Rundveehouderij

Foto & video 3291 x bekeken

Hereford: sjiek en economisch

Ook bij de Hereford, een sjiek Engels ras op Nederlandse bodem, draait het om de economie.

Foto

 • Het was goed vertoeven op de 18de Nationale keuring van de Dutch Hereford Society. De zon deed de hoofden van de bezoekers net zo rood kleuren als de vacht van 't vee.

  Het was goed vertoeven op de 18de Nationale keuring van de Dutch Hereford Society. De zon deed de hoofden van de bezoekers net zo rood kleuren als de vacht van 't vee.

  Foto: Robert Prins
 • Hereford is een graafschap in Engeland en het daar ontwikkelde vleesras heeft zich verspreid over heel de wereld. De soberheid van het ras is zijn sterkste troef. De dieren kunnen overleven in barre omstandigheden.

  Hereford is een graafschap in Engeland en het daar ontwikkelde vleesras heeft zich verspreid over heel de wereld. De soberheid van het ras is zijn sterkste troef. De dieren kunnen overleven in barre omstandigheden.

  Foto: Robert Prins
 • Er bestaan twee typen Hereford-dieren. Het traditionele type is kleiner, compacter en veelal nog met hoorns. In Denemarken en Noord-Amerika hebben ze een groot dier gefokt, dat meestal hoornloos is.

  Er bestaan twee typen Hereford-dieren. Het traditionele type is kleiner, compacter en veelal nog met hoorns. In Denemarken en Noord-Amerika hebben ze een groot dier gefokt, dat meestal hoornloos is.

  Foto: Robert Prins
 • De Deense connectie was bij aankomst verrassend. Wat doet een grote Deense bus hier? Er blijkt een excursie van Hereford-fokkers te zijn, die enkele bedrijven hebben bezocht, een dag op de keuring zijn en cultuur in Nederland opdoen.

  De Deense connectie was bij aankomst verrassend. Wat doet een grote Deense bus hier? Er blijkt een excursie van Hereford-fokkers te zijn, die enkele bedrijven hebben bezocht, een dag op de keuring zijn en cultuur in Nederland opdoen.

  Foto: Robert Prins
 • Een van de gasten kreeg ook nog een taak. Bent Sörensen (met microfoon in de hand) mocht de koeien op een rijtje zetten.  Beenwerk en een goede stap vond hij belangrijk.

  Een van de gasten kreeg ook nog een taak. Bent Sörensen (met microfoon in de hand) mocht de koeien op een rijtje zetten.  Beenwerk en een goede stap vond hij belangrijk.

  Foto: Robert Prins
 • Er kwamen niet heel veel kalveren in de ring, maar de jeugd doet goed zijn best om dit rustige vee rond te leiden.

  Er kwamen niet heel veel kalveren in de ring, maar de jeugd doet goed zijn best om dit rustige vee rond te leiden.

  Foto: Robert Prins
 • De dieren werden naast elkaar opgesteld, zodat eenieder mee kon jureren. Een sterke rug, wat grover beenwerk en een mooie bilspier. Het is niet zo heel moeilijk om dieren op een rijtje te zetten. Plaatst de jury ze dieren anders, dan waardeert hij andere kwaliteiten meer dan het meekijkende publiek. Zo heeft iedereen gelijk, maar ... de jury beslist.

  De dieren werden naast elkaar opgesteld, zodat eenieder mee kon jureren. Een sterke rug, wat grover beenwerk en een mooie bilspier. Het is niet zo heel moeilijk om dieren op een rijtje te zetten. Plaatst de jury ze dieren anders, dan waardeert hij andere kwaliteiten meer dan het meekijkende publiek. Zo heeft iedereen gelijk, maar ... de jury beslist.

  Foto: Robert Prins
 • Ondertussen moet het vee aan de balie schoon worden gehouden. Een strontflat op een toef stro richting mestvaalt.

  Ondertussen moet het vee aan de balie schoon worden gehouden. Een strontflat op een toef stro richting mestvaalt.

  Foto: Robert Prins
 • Hoewel de sfeer gemoedelijk is, wordt het voorbrengen en showen serieus aangepakt. Een lange stok met daaraan een haakje is erg handig. Dan kan de begeleider het dier zelf in de goede positie laten staan zonder veel trek en duwwerk.

  Hoewel de sfeer gemoedelijk is, wordt het voorbrengen en showen serieus aangepakt. Een lange stok met daaraan een haakje is erg handig. Dan kan de begeleider het dier zelf in de goede positie laten staan zonder veel trek en duwwerk.

  Foto: Robert Prins
 • Ondertussen maakt de jeugd zich niet bang voor de vervaarlijke hoorns van enkele Hereford-koeien. Koetjes en kalfjes voeren is met name voor de burger een leuke ervaring.

  Ondertussen maakt de jeugd zich niet bang voor de vervaarlijke hoorns van enkele Hereford-koeien. Koetjes en kalfjes voeren is met name voor de burger een leuke ervaring.

  Foto: Robert Prins
 • Grote hoorns zijn een imposant gezicht, maar steeds meer worden hoornloze dieren gefokt. In de extensieve houderij zijn hoorns niet noodzakelijk. Het belangrijkste fokdoel van de Hereford is gemak, zelfredzaamheid en goed vlees.

  Grote hoorns zijn een imposant gezicht, maar steeds meer worden hoornloze dieren gefokt. In de extensieve houderij zijn hoorns niet noodzakelijk. Het belangrijkste fokdoel van de Hereford is gemak, zelfredzaamheid en goed vlees.

  Foto: Robert Prins
 • Vol lof was de jury over deze 21 maanden oude vaars Horstinge Kimberley P. Een jeugdig dier dat dicht bij het ideale type komt. Zij is volledig Deens gefokt.

  Vol lof was de jury over deze 21 maanden oude vaars Horstinge Kimberley P. Een jeugdig dier dat dicht bij het ideale type komt. Zij is volledig Deens gefokt.

  Foto: Robert Prins
 • Niet alleen in de ring werd geïmponeerd. Aan de balie stond interessante informatie over de dieren. De stier Ivo, de 2,5 jaar oude stier, heeft een kruishoogte van 154 centimeter en weegt 910 kilo.

  Niet alleen in de ring werd geïmponeerd. Aan de balie stond interessante informatie over de dieren. De stier Ivo, de 2,5 jaar oude stier, heeft een kruishoogte van 154 centimeter en weegt 910 kilo.

  Foto: Robert Prins
 • En zo ziet Ivo er in levende lijve uit. Vorig jaar werd Ivo reservekampioen bij de stieren en dit jaar bevorderd tot algemeen kampioen. Hij is de stier is met de beste slachteigenschappen.

  En zo ziet Ivo er in levende lijve uit. Vorig jaar werd Ivo reservekampioen bij de stieren en dit jaar bevorderd tot algemeen kampioen. Hij is de stier is met de beste slachteigenschappen.

  Foto: Robert Prins

Of registreer je om te kunnen reageren.