Rundveehouderij

Foto & video

Gemengd bedrijf met luchtwasser klaar voor toekomst

Melkveebedrijf Bouwmeester liet afgelopen voorjaar een ligboxenstal met luchtwasser voor 130 melkkoeien bouwen. 25 september is er open dag.

Foto

 • Arnoud (31) en Arend (55) Bouwmeester hebben in vof met Hennie (55), Kasper (29) en Simon (21) in Rouveen (Ov.) een gemengd bedrijf. Dit bedrijf bestaat uit een varkenstak met 325 zeugen en een melkveetak met 105 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 55 hectare land. Een klein halfjaar geleden zette de vof een nieuwe ligboxenstal voor 130 melkkoeien. Een proefstal mét luchtwasser.

  Arnoud (31) en Arend (55) Bouwmeester hebben in vof met Hennie (55), Kasper (29) en Simon (21) in Rouveen (Ov.) een gemengd bedrijf. Dit bedrijf bestaat uit een varkenstak met 325 zeugen en een melkveetak met 105 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 55 hectare land. Een klein halfjaar geleden zette de vof een nieuwe ligboxenstal voor 130 melkkoeien. Een proefstal mét luchtwasser.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de ligboxenstal. De bouw nam liefst acht jaar in beslag. De reden is de locatie. Het bedrijf is omringd door vijf natuurgebieden. De vof werd afgerekend op een milieuvergunning die gold toen het eerste natuurgebied als zodanig werd aangewezen. Dat was in 1994. Het ammoniakplafond was 1.774 kilo. Waarvan de vof slechts 611 kilo overhield voor de nieuwe stal. Dat kon nooit uit. Tijdens een laatste meting op het bedrijf was de ammoniakuitstoot al het dubbele. Uiteindelijk kwam er toch een oplossing: een luchtwasser.

  Een overzicht van de ligboxenstal. De bouw nam liefst acht jaar in beslag. De reden is de locatie. Het bedrijf is omringd door vijf natuurgebieden. De vof werd afgerekend op een milieuvergunning die gold toen het eerste natuurgebied als zodanig werd aangewezen. Dat was in 1994. Het ammoniakplafond was 1.774 kilo. Waarvan de vof slechts 611 kilo overhield voor de nieuwe stal. Dat kon nooit uit. Tijdens een laatste meting op het bedrijf was de ammoniakuitstoot al het dubbele. Uiteindelijk kwam er toch een oplossing: een luchtwasser.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een luchtwasser was ook de enige optie. Want een emissiearme vloer zou de ammoniakuitstoot onvoldoende beperken. En ammoniak bijkopen is lastig. De dimensionering van deze wasser is 550 kuub per koe per uur. De berekende uitstoot is 3,5 kilo per dier. De luchtwasser kostte uiteindelijk - inclusief stellage - €40.000.

  Een luchtwasser was ook de enige optie. Want een emissiearme vloer zou de ammoniakuitstoot onvoldoende beperken. En ammoniak bijkopen is lastig. De dimensionering van deze wasser is 550 kuub per koe per uur. De berekende uitstoot is 3,5 kilo per dier. De luchtwasser kostte uiteindelijk - inclusief stellage - €40.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het spuiwater van de chemische luchtwasser belandt in deze tank. Hier kan Bouwmeester ongeveer 25 kuub opslaan.

  Het spuiwater van de chemische luchtwasser belandt in deze tank. Hier kan Bouwmeester ongeveer 25 kuub opslaan.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 3+0-stal heeft capaciteit voor 130 koeien en is aan één kant te spiegelen. De stal is traditioneel, redelijk rechttoe-rechtaan. Niet teveel tierelantijntjes; vooral een stal waarin het prettig werken is. Bouwmeester investeerde - naast een luchtwasser - wel extra in een mestrobot, veiligheidsvoerhekken en een energiezuinig totaalpakket. Zo kwamen de kosten uit op €4.800 per koeplaats.

  De 3+0-stal heeft capaciteit voor 130 koeien en is aan één kant te spiegelen. De stal is traditioneel, redelijk rechttoe-rechtaan. Niet teveel tierelantijntjes; vooral een stal waarin het prettig werken is. Bouwmeester investeerde - naast een luchtwasser - wel extra in een mestrobot, veiligheidsvoerhekken en een energiezuinig totaalpakket. Zo kwamen de kosten uit op €4.800 per koeplaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • De luchtwasser had als voordeel dat de nok dicht kon blijven. Dat scheelde in de bouwkosten. Bouwmeester kan hierdoor kiezen voor twee 1,30 meter brede lichtstraten. De stal oogt hierdoor licht.

  De luchtwasser had als voordeel dat de nok dicht kon blijven. Dat scheelde in de bouwkosten. Bouwmeester kan hierdoor kiezen voor twee 1,30 meter brede lichtstraten. De stal oogt hierdoor licht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bovendien was een - anders verplichte - emissiearme vloer door de luchtwasser niet meer nodig. Van dat concept was Bouwmeester toch al niet gecharmeerd; hij heeft liever gewone roosters. Een Lely-mestrobot houdt de vloer schoon. Die bevalt de veehouder erg goed. De robot heeft zelden storingen en kan overal komen. Ook in de doorsteken en in de terugloopgang van de melkstal.

