Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Afmesten Fresser, typisch Duitse aangelegenheid

Het Duitse kalverbedrijf van de familie Bröker zet Fleckvieh-kalveren op voor de productie van Fresser en zwartbonte kalveren voor de afmest van rosékalveren tot starters. Boerderij nam een kijkje.

Foto

 • Arnold (46) en Mechteld Bröker (43) hebben in Freren (D) een bedrijf met 1.000 kalverplaatsen op 40 hectare grond. Ze zetten Fleckvieh kalveren op voor de productie van Fresser en zwartbonte kalveren voor de afmest van rosékalveren tot starters.

  Arnold (46) en Mechteld Bröker (43) hebben in Freren (D) een bedrijf met 1.000 kalverplaatsen op 40 hectare grond. Ze zetten Fleckvieh kalveren op voor de productie van Fresser en zwartbonte kalveren voor de afmest van rosékalveren tot starters.

  Foto: Henk Riswick
 • In de landelijk gelegen Landkreis Emsland in de Duitse deelstaat Niedersachsen ligt het kalverbedrijf van de familie Bröker. De historische boerderij stamt uit 1700 en het boerenbedrijf is sindsdien in de familie.

  In de landelijk gelegen Landkreis Emsland in de Duitse deelstaat Niedersachsen ligt het kalverbedrijf van de familie Bröker. De historische boerderij stamt uit 1700 en het boerenbedrijf is sindsdien in de familie.

  Foto: Henk Riswick
 • In 2005 werd een  nieuwe vleeskalverstal met 500 plaatsen achter de bestaande stallen gebouwd.  In 2011 kwam er nog een stal bij met dezelfde omvang.

  In 2005 werd een nieuwe vleeskalverstal met 500 plaatsen achter de bestaande stallen gebouwd. In 2011 kwam er nog een stal bij met dezelfde omvang.

  Foto: Henk Riswick
 • De kalveren voor de opfok van Fresser zijn voor het grootste deel afkomstig van Zuid-Duitse melkveebedrijven. De vrachtwagen is net gearriveerd uit Zuid-Duitsland.

  De kalveren voor de opfok van Fresser zijn voor het grootste deel afkomstig van Zuid-Duitse melkveebedrijven. De vrachtwagen is net gearriveerd uit Zuid-Duitsland.

  Foto: Henk Riswick
 • Bröker fokt Fleckvieh-, Braunvieh- of Belgisch Witblauwe-kalveren op tot Fresser. De kalveren zijn gemiddeld 40 dagen oud (variatie tussen 4 en 8 weken oud) als ze op het bedrijf van Bröker arriveren.

  Bröker fokt Fleckvieh-, Braunvieh- of Belgisch Witblauwe-kalveren op tot Fresser. De kalveren zijn gemiddeld 40 dagen oud (variatie tussen 4 en 8 weken oud) als ze op het bedrijf van Bröker arriveren.

  Foto: Henk Riswick
 • In 90 tot 95 dagen fokt Bröker de stierkalveren op tot een levend gewicht van gemiddeld 190 kilogram. Daarna levert hij deze stieren (Fresser genoemd) af aan handelaren. Vervolgens gaan ze naar stierenmesters die de Fresser afmesten tot het gewenste gewicht, tussen 420 tot 450 kg geslacht gewicht voor de verkoop van stierenvlees.

  In 90 tot 95 dagen fokt Bröker de stierkalveren op tot een levend gewicht van gemiddeld 190 kilogram. Daarna levert hij deze stieren (Fresser genoemd) af aan handelaren. Vervolgens gaan ze naar stierenmesters die de Fresser afmesten tot het gewenste gewicht, tussen 420 tot 450 kg geslacht gewicht voor de verkoop van stierenvlees.

  Foto: Henk Riswick
 • Elke tien dagen worden circa 116 Fleckvieh kalveren opgezet in een all-in-all-outsysteem. De eerste vier weken krijgen deze kalveren, die tot dusver volle melk kregen op het melkveebedrijf, dagelijks zes liter melk in twee porties via speenemmers.

  Elke tien dagen worden circa 116 Fleckvieh kalveren opgezet in een all-in-all-outsysteem. De eerste vier weken krijgen deze kalveren, die tot dusver volle melk kregen op het melkveebedrijf, dagelijks zes liter melk in twee porties via speenemmers.

  Foto: Henk Riswick
 • Vanaf week vijf tot en met acht bouwt de Duitse kalverhouder de melkgift geleidelijk af van zes liter naar één keer daags twee liter. In totaal is dan circa 28 kilogram melkpoeder per kalf verstrekt.

  Vanaf week vijf tot en met acht bouwt de Duitse kalverhouder de melkgift geleidelijk af van zes liter naar één keer daags twee liter. In totaal is dan circa 28 kilogram melkpoeder per kalf verstrekt.

  Foto: Henk Riswick
 • De melkpoeder krijgt Bröker aangeleverd in bigbags. Die worden gelost in een zelf gebouwde menger/doseerssysteem voor melkpoeder. "Levering van melkpoeder in bigbags is uniek", zegt Steffen Bensmann, adviseur van Denkavit.

  De melkpoeder krijgt Bröker aangeleverd in bigbags. Die worden gelost in een zelf gebouwde menger/doseerssysteem voor melkpoeder. "Levering van melkpoeder in bigbags is uniek", zegt Steffen Bensmann, adviseur van Denkavit.

