Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Eenrichtingsverkeer en veel automatisering

Maatschap Wijers moest wijken voor project Ruimte voor de Rivier. Het bouwde een nieuw veebedrijf op 300 meter van de oude locatie. 11 september is er open dag.

Foto

 • Evert Jan (59), Hanny (57) en Johan (31) Wijers zitten in Voorst (Gld) in maatschap. Ze moesten hun bedrijf 300 meter verplaatsen vanwege het project Ruimte voor de Rivier. Hun nieuwe bedrijf - een ligboxenstal, een jongveestal, een werktuigenberging en twee woonhuizen - bevindt zich op een kilometer afstand van de IJssel. Het erf staat op een 9 meter hoge terp. De maatschap heeft 145 melkkoeien, 125 stuks jongvee en 93 hectare land.

  Evert Jan (59), Hanny (57) en Johan (31) Wijers zitten in Voorst (Gld) in maatschap. Ze moesten hun bedrijf 300 meter verplaatsen vanwege het project Ruimte voor de Rivier. Hun nieuwe bedrijf - een ligboxenstal, een jongveestal, een werktuigenberging en twee woonhuizen - bevindt zich op een kilometer afstand van de IJssel. Het erf staat op een 9 meter hoge terp. De maatschap heeft 145 melkkoeien, 125 stuks jongvee en 93 hectare land.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een fraai overzicht in de ligboxenstal die exclusief btw €6.000 per koeplaats heeft gekost en aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en IDS-eisen voldoet. De stal heeft capaciteit voor 200 melkkoeien en de inrichting is overzichtelijk. Van voor naar achter: separatieruimtes, melkrobots/wachtruimte, ligboxengedeelte. Automatisering speelde een grote rol. Voorbeelden hiervan: melkrobots, voerrobot, twee 3-wegselectiepoorten en eenrichtings Texas-poortjes. Let ook op het vele licht. In het geïsoleerde dak zitten twee lichtstraten van elk 2 meter breed.

  Een fraai overzicht in de ligboxenstal die exclusief btw €6.000 per koeplaats heeft gekost en aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en IDS-eisen voldoet. De stal heeft capaciteit voor 200 melkkoeien en de inrichting is overzichtelijk. Van voor naar achter: separatieruimtes, melkrobots/wachtruimte, ligboxengedeelte. Automatisering speelde een grote rol. Voorbeelden hiervan: melkrobots, voerrobot, twee 3-wegselectiepoorten en eenrichtings Texas-poortjes. Let ook op het vele licht. In het geïsoleerde dak zitten twee lichtstraten van elk 2 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • In het midden van de stal zijn vier GEA-melkrobots achter elkaar geplaats. Die vormen het begin- en eindpunt van het gestuurde eenrichtingsverkeer in deze stal. Ernaast bevindt zich een ruime wachtruimte. Die koeien lopen hier op een emissiearme, rubber roostervloer. In de mestgangen ligt dan weer een dichte, emissiearme vloer.

  In het midden van de stal zijn vier GEA-melkrobots achter elkaar geplaats. Die vormen het begin- en eindpunt van het gestuurde eenrichtingsverkeer in deze stal. Ernaast bevindt zich een ruime wachtruimte. Die koeien lopen hier op een emissiearme, rubber roostervloer. In de mestgangen ligt dan weer een dichte, emissiearme vloer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Wijers koos voor robots vanwege arbeidsgemak en flexibiliteit. In de oude situatie molk de maatschap in een 2x12-rapid exitmelkstal. Maar met het oog op het eigen welzijn en een grotere veestapel koos Wijers toch voor robots en arbeidsverlichting. De keuze viel daarbij op GEA vanwege de degelijke kwaliteit en de gunstige zuurtegraad van de melk. Daarnaast gaat het koeverkeer volgens Wijers bij GEA vlotter. Let ook op de ventilatoren in de ruim opgezette achterzijde van de robots.

  Wijers koos voor robots vanwege arbeidsgemak en flexibiliteit. In de oude situatie molk de maatschap in een 2x12-rapid exitmelkstal. Maar met het oog op het eigen welzijn en een grotere veestapel koos Wijers toch voor robots en arbeidsverlichting. De keuze viel daarbij op GEA vanwege de degelijke kwaliteit en de gunstige zuurtegraad van de melk. Daarnaast gaat het koeverkeer volgens Wijers bij GEA vlotter. Let ook op de ventilatoren in de ruim opgezette achterzijde van de robots.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien - een mix van Holstein, Fleckvieh en Zweeds Roodbont - lopen na het melken weer terug. En komen bij een 3-wegselectiepoort uit. Het koeverkeer is nadrukkelijk gestuurd. Alles is eenrichtingsverkeer. De dieren lopen - om de snelheid erin te houden - in vaste rondjes van en naar de melkrobots.

  De koeien - een mix van Holstein, Fleckvieh en Zweeds Roodbont - lopen na het melken weer terug. En komen bij een 3-wegselectiepoort uit. Het koeverkeer is nadrukkelijk gestuurd. Alles is eenrichtingsverkeer. De dieren lopen - om de snelheid erin te houden - in vaste rondjes van en naar de melkrobots.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van de emissiearme Veld V-vloer in de wachtruimte. Dit zijn roosters met rubber en vooral meer mestafstort. De ammoniakuitstoot is vooralsnog berekend op 7,2 kilo per dier per jaar.

