Rundveehouderij

Foto & video

De handen diep in de zakken

Boerderij nam afgelopen weekend een kijkje op de Landtage Nord in het Duitse Oldenburg. Dit is een breed georiënteerde beurs voor landbouwer en plattelander.

Foto

 • Landtage Nord bij Oldenburg is een breed georiënteerde beurs voor landbouwer en plattelander. Bio-energie was belangrijk maar nu zitten de handen diep in de zakken van alle landbouwers.

  Landtage Nord bij Oldenburg is een breed georiënteerde beurs voor landbouwer en plattelander. Bio-energie was belangrijk maar nu zitten de handen diep in de zakken van alle landbouwers.

  Foto: Robert Prins
 • Al voor aankomst op het beursterrein imponeerde een enorm mispunt. Grote groene monsters hebben heel wat voedsel nodig om energie te leveren.

  Al voor aankomst op het beursterrein imponeerde een enorm mispunt. Grote groene monsters hebben heel wat voedsel nodig om energie te leveren.

  Foto: Robert Prins
 • Een voormalig landbouwer produceert nu alleen nog energie in diverse vormen. Biogas en zonnepanelen. Daarbij wordt het terrein gebruikt als festivalterrein.

  Een voormalig landbouwer produceert nu alleen nog energie in diverse vormen. Biogas en zonnepanelen. Daarbij wordt het terrein gebruikt als festivalterrein.

  Foto: Robert Prins
 • Biogas heeft zijn beste tijd gehad, zo is de stemming in Duitsland. Er staan zo'n 8.000 installaties in Duitsland en de verwachting is dat er geen 100 meer bijkomen. Er worden veranderingen in regelgeving verwacht wat de afzet van digistaat moeilijker gaat maken.

  Biogas heeft zijn beste tijd gehad, zo is de stemming in Duitsland. Er staan zo'n 8.000 installaties in Duitsland en de verwachting is dat er geen 100 meer bijkomen. Er worden veranderingen in regelgeving verwacht wat de afzet van digistaat moeilijker gaat maken.

  Foto: Robert Prins
 • De subsidie wordt lager en de leverancier van deze pompen en buizen erkent dat zijn markt is veranderd naar een onderhouds- en vervangingsmarkt. Grote varkens en kippenboeren behoren nu tot zijn klanten.

  De subsidie wordt lager en de leverancier van deze pompen en buizen erkent dat zijn markt is veranderd naar een onderhouds- en vervangingsmarkt. Grote varkens en kippenboeren behoren nu tot zijn klanten.

  Foto: Robert Prins
 • Ook de publieke opinie verandert ten opzichte van bio-energie. De oneindig lijkende vlakten van mais doet de veelzijdigheid van de natuur geen goed. Fietsen tussen velden met lange maisstengels geeft weinig voldoening maar moppers.

  Ook de publieke opinie verandert ten opzichte van bio-energie. De oneindig lijkende vlakten van mais doet de veelzijdigheid van de natuur geen goed. Fietsen tussen velden met lange maisstengels geeft weinig voldoening maar moppers.

  Foto: Robert Prins
 • Aandacht was er wel voor zonnepanelen. Voor de particulier zijn kleinere panelen aantrekkelijk en de ontwikkelingen gaan verder naar meer stroomopwekking uit kleinere oppervlakten zoals uit deze vacuüm zonnepanelen.

  Aandacht was er wel voor zonnepanelen. Voor de particulier zijn kleinere panelen aantrekkelijk en de ontwikkelingen gaan verder naar meer stroomopwekking uit kleinere oppervlakten zoals uit deze vacuüm zonnepanelen.

  Foto: Robert Prins
 • Op de vierdaagse beurs waren weinig landbouwers en voor een deel is dat ook aan het biogas te wijten. Voor kleinere bedrijven is het aantrekkelijker het land voor een goede prijs te verhuren voor de maisteelt dan zelf koeien te melken of graan te verbouwen. Jonge boeren zijn gestopt, hebben een baan buitenshuis en verhuren het land.

  Op de vierdaagse beurs waren weinig landbouwers en voor een deel is dat ook aan het biogas te wijten. Voor kleinere bedrijven is het aantrekkelijker het land voor een goede prijs te verhuren voor de maisteelt dan zelf koeien te melken of graan te verbouwen. Jonge boeren zijn gestopt, hebben een baan buitenshuis en verhuren het land.

  Foto: Robert Prins
 • Beursaanbiedingen zoals de MR7618 Dyna VT voor €91.750 hadden weinig bekijks. Dat gold ook voor veel andere tractoren en machines.

  Beursaanbiedingen zoals de MR7618 Dyna VT voor €91.750 hadden weinig bekijks. Dat gold ook voor veel andere tractoren en machines.

  Foto: Robert Prins
 • De verkopers zagen hun klanten op een afstandje staan, peinzend, afwachtend met de handen diep in de zakken. Onderling klaagden ze dat de handel maar niet loskwam.

  De verkopers zagen hun klanten op een afstandje staan, peinzend, afwachtend met de handen diep in de zakken. Onderling klaagden ze dat de handel maar niet loskwam.

  Foto: Robert Prins
 • Wat wel aandacht kreeg van het publiek waren de grasmaaiers en het tuingereedschap. De 'plattelander' uit de streek nabij Oldenburg en Bremen bezocht met name in het weekeinde de beurs.

  Wat wel aandacht kreeg van het publiek waren de grasmaaiers en het tuingereedschap. De 'plattelander' uit de streek nabij Oldenburg en Bremen bezocht met name in het weekeinde de beurs.

  Foto: Robert Prins
 • In de bosrijke omgeving met veel houtwallen krijgen machines die bomen zagen en kloven ruim aandacht. De bijl is verleden tijd, een transportketting, een scherpe zaag en hogedruk verandert een fikse boom in handzaam brandhout.

  In de bosrijke omgeving met veel houtwallen krijgen machines die bomen zagen en kloven ruim aandacht. De bijl is verleden tijd, een transportketting, een scherpe zaag en hogedruk verandert een fikse boom in handzaam brandhout.

  Foto: Robert Prins
 • Tijdens de beursdagen had de broodbakker de langste rij voor zijn kraam staan. Ook kookdemonstratie trokken de nodige aandacht.

  Tijdens de beursdagen had de broodbakker de langste rij voor zijn kraam staan. Ook kookdemonstratie trokken de nodige aandacht.

  Foto: Robert Prins
 • Naast eten zijn dieren een populair vermaak. De bereden politie had een indrukwekkende demonstratie hoe zij werken met hun paarden en hoe de dieren getraind zijn.

  Naast eten zijn dieren een populair vermaak. De bereden politie had een indrukwekkende demonstratie hoe zij werken met hun paarden en hoe de dieren getraind zijn.

  Foto: Robert Prins
 • Het aaien van kalfjes is voor veel bezoekers een leuke ervaring waar de rundveehouderij blij mee mag zijn. Het draagt bij tot een goed imago. De lage prijzen voor melk, vlees en oogstgewassen ten spijt.

  Het aaien van kalfjes is voor veel bezoekers een leuke ervaring waar de rundveehouderij blij mee mag zijn. Het draagt bij tot een goed imago. De lage prijzen voor melk, vlees en oogstgewassen ten spijt.

  Foto: Robert Prins

Of registreer je om te kunnen reageren.