  Foto: Henk Riswick
 • De melktank van waaruit de melk volautomatisch wordt getransporteerd naar elke afdeling waar een aansluiting is voor een slang om de melkemmers te vullen.

  De melktank van waaruit de melk volautomatisch wordt getransporteerd naar elke afdeling waar een aansluiting is voor een slang om de melkemmers te vullen.

  Foto: Henk Riswick
 • De verstrekking van melk gebeurt twee keer daags door twee vaste medewerkers van Bröker. "Het is een ouder echtpaar. Zij verstaan hun werk goed en hebben een goed oog op de kalveren en dat vermindert de uitval", zegt Bröker.

  De verstrekking van melk gebeurt twee keer daags door twee vaste medewerkers van Bröker. "Het is een ouder echtpaar. Zij verstaan hun werk goed en hebben een goed oog op de kalveren en dat vermindert de uitval", zegt Bröker.

  Foto: Henk Riswick
 • Een afdeling met hoofdzakelijk Braunvieh-kalveren voor de Fresseropfok.

  Een afdeling met hoofdzakelijk Braunvieh-kalveren voor de Fresseropfok.

  Foto: Henk Riswick
 • Naast de Fresseropfok, zet Bröker elke negen weken circa 100 zwartbonte nuka's op voor de productie van roséstarters. De zwartbonte kalveren worden na gemiddeld 63 dagen op het bedrijf afgeleverd als starter aan een vaste afnemer, die ze afmest als jongrosés.

  Naast de Fresseropfok, zet Bröker elke negen weken circa 100 zwartbonte nuka's op voor de productie van roséstarters. De zwartbonte kalveren worden na gemiddeld 63 dagen op het bedrijf afgeleverd als starter aan een vaste afnemer, die ze afmest als jongrosés.

  Foto: Henk Riswick
 • Op elke afdeling hangt een display. Daarmee stuurt Bröker de voeding nauwkeurig en past deze zo nodig dagelijks aan. Dat levert een hoge groei op.

  Op elke afdeling hangt een display. Daarmee stuurt Bröker de voeding nauwkeurig en past deze zo nodig dagelijks aan. Dat levert een hoge groei op.

  Foto: Henk Riswick
 • Opslag van eigen mais in een slurf op het erf. Het voorkomt broei en het ligt dichtbij de eigen voerinstallatie.

  Opslag van eigen mais in een slurf op het erf. Het voorkomt broei en het ligt dichtbij de eigen voerinstallatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Arnold Bröker heeft zelf een menginstallatie voor ruwvoer gebouwd. Hij vult de voorraadbak met mais.

  Arnold Bröker heeft zelf een menginstallatie voor ruwvoer gebouwd. Hij vult de voorraadbak met mais.

  Foto: Henk Riswick
 • Het gemengde rantsoen bestaat uit enkelvoudige producten, zoals eigen snijmais (27 ha), soja, koolzaad, lijnzaad, krachtvoer en fijn gehakseld stro. Deze producten verwerkt de Duitse kalverhouder in de eigen menginstallatie met bijbehorende software.

  Het gemengde rantsoen bestaat uit enkelvoudige producten, zoals eigen snijmais (27 ha), soja, koolzaad, lijnzaad, krachtvoer en fijn gehakseld stro. Deze producten verwerkt de Duitse kalverhouder in de eigen menginstallatie met bijbehorende software.

  Foto: Henk Riswick
 • De verteringssnelheid van zijn mais dit jaar nam sneller toe dan verwacht. Om diarree te voorkomen stuurt Bröker direct het rantsoen bij met meer stro.

  De verteringssnelheid van zijn mais dit jaar nam sneller toe dan verwacht. Om diarree te voorkomen stuurt Bröker direct het rantsoen bij met meer stro.

  Foto: Henk Riswick
 • Gehakseld stro is een belangrijk onderdeel van het gemengde rantsoen voor goede pensgezondheid.

  Gehakseld stro is een belangrijk onderdeel van het gemengde rantsoen voor goede pensgezondheid.

  Foto: Henk Riswick
 • De ruwvoermengsels worden gelost in een Vliebo doseerwagen.

  De ruwvoermengsels worden gelost in een Vliebo doseerwagen.

  Foto: Henk Riswick
 • De verstrekking van het ruwvoer aan de kalveren. Alle dieren krijgen dagelijks een ruwvoermengsel op maat.

  De verstrekking van het ruwvoer aan de kalveren. Alle dieren krijgen dagelijks een ruwvoermengsel op maat.

  Foto: Henk Riswick
 • "Door zelf te mengen, heb ik lagere  voerkosten en heb ik dagelijks grip op een optimale samenstelling van het  rantsoen. Dat leidt tot maximale groei en gezonde dieren", zegt Bröker.

  "Door zelf te mengen, heb ik lagere voerkosten en heb ik dagelijks grip op een optimale samenstelling van het rantsoen. Dat leidt tot maximale groei en gezonde dieren", zegt Bröker.

  Foto: Henk Riswick
 • De groei van de Fresser is met gemiddeld 1.250 gram per dag bovengemiddeld.

  De groei van de Fresser is met gemiddeld 1.250 gram per dag bovengemiddeld.

  Foto: Henk Riswick
 • De groei van de zwartbonte kalveren, die relatief veel krachtvoer krijgen, is 1.000 gram per dag.

  De groei van de zwartbonte kalveren, die relatief veel krachtvoer krijgen, is 1.000 gram per dag.

  Foto: Henk Riswick

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.