  Een detail van de emissiearme Veld V-vloer in de wachtruimte. Dit zijn roosters met rubber en vooral meer mestafstort. De ammoniakuitstoot is vooralsnog berekend op 7,2 kilo per dier per jaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • De doorsteken in de stal zijn voorzien van eenrichtings Texas-poortjes (zie achtergrond). Zo blijft de vaart er in tijdens het melken en hoeft Wijers zo min mogelijk koeien op te halen.

  De doorsteken in de stal zijn voorzien van eenrichtings Texas-poortjes (zie achtergrond). Zo blijft de vaart er in tijdens het melken en hoeft Wijers zo min mogelijk koeien op te halen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Arbeidsgemak deel twee: de Mullerup-voerrobot. Deze robot hangt aan een rails en voert in totaal zes verschillende rantsoenen. Ook het jongvee in de andere stal wordt 'bediend' door de voerrobot. De combinatie melkrobots en voerrobot zorgt voor veel rust in de stal. Het is nergens druk. Het is netjes verdeeld; koeien bij de robot, koeien bij het voerhek, koeien in de ligboxen.

  Arbeidsgemak deel twee: de Mullerup-voerrobot. Deze robot hangt aan een rails en voert in totaal zes verschillende rantsoenen. Ook het jongvee in de andere stal wordt 'bediend' door de voerrobot. De combinatie melkrobots en voerrobot zorgt voor veel rust in de stal. Het is nergens druk. Het is netjes verdeeld; koeien bij de robot, koeien bij het voerhek, koeien in de ligboxen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Links achterin de stal is ruimte gereserveerd voor vijf grote voerbunkers. Ernaast bevinden zich twee mineralendoseerbakken en een krachtvoervijzel.

  Links achterin de stal is ruimte gereserveerd voor vijf grote voerbunkers. Ernaast bevinden zich twee mineralendoseerbakken en een krachtvoervijzel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hier wordt de voerrobot - het systeem kostte in totaal €140.000 - bijgevuld en vervolgens wordt het voer automatisch gemengd.

  Hier wordt de voerrobot - het systeem kostte in totaal €140.000 - bijgevuld en vervolgens wordt het voer automatisch gemengd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Johan stelt de voerrobot in voor een ronde door de stal. De 145 melkkoeien krijgen hun rantsoen nu zes keer per dag. Maar dit kan eenvoudig aangepast worden.

  Johan stelt de voerrobot in voor een ronde door de stal. De 145 melkkoeien krijgen hun rantsoen nu zes keer per dag. Maar dit kan eenvoudig aangepast worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de overdekte doorsteek met rails waardoor de voerrobot ook in de jongveestal - op de achtergrond - kan voeren.

  Dit is de overdekte doorsteek met rails waardoor de voerrobot ook in de jongveestal - op de achtergrond - kan voeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van diezelfde doorsteek met links de ligboxenstal en rechts de jongveestal. Intussen worden de voersilo's schoongemaakt.

  Een overzicht van diezelfde doorsteek met links de ligboxenstal en rechts de jongveestal. Intussen worden de voersilo's schoongemaakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Wijers werkt met diepstrooisel in de ligboxen. Dat diepstrooisel belandt via de opening in het plafond hier in deze afgesloten ruimte. De mestscheider die hiervoor verantwoordelijk is, bevindt zich dus buiten op het dak. Maar het diepstrooisel is altijd dichtbij. En dat werkt praktisch.

  Wijers werkt met diepstrooisel in de ligboxen. Dat diepstrooisel belandt via de opening in het plafond hier in deze afgesloten ruimte. De mestscheider die hiervoor verantwoordelijk is, bevindt zich dus buiten op het dak. Maar het diepstrooisel is altijd dichtbij. En dat werkt praktisch.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien liggen op het gemak in het diepstrooisel. De koeien blijven goed schoon en er is ook geen verhoging van het celgetal, stelt Wijers. Bovendien wordt het alternatief - zaagsel - steeds duurder. Doordat de mestscheider dichtbij staat, valt de arbeidstijd ook mee. De veehouder verwacht straks 145 boxen in een half uur te kunnen doen. Dit doet hij met een minishovel en een verdelerbak.

  De koeien liggen op het gemak in het diepstrooisel. De koeien blijven goed schoon en er is ook geen verhoging van het celgetal, stelt Wijers. Bovendien wordt het alternatief - zaagsel - steeds duurder. Doordat de mestscheider dichtbij staat, valt de arbeidstijd ook mee. De veehouder verwacht straks 145 boxen in een half uur te kunnen doen. Dit doet hij met een minishovel en een verdelerbak.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de ruim opgezette mestgangen ligt een dichte, emissiearme W5-vloer van HCI met berekende ammoniakuitstoot van 6,9 kg per dier per jaar. De vloer loopt naar het midden toe 3 procent af. De urine komt vervolgens in een 5 centimeter brede goot terecht, terwijl de mest achterblijft. De vloer kostte €70 per m². Relatief goedkoop voor een emissiearme vloer, aldus Wijers. Bovendien is de vloer nu niet onderkelderd. Dat scheelde €120.000.