  Bovendien was een - anders verplichte - emissiearme vloer door de luchtwasser niet meer nodig. Van dat concept was Bouwmeester toch al niet gecharmeerd; hij heeft liever gewone roosters. Een Lely-mestrobot houdt de vloer schoon. Die bevalt de veehouder erg goed. De robot heeft zelden storingen en kan overal komen. Ook in de doorsteken en in de terugloopgang van de melkstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is een deel van de wachtruimte voor de melkstal. De wachtruimte is tegelijkertijd de meest linkse mestgang Als de stal straks volstaat, kunnen alle koeien hier terecht. Op termijn wil Bouwmeester er nog een automatisch opdrijfhek plaatsen.

  Dit is een deel van de wachtruimte voor de melkstal. De wachtruimte is tegelijkertijd de meest linkse mestgang Als de stal straks volstaat, kunnen alle koeien hier terecht. Op termijn wil Bouwmeester er nog een automatisch opdrijfhek plaatsen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bouwmeester koos voor een 2x12 zij-aan-zijmelkstal van GEA. Hij vindt het een degelijk systeem tegen een prima prijs. Collega-veehouders hadden er ook goede ervaringen mee. Robotmelken vond de boer per liter melk te duur. Daarbij speelde de factor arbeid een rol. Op dit bedrijf melken de zoons ook. Dat is dus prima te doen met een 2x12. De melktijd bedraagt nu 90 koeien per uur.

  Bouwmeester koos voor een 2x12 zij-aan-zijmelkstal van GEA. Hij vindt het een degelijk systeem tegen een prima prijs. Collega-veehouders hadden er ook goede ervaringen mee. Robotmelken vond de boer per liter melk te duur. Daarbij speelde de factor arbeid een rol. Op dit bedrijf melken de zoons ook. Dat is dus prima te doen met een 2x12. De melktijd bedraagt nu 90 koeien per uur.

  Foto: Ronald Hissink
 • De vloer in de melkstal heeft een hellingsgraad van 5 procent. Zo staan de koeien volgens Bouwmeester het best gepositioneerd.

  De vloer in de melkstal heeft een hellingsgraad van 5 procent. Zo staan de koeien volgens Bouwmeester het best gepositioneerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het valt op dat de vloer in de melkstal flink is opgeruwd. Zo hebben de koeien extra grip.

  Het valt op dat de vloer in de melkstal flink is opgeruwd. Zo hebben de koeien extra grip.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melktank staat buiten. Dat scheelt ruimte in de stal.

  De melktank staat buiten. Dat scheelt ruimte in de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De tweewegselectiepoort, gezien vanaf de 'verkeerde kant' (ligboxengedeelte). De koeien kunnen vanuit de terugloopgang dus twee kanten op. Terug de stal in of rechtsaf (hier links) naar de separatieruimte of het strohok.

  De tweewegselectiepoort, gezien vanaf de 'verkeerde kant' (ligboxengedeelte). De koeien kunnen vanuit de terugloopgang dus twee kanten op. Terug de stal in of rechtsaf (hier links) naar de separatieruimte of het strohok.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is die separatieruimte.

  Dit is die separatieruimte.

  Foto: Ronald Hissink
 • Direct voor de separatieruimte bevindt zich het ruime strohok. De inrichting van de stal is overzichtelijk. De melkstal, de technische ruimte, het strohok en de separatieruimte bevinden zich allemaal voorin de stal. Het ligboxendeel - met doorsteken - bevindt zich daar achter.

  Direct voor de separatieruimte bevindt zich het ruime strohok. De inrichting van de stal is overzichtelijk. De melkstal, de technische ruimte, het strohok en de separatieruimte bevinden zich allemaal voorin de stal. Het ligboxendeel - met doorsteken - bevindt zich daar achter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen in Cowhouse-ligboxen. Bouwmeester koos hiervoor omdat er in dat concept weinig beperkingen zijn. De dieren hebben meer ruimte en het is beter voor het welzijn, stelt hij. De boxen zijn gevuld met diepstrooisel. Na een half jaar ervaring merkt de ondernemer dat de koeien schoner blijven. Een vooruitgang ten opzichte van de rubber matten in de oude situatie.

  De koeien liggen in Cowhouse-ligboxen. Bouwmeester koos hiervoor omdat er in dat concept weinig beperkingen zijn. De dieren hebben meer ruimte en het is beter voor het welzijn, stelt hij. De boxen zijn gevuld met diepstrooisel. Na een half jaar ervaring merkt de ondernemer dat de koeien schoner blijven. Een vooruitgang ten opzichte van de rubber matten in de oude situatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal zijn meerdere krachtvoerboxen.

  In de stal zijn meerdere krachtvoerboxen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bouwmeester koos voor Suevia-drinkbakken.

  Bouwmeester koos voor Suevia-drinkbakken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achterin de stal hangt een automatische koeborstel.

  Achterin de stal hangt een automatische koeborstel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de technische ruimte. Energiebesparing was ook een aandachtspunt op dit bedrijf. Op advies van Wijsman Handel & Advies koos Bouwmeester onder meer voor een warmteterugwinningssysteem en een rvs-voorkoeler.

  Dit is de technische ruimte. Energiebesparing was ook een aandachtspunt op dit bedrijf. Op advies van Wijsman Handel & Advies koos Bouwmeester onder meer voor een warmteterugwinningssysteem en een rvs-voorkoeler.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog een voorbeeld van energiebesparing. In de stal hangt led-verlichting van Vario.</p>
<p> </p>
<p>Vof Bouwmeester houdt 25 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Koezenkooiweg 5 in Rouveen (Ov.).

  Nog een voorbeeld van energiebesparing. In de stal hangt led-verlichting van Vario.

   

  Vof Bouwmeester houdt 25 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Koezenkooiweg 5 in Rouveen (Ov.).

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.