Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Bedrijf aangepast voor productie twee sterren

Familie Hupperetz levert sinds vorig jaar aan het twee sterren-concept van Bief Select. Het bedrijf is daarvoor helemaal bij de tijd gebracht.

Foto

 • De Limburgse familie Hupperetz-Cremers houdt in drie stallen Blondes, Limousins, Piemonteses en Parthenaises. Deze raskeuze heeft te maken met deelname van de ondernemers sinds 2014 aan het twee sterren-concept van Bief Select. Het vlees uit het concept ligt onder Beter Leven-keurmerk in met name supermarkten. In totaal kunnen de ondernemers 280 stieren houden. Daarnaast hebben ze 50 hectare akkerbouw. Op de foto Wiel (56), Tim (26) en Jeanine (57).

  De Limburgse familie Hupperetz-Cremers houdt in drie stallen Blondes, Limousins, Piemonteses en Parthenaises. Deze raskeuze heeft te maken met deelname van de ondernemers sinds 2014 aan het twee sterren-concept van Bief Select. Het vlees uit het concept ligt onder Beter Leven-keurmerk in met name supermarkten. In totaal kunnen de ondernemers 280 stieren houden. Daarnaast hebben ze 50 hectare akkerbouw. Op de foto Wiel (56), Tim (26) en Jeanine (57).

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De Limburgers doen al jaren zaken met Bief Select. De overstap naar het twee sterren-concept was niet zo groot. De manier van huisvesten in stro deden ze al voor een groot deel en de manier van werken sluit aan bij de eisen sterren-concept. Ze zagen voordelen aan een sterk marktconcept dat inspeelt op eisen van de consument. Dankzij een hogere opbrengst verwachten ze onder de streep een economische plus te realiseren.

  De Limburgers doen al jaren zaken met Bief Select. De overstap naar het twee sterren-concept was niet zo groot. De manier van huisvesten in stro deden ze al voor een groot deel en de manier van werken sluit aan bij de eisen sterren-concept. Ze zagen voordelen aan een sterk marktconcept dat inspeelt op eisen van de consument. Dankzij een hogere opbrengst verwachten ze onder de streep een economische plus te realiseren.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Om aan het concept deel te kunnen nemen, hebben de vleesveehouders wel een en ander moeten aanpassen. Het Beter Leven-keurmerk eist dat de stieren gehuisvest worden in stallen met dichte strooiselvloeren, open hokafscheiding en een lage bezetting. De renovatiekosten zijn geschat op totaal €10.000. De kosten zitten vooral in de nieuwe hokafscheiding, de vorstvrije waterbakken en aanleg van nieuwe elektra. Kosten voor arbeid zijn niet geteld omdat de ondernemers alles zelf hebben gedaan, inclusief het maken van de tekeningen. Eén stal uit 2009 (foto) voldeed al nagenoeg volledig aan de eisen.

  Om aan het concept deel te kunnen nemen, hebben de vleesveehouders wel een en ander moeten aanpassen. Het Beter Leven-keurmerk eist dat de stieren gehuisvest worden in stallen met dichte strooiselvloeren, open hokafscheiding en een lage bezetting. De renovatiekosten zijn geschat op totaal €10.000. De kosten zitten vooral in de nieuwe hokafscheiding, de vorstvrije waterbakken en aanleg van nieuwe elektra. Kosten voor arbeid zijn niet geteld omdat de ondernemers alles zelf hebben gedaan, inclusief het maken van de tekeningen. Eén stal uit 2009 (foto) voldeed al nagenoeg volledig aan de eisen.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Bij twee oudere stallen was dat niet het geval; in één stal stonden de stieren nog op roosters, een andere was voorzien van dichte hokafscheiding. In 2,5 maand tijd is de stal met voorheen dichte hokafscheiding met maximaal eigen arbeid en waar mogelijk hergebruik van materialen bij de tijd gebracht.

  Bij twee oudere stallen was dat niet het geval; in één stal stonden de stieren nog op roosters, een andere was voorzien van dichte hokafscheiding. In 2,5 maand tijd is de stal met voorheen dichte hokafscheiding met maximaal eigen arbeid en waar mogelijk hergebruik van materialen bij de tijd gebracht.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Het achterste deel van de strohokken is dicht, maar het voorste deel is voorzien van blinkend verzinkt hekwerk.