  In de ruim opgezette mestgangen ligt een dichte, emissiearme W5-vloer van HCI met berekende ammoniakuitstoot van 6,9 kg per dier per jaar. De vloer loopt naar het midden toe 3 procent af. De urine komt vervolgens in een 5 centimeter brede goot terecht, terwijl de mest achterblijft. De vloer kostte €70 per m². Relatief goedkoop voor een emissiearme vloer, aldus Wijers. Bovendien is de vloer nu niet onderkelderd. Dat scheelde €120.000.

  Foto: Ronald Hissink
 • Vier mestschuiven halen de mest in de stal weg en brengen het naar de afstort achterin de stal. De koeien schrikken er al niet meer van. Ze lopen ook goed op de vloer, vindt Wijers. Ze hebben voldoende grip op de blokjesstructuur. Het is ook gehard beton waaraan de mest niet snel hecht.

  Vier mestschuiven halen de mest in de stal weg en brengen het naar de afstort achterin de stal. De koeien schrikken er al niet meer van. Ze lopen ook goed op de vloer, vindt Wijers. Ze hebben voldoende grip op de blokjesstructuur. Het is ook gehard beton waaraan de mest niet snel hecht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het voorste gedeelte van de stal:het separatiedeel met linksboven de vier melkrobots. Voorin de stal bevinden zich een ruimte voor droogstaande koeien (voorgrond), een groot strohok en een separatieruimte. De koeien worden via een 3-wegselectiepoort automatisch naar de separatie gedirigeerd.

  Dit is het voorste gedeelte van de stal:het separatiedeel met linksboven de vier melkrobots. Voorin de stal bevinden zich een ruimte voor droogstaande koeien (voorgrond), een groot strohok en een separatieruimte. De koeien worden via een 3-wegselectiepoort automatisch naar de separatie gedirigeerd.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het ruim opgezette strohok. Het is 15 meter lang en 15 meter breed.

  Dit is het ruim opgezette strohok. Het is 15 meter lang en 15 meter breed.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stal hangen deze energiezuinige inductielampen. Die voldoen ook aan de IDS-eisen.

  In de stal hangen deze energiezuinige inductielampen. Die voldoen ook aan de IDS-eisen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Nog een duurzaam voorbeeld: zonnepanelen. Op het dak zijn 350 van deze panelen geplaatst. Samen zijn die goed voor jaarlijks 77.000 kilowatt. Dat is genoeg voor het hele bedrijf en de twee woonhuizen.

  Nog een duurzaam voorbeeld: zonnepanelen. Op het dak zijn 350 van deze panelen geplaatst. Samen zijn die goed voor jaarlijks 77.000 kilowatt. Dat is genoeg voor het hele bedrijf en de twee woonhuizen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de jongveestal met capaciteit voor 120 dieren. Ook dit dak is geïsoleerd, er zit alleen een enkele lichtstraat van 2 meter breed in. Meer was ook niet nodig. Deze stal is namelijk ruim twee keer zo smal als de ligboxenstal.

  Een overzicht in de jongveestal met capaciteit voor 120 dieren. Ook dit dak is geïsoleerd, er zit alleen een enkele lichtstraat van 2 meter breed in. Meer was ook niet nodig. Deze stal is namelijk ruim twee keer zo smal als de ligboxenstal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Wijers kan voorlopig niet groeien met zijn veestapel. Hij is een knelgeval binnen de nieuwe fosfaatregeling. Hij heeft nu 145 melkkoeien, maar had er 122 in het referentiejaar. Hij moet afwachten of hij in de knelgevallenregeling terechtkomt. Erg vervelend, omdat de oorspronkelijke groeistrategie voorzag in 160 koeien eind dit jaar en 200 koeien in 2016. Dat wordt nu een lastig verhaal.</p>
<p> </p>
<p>Maatschap Wijers houdt 11 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Adres: Voorsterklei 13 in Voorst.

  Wijers kan voorlopig niet groeien met zijn veestapel. Hij is een knelgeval binnen de nieuwe fosfaatregeling. Hij heeft nu 145 melkkoeien, maar had er 122 in het referentiejaar. Hij moet afwachten of hij in de knelgevallenregeling terechtkomt. Erg vervelend, omdat de oorspronkelijke groeistrategie voorzag in 160 koeien eind dit jaar en 200 koeien in 2016. Dat wordt nu een lastig verhaal.

   

  Maatschap Wijers houdt 11 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Adres: Voorsterklei 13 in Voorst.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zijn er ook mensen die niet zo'n grote ruimte voor de robots hebben? Mag die ruimte ook veel kleiner zijn?

 • boerke brabant

  mooi bedrijf

 • landboer

  Jammer dat ik niet weg moet voor een rivier of zoiets!

 • info519

  ruimte zat die koeien voorlopig...prachtig

Of registreer je om te kunnen reageren.