De opstanden op het dak zijn van vezelcement met een wolkengrijze kleur. Zo sluiten ze goed aan op de lichtplaten. De bestaande windveren zijn vervangen door witte stalen windveren.

  De op maat gemaakte tafelnok. De opstanden op het dak zijn van vezelcement met een wolkengrijze kleur. Zo sluiten ze goed aan op de lichtplaten. De bestaande windveren zijn vervangen door witte stalen windveren.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De oude lichtkoepel liet licht door en voerde lucht af. De ventilatie was nog relatief goed, maar dat gold niet meer voor de lichtdoorlaat.

  De oude lichtkoepel liet licht door en voerde lucht af. De ventilatie was nog relatief goed, maar dat gold niet meer voor de lichtdoorlaat.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Nog een fraai overzicht in de stal met het gerenoveerde dak. Door de renovatie kan Diepman - met zijn 70 melkkoeien en 45 stuks jongvee - de toekomst weer tegemoet.

  Nog een fraai overzicht in de stal met het gerenoveerde dak. Door de renovatie kan Diepman - met zijn 70 melkkoeien en 45 stuks jongvee - de toekomst weer tegemoet.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Na een paar dagen hard werken even tijd om te genieten van het resultaat. Met van links naar rechts: Yvonne Diepman, Tom Diepman, Roy Dood van Rennova en Ronald Diepman.

  Na een paar dagen hard werken even tijd om te genieten van het resultaat. Met van links naar rechts: Yvonne Diepman, Tom Diepman, Roy Dood van Rennova en Ronald Diepman.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Met het nieuwe dak is het bedrijf van Diepman weer up-to-date. Eerder investeerde hij al in nieuwe voerhekken én nieuwe melkstal. Daarvan getuigt deze Lely-melkrobot.

  Met het nieuwe dak is het bedrijf van Diepman weer up-to-date. Eerder investeerde hij al in nieuwe voerhekken én nieuwe melkstal. Daarvan getuigt deze Lely-melkrobot.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De koeien zijn inmidels alweer buiten. Diepman past weidegang toe. Dat kan ook prima met een ruim huiskavel.

  De koeien zijn inmidels alweer buiten. Diepman past weidegang toe. Dat kan ook prima met een ruim huiskavel.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een laatste overzicht van de ligboxenstal met het gerenoveerde dak. Nu gezien vanaf de achterkant van het erf.

  Een laatste overzicht van de ligboxenstal met het gerenoveerde dak. Nu gezien vanaf de achterkant van het erf.

  Foto: Ruud Ploeg

Laatste reacties

 • hoving1

  Ziet er goed uit ,verstandige beslissing.
  Als iedereen zo boerde was er niets aan de hand.
  Good luck!

 • Zeer geslaagd project! Beter welzijn voor mens en dier.

  Voor meer informatie en vrijblijvende prijsopgave bel met
  06-42158429 of kijk op <>

Of registreer je om te kunnen reageren.