Rundveehouderij

Foto & video 16 reacties

Nieuwe koeienstal goedkoop én handig

Melkveehouders Stan en Carola Kools hebben een nieuwe stal voor 114 koeien gebouwd. Daarbij stond eenvoudig bouwen tegen lage kosten voorop.

Foto

 • In het Brabantse Moergestel bouwen Stan en Carola Kools een nieuwe stal voor 114 koeien. De stal is nagenoeg klaar; op vrijdag 17 juli is er een open dag, dus nu wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. De ondernemers melken nu nog 60 koeien in de oude stal. Een stal met 700 vleesvarkens heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe stal. Kools wil dit jaar gebruiken als wenperiode voor zichzelf en de koeien. Het plan was om vanaf volgend jaar gestaag naar een volle stal te groeien. De nieuwe wetgeving rond fosfaat en grondgebondenheid maakt het groeiscenario echter onzeker.

  In het Brabantse Moergestel bouwen Stan en Carola Kools een nieuwe stal voor 114 koeien. De stal is nagenoeg klaar; op vrijdag 17 juli is er een open dag, dus nu wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking. De ondernemers melken nu nog 60 koeien in de oude stal. Een stal met 700 vleesvarkens heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe stal. Kools wil dit jaar gebruiken als wenperiode voor zichzelf en de koeien. Het plan was om vanaf volgend jaar gestaag naar een volle stal te groeien. De nieuwe wetgeving rond fosfaat en grondgebondenheid maakt het groeiscenario echter onzeker.

 • Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe stal was het bouwen tegen lage kosten, zonder afbreuk te doen aan efficiënt en gemakkelijk werken. Kools schat dat de bouwkosten rond €4.000 per plaats liggen, inclusief robots en afwerking. Dat is gerealiseerd door onder meer het type stal (0+3), eenvoudige materialen en weglaten van een aantal onderdelen.

  Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe stal was het bouwen tegen lage kosten, zonder afbreuk te doen aan efficiënt en gemakkelijk werken. Kools schat dat de bouwkosten rond €4.000 per plaats liggen, inclusief robots en afwerking. Dat is gerealiseerd door onder meer het type stal (0+3), eenvoudige materialen en weglaten van een aantal onderdelen.

 • Ook is een aantal apparaten tweedehands gekocht, zoals de krachtvoerbox en de koeltank. Deze krachtvoerbox is nog geen jaar oud.

  Ook is een aantal apparaten tweedehands gekocht, zoals de krachtvoerbox en de koeltank. Deze krachtvoerbox is nog geen jaar oud.

 • Een belangrijke kostenbesparing is het weglaten van de isolatie. Kools verwacht dankzij de relatief smalle stal en de grote luchtinlaat en inhoud dat het in de zomerperiode wel aangenaam blijft. Mocht het toch tegenvallen, dan wil hij alsnog grote ventilatoren plaatsen.

  Een belangrijke kostenbesparing is het weglaten van de isolatie. Kools verwacht dankzij de relatief smalle stal en de grote luchtinlaat en inhoud dat het in de zomerperiode wel aangenaam blijft. Mocht het toch tegenvallen, dan wil hij alsnog grote ventilatoren plaatsen.

 • Ook het voerhek is eenvoudig en daardoor goedkoop. Leverancier Coppens Constructie maakt de voerhekken naar eigen ontwerp.

  Ook het voerhek is eenvoudig en daardoor goedkoop. Leverancier Coppens Constructie maakt de voerhekken naar eigen ontwerp.

 • In de boxen liggen eenvoudige koematrassen met een toplaag van 4 millimeter. Kools koos omwille van arbeidsbesparing niet voor diepstrooisel. Ook de boxen zijn van eigen ontwerp van Coppens.

  In de boxen liggen eenvoudige koematrassen met een toplaag van 4 millimeter. Kools koos omwille van arbeidsbesparing niet voor diepstrooisel. Ook de boxen zijn van eigen ontwerp van Coppens.

 • Als emissiearm systeem installeerde Kools de Patent Comfort Vloer G2.2 van Swaans Beton. Rond de melkrobot ligt de variant G3. Deze vloer is, op onderlinge afstanden van 85 centimeter, voorzien van een mestspleet van 4 centimeter met emissiereductieklep. Deze vloer is in combinatie met een mestschuif. De fabrikant claimt dat deze vloer veel grip voor de koeien biedt, en een goede mestdoorlaat.

  Als emissiearm systeem installeerde Kools de Patent Comfort Vloer G2.2 van Swaans Beton. Rond de melkrobot ligt de variant G3. Deze vloer is, op onderlinge afstanden van 85 centimeter, voorzien van een mestspleet van 4 centimeter met emissiereductieklep. Deze vloer is in combinatie met een mestschuif. De fabrikant claimt dat deze vloer veel grip voor de koeien biedt, en een goede mestdoorlaat.

 • Ondanks de besparingen voldoet de stal net aan het aantal punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat werd mogelijk door onder meer extra drinkruimte, een tweede koeborstel en een computergestuurd inlaatgordijn.