  Het achterste deel van de strohokken is dicht, maar het voorste deel is voorzien van blinkend verzinkt hekwerk.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Deze stal heeft een eigen watervoorziening. In alle stallen is een systeem aangelegd waardoor het water in de winter niet bevriest.

  Deze stal heeft een eigen watervoorziening. In alle stallen is een systeem aangelegd waardoor het water in de winter niet bevriest.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Voorop het erf staat de stal uit 2014 die plaats biedt aan 96 stieren. Deze is gebouwd op de plek van de oude roosterstal; die was niet meer te renoveren.

  Voorop het erf staat de stal uit 2014 die plaats biedt aan 96 stieren. Deze is gebouwd op de plek van de oude roosterstal; die was niet meer te renoveren.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De stal van boven tijdens het instrooien. Dat gebeurt één tot twee keer per dag. Ze doen het handmatig om te veel stofontwikkeling te voorkomen. Stro is een voorwaarde bij het twee sterren-concept.

  De stal van boven tijdens het instrooien. Dat gebeurt één tot twee keer per dag. Ze doen het handmatig om te veel stofontwikkeling te voorkomen. Stro is een voorwaarde bij het twee sterren-concept.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De indeling is nagenoeg identiek aan de bestaande stal uit 2009: strohokken met vanaf de voergang licht afschot en daarboven stro-opslag, voorzien van degelijke hokafscheiding (buizen van 90 en 110 millimeter doorsnede en 4 millimeter wanddikte) en keurige afwerking. De stal is goed doordacht en voorzien van gemakken om goed en vooral veilig te werken. Zo is al het hekwerk zelfsluitend zodat de ondernemers bij het opsluiten van de stieren beide handen aan het hek kunnen houden.

  De indeling is nagenoeg identiek aan de bestaande stal uit 2009: strohokken met vanaf de voergang licht afschot en daarboven stro-opslag, voorzien van degelijke hokafscheiding (buizen van 90 en 110 millimeter doorsnede en 4 millimeter wanddikte) en keurige afwerking. De stal is goed doordacht en voorzien van gemakken om goed en vooral veilig te werken. Zo is al het hekwerk zelfsluitend zodat de ondernemers bij het opsluiten van de stieren beide handen aan het hek kunnen houden.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Rubber in de sluiting van het hekwerk voorkomt lawaai door ijzer-op-ijzer. Het is opvallend stil in de stal.

  Rubber in de sluiting van het hekwerk voorkomt lawaai door ijzer-op-ijzer. Het is opvallend stil in de stal.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De vorstvrije drinkbakken in deze stal. De watertemperatuur is maximaal 18 graden.

  De vorstvrije drinkbakken in deze stal. De watertemperatuur is maximaal 18 graden.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Door deelname aan het concept hebben ze ook met andere economische gevolgen te maken. Zo is de ruimte minimaal 6,6 vierkante meter per stier van 700 kilo. Daardoor mag één stier minder in een hok dan voorheen.

  Door deelname aan het concept hebben ze ook met andere economische gevolgen te maken. Zo is de ruimte minimaal 6,6 vierkante meter per stier van 700 kilo. Daardoor mag één stier minder in een hok dan voorheen.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • In alle stallen werkt Hupperetz met een eigen vinding om mechanisch de stieren uit de hokken te drijven, zonder er zelf bij te hoeven. Daarvoor kan hij een drijfconstructie op de verreiker plaatsen, die hydraulisch voor de verschillende stallen in breedte instelbaar is. Ze laden twintig stieren binnen een halfuur.

  In alle stallen werkt Hupperetz met een eigen vinding om mechanisch de stieren uit de hokken te drijven, zonder er zelf bij te hoeven. Daarvoor kan hij een drijfconstructie op de verreiker plaatsen, die hydraulisch voor de verschillende stallen in breedte instelbaar is. Ze laden twintig stieren binnen een halfuur.

  Foto: Marcel van Hoorn

Rene Stevens

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mooi dat dit nog bestaat in Nederland.

 • spits761


  alleen henk broeders goed mee...

Of registreer je om te kunnen reageren.