Rundveehouderij

Foto & video

Fraaie Angus-runderen in Gelderse Leur

Het Aberdeen Angus-stamboek hield afgelopen zondag voor het eerst een openbare stamboekkeuring. Ruim veertig bezoekers zagen fraai vee.

Foto

 • In het buurtschap Leur (Gld.) vond zondag de eerste openbare keuring van het Aberdeen Angus-stamboek plaats. Meer dan 40 geïnteresseerden genoten van mooi vleesvee. In een weiland liep een kudde Angus-runderen, terwijl in een naburige stal enkele stamboekdieren gekeurd zouden worden.

  In het buurtschap Leur (Gld.) vond zondag de eerste openbare keuring van het Aberdeen Angus-stamboek plaats. Meer dan 40 geïnteresseerden genoten van mooi vleesvee. In een weiland liep een kudde Angus-runderen, terwijl in een naburige stal enkele stamboekdieren gekeurd zouden worden.

  Foto: Jan Zandee
 • Vretende Aberdeen Angus-runderen bij de voerplaats in het midden van het weiland. Het gelijknamige stamboek werd op 12 december 2012 opgericht. Inmiddels zijn er 40 leden, die samen krap 2.500 Angus-runderen houden. Sinds vorig jaar is het stamboek zeer druk met het keuren en registreren van de eigen dieren. Keurmeesters werden klaargestoomd en november vorig jaar werden de eerste drie vleesveehouderijen gekeurd.

  Vretende Aberdeen Angus-runderen bij de voerplaats in het midden van het weiland. Het gelijknamige stamboek werd op 12 december 2012 opgericht. Inmiddels zijn er 40 leden, die samen krap 2.500 Angus-runderen houden. Sinds vorig jaar is het stamboek zeer druk met het keuren en registreren van de eigen dieren. Keurmeesters werden klaargestoomd en november vorig jaar werden de eerste drie vleesveehouderijen gekeurd.

  Foto: Jan Zandee
 • De eerste Angus-runderen kwamen pas begin jaren negentig naar Nederland. Er is eerst vooral hard gewerkt aan uitbreiding van de kudde. Nu moet het stamboek ook steeds meer naamsbekendheid krijgen, zegt Otto van Verschuer, secretaris van het stamboek.

  De eerste Angus-runderen kwamen pas begin jaren negentig naar Nederland. Er is eerst vooral hard gewerkt aan uitbreiding van de kudde. Nu moet het stamboek ook steeds meer naamsbekendheid krijgen, zegt Otto van Verschuer, secretaris van het stamboek.

  Foto: Jan Zandee
 • Fraaie plaatjes. Het Angus-ras is het meest voorkomende vleesras ter wereld. Het is een sober ras, de dieren zijn erg rustig. Ze zijn ook heel hard, ze lopen het hele jaar door buiten, aldus van Verschuer. Een ander pluspunt is dat Angus-runderen makkelijk afkalven. Ook hebben de dieren een zeer hoge vleeskwaliteit met kenmerkende marmering.</p>
<p> 

  Fraaie plaatjes. Het Angus-ras is het meest voorkomende vleesras ter wereld. Het is een sober ras, de dieren zijn erg rustig. Ze zijn ook heel hard, ze lopen het hele jaar door buiten, aldus van Verschuer. Een ander pluspunt is dat Angus-runderen makkelijk afkalven. Ook hebben de dieren een zeer hoge vleeskwaliteit met kenmerkende marmering.

   

  Foto: Jan Zandee
 • De bezoekers konden ook een stamboekkeuring van Angus-runderen volgen. Hier legt Cees Spanjer - een van de drie Aberdeen Angus-keurmeesters - uit wat hij gaat doen en waar hij op zal letten.

  De bezoekers konden ook een stamboekkeuring van Angus-runderen volgen. Hier legt Cees Spanjer - een van de drie Aberdeen Angus-keurmeesters - uit wat hij gaat doen en waar hij op zal letten.

  Foto: Jan Zandee
 • De keuring gaat van start. Het stamboek heeft afgelopen jaar dus veel geïnvesteerd in het keuren en registreren van Angus-runderen. Eminence grise in de vleesveewereld - Adrie van Gent - is hier ook bij betrokken.

  De keuring gaat van start. Het stamboek heeft afgelopen jaar dus veel geïnvesteerd in het keuren en registreren van Angus-runderen. Eminence grise in de vleesveewereld - Adrie van Gent - is hier ook bij betrokken.

  Foto: Jan Zandee
 • De keuring gaat verder. De dieren worden gekeurd aan de hand van negen criteria. Voorbeelden hiervan: lengte, bespiering, bevleesdheid, beenwerk, algemeen voorkomen.

  De keuring gaat verder. De dieren worden gekeurd aan de hand van negen criteria. Voorbeelden hiervan: lengte, bespiering, bevleesdheid, beenwerk, algemeen voorkomen.

  Foto: Jan Zandee
 • En dat luistert zeer nauw. De bezoekers kijken gebiologeerd toe.

  En dat luistert zeer nauw. De bezoekers kijken gebiologeerd toe.

  Foto: Jan Zandee
 • Deze eerste echte Aberdeen Angus-stamboekkeuring was samen met CRV georganiseerd.

  Deze eerste echte Aberdeen Angus-stamboekkeuring was samen met CRV georganiseerd.

  Foto: Jan Zandee
 • Het keuren gaat verder. En dat gaat gepaard met duidelijke gebaren.

  Het keuren gaat verder. En dat gaat gepaard met duidelijke gebaren.

  Foto: Jan Zandee
 • Spanjer is bijna toe aan het finale oordeel.

  Spanjer is bijna toe aan het finale oordeel.

  Foto: Jan Zandee
 • Hij geeft de cijfers per onderdeel door aan zijn dochter en assistente.

  Hij geeft de cijfers per onderdeel door aan zijn dochter en assistente.

  Foto: Jan Zandee
 • En die worden netjes opgeschreven.

  En die worden netjes opgeschreven.

  Foto: Jan Zandee
 • Intussen trekt de Aberdeen Angus-kudde nog steeds veel bekijks. De hele dag was er voldoende te beleven. Er was een workshop en in het buurtschap Leur vond diezelfde dag de jaarmarkt plaats.

  Intussen trekt de Aberdeen Angus-kudde nog steeds veel bekijks. De hele dag was er voldoende te beleven. Er was een workshop en in het buurtschap Leur vond diezelfde dag de jaarmarkt plaats.

  Foto: Jan Zandee
 • Tijdens de dag van de keuring vond ook de ledenvergadering van het Aberdeen Angus-stamboek plaats.</p>
<p> </p>
<p>Voor meer informatie, zie ook de <a title="website" href="http://www.angus-stamboek.nl/"><< website >></a> van het stamboek.

  Tijdens de dag van de keuring vond ook de ledenvergadering van het Aberdeen Angus-stamboek plaats.

   

  Voor meer informatie, zie ook de << website >> van het stamboek.

  Foto: Jan Zandee

Of registreer je om te kunnen reageren.