  Ondanks de besparingen voldoet de stal net aan het aantal punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat werd mogelijk door onder meer extra drinkruimte, een tweede koeborstel en een computergestuurd inlaatgordijn.

 • Ook is een strohok gemaakt van circa 3,5 x 12 meter, wat ook extra punten oplevert. In de bestaande stal is nog een tweede strohok. Dat hok telt ook mee voor de maatlat.

  Ook is een strohok gemaakt van circa 3,5 x 12 meter, wat ook extra punten oplevert. In de bestaande stal is nog een tweede strohok. Dat hok telt ook mee voor de maatlat.

 • Voorlopig is één melkrobot in de stal geplaatst. Als de veestapel dusdanig is aangegroeid dat deze niet meer toereikend is, plaatst de veehouder een tweede. Voor die tweede robot is al een plek ingericht. Ook de logistiek in de stal is al voorbereid op een extra robot.

  Voorlopig is één melkrobot in de stal geplaatst. Als de veestapel dusdanig is aangegroeid dat deze niet meer toereikend is, plaatst de veehouder een tweede. Voor die tweede robot is al een plek ingericht. Ook de logistiek in de stal is al voorbereid op een extra robot.

 • Rechts de nieuwe, links de oude ligboxenstal, van achteren gezien. In deze stal blijft het jongvee boven een halfjaar en de droge koeien. De kalveren staan nu nog in een aparte ruimte; op termijn willen de ondernemers alle jongvee in deze stal huisvesten.

  Rechts de nieuwe, links de oude ligboxenstal, van achteren gezien. In deze stal blijft het jongvee boven een halfjaar en de droge koeien. De kalveren staan nu nog in een aparte ruimte; op termijn willen de ondernemers alle jongvee in deze stal huisvesten.

 • Familie Kools houdt op vrijdag 17 juli van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. Het adres is: Hild 15 in Moergestel.

  Familie Kools houdt op vrijdag 17 juli van 11.00 tot 16.00 uur een open dag. Het adres is: Hild 15 in Moergestel.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Waarom vastzethekken? 3 rij alle koeien kunnen toch niet vast.

 • Foxxy

  Typisch geval voor in de knelgevallen-regeling
  <div>Sterkte en Succes </div>

 • landboer


  nOU FOX HIJ HEEFT IN IEDER GEVAL NIET GEDAAN ALSOF HET NIET OP KON ,DAT HEB IK WEL ANDERS GEZIEN!

 • farmerbn

  Er zijn dus ook knuffelbare brabanders.

 • BO(skabout)ER

  tja er komt natuurlijk 1000 euro per koe bij als de volgende robot in de stal staat. Verder een mooie stal, ik had hem persoonlijk wat luxer uitgevoert. Ieder zijn keuze.

 • gvanlaar

  mooie eenvoudige stal en relatief goedkoop! dit is tenminste nog eens normaal! niet altijd maar groter en nog eens  veel groter tot over de oren in het krijt staan bij de bank! al die reportages gaan over stallen van 200+. allemaal grootheidswaanzin! nu de melkprijs zakt hoor je ze allemaal over knelgevallen regeling maar dijksma heeft al vroeg genoeg aangegeven dat als de sector over het P-plafond zou gaan dat er dan aanvullende regels komen in de vorm van dierrechten of grondgebondenheid! nu is dit gebeurt en nu beginnen al die zogenaamde 'ondernemers' te zeuren over knelgevallenregeling. ik zou zeggen eigen schuld. je hebtzelf dat risico genomen en gedaan of het niet op kan!
  hier een mooi voorbeeld van normale groei! VEEL SUCCES!!!

 • Frans-Jan

  Zo blijft er geld over voor fosfaatrechten! Jammer dat zijn oppervlakte grond niet in reportage vermeld word.

 • Vhouder

  ziet er goed uit succes

 • koestal

  je leest niet wat de koeplaats kost ,kan wel zeggen goedkoop. stal lijkt in ieder geval eenvoudig

 • l coumans

  beter lezen koestal  de boer schat 4000€ per ligplaats  wel zonde van geen isolatie wat zou dat kosten per vierkante meter?????

 • johan.vandegraaf

  mooie stal die bestand is tegen wat lagere melkprijzen slaapt toch een stukkie lekkerder veel plezier ermee !!!!!!

 • BO(skabout)ER

  isolatie zou de stal rond de 300 euro per koe duurder maken denk ik.

 • janenminie1

  geisoleerde sandwich panelen kosten ongeveer 10 euro per vierkante meter meer.de stal zal ongeveer 20 keer 70 zijn,dus kost het maar 120 per stal meer.

 • melkkoeienboer

  Isolatie 5 a 6 euro per m2


 • ponthoeve

  Mooie stal maar ja nu de brief van Dijksma. wel erg zuur.

  knelgeval regeling maar ja hoe wordt deze?
  hoofd er bij houden en succes.

 • constanterens


  Knelgevallen regeling: Hoeveel fosfaatrechten zijn er nodig om alle knel gevallen op te lossen?????  En waar komen die allemaal vandaan er zijn zoveel knelgevallen en fosfaat grens is bereikt